Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród to moja bajka 18:37, 16 sty 2017

Do góry
W najbliższych dniach zapowiadają mróz więc zrobiłam dekoracje, którym mróz niestraszny.
A kiedy już mróz odejdzie, one znikną jakby ich nigdy nie było.

Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 18:32, 16 sty 2017

Do góry
Edytko, dziękuję za piękne ogródkowe foteczki. Ja mogę tylko swoje psie spaceringi pokazywać.

Irenko, Zbyszku, co raz bliżej punktu zero! Mam nadziej, że mój termin u mnie się sprawdzi! Chociaż potem Wasze ogrody nadrabiają dziesięciokrotnie i ja zostaję daleko w tyle!
/uploads/p/131/1314194/original.JPG[/img]
Moja bajka 18:29, 16 sty 2017

Do góry
Moja bajka 18:26, 16 sty 2017

Do góry
taki obiadek mi Emuś zaserwował . No i jak się nie uśmiechnąć?
Moja bajka 18:20, 16 sty 2017

Do góry
mira napisał(a)
Super te klamoty tez bym tych skorup nie odpuściła - jak powiesisz filiżankę to pokaż

Miruś mówisz masz. Nie oparłam się jej, choć tych filiżanek mam już sporo. No, ale czy 1zł to dużo za taką fajną?
Ogród z widokiem na jezioro 18:18, 16 sty 2017

Do góry
Łabędzia para w locie, niestety słaba jakość w zbliżeniu

Ogród z widokiem na jezioro 18:15, 16 sty 2017

Do góry
Byłam zrobić zdjęcia lodu skoro śniegu nie mam
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 17:43, 16 sty 2017

Do góry
GorAna napisał(a)
Małgosiu, odpisałam w sprawie tulipanów, u siebie. Cenne informacje o różach, też się trochę uczę, bo przymierzam się do rabaty bylinowej
Pozdrawiam
Dzięki ogromne Aniu! Przeczytałam, zapamiętałam Macham do Ciebie tulipanowo

Ciekawa jestem jakie planujesz byliny

Wzucam instruktaż postępowania z tulipanami Ani z Kamiennego

- wczesną wniosną, jak tylko wystawią czubki z ziemi posypuję im nawóz azotowy, zważając, by granulki nie wpadły w rozchylone listki, bo je spalą,
- mieszam nawóz z ziemią,
- w czasie wzrostu obserwuję i jak któryś wygląda mi na porażonego chorobą to go usuwam, (spalam)
- po przekwitnięciu, kiedy płatki kielicha zaczynają opadać, ogławiam je ( obrywam główkę nasienną),
- po tygodniu, kiedy liście zaczynają tracić zieleń, a nieco żółkną, (a jeszcze mocno trzymają cebulki), wykopuję je i zaraz obrywam liście. Liście nie daję na kompost, po przeschnięciu spalam w ognisku, żeby nie przenieść jakichkolwiek chorób,
-cebulki umieszczam w koszyczkach, lub innych w miarę przewiewnych pojemnikach i wstawiam do suchego pomieszczenia,
- po przeschnięciu, tak w sierpniu, wrześniu (kiedy mam więcej czasu, selekcjonuję tulipany, -odrzucam wszystkie podejrzane chorobowo), łuski i wszystko co pozostaje po selekcji też spalam,
- tulipanki przebrane czekają w pojemnikach do października, listopada i lądują na rabatach,
- najmniejsze cebulki przybyszowe wsadzam na rozsadniku (żłobku)

Rododendronowy ogród II. 17:42, 16 sty 2017

Do góry
Fajnie Bożenko, że pokazałaś trochę swojej zimy . U mnie też kosy są, ale jeśli o sikorki chodzi to tylko modraszki i bogatki. Takich "rarytasów" jak u Ciebie nie ma . Bożenko co to może być za ptaszek? Mimo posiadanego atlasu nie mogę dojść co to za ptaszyna. Wkleję u Ciebie, bo nie chcę Twojego zdrowia i casu nadwyrężać, w sensie, żebyś jeszcze do mnie musiała ekstra zaglądać.
Może to jeszcze młody ptaszek nie do końca tak wybarwiony i przez to trudniej mi go rozszyfrować... Sama nie wiem.
Moja działka. 17:36, 16 sty 2017

Do góry
Dziś spacerek na działkę,wszystko zasypane,zrobiłam parę fotek.

Droga zasypana,ciężko było dojść..

Hortensjada 17:22, 16 sty 2017

Do góry
bozga napisał(a)
A tak przy okazji pokażę cudne widoczki z dnia 06.01.2017

Ależ cudne widoki (zwłaszcza jak się je ogląda w ciepełku)

A Twój ogród uśpiony pod białą kołderką już niedługo eksploduje cudnymi dereniami i hortensjami

Ale taki też piękny
Doświadczalnia bylinowo-różana 17:17, 16 sty 2017

Do góry
Anda napisał(a)

Haniu, fajnie że wpadłaś Zostałam ostatnio członkiem bardzo miłego Towarzystwa Bylinowego. Byłam już też na wykładzie o historii róż Srednia wieku co prawda wyższa niż mój, ale ogrodnik nie ma wieku i zawsze można się dogadać

Pakiet powitalny z magazynem Towarzystwa

Na sali, gdzie odbył się wykład

suuper Anduś cieszymy się bardzo że mamy swojego człowieka w zacnym Towarzystwie ty tak ciekawie opowiadasz no i wiadomo będzie co warto mieć w ogrodzie i zdjęcia jak uda ci się zrobić pokazuj koniecznie i oczywiście pozdrawiaj od nas Buziolki
Ogrodowy spektakl trwa ... 17:06, 16 sty 2017

Do góry
mira napisał(a)
dziękuję za różyczkę.

Róże mają zasadniczo system korzeniowy palowy.
Wiem, że dziewczyny róże przesadzają.
Viva przesadzała z powodzeniem. Trzeba głęboko kopać niekoniecznie szeroko.
Jesśli 3-4 letnia to na pewno korzenie podetniesz to chyba nieuniknione ale to nie znaczy że nie można przesadzić .
Najlepiej przesadzać późną jesienią albo wczesną wiosną w terminach dostaw róż z gołym korzeniem - powinno Ci się udać. W pierwszym roku po przesadzeniu może być mniej okazała - będzie odbudowywać korzenie - normale.

Jeśli chodzi o Tommelise dopytałam - Dorota ma tę różę przez pomyłkę - chciała obsadzić Nozomi dużą rabatę i dostała 1 "pomyłkę". Nozomi pięknie kwitły ale potem wypuściły długie baty i to się nie spodobało - zostawiła tylko Tommelise. W kolejnym sezonie zrobiła rewolucję na rabacie ścięła Tommelise na krótko i od tej pory tnie tylko korekcyjnie.

Zobacz tutaj może coś Ci się przyda znalazłam o różach okrywowych

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/320-roze-okrywowe

a tu jak wygląda teraz

i będzie przycięta tylko formująco i to co przekwitłe.

Lepiej popatrzeć na nią jak kwitła

Ogromne dzięki Miro Super są takie informacje z pierwszej ręki od doświadczonej ogrodniczki Dodatkowo poszperałam i poczytałam trochę na forum i już wiem znacznie więcej. Widzę, że Dorota nie kopczykowała i nie okrywała swojej Tommelise. Przyznam, że kamień z serca mi spadł bo ja do tej pory ją kopczykowałam a w tym roku niestety nie - a tu takie mrozy. A tak swoją drogą to super pomyłka przydarzyła się Dorocie
Co do przesadzania to jeszcze przemyślę . Pozdrawiam cieplutko
Ogród z uśmiechem 17:03, 16 sty 2017

Do góry
jolanka napisał(a)
Dzięcioły są tutaj częstymi gośćmi ale grubodzioba widziałam po raz pierwszy

Trawy az uginaly sie pod ciężarem sniegu

Śliczne fotki! Jolanko wszystkiego dobrego w Nowym Roku, dużo zdrówka! jeszcze chyba Ci nie życzyłam
Połowa działki - czyli mam powoli dość 16:56, 16 sty 2017

Do góry
zawitka napisał(a)
Domi ---- tak zrobię jak mi nikt ne odpowie niechcę Jej zabierać czasu

Irenko--- tak sypię go przez cały rok i normalnie podlewam po trochę jak każdą roślinkę .Dziś kupiłam znowu 2 /za 2 zł i 5 zł/uratowałam im życie .Właśnie moczą się w wodzie bo były suche jeden jest żółty a drugi fiolet .Mapiją się przesadzę i dam im cynamonku to odżyją

Zaraz sypnę moim też cynamonu

a gdzie kupujesz po przecenie za 2zł???
ja najtańszego po 9zł
Ogród Mirelli 16:24, 16 sty 2017

Do góry
Podkłady na wianki wielkanocne

Ogród Mirelli 16:23, 16 sty 2017

Do góry
Skrzyneczka bardzo mi się spodobała

Ogród Mirelli 16:22, 16 sty 2017

Do góry
Skrzyneczka, mech, hiacynt, nasiona dla Kuby

Prawie - jak ogród 16:14, 16 sty 2017

Do góry
I hortensje...

Rodki wreszcie podniosły liście - widać ze im cieplej

Do raju daleko - u Ewy 16:13, 16 sty 2017

Do góry
szemusia napisał(a)
Ewcia, u mnie też ferie, ale takiej dużej dostawy śniegu to nie mieliśmy
Ogród wygląda bajecznie Gdyby nie elementy architektoniczne, pewnie bym nie poznała po roślinkach

To razem możemy cieszyć się feriami
Śniegu u nas dużo i tak powinna wyglądać zima
Masz za to blisko góry, a tam śniegu jest dużo

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies