Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

April podbija las... 08:50, 21 cze 2022

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Też mam do przesadzenia 2 paprocie i chodzę koło nich jak je przesądzi pewnie ptaki wysialy w berberysy. Może przesadze ryzyk fizyk do lasku.
Nabytki od ciebie się przyjęły dobrze się mają też w lasku.

JoLu nieraz się zastanawiam że u ciebie tak wszystko rośnie pod tymi drzewami.
Jednak to chyba zasługa twojej leśnej piaszczystej z kompostem zmieszam ziemi.

Jeżeli chodzi o naparstnice to trudno dorwać jeden kolor najlepiej kupić mieszance jak zakwitną wybrać kolor który się chce. Ciekawe czy zakwitną ładnie w półcieniu.

Też mam dużo sadzenia, ale rośliny w donicach więc nie ma problemu. Czekam jeszcze na niską miała Gaurę, i aby juki przekwitły które chce wywalić z rabat.

Pozdrawiam Jolu

Elu, główną zasługą to jest obornik, który kupuję w ilościach ogromnych. Znów mi przywieźli, taki świeży, w workach. Poczeka co najmniej rok na użycie. W niedzielę otworzyłam ostatni worek z zeszłorocznej dostawy. A miałam ponad 250 worków. Zużyłam wszystko. Może to jest miarą bujności ogrodu
Ja już powoli kończę sadzenie. Jeszcze trzy derenie ale najpierw przemyślenia, bo kupowane oczywiście "pod wpływem". Czyli Tarcia wszystkiemu winna
Przesadzania czy usuwania juk nie zazdroszczę. Ciężka praca. Ja swoje trzy lata temu wszystkie wywaliłam na przedpłocie, gdzie nic nie chce rosnąć.
Ptasi gaj 07:27, 21 cze 2022

Do góry
daszum napisał(a)
Nie zachwycam się Novalis (miałam na działce), natomiast bardzo podoba mi się Rhapsody in Blue (chyba to ona na ostatnim zdjęciu).

A ja się zachwycam za to Rapsody w tym miejscu są 3 szt posadzone róże mnie nie zachwycają.njeszxze na dodatek takie robactwo w niej się zalęgło fruwające i wyżera kwiaty

Czy ktoś wie co to jest

Zakwitł mi taki kwiat doniczkowy

Grzebiuszka ziemna 08:23, 20 cze 2022

Do góry
Jestem pełna podziwu zdolności brukarskich i ogrodniczych. Bardzo ładnie.
moja działka 00:14, 20 cze 2022

Do góry
Witaj Elu

Na ostatniej focie widzę sporo juk. A ja już ich mam dosyć i chce się ich lada dzień pozbyć jak tylko skończą kwitnienie.
Za dużo z nimi roboty jak się ma jedną to nie ma sprawy,ale u mnie się rozpanoszyły.

Pokazuj wszystko co masz, swoje kaktusy jak możesz.

Jeszcze rada jak wstawiasz fotki rób odstępy entery po tekście przynajmniej jedenbobsie zlewa tekst z fotkami

Załóż jeszcze sobie adres aby szybko do ciebie dotrzeć.

Pozdrawiam i zdrowia życzę.
Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 23:43, 18 cze 2022

Do góry
Witaj Wiktoria

Mam tulipanowca od 10 lat i co roku zaglądam czy kwitnie i nic. W tym roku jeszcze nie zaglądałam muszę jutro popatrzeć.
Kiedyś czytałam jak z ziarenka urósł to 15 lat i dłużej niż zakwitnie. Chyba się nie doczekam. Szczęściara jesteś.

Na slimory to najlepszy granulat niebieski. Wystarczy przy roślinach posypać. Próbowałam różnych metod walki granulat najlepszy.
Ptasi gaj 22:15, 18 cze 2022

Do góry
CD

Ptasi gaj 22:10, 18 cze 2022

Do góry
Wiaan napisał(a)

Zachwycam się tym zestawieniem róż. Novalis w tle w połączeniu z tym kolorem nie wiem malinowym, pomarańczowym jest cudne. No wlasnie jaka róża rośnie obok Novalis?

Elu masz wspaniale rośliny, trawy, kwiaty

Aneta dziękuję. Staram się dzisiaj nie popracowałam ale trochę odpoczęłam z rodziną.
Nad wodą (oczkiem).
Róże zaczynają u mnie kwitnąć to cieszy.
To też róża w kolorze wrzosowym NN.

Ogród w Klein Kottorz 17:51, 18 cze 2022

Do góry
Wszystko można przesadzać o każdej porze ja tak robię jak się uprę. Najważniejsza w przesadzaniu jest karpa aby była jak największa.i później podlewanie ważne.

Danusiu piękne róże taka obfitość kwitnienia.

Ptasi gaj 17:39, 18 cze 2022

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Elu współczuję gradobicia. Zawsze jakieś plagi te nasze ogrody nawiedzają. Ważne jednak, że coś kwitnie i cieszy. Czytam, że juki będziesz likwidować - oj ciężka przeprawa cię cieka.

Gosiu wiem, że górke ściąć to małe piwo wobec wykopania korzenia. W zeszłym roku wykopywalam jedna jukę to nakopalam 2 wielkie donice korzeni. I jeszcze wychodzą zielone.
Mam zamiar tylko górki podcinać a później randapem potraktowac aż do skutku.

Aby wszystkie korzenie wykopać musiałabym kopać przez tydzień.
Grad to przekleństwo ogrodnika. U nas sadownicy nad swoimi drzewami mają rozciągnięte siatki. Inwestycja drogą ale bardzo opłacalna. Sąsiad ma gruszki i mówi po takim gradzie jakby nie miał siatki to musiałby się pociąć.
Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie... 09:43, 18 cze 2022

Do góry

Witam chyba Agnieszka

Jestem pierwszy raz przepiękny dom i usytuowanie terenu.
Pole do popisu nie jest to trudny teren ale nasuwa się pewnie mnóstwo pomysłów jak go zaaranżować chodzi mi o tył domu.

Trawy obecne robią robotę a ten akcent z klonu chyba Atropurpurea jest przepiękny.

Dlugi pas muru tak jak pisałaś trzeba czymś obwiesić o ile się nie mylę. Pewnie jakimś bluszczem. Dałabym jakieś akcenty z terenu chodzi mi o gadżety drabiny np w poziomie, kola Lub lustra w ramach.
Ogólnie jest pięknie i trzeba czekać na koniec realizacji i pełnię szczęścia.

Pozdrawiam

Witaj Elu i zapraszam częściej Masz rację co do murka.On jest długi i ma wys.1.2m. Z jednej strony chyba puszcze na niego bluszcz trójklapowy. A reszta......No myślę nad tym intensywnie. Najpierw jednak uporządkujemy teren, wykończymy mur a potem będę myśleć o ewentualnym jego urozmaicaniu.A teren za domem napewno jest ciekawy i daje dużo możliwości ale to nie jest tania inwestycja.Na płaskim terenie można od razu zainwestować w roślinność a tu tony betonu. Dobrze ze choć robocizna jest za darmo bo to wszystko jest dziełem męża i dorywczo syna.
Ptasi gaj 08:46, 18 cze 2022

Do góry
daszum napisał(a)
Elu, moje ubiegłoroczne stipy zrobiły się ogromne, zasłaniają mi róże.
Dzisiaj kilka przesadziłam, mam nadzieję, że się przyjmą.
Czy można je obciąć, czy stracą cały swój urok?

Danusiu ja bym teraz nie przycinalam daj jej zakwitnąć. Widocznie posadziłas w dobrej ziemi albo róże są za niskie. Zaraz zobaczę
Jak z dużą karpa to się przyjmą.

U mnie opóźnienie ale są takie

Ptasi gaj 00:11, 18 cze 2022

Do góry

Tak są piękne ale w tle na pierwszej focie Madame Amisette to jest królową pod każdym względem..

Zachwycam się tym zestawieniem róż. Novalis w tle w połączeniu z tym kolorem nie wiem malinowym, pomarańczowym jest cudne. No wlasnie jaka róża rośnie obok Novalis?

Elu masz wspaniale rośliny, trawy, kwiaty
Wilczy ogród 00:08, 18 cze 2022

Do góry
Magda witam odpisze.
Ogród tak się zazieleniły że miejsc z ziemią nie widać.
Uwielbiana przeze mnie skarpa przepiękna

Pozdrawiam i życzę zdrowia

Elu dziękuję za pochwały zdrówko z każdym dniem coraz lepiej
Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie... 09:05, 17 cze 2022

Do góry
Agi2006 napisał(a)

Witam chyba Agnieszka

Jestem pierwszy raz przepiękny dom i usytuowanie terenu.
Pole do popisu nie jest to trudny teren ale nasuwa się pewnie mnóstwo pomysłów jak go zaaranżować chodzi mi o tył domu.

Trawy obecne robią robotę a ten akcent z klonu chyba Atropurpurea jest przepiękny.

Dlugi pas muru tak jak pisałaś trzeba czymś obwiesić o ile się nie mylę. Pewnie jakimś bluszczem. Dałabym jakieś akcenty z terenu chodzi mi o gadżety drabiny np w poziomie, kola Lub lustra w ramach.
Ogólnie jest pięknie i trzeba czekać na koniec realizacji i pełnię szczęścia.

Pozdrawiam
W ogródku Martki 00:15, 17 cze 2022

Do góry
Martka napisał(a)
Artemis

Desdemona

Munstead Wood

Martka tomjest molinia (trzcinnik) transparent.

Jadę jutro moje pewnie też już ładnie wszystkie kwitną onile znowu jakaś zawierucha dzisiaj ich nie dotknęła.
Oprócz Desdemona mam Artemis i ...Wood - pewnie w jesieni ja przesadze w inne miejsce. Rośnie w pełnym słońcu które jej przypala płatki.
A dlaczego tak wcześnie mimo kwitnącej szałwi masz ją zamiar przyciąć.
Ptasi gaj 23:59, 16 cze 2022

Do góry
ewsyg napisał(a)
Ela, gradobicia współczuje. Chętnie obejrzałam irysy i róże. Miałam kiedyś róże Novalis, rozrosła się u mnie do dużych rozmiarów. Masz sporo traw, mnie w oko wpadła Tymotka Boehmera.

Zdjęcie tymotki trochę nie udane, ale to ładna trawka. Powinna zmieniać kolorek nie długo.
Jutro zobaczę liście lilii na oczku pewnie już żółkną po gradobiciu.

Co to za pogoda od tygodnia każdy dzień w pogodzie inny.ą
Ogród na piasku i z wielkim murem 18:38, 16 cze 2022

Do góry

To dereń zlotokory. Tulipanowiec ma zupełnie inne ulistnienie.

Elu dzięki za identyfikację, chyba to on, w każdym razie po kwiatkach chyba trafienie prawidłowe.
Inną sprawą jest skąd on się tu wziął
Bylinowa łąka 18:19, 16 cze 2022

Do góry
Kupiłam w zeszłym roku jesienią Rozanne czekam na jego kwitnięcie.
Jakieś tam pąki i nawet jeden zakwitł ale wyjechałam i nawet nie wiem jak długo się kwiat utrzymuje.
Te korzeniste też mam część wywaliłam coś tam jeszcze rośnie. Zadarniacz bardzo dobry ale z kwitnięciem już gorzej.

Jesienią kupiłam bodziszka czerwonego Max frei. Muszę przyznać że kwiaty ma przepiękne. Podobno jesienia ładnie się przebarwia.
Ogród na piasku i z wielkim murem 17:11, 16 cze 2022

Do góry
Alicja169 napisał(a)
Kto wie co to może być, myślałam że ten krzak to tulipanowiec, ale jak zobaczyłam kwiatki, niepozorne, nie tulipanowe to już nie wiem, czy to wykarczować (bo rozrasta się).

I z tym pytaniem mówię już dzisiaj dobranoc

To dereń zlotokory. Tulipanowiec ma zupełnie inne ulistnienie.
April podbija las... 12:43, 16 cze 2022

Do góry
April napisał(a)

Nie jestem ekspertem, dużo tych paproci nie przesadzałam. Ale paprocie przesadza się raczej wiosną niż jesienią.
Jeśli się o nią martwisz to poczekaj do przyszłego roku, do wczesnej wiosny. Jeśli masz żyłkę hazardzisty to przesadź teraz, z dużą bryłą korzeniową, grubo wyściółkuj i podlewaj. Przesadzanie to jednak nie dzielenie roślin, można sobie na więcej pozwolić.

Też mam do przesadzenia 2 paprocie i chodzę koło nich jak je przesądzi pewnie ptaki wysialy w berberysy. Może przesadze ryzyk fizyk do lasku.
Nabytki od ciebie się przyjęły dobrze się mają też w lasku.

JoLu nieraz się zastanawiam że u ciebie tak wszystko rośnie pod tymi drzewami.
Jednak to chyba zasługa twojej leśnej piaszczystej z kompostem zmieszam ziemi.

Jeżeli chodzi o naparstnice to trudno dorwać jeden kolor najlepiej kupić mieszance jak zakwitną wybrać kolor który się chce. Ciekawe czy zakwitną ładnie w półcieniu.

Też mam dużo sadzenia, ale rośliny w donicach więc nie ma problemu. Czekam jeszcze na niską miała Gaurę, i aby juki przekwitły które chce wywalić z rabat.

Pozdrawiam Jolu

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies