Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Miłkowo - sezon 2016-2022 08:49, 07 maj 2022

Do góry
Witam Milus

Uważam, że trójmiasto szczególnie Gdańsk to przepiękne miasta pisze to jako mieszkanka Wawy.
Kraków i Wrocław to unikaty w Polsce. Zresztą wojewodzkie wszystkie ładne zadbane i kazde inne.
Kiedy pierwszy raz byłam 3 lata temu w Białymstoku szczęka mi opadła. Teraz stan jak mu tam już nie wiem, ale do puszczy białowieskiej muszę pojechać.

Samorząd to samorząd zna potrzeby miasta.

Miluś ty przycinasz żurawki? U mnie też tego roku zanikły tylko czubki zostały. Nie wiem jak się z nimi obchodzić dalej.
Magnolie piękne ta żółta cudowna.
Ptasi gaj 00:24, 07 maj 2022

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Tak się zastanawiam czy jeszcze jednego takiego zakątka nie stworzyć, ale eM jak się dowie to się wk...
Może powoli dla nie poznaki coś wyrośnie.

Elu Nie kapnie się, pod warunkiem, że nie czyta forum Ileż to trzeba gimnastyki, by nowe nasadzenia rosły "od zawsze"
Ptasi gaj 00:15, 07 maj 2022

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Dobry pomysł z tym sianiem do doniczek w gruncie. Ja zawsze mam problem, bo nie mogę rozpoznać czy wschodzą chwasty czy to co posiałam. A tak można im jeszcze wygodnie miejsce zmienić. Spróbuję.

Dla ciebie Gosiu pomysł idealny jak siejesz do gruntu.
Często bywa tak, że chwasty szybciej wyrosną niż nasiona zakielkuja.
Ptasi gaj 00:13, 07 maj 2022

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Lasek uroczy a trawnik jak stół.
Piękne wszystko,zadbane i cieszy oko Pozdrawiam Elu

Tym stołem eM się opiekuje.
U mnie to rozmach i część roślin ginie które mam.
Ale już zaczynam scalać rośliny te co mam.
Ptasi gaj 00:08, 07 maj 2022

Do góry
Martka napisał(a)
Piękny October Glory. Trawnik po wertykulacji czyściutki. Ale zakątek sosnowy z hostami zachwycił mnie najbardziej! Nie widziałam tego miejsca wcześniej. Przyłączam się do prośby Roociki, Elu, pokazuj je częściej

Martka witam

Tak się zastanawiam czy jeszcze jednego takiego zakątka nie stworzyć, ale eM jak się dowie to się wk...

Może powoli dla nie poznaki coś wyrośnie.
Mnie też tam się podoba. Rosną tam rododendrony, tawuły, swiecznice, hosty i hortensja pnąca już będzie ładnie kwitła w tym roku
Ptasi gaj 00:02, 07 maj 2022

Do góry
Roocika napisał(a)

Ładny kolor tulipanów.

Ludzie niestety zwariowali, spotkałam koleżankę w szkółce, co ma 2 razy większą niż ja działkę i brała wszystkiego po 1 szt. bo ładne

Asiu te tulipany to Van Ejki murowane kwitnienie już 4 rok.

To ja posadziłam 3 lata temu pod Ośrodkiem do którego moja córka chodzi zobacz jakie piękne
To fotka z zeszłego roku w tym jest ich jeszcze więcej. Rosną w ziemi cały rok nie są wyjmowane.
Ogród hortensjowo różanecznikowy 23:49, 06 maj 2022

Do góry
Monika83 napisał(a)

Mi się wydaje, że narcyzy są bardziej odpowiedzialne niż tulipany.
Tulipany są himeryczne a narcyz to pewniak zawsze prawie kwitnie i w dodatku długo.

Wczesniej 2 lata temu nakupilam tulipanów co prawda Van Ejkow pewniaki i dosyć ładnie kwitną. W zeszłym roku nakupilam krokusów i hiacyntów. Krokusy specjalnie nie kwitły chociaż sądziłam ładne cebulki. W tym roku zamierzam rzucić się na inne wiosenne jeszcze się zastanowię.
Ptasi gaj 23:42, 06 maj 2022

Do góry
Siania i przesadzania w domu mam dosyć. Zobowiązałam się wysiać aksamitki na pewien klomb w celu dobroczynnym.
Popikowalam ponad 200 sadzonek i jeszcze mam raz tyle do pikowania, ale zrezygnuje z tej czynności, online pikowanie posadzę kilka w dołku i później która wyrośnie najładniejsza to zostawię.

Balkon cały w doniczkach nie ma lekko aby tylko do Zośki.
Ogród hortensjowo różanecznikowy 23:32, 06 maj 2022

Do góry
O nasiona pierwiosnków zobacz tutaj też tam kupowałam.

https://sklep.swiatkwiatow.pl/cebulki-i-sadzonki/?gclid=CjwKCAjwjtOTBhAvEiwASG4bCPaPVtbuxKHsqlAMaFwwE3a4volr9mnbpyTDSDdSVriB6Yz2qfB_qRoCw_AQAvD_BwE

Też mam Aleksandrine kupowałam 3 lata temu miała 5 kwiatów następne 2 lata nie kwitła w tym roku ma 2 kwiatka.

Niestety ten mój Wygwizdów nie nadaje się na magnolie.
Ptasi gaj 18:48, 06 maj 2022

Do góry

Monika w zeszłym roku sporo prymulek posiałam. Jednak nie za bardzo wzeszly. To trzeba u mieć prymulki mają bardzo.male nasionka i sieje się je po wierzchu i tylko przyklepuje.

Tak samo posiałam sasanki wzeszly dosyć dobrze ale w tym roku nie będą kwitły.

Ostróżki dosyć dobrze po wschodzily, ale później coś je obgryzlo. Przesadziłam do donic w zeszłym tygodniu z donic przesadziłam do gruntu.

Czekam na kwitnienie. Jeszcze raz zasieje tylko będzie cieplej. Mam sporo różnych nasion w tym roku powiedziałam sobie trzeba je wysiać. Chyba zrezygnuje z naparstnica mam ich dużo na rzecz ostróżek.
O kurcze nawet nie wiedziałam że prymulki i sasanke można mieć z siewu.Ja prymulki dostałam od mamy rok temu jedną sporą kępke i potem podzieliłam na trzy kępki, sasanki miałam wcześniej trzy biała, czerwono-różowa i fioletowo-niebieska tej wiosny ta czerwono-rożowa znikneła mi już jej nie mam.
Dębowe zakątki 17:49, 06 maj 2022

Do góry
Witam Aniu

Miałam kilka czarnych bzów został tylko jeden, wąski i bardzo ładnie kwietnie długo, ma ładne owoce. Reszta to takie pokraczne ze zasłaniały wszystko co przycięłam to wypuściły długie odnogi i jesienią takie same jak przed przycięciem.

U mnie też takie ptaki latają widocznie jakiś kanał jest trzęsie się chałupa.
Kiedy to się skończy człowiek żyje w ciągłym stresie.

Cieplej to i wszystko rośnie. Pracy wiosennej bardzo dużo.

Aniu jak moje zamówienie.

Jeszcze wracam super foty robisz lub obrabiasz.

Pozdrawiam

O kilka miałaś czarnych bzów a teraz tylko jeden ładny ? Nie myślałam,ze one są kapryśne.
Ja mam jesden.
No taki to mam niespokojny czas.Ech ...
Zamówienie się wolno ale tworzy.
Oj sporo tej pracy na wiosnę.A jeszcze w pracy mam urwanie głowy.ale już chyba będzie spokojniej.I lżej dla mnie,bo w końcu koleżanka z 1,5 miesięcznego zwolnienia dziś wróciła.

Hosty rosną i pięknieją

Ptasi gaj 15:02, 06 maj 2022

Do góry
gobasia napisał(a)
Przypomniałaś mi , tez mam nasiona do posiania łubin orliki i ostróżki....dam je chyba od razu na stałe miejsce ,zastanawiam się jak oznaczyć i chyba poobcinam dna małym doniczkom i odgarnę korę ,dam ziemi i tam posieję? hmmm...jak myślisz?

Basiu dobrze myślisz, ale narobisz się z tym obcinaniem denek. Nie lepiej zakopać doniczkę w ziemi później będziesz mogła ją wyciągnąć i posadzić gdzie chcesz.
Ptasi gaj 13:33, 06 maj 2022

Do góry
Monika83 napisał(a)
Na necie są o wiele droższe jak patrzyłam na prymulki.

Monika w zeszłym roku sporo prymulek posiałam. Jednak nie za bardzo wzeszly. To trzeba u mieć prymulki mają bardzo.male nasionka i sieje się je po wierzchu i tylko przyklepuje.

Tak samo posiałam sasanki wzeszly dosyć dobrze ale w tym roku nie będą kwitły.

Ostróżki dosyć dobrze po wschodzily, ale później coś je obgryzlo. Przesadziłam do donic w zeszłym tygodniu z donic przesadziłam do gruntu.

Czekam na kwitnienie. Jeszcze raz zasieje tylko będzie cieplej. Mam sporo różnych nasion w tym roku powiedziałam sobie trzeba je wysiać. Chyba zrezygnuje z naparstnica mam ich dużo na rzecz ostróżek.
Ptasi gaj 13:25, 06 maj 2022

Do góry
Roocika napisał(a)

Ładny kolor tulipanów.

Ludzie niestety zwariowali, spotkałam koleżankę w szkółce, co ma 2 razy większą niż ja działkę i brała wszystkiego po 1 szt. bo ładne

Powiem ci, że też coś takiego obserwuje. U mnie ta szkółka jest na Ursynowie z dobrym dojazdem. Z samego ranka stoją samochody w kolejce. Kupują po 1 szt bo za rok już będą duże rozrośnięte.
Kupują dużo roślin na balkony. Np moja sąsiadka ma duże donice nawsadza różnych roślin i pięknie to wygląda. Balkon u niej tonie w kwiatach.

Na tarasach i balkonach też można mieć kwieciście.
Ptasi gaj 12:11, 06 maj 2022

Do góry

Monika za piasecznem od Wawy. Wcześniej chciałam kupić, przez internet,ale jak facet się dowiedział, że mam rzut beretem id działki to powiedział, że mam po świętach przyjechać.
Nie pojechałam jak się zorientowałam to już były wykupione te duże i wzięłam to co było.
Na necie są o wiele droższe jak patrzyłam na prymulki.
Ptasi gaj 12:07, 06 maj 2022

Do góry

Madziu trochę lasu sosnowego mam tutaj mam tak dziko. Po lewej stronie po sosnach pnie się hortensja ma bardzo dużo zawiązków kwiatowych powinno być ładnie. Będę musiała 2 sosny wyciąć gdyż przez ten mokry śnieg bardzo się pochyliły i mogą runąć na resztę widać to na focie 3 szt od prawej 2 szt.

Oczko do czyszczenia może w sobotę lub niedzielę.

Miałam dzisiaj zawinąć do ogrodnika poszłam do domu od innej strony. Jutro pójdę o ile nie wykupili to kupię.

Podoba mi się ten zakątek leśny z hostami. Też u siebie w kilku miejscach posadziłam hosty, o wiele mniej chwastów pod nimi rośnie.
Ptasi gaj 08:00, 06 maj 2022

Do góry

W sąsiedniej szkolce tej jak w ulu. Dzisiaj się przyglądałam jak luDzie kupują to jakiś obłęd nawet fiszek nie czytają czy dana roślina w danym miejscu może rosnąć.
Rodki, azalie na balkon bo ładnie wyglądają. Kolejka do kasy jak w markecie.

Ładny kolor tulipanów.

Ptasi gaj 07:57, 06 maj 2022

Do góry

Madziu trochę lasu sosnowego mam tutaj mam tak dziko. Po lewej stronie po sosnach pnie się hortensja ma bardzo dużo zawiązków kwiatowych powinno być ładnie. Będę musiała 2 sosny wyciąć gdyż przez ten mokry śnieg bardzo się pochyliły i mogą runąć na resztę widać to na focie 3 szt od prawej 2 szt.

Oczko do czyszczenia może w sobotę lub niedzielę.

Miałam dzisiaj zawinąć do ogrodnika poszłam do domu od innej strony. Jutro pójdę o ile nie wykupili to kupię.

Ela, pokazuj częściej to miejsce, fajny tu masz klimat. Takie bardziej dzikie zakątki są bardzo interesujące, rośliny mają swobodę, nie stoją jak żołnierze w szeregu

Ptasi gaj 00:43, 06 maj 2022

Do góry
Po wertykulację

Klon oktober Glory

Ptasi gaj 00:32, 06 maj 2022

Do góry
daszum napisał(a)
Elu, pięknie wyglądają sosny porośnięte bluszczem.
Podziwiam porządek w ogrodzie

Zawsze o takich drzewach porośniętych bluszczem marzyłam. Sosny się do tego nadają mają idealna korę do przyczepności.
Jak jadę na działkę przez Konstancin, Zalesie to są posesje z domami wśród sosen po których pną się bluszcze.
Bardzo mi się to podoba i odwzorowalam.

Danusiu z tym porządkiem to przesada.
Jedynie na trawniku porządek. Zaczynają chwasty rosnąć.
Na skalniaku mam zielono niezapominajki mi się rozsiały.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies