Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

April 08:50, 21 cze 2022

ElzbietaFranka napisał(a)

Też mam do przesadzenia 2 paprocie i chodzę koło nich jak je przesądzi pewnie ptaki wysialy w berberysy. Może przesadze ryzyk fizyk do lasku.
Nabytki od ciebie się przyjęły dobrze się mają też w lasku.

JoLu nieraz się zastanawiam że u ciebie tak wszystko rośnie pod tymi drzewami.
Jednak to chyba zasługa twojej leśnej piaszczystej z kompostem zmieszam ziemi.

Jeżeli chodzi o naparstnice to trudno dorwać jeden kolor najlepiej kupić mieszance jak zakwitną wybrać kolor który się chce. Ciekawe czy zakwitną ładnie w półcieniu.

Też mam dużo sadzenia, ale rośliny w donicach więc nie ma problemu. Czekam jeszcze na niską miała Gaurę, i aby juki przekwitły które chce wywalić z rabat.

Pozdrawiam Jolu

Elu, główną zasługą to jest obornik, który kupuję w ilościach ogromnych. Znów mi przywieźli, taki świeży, w workach. Poczeka co najmniej rok na użycie. W niedzielę otworzyłam ostatni worek z zeszłorocznej dostawy. A miałam ponad 250 worków. Zużyłam wszystko. Może to jest miarą bujności ogrodu
Ja już powoli kończę sadzenie. Jeszcze trzy derenie ale najpierw przemyślenia, bo kupowane oczywiście "pod wpływem". Czyli Tarcia wszystkiemu winna
Przesadzania czy usuwania juk nie zazdroszczę. Ciężka praca. Ja swoje trzy lata temu wszystkie wywaliłam na przedpłocie, gdzie nic nie chce rosnąć.
April 08:53, 21 cze 2022

Gosialuk napisał(a)
Też wybieram się do Wojsławic. Wprawdzie nie wiem co teraz będzie tam kwitło, bo róż chyba mało tam rośnie, ale zawsze z przyjemnością odwiedzam to miejsce.
Dobrze jak mąż rozumie pasję żony. I na odwrót też.

Gosiu byłaś? Może się gdzieś minęłyśmy. To była taka grupka trzech dojrzałych lasek, z których jedna co chwila piszczała i krzyczała że też takie drzewo chce Znaczy Ania Kwartet planowała nasadzenia na nowej działce
eMuś się poddał i chodził swoim rytmem z przerwami na zimne piwo
April 08:57, 21 cze 2022

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Twój mąż sprawił nie tylko Tobie uroczy prezent. Z tych emocji zapomniałam o życzeniach. Wszystkiego dobrego, spełnienia ogrodowych marzeń i sił, aby było to możliwe.
Bardzo dziękuję za przemiłe spotkanie.

Haniu bardzo dziękuję za życzenia
Prezent od eMa był świetny, bardzo byłam zadowolona. Nie dość że w miłym towarzystwie, pogoda dopisała, to jeszcze mogłyśmy Cię odwiedzić. Czasu oczywiście jak zwykle za mało.
Ale to miłe jak spotykają się osoby zupełnie niemal obce, a witają się jak starzy, dawno niewidziani przyjaciele, i nie mogą się nacieszyć swoim towarzystwem
April 09:08, 21 cze 2022

Reasumując, weekend był świetny. Wycieczka do Wojsławic, głównej atrakcji, była bardzo udana ze względu na bardzo sympatyczne towarzystwo Kasi Mrokasi i Ani Kwartet.
Dziewczyny dzięki że chciałyście mi w tym dniu towarzyszyć
No i oczywiście eMuś, który nie marudził, woził gdzie chciałyśmy, nie przeszkadzał w zwiedzaniu a częściowo zwiedzał z nami
Cudna pogoda, co niezwykle ważne gdy ma się do przebiegnięcia parę kilometrów.
Udało nam się też odwiedzić ogród Hani Gruszki. Szok na samym wejściu, bo z dyskusji na forum wyobrażałam sobie nobliwą panią w typie profesorskim. Tymczasem wybiega do nas drobna kobietka,(Hania porusza się niemal wyłącznie biegiem) uśmiechnięta od ucha do ucha. Normalnie wulkan pozytywnej energii.
Zwiedziłyśmy ogród, napakowany kwiatami i roślinami a zarazem taki niesamowicie poukładany. Każda roślinka ma swoje miejsce, dopracowane do perfekcji. ZERO chwastów. Nawet tak zwane zaplecze uporządkowane w sposób jaki dla mnie jest nie do osiągnięcia.
Niestety byłyśmy tak oszołomione że nie zrobiłyśmy zdjęć. Bardzo szkoda, choć ten ogród zasługuje żeby go traktować aparatem fotograficznym a nie "cykać szybkie fotki" telefonem.
April 09:14, 21 cze 2022

W planach wycieczkowych były jeszcze inne ogrody ale niestety napięty grafik nie pozwolił zrealizować wszystkich marzeń. Zostaną na następny wypad.

Tymczasem trochę fotek z Wojsławic, w których ja byłam drugi raz. Dla dziewczyn to była pierwsza wizyta w tym miejscu. Niestety zdjęcia robione telefonem więc szału nie ma.
Przy wejściu ogromna mapa założenia. Obiegłyśmy niemal cały teren, od prawej strony, przez wspinanie się na górę, sad czereśniowy i oczywiście degustacja aż po stok z różami i powojnikami.
Jeśli ktoś się teraz wybiera to róż jest całkiem sporo, można podziwiać nieznane zupełnie odmiany.

Przy wejściu śliczne kompozycje w baliach.

I imponujące róże przy murach

April 09:15, 21 cze 2022

April 09:18, 21 cze 2022

łan czyśćca

April 09:19, 21 cze 2022

April 09:21, 21 cze 2022

April 09:24, 21 cze 2022

Widać że żółty jest modny

bodziszek Brempat