Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Ranczo Szmaragdowa Dolina 20:37, 29 lut 2016

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Dzięki, bardzo cenię sobie Twoje zdanie
Dzisiaj w tej śląpie sadziłam po bokach hibiskusy bo wczoraj dostałam, a w plecy szałasu poszły trawy( miskant jakiś, ale nie wiem jaki bo ścięte były)

Szalona
Na hibiskusy bylinowe mam ochote wielka, robia wrazenie, u Justyny je zawsze podziwiam.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 19:57, 29 lut 2016

Do góry
Milka napisał(a)

Świetnie!
Ale macie tempo, jestem pełna podziwu

Dzięki, bardzo cenię sobie Twoje zdanie
Dzisiaj w tej śląpie sadziłam po bokach hibiskusy bo wczoraj dostałam, a w plecy szałasu poszły trawy( miskant jakiś, ale nie wiem jaki bo ścięte były)
Ogród wśród pól i wiatrów 12:14, 29 lut 2016

Do góry
jolka napisał(a)

Hmm.. "katalogowa rabata"...to chyba nie u mnie
Ale typuję, że o chodzi o tę wschodnią z kulkami i hortensjami??
Z traw rośnie tam miskant Morning Light

Chodziło mi o tą rabatę ze zdjęcia Tam są dwa rodzaje traw ???

Ogród Ani :) 20:40, 28 lut 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
A czarnej trawki byś nie chciała konwalnika?

Mirelko nie w tym miejscu. To strona północną domu, trochę ponurą coś z carexów tam planuję. Nawet nie wiem czy sobie tam miskant poradzi, dlatego na razie go tam nie uwzględniam, ale kto wie jak będzie
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 20:18, 28 lut 2016

Do góry
Zwizualizowałam to, co mi siedzi w głowie:

od lewej:
milin
perukowiec podolski royal purple
na dole kępy juki ogrodowej
rozplenica lub niski miskant
juki
trzy tuje - szmaragdy? inne?
między tujami stipa
na dole limonkowe żurawki
juki
dalej już tylko irga.

Tam, gdzie trawy wsadziłabym też tulipany, żeby wiosną coś się działo.

Coś mi to jednak nie leży... Nie jest tak, jakbym chciała.

W miejscu perukowca bardziej widziałabym kuliste drzewo, ale w tym miejscu drzewa posadzić nie mogę, leci tam przyłącze gazu
Brakuje mi czegoś wyższego zimozielonego między perukowcem a milinem - zimą zostanie tam tylko juka i sucha trawa, smutno tak... Ale czy się zmieści?
Taka np formowana kula na pniu - powiedzmy z cyprysika Ivonne, żółta. Wtedy perukowiec przesunęłabym trochę w prawo.

Ogródek Ewy 20:15, 28 lut 2016

Do góry
Ewciu taka moja radosna twórczość

Od lewej: miskant ML, przed nim rozplenice z jeżówkami, dalej to żółte to mogą być jak wolisz: rh, albo różę? Między nimi róża pnąca na obelisku. Potem klon Crimson sentry, albo Pissardi (o kolor mi chodzi). Pod nim 3 berberysy Electra (chyba tak się nazywają). Potem jakaś bylinka dalej świerk Glauca Globosa, bez koralowy Sutherland Gold i znów jeżówki.
Ogród wśród pól i wiatrów 19:52, 28 lut 2016

Do góry
craon napisał(a)
Jolu, jak nazywają się trawy w Twojej 'rabacie katalogowej' ???

Hmm.. "katalogowa rabata"...to chyba nie u mnie
Ale typuję, że o chodzi o tę wschodnią z kulkami i hortensjami??
Z traw rośnie tam miskant Morning Light
Z południa Polski - ogród Marzeny 22:53, 27 lut 2016

Do góry
Chodzi mi tu mniej więcej o coś takiego jak w "Ogrodzie Anety". A wynalazłam, że nasza Danusie przy śliwach proponuje hortensję VanilleFraise i Miskant Variegatus.
Ogrodowy song 22:32, 26 lut 2016

Do góry
Milka napisał(a)
Ewa, ta trawa ma zasłaniać, czy współgrać z różami? Jeśli to drugie, to trzcinnik pośredni, jeśli zasłaniać, to lepiej wybierz miskant Morning Light, uwielbiam je, zwarte, strzeliste i cudo kolor

Irenko..wolałabym,aby współgrał z pięknym kwieciem ale..przeważyły względy praktyczne i musi zasłaniać.Dziękuję
Ogrodowy song 12:06, 26 lut 2016

Do góry
Ewa, ta trawa ma zasłaniać, czy współgrać z różami? Jeśli to drugie, to trzcinnik pośredni, jeśli zasłaniać, to lepiej wybierz miskant Morning Light, uwielbiam je, zwarte, strzeliste i cudo kolor
Ogród z pergolą 20:08, 25 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
"Dereń biały 'Elegantissima' http://www.zielonyogrodek.pl/lisciaste/deren-bialy-elegantissima

wysokość: do 3 m

Cornus alba IVORY HALO 'Bailhalo'
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1257-deren-bialy-cornus-alba?page=7

wysokość 1,2 m

Sama musisz zdecydować Masz spory obszar, ale skoro pierwszy dorasta do 3 metrów, to czy nie przysłoni żywopłotu z tyłu?

Z miskantami dobrze myślisz. Te są najładniejsze. Ale ML będzie za mały za dereniem. Więc chyba Gracilimusy. Są najładniejsze
Mogą być jeszcze Variegatusy biało-zielone. Gdybym ja miała wybierać, wybrałabym eleganckie Gracilimusy.

A wiesz, że twoje rododendrony należą do miniaturowych?
Po 10 latach osiągają zaledwie 1,6 wysokości.

eeee jak po 10 latach dopiero tyle a dereń przecież szybszy jest to wezmę ivory halo. a miskant gracek, super
Ogród z pergolą 14:09, 25 lut 2016

Do góry
a miskant to jakis konkretny Ci chodziła po głowie? bo brałabym pod uwagę ml lub gracka i którego kolor tu ładniej by wyglądał?czy zupełnie inna jeszcze odmiana?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:16, 25 lut 2016

Do góry
karolina84 napisał(a)
Moje pytanie zaginęło pośród innych. Może teraz ktoś znajdzie chwilkę na wyrażenie opinii W między czasie troszkę pozmieniałam
Długość rabaty to 12 m. Tuje są posadzone za rzadko bo tylko co 1 m.
W najszerszym miejscu na środku rabaty jest 3,7 m, rabata z prawej i lewej strony zwęża się do 2,8 m.
Powciskałam tutaj rośliny które już mam, ale wiadomo nic na siłę

1 miskant Zebrinus lub Morning Light
2 Żywopłot szczelny nie porozsuwany
3 hortensje bukietowe
4 drzewo na wysokim pniu
5 cyprysik Filifera Aurea Nana
6 ew. berberysy Red Rocket
7 wrzośce karminowe
8 wrzośce różowe
9 ew te same albo nieco inny kolor
10 wrzośce białe albo białe przed Imperata a przed cyprysikami karminowe, będzie lepszy kontrast

Czerwone bez numeru pod drzewem to Imperata 'Red Baron'
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:39, 25 lut 2016

Do góry
frezja napisał(a)

Plany takie sprecyzowane...fajnie.Moja róża NN zakulkowana (typuję,że to Sympathie)i teraz myślę nad tłem dla niej.Pisałaś gdzieś o trawce arundo donax aurovariegata... czy się sprawdzi tam ??

Powojnik też sobie zamówiłam...planuję usadowić go obok ławeczki

Ewa, arudndo absolutnie nie, jest ogromne, sztywne, bez lekkości, to tylko na soliter. Raczej lekka trawkę, szybciej miskant Variegatus bym wybrała. Symphatie kulkujemy, jest wielka i super kwitnie

Jak koło ławeczki, to Mayleen, bo pachnie i jakiś, co kwitnie do jesieni, gdy montana skończy
Typografia ogrodu 09:43, 25 lut 2016

Do góry
ivo napisał(a)
Za pozwoleniem . Zapraszam !

https://www.ogrodowisko.pl/watek/6507-red-baron-trzmielina-juki-zurawki-molinia?page=1#post_1
moge jedynie dodac,ze jesli wszystko u Iwony rosnie jak miskant,ktorego jesienia od niej dostalam to bedziecie mieli busz
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:04, 24 lut 2016

Do góry
Witam od tygodnia siedzę i dumam nad rabatą przed domem, jak widać mam problem z tym moim przedogródkiem... W zasadzie chcieliśmy zrobić coś już na jesień ale skończyło się położeniem folii budowlanej żeby trawa spod spodu zgniła, przyjdzie wiosna to folię zdejmiemy, przekopiemy i będę chciała sadzić rośliny, później ściółkować korą. no właśnie, co tu zrobić żeby nie popełnić kolejnych błędów? Mąż nie zgadza się na usunięcie tych drzew a wsadzaliśmy je 2 lata temu (niestety ) i muszą zostać... tylko jak obsadzić tę rabatę żeby miała ręce i nogi a tuje zostały?
Nie wiem czy dobrze myślę, plan miałam na niż taki:

1. umbraculifera 3 szt
2. hortensja limelight 7 szt
3. żurawki żółte lub trzmielina
4. obwódka z bukszpanu
5. miskant gracillimus 3 szt
6. lawenda
7. wzdłuż płotu cis hilli niski żywopłocik

Siedzę i naprawdę nie mam pomysłu na tę rabatę, czy tak jak rozrysowałam byłoby możliwie? Jeśli chodzi o strony świata, jest strona wschodnia, może podpowiecie mi coś? Chciałabym żeby to ładnie wyglądało, najgorsze to te tuje, że dałam się namówić żeby je wsadzić, nie wiem czy je jakoś ciąć, próbować formować czy zostawić tak jak są? w każdej z nich w środku są po 3 pnie idące praktycznie po całej ich długości. Danusiu pomogłaś mi przy bukszpanach, mogę i tu liczyć na Twoją pomoc?

Z góry dziękuję za wszelkie rady
Marzenie o własnym zielonym ogródku :) 12:05, 24 lut 2016

Do góry
Miałam teraz trochę czasu i wymyśliłam coś takiego... posłuchałam rad koleżanek i zmieniłam ułożenie rabatki przed domem. Miałam sobie dać z nią spokój w tym roku, ale muszę przesadzić tam 5 Anabellek i wymyśliłam dla nich tymczasowe towarzystwo. W przyszłości dosadzę tam więcej roślinek, na razie niech sobie rosną.

Od lewej słonecznik wysoki i karłowaty, Anabelle, miskant Morning Light.
Przed domem 3 stożki z cisu pod nimi żurawki citronelle (oczywiście kopiuje od innych), obok róża pnąca do cienia nie mogę się zdecydować.
I zdjęcie z wymiarami (1,9m do końca schodów). Jak wam się to widzi?

Ogród z pergolą 10:22, 24 lut 2016

Do góry
eee_taam napisał(a)

jazzy zrobiła wersję zdecydowanie łatwiejszą gdyż cały trudność polegała na tym że muszą być serby, Rh i tuje danica - bo już są kupione

przypomnę wam i tobie jazzy, że dwa dni temu za pomysł wyzbycia się jedynie tuj danica zostałam zrugana przez rzesze jej fanów.

aaaa i w dalszym ciągu jest odsłonięta budka z drewnem ...miskant to słaba przesłona a kosodrzewina jest zbyt niska.

ale tak jak Iwonka pisze są plusy - ścieżka! .... może być pomocna ..każdy lubi skróty

no i róże - robiłabym wszystko żeby ich jednak nie otrzymać

rzesze jej fanów dobre
LO jest do odbioru w pobliskiej szkółce kiedy będę gotowa a new dawn mam zadołowane od grudnia
Justyna nie dołuj mnie bardziej, już mi wystarczy uwierz mi, oberwało mi sie tutaj przy tym wszystkim tak ze boje sie rano tu logować czy znowu i ile razy usłyszę co kolejnego źle zrobiłam..
Ogród z pergolą 07:00, 24 lut 2016
Do góry
Iwk4 napisał(a)
Mi się ścieżka podoba
Tak sobie myślałam:
Drzewo pewnie przywiozą i wyrzucą na podjeździe. Trzeba dostarczyć do domku gospodarczego. Ścieżka na taczkę wygodniejsza, niż bieganie zdłuż brzegu domu.
Ania, nie ma twoch kulek Danica i Serbów.
I rodków

Może zmniejsz zamówienie z pnącymi różami. Napisz do nich maila. 15 pnących, brak pergoli, brak obelisków, a marzec za chwilę. Ja bym się martwiła o nie.

jazzy zrobiła wersję zdecydowanie łatwiejszą gdyż cały trudność polegała na tym że muszą być serby, Rh i tuje danica - bo już są kupione

przypomnę wam i tobie jazzy, że dwa dni temu za pomysł wyzbycia się jedynie tuj danica zostałam zrugana przez rzesze jej fanów.

aaaa i w dalszym ciągu jest odsłonięta budka z drewnem ...miskant to słaba przesłona a kosodrzewina jest zbyt niska.

ale tak jak Iwonka pisze są plusy - ścieżka! .... może być pomocna ..każdy lubi skróty

no i róże - robiłabym wszystko żeby ich jednak nie otrzymać
Kamienny ogród patykiem malowany 23:22, 23 lut 2016

Do góry
margaretka3 napisał(a)
Sylwia, czytam u Iwonki, że wysiewy już zaczęłaś, ostróżką się jeszcze nie martw, ona długo kiełkuje. Między dwa a trzy tygodnie.
A trawy jakie wysiałaś?

Aaaa...to dzięki za wiadomość...będę cierpliwie czekać....chociaż z tą cierpliwością to słabo u mnie....3x dziennie biegam zobaczyć czy już...

Z trawami to będzie niespodzianka, bo pewnego późno zimowo - wiosennego dnia poszłam na spacer i zebrałam taki wiecheć

(foto z komórki dlatego taka nędza)

Wtedy myślałam ,że zrobię sobie taką miotłę, a teraz uszczypnęłam i rzuciłam do ziemi....ale co?
Albo Miskant chiński 'Nippon'
albo Miskant 'Gracillimus'
wolałabym opcję nr. 2
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies