Jak masz na innych rabatach nasadzenia? Bo nie pamiętam. W liniach, czy rzutem? Czy te derenie mają iść po linii? Bo od tego trzeba zacząć, jak je posadzisz? Jakie wymiary ma ta rabata?
Podoba mi się ten podział
No to rower zagościł na stałe☺ Przykro z powodu werbeny padnięcia a właściwie nawet nie rozpoczęcia żywota. Niech żałuje, nie wie co straciła. Z tą jej wieloletnością to ciężka sprawa, dziewczyny chyba raczej wysiewają co roku.W łagodne zimy może przetrzymać, ale można też wykopać na zimę i przetrzymać w donicy w cieplejszym pomieszczeniu. Ale to zabawa dla mocno wytrwałych, ja do takich raczej nie należę. Hakonechloa są różne odmiany. Ja mam żółtą All Gold i żółtą paskowaną Aureola - pogooglaj sobie. To trawa wieloletnia, ale nie jest zimozielona, na wiosnę ścinasz i już. U mnie startuje pod koniec kwietnia. Jeszcze przyszła mi taką koncepcja połączenia szałwii i trawy sesleria jesienna. Mam inspiracje na pincie, ale kurka wodna nie mogę tego jakoś wkleić (czasami współczesna technologia mnie przerasta).
O Iwonka Ty to masz talent do tych rysunków! Liście derenia są mocno wyraziste biało zielone i te miskanty też biało zielone, ja bym bardziej widziała jednolicie zielone gracillimusy. Tylko czy to się wszystko tam zmieści? Ja to mam zawsze problem z wyobrażeniem sobie jak coś będzie wyglądało z dorosłymi roślinami. Za mało mam jeszcze doświadczenia.
Przy założeniu, ze dereń będzie cięty, na każdy potrzeba ok. 1 metra, a jeśli mogłyby się stykać, to wtedy by się udało taki układ zrobić.
Byłoby na każde nasadzenie ok. 0,9 metra... dwa miskanty dać bardziej z tyłu, pomiędzy ...
Iwonka, tam się w takim układzie te miskanty nie zmieszczą. Wolałabym mieć hednak coś pomiędzy dereniami w linii prostej. No i wszysyko podsadzone czymś z jednej i drugiej strony rabaty.
Jestem pewna że Mornig Light tam będzie za duży. To muszą być trawki takie do góra 1 metra.