Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród pewnej ogrodniczki

Ogród pewnej ogrodniczki

Iwk4 20:11, 30 mar 2016

Jak masz na innych rabatach nasadzenia? Bo nie pamiętam. W liniach, czy rzutem? Czy te derenie mają iść po linii? Bo od tego trzeba zacząć, jak je posadzisz? Jakie wymiary ma ta rabata?
Podoba mi się ten podział
Dorotka 20:34, 30 mar 2016

Iwk4 napisał(a)
Jak masz na innych rabatach nasadzenia? Bo nie pamiętam. W liniach, czy rzutem? Czy te derenie mają iść po linii? Bo od tego trzeba zacząć, jak je posadzisz? Jakie wymiary ma ta rabata?
Podoba mi się ten podział

Nadadzenia w liniach. Rabata ma 7 metrow na 1.50.
Generalnie podoba mi się geometria w ogrodzie.
Zana 22:09, 30 mar 2016

Dorotka napisał(a)

Aniu, pod Twoim wpływem, jak i pod wpływem kilku innych dziewczyn dodałam w swoim podpisie "dziewczye z rowerem" - uśnmiecham się to Was bardzo serdecznie!!!
Kocimietki nbie chcę, jakoś niee przemawia do mnie ta roślina...

Werbena??? Siałam, siałam, siałam i... tyle w tym smutnym dla mnie i bolesnym temacie. Ja ją zasiałam a ona nie wyrosła. Nie chcę do tego wracać bo ta rana wciąż jeszcze nie jest zagojona
Jednak ta werbena to fajny pomysł... Muszę to przemyśleć.. Czyli derenie a pomiędzy werbena... Hm....
Tylko pytanie czy werbena startuje wcześnie?? Nie chciałabym czekać do września aż wyraośnie i czy ona jest wieloletnia??

Hosty raczej nie, one znikają bardzo szybko, zostaja z nich same patyczki w ziemi..
Z tą trawą jest fajny pomysł, chciałabym tam mieć trawe właśnie. A ta Hakone coś tam jest wiekoletnia i kiedy startuje???

No to rower zagościł na stałe☺ Przykro z powodu werbeny padnięcia a właściwie nawet nie rozpoczęcia żywota. Niech żałuje, nie wie co straciła. Z tą jej wieloletnością to ciężka sprawa, dziewczyny chyba raczej wysiewają co roku.W łagodne zimy może przetrzymać, ale można też wykopać na zimę i przetrzymać w donicy w cieplejszym pomieszczeniu. Ale to zabawa dla mocno wytrwałych, ja do takich raczej nie należę. Hakonechloa są różne odmiany. Ja mam żółtą All Gold i żółtą paskowaną Aureola - pogooglaj sobie. To trawa wieloletnia, ale nie jest zimozielona, na wiosnę ścinasz i już. U mnie startuje pod koniec kwietnia. Jeszcze przyszła mi taką koncepcja połączenia szałwii i trawy sesleria jesienna. Mam inspiracje na pincie, ale kurka wodna nie mogę tego jakoś wkleić (czasami współczesna technologia mnie przerasta).
Iwk4 22:47, 30 mar 2016

Co powiedziałabyś na taki układ?

Dereń, Miskant Morning Light lub Variegatus, w nogach carex albo hakone?

Dereń co wiosny nisko cięty, wtedy będzie wypuszczał młode gałązki czerwone i nie będzie bardzo wielki.
Zana 23:20, 30 mar 2016

Iwk4 napisał(a)
Co powiedziałabyś na taki układ?

Dereń, Miskant Morning Light lub Variegatus, w nogach carex albo hakone?

Dereń co wiosny nisko cięty, wtedy będzie wypuszczał młode gałązki czerwone i nie będzie bardzo wielki.

O Iwonka Ty to masz talent do tych rysunków! Liście derenia są mocno wyraziste biało zielone i te miskanty też biało zielone, ja bym bardziej widziała jednolicie zielone gracillimusy. Tylko czy to się wszystko tam zmieści? Ja to mam zawsze problem z wyobrażeniem sobie jak coś będzie wyglądało z dorosłymi roślinami. Za mało mam jeszcze doświadczenia.
Iwk4 23:29, 30 mar 2016

Tutaj Danusia łączyła z ML, on będzie mniejszy od Gracilimusa i ma też pokrój fontannowy.
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/47/476322/original.JPG

Przy założeniu, ze dereń będzie cięty, na każdy potrzeba ok. 1 metra, a jeśli mogłyby się stykać, to wtedy by się udało taki układ zrobić.
Byłoby na każde nasadzenie ok. 0,9 metra... dwa miskanty dać bardziej z tyłu, pomiędzy ...
Dorotka 07:09, 31 mar 2016

Iwonka, tam się w takim układzie te miskanty nie zmieszczą. Wolałabym mieć hednak coś pomiędzy dereniami w linii prostej. No i wszysyko podsadzone czymś z jednej i drugiej strony rabaty.
Jestem pewna że Mornig Light tam będzie za duży. To muszą być trawki takie do góra 1 metra.
Iwk4 07:13, 31 mar 2016

To może tylko carexy albo hakone...
Dorotka 07:17, 31 mar 2016

Iwonka chciałabym tam pomiędzy jakieś trawy. Carex chyba za niski a ja myśle o takiej wąskiej raczej ale wyższej tak do metra może 1,50
Dorotka 07:18, 31 mar 2016

Mornig Light już mam w ogrodzie. Może coś innego. Sama nie wiem. Mam problem z tą rabatą ogromny.