Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rozplenica"

Moja codzienność - ogród Oli 18:47, 20 wrz 2015

Do góry
leon60 napisał(a)

Olu jaka to rozplenica
Pogubiłam się po drodze... 17:51, 20 wrz 2015

Do góry
Marga napisał(a)
Też jestem zdania, że mało, tam gdzie stoi teraz jałowiec.
Tu gdzie jałowiec to rozplenica najprawdopodobniej będzie, ja bardziej myślałam żeby tam z tyłu jeszcze 2 dosadzićale może masz i racje że z jeden jeszcze by się z przodu przydał
Mój ogród pod górkę... 17:49, 20 wrz 2015

Do góry
Hameln - węższe liście, bledsze, bardziej zwiewna, "lżejsza" kępa, bez kotów niższa i mniejsza
Moudry - dość szeroki, ciemnozielony mięsisty liść, kępa gęściejsza, taki krępulec, szybciej rośnie (obie sadzone w tym sezonie), mniej wzniesiona, bardziej fontannowa
Mam jeszcze bezodmianową - wysoka jak miskant, bardziej wzniesiony pokrój, duże, ciemne koty - jak pałki od tataraku

Hameln:

Moudry:

Rozplenica kupiona jako bezodmianowa

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 09:49, 20 wrz 2015

Do góry
Agania napisał(a)

Pieski na spacerku...i kto tu kogo prowadzi
Masz już dość werbeny....mojej też przybywa, ale mam dla niej inne miejsce, tylko nie wiem czy czekać do wiosny, czy ją jeszcze teraz przesadzić?
Co to za czarny diabeł na drugiej fotce?

One mnie
Smialo teraz mozesz przesadzac, jak bedzie podlewana, nawet tego nie odczuje.
To rozplenica Vertigo.
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 09:29, 20 wrz 2015

Do góry
babka napisał(a)
Molinię to ja chciałam z berberysami połączyć
Nie mam pojęcia o sadzeniu róż więc Ci nie pomogę ale zdjęciami pozachwycać się i owszem Molinia i róża, będzie mega zwiewnie

Z berberysami? Takimi kulkami?
Byliny też będą te co teraz tylko w innej konfiguracji Jak uda mi się stipę wysiać z sukcesem to też tam dosadzę

Anda napisał(a)

Ładne połączenie róż z molinią. Zależy jakie róże chcesz sadzić, ale myślę, że co 1,5 m powinno wystarczyć

No właśnie mam mega problem... Bo mam zarówno róże rabatowe, parkowe, wielkokwiatowe.... w kolorze purpury, bladoróżowe i krem-cytryna-budyń.... Myślę jak to połączyć? Znasz jakiś dobry klucz doboru?

sylwia_slomczewska napisał(a)
A ja zrobiłam rabatkę na której mam róże okrywowe w połączeniu z rozplenicami od Ani i od Alinki I nie mam pojęcia co z tego będzie, ale może coś fajnego

Rozplenica też ładnie wyglada z różami, ale dopóki jest mała. Ona z sezonu na sezon potrafi tak przybrać, że przyćmi róże. Ja rozplenice planuje klasycznie pod brzozy

Juzia napisał(a)
A mi molinia nie chce rosnąć

Ciekawe czemu?
Ja z nią naprawdę nic nie robię... nie nawoże, nie podlewam... Ale u mnie pole było kiedyś uprawiane i chyba dość dobrą ziemię mam.

Jestem w polu 00:48, 20 wrz 2015

Do góry
Martuś jak dla mnie to jest super

Dlaczego trzmielina za niska? Ile ona ma cm?

Ja w dziurę bym dała rozplenice dla zachowania ładu i porządku
Tak jak Przemek pisze dosadzisz tam tulipany i zanim przekwitną to rozplenica już ruszy.

Marta, a może zamiast tych dwóch sztuk trzmielin jakieś czerwone berberysy dać? Mogły by być Bagatela, albo Admiration kuleczki, albo kolumnowe Rocket Orange? Tylko sztuk 3, albo więcej, bo dwie to chyba jakoś tak dziwnie.

Tuje golden globe to dorodne masz, ładne duże

Mi się podoba

A druga część rabaty krótka za schodami teraz też będzie robiona?
Jestem w polu 22:57, 19 wrz 2015

Do góry
Gardener27 napisał(a)
Nie wiem czy to mowa o zawilcach japońskich czy o cebulowych Japońskie na patelni radzą sobie genialnie ale one za duże na Twoją rabatę pod tarasem
Możesz dosadzić jeszcze jedną hortensję i zrobi się szpaler Hortensjowy zawrót głowy
Fakt, rozplenice późno startują ale nie ma się czym przejmować Posadzić obok tulipany i problem z głowy Nim tulipany przekwitną rozplenica już podrośnie
Bylinki posadzisz sobie w następnym roku Przez zimę coś wspólnie wymyślimy a Ty uzbierasz na nie kasę

Czwarta hortensja to jedna z opcji do rozważenia. Wiem, że brakuje bylin i myślałam o przetaczniku zamiast tej mojej szałwi, bo ona rośnie wielka i się pokłada.
Jestem w polu 22:50, 19 wrz 2015

Do góry
Nie wiem czy to mowa o zawilcach japońskich czy o cebulowych Japońskie na patelni radzą sobie genialnie ale one za duże na Twoją rabatę pod tarasem
Możesz dosadzić jeszcze jedną hortensję i zrobi się szpaler Hortensjowy zawrót głowy
Fakt, rozplenice późno startują ale nie ma się czym przejmować Posadzić obok tulipany i problem z głowy Nim tulipany przekwitną rozplenica już podrośnie
Bylinki posadzisz sobie w następnym roku Przez zimę coś wspólnie wymyślimy a Ty uzbierasz na nie kasę
Jestem w polu 22:19, 19 wrz 2015

Do góry
Warmia napisał(a)

Hortensja na pewno się zmieści, tylko, czy nie będzie ich tam za dużo. Druga opcja posadzić rozplenicę, ale wtedy będzie bardzo podobnie jak po lewej stronie, tylko bez wysokiej tuji i trzmieliny na pniu. Ta opcja podoba się mojemu M.
Rozplenica ma jeden mankament, późno rusza i długo byłaby tam dziura. Mam dylemat.

to posadź kłosownicę leśną, bardzo szybko rusza rośnie podobnie jak rozplenica tylko kotków nie ma, no i jeszcze jedn mankament koło sierpnia trzeba ciachnąć i od nowa rośnie pięknie
Jestem w polu 22:02, 19 wrz 2015

Do góry
Anusia napisał(a)
W tę dziurę dałabym hortensje i niższą trawkę bo tak widzę, że się zmiesci.

Ja u siebie cały czas się przymierzam a hałda od tygodnia rozgarnięta i nic, pustka. Wzięłam się za porządkowanie folkowej.

Hortensja na pewno się zmieści, tylko, czy nie będzie ich tam za dużo. Druga opcja posadzić rozplenicę, ale wtedy będzie bardzo podobnie jak po lewej stronie, tylko bez wysokiej tuji i trzmieliny na pniu. Ta opcja podoba się mojemu M.
Rozplenica ma jeden mankament, późno rusza i długo byłaby tam dziura. Mam dylemat.
Jestem w polu 21:42, 19 wrz 2015

Do góry
Gardener27 napisał(a)
Mózg mi się już zlasował po dzisiaejszym dniu przy betoniarce
Za dużo tych pytań z mojej strony

Nie za dużo, tylko ja już jestem tak zmęczona, że ciężko mi się myśli. Brakuje mi tam roślin, które dodadzą koloru i wiem, że będzie trochę pusto zanim rozplenica ruszy, ale ogólnie tak mi się podoba. Trzeba jeszcze troszkę to miejsce dopracować.
Jestem w polu 21:37, 19 wrz 2015

Do góry
Gardener27 napisał(a)
Te nasadzenia miały być takie symetryczne ? Prawa strona to prawie odzwierciedlenie lewej

Nie jest tak bardzo symetrycznie. Po lewej stronie jest tuja, golden globe, trzmielina i rozplenica, a pomiędzy tują i golden globe jest lawenda.

Po prawej przy schodach jest golden globe, dziura, którą trzeba czymś zapełnić i na środku są hortensje. Przed hortensjami są trawki i dwie trzmieliny. To jeszcze do przemyślenia, posadzone na razie, bo już nie miałam pomysłu.

Szałwie są po stronie tarasu, której jeszcze nie ruszyłam.
Jestem w polu 21:26, 19 wrz 2015

Do góry
Co to za rozplenica w rogu ? Polecam Hameln Ma boskie piórka
Pomóżcie wyczarować mi ogród 21:37, 18 wrz 2015

Do góry
I różówki

I kogucik z kwiatkiem

I rozplenica z werbeną
I już nic nie mam
Blaski i cienie nowego życia 20:59, 18 wrz 2015

Do góry
Lukasz2013 napisał(a)

Śliczne trawki. Ostatnio w nich gustuje

Ja teżzaskoczyła mnie ostatnio 2-letnia rozplenica- wreszcie przybrała imponujące rozmiary...pokażę w weekend
Narodziny ogrodu Eweli 17:59, 18 wrz 2015

Do góry
Ładna wyszła ta rabata i rozplenica jest okazała. Pięknie u Ciebie. No no uwijasz się z pracami. Ja też tulipany posadziłam i krokusów trochę w trawę dałam.
Życie w wiejskim ogrodzie 14:02, 18 wrz 2015

Do góry
mirkaka napisał(a)
kolor pomarańczowy w słońcu daje mnóstwo ciepła, energetyzuje, o tej porze roku bardzo potrzebny.
Przemku, jak nazywa się ta rozplenica jednoroczna? Jest piękna i warto ją mieć w ogrodzie w większej ilości Ja pozbierałam sobie nasionka Rubrum, ona chyba też jednoroczna, liczę że sobie wyhoduję. Twoja ma zielone listki i kwiaty w pięknym kolorze. Gdybyś znalazł czas na zabawę w wysyłkę jej nasion to bardzo bym chciała zapisać się na listę. Wiem że to kłopot więc nie naciskam tylko grzecznie pytam

Uwielbiam w ogrodzie żółty zwłaszcza wczesną wiosną gdy wszystko budzi się do życia Braki u mnie tylko w tym kolorze Jesienią żółtego pod dostatkiem gdy przebarwiają się liście ale chryzantemy żółte są obowiązkowe
Nazwy rozplenicy niestety nie znam Mam ją u siebie pierwszy raz i też jestem nią oczarowany Dla mnie to żaden problem z wysłaniem nasion Materiału siewnego mam w nadmiarze Prześlij mi na pw namiary

Pozdrawiam
Lawendowy zawrót głowy 13:05, 18 wrz 2015

Do góry
aga_podlasie napisał(a)

Witaj Jolu,

Podglądałam Twój ogród od jakiegoś czasu, masz przepięknie, zazdroszczę klimatu, jaki stworzyłaś

Z tego wątku się dowiedziałam jak się nazywa moja rozplenica
Czytałam, że ona u nas ma małe szanse na przezimowanie. Będziesz ją okrywać jakoś? Ja myślę, czy by nie wykopać swojej na zimę.

Witaj milutko , rozplecice giganty i halmen miałam w gruncie i wszystkie przezimowały moze dlatego ze zima byla słaba co do tej nowej z bialymi kotkami pani uprzedzała ze moze marznac wiec bede okrywac czym sie da
Mała Eleczka 11:50, 18 wrz 2015

Do góry
Malgosik napisał(a)

mi też siada na głowę z tymi trawami
ale w Twoim ogródku aż tyle gatunków.....
nie wiem gdzie się zmieściło

Jeszcze rozplenica dojdzie

jeszcze jest miejsce

Podczas szukania info o obiedce znalazłam fajną encyklopedię traw i przepadłam. Szukam większego ogrodu
Lawendowy zawrót głowy 10:54, 18 wrz 2015

Do góry
lojalna_ napisał(a)

To Pennisetum villosum 70 cm wysoka

Witaj Jolu,

Podglądałam Twój ogród od jakiegoś czasu, masz przepięknie, zazdroszczę klimatu, jaki stworzyłaś

Z tego wątku się dowiedziałam jak się nazywa moja rozplenica
Czytałam, że ona u nas ma małe szanse na przezimowanie. Będziesz ją okrywać jakoś? Ja myślę, czy by nie wykopać swojej na zimę.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies