Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "skarpa"

Nauka projektowania 18:22, 21 lut 2011

Do góry
oj, Sylwuś
zostawiłabym mniej gatunków na górze skarpy, może dwa...już "urozmaiceniem" jest sama płaszczyzna nasadzeń...czyli skarpa...i kamienie...
Małgosia (goniak) np u mnie, radziła by stosować linię falistą. Jak popatrzyłam na tę skarpę, to w pierwszej chwili zobaczyłam rośliny w takim układzie, przeplatające się faliście nasadzenia, mało gatunków...ciężko mi sprecyzować myśli, tak na szybko.... myślę po prostu formami, kształtami, kolejnością planów.... bardziej niż kolorami...
no uspokój się
i taka to niby tajemnica, hi, hi

A widziałaś nowy ogród wokół Europejskiego Centrum Bajki w Pacanowie? nie mam w tej chwili dostępu do swoich zdjęć...nie pokażę...
Bieszczady - Mój ogród (i nie tylko) 13:10, 15 lut 2011

Do góry
skarpa prezentuje się okazale ; no i to seducho -pięknie wyszło.
Bieszczady - Mój ogród (i nie tylko) 00:28, 15 lut 2011

Do góry
U mnie też jest skarpa Ludzie 40 lat śmieciami wzmocnili ))
Piękne,słodkie serducha wyszły i pomysł znakomity,jak to całkiem obrośnie bylinkami to nikt nie odkryje tajemnicy istnienia betonu
Warunki pogodowe trudne,ale nie ma co zniechęcać Barbary.Kilka roślinek polecimy z sybirskich stron będą nie do zdarcia))
Bieszczady - Mój ogród (i nie tylko) 00:15, 15 lut 2011

Do góry
Stroma skarpa fajnie jest zabezpieczona, a i żabcie grzybki i inne stwory znalazły tam schronienie. Fajnie jest
W cieniu - zacieniona 22:35, 07 lut 2011

Do góry
Jeziorko widzę z okna -jak buki nie mają liści,potem jest już zacienienie. Nie zauważyłam zmniejszonej aktywności komarów po 19.Do jeziorka prowadzi bardzo wysoka skarpa zarośnięta bukami,leszczyną,na dole chmielem...
Ogród średniowieczny i nie tylko 17:04, 06 lut 2011

Do góry
Witaj Marku,
Mnie ciekawi ta skarpa(forumowicze wiedza dlaczego)więc ją w szczególności będę śledzićona juz taka była czy została usypana sztucznie?
Ogród średniowieczny i nie tylko 16:31, 06 lut 2011

Do góry
Witam. jestem tutaj nowy, choć forum śledzę już od dłuższego czasu. Mam okazję zaprojektowania ogrodu od zera i mam pomysł na urządzenie fragmentu w stylu ogrodu średniowiecznego z elementami Hortus conclusus - może to dla niektórych dziwne, ale jestem też historykiem sztuki i nic nie poradzę, że lubię to co stare . Otóż mój ogród średniowieczny nie będzie duży bo przestrzeń na niego przeznaczona to zaledwie wąski prostokąt o wymiarach ok 3 x 20 m od wschodu ograniczony murem wys. ok. 2 m, nachylony lekko ku północy, od zachodu jest skarpa dość stroma ok 3 - 4 m wys. a od południa w odległości ok 10 m jest dwukondygnacyjny budynek. jak więc widać przestrzeń ograniczona z każdej niemal strony - ale tak powinno być w Hortus conclusus.
W jesieni teren wyglądał mniej więcej tak

teraz jest już znacznie lepiej, bo zakończył się remont muru

na skarpie na wiosnę pojawią się irgi i 4 cisy kolumnowe, przy murze zaś zaplanowałem kolekcję powojników, które nazwałem patriotycznymi. Pojawią się tam clematis Fryderyk Chopin, Jan Paweł II, Jerzy Popiełuszko, Kardynał Wyszyński, Monte Cassino i dodatkowo Błękitny Anioł, clematis viticella i flammula. Moje pytanie dotyczy tego jakie podpory zastosować do powojników, i jak je posadzić, czy w wydzielonych kwaterach, czy może przy murze stworzyć rabatkę? Myślałem o podporach bardzo "swojskich" - takie stożki z wilkliny, ale odradzają mi, że nie są trwałe. co wy na to???
Skarpa w ogrodzie 12:59, 05 lut 2011

Do góry
Linie ogrodu będę robic wg sugestii Danusi, czyli tak:
chyba link się nie otwiera-to jest na str. 8 mojego wątku.
http://img696.imageshack.us/f/bogda2.jpg/

No więc tak:

skarpa jest nasłoneczniona non stop(obie części), musze sobie zakupic kompas do określenia kierunków, bo przyznam szczerze, nie wiemOgród jest generalnie cały w słońcu z wyjątkiem frontu domu gdzie słonko jest od rana do ok. 13tej latem.

Zdjęcie kolejne:

brama wjazdowa i to co obok niej:

Obok bramy wjazdowej posadziłam bez czarny(jakaś odmina!?), i obok Iwy i Sliwa ozdobna, przy furtce róża, ale chyba będę musiała ją przesadzić pomiędzy nie chciałam hortensje i hosty bo tu jest cień od 13tej, niedaleko furtki jest srebrny świerk(może posadzić taki sam po drugiej stronie ścieżki, żeby było symetrycznie?). Przy ścieżce po prawej patrząc z góry jest taka rabatka półkolista, ale jej nie będzie bo ją zlikwiduję-zakłuca teraz cała linię-widać ja na 2 przedostatnich fotkach.
Dalej za ścieżką przy tujach już jest w moim wątku, trochę poszerzę faliście i chcę położyć właśnie agro narazie żeby przez wiosne/lato wypaliło chwasty i na jesień będę coś sadzić-jeszcze nie wiem co, ale Danusia podała mi super przykłady więc sobie "pościągam' coś fajnego

Na ostatnim zdjęciu widać drugą ścianę a na środku wyspę podzielona na 3 części-ciągle dumam czy ją zlikwidować czy zostawić(Danusia, juz ma mnie z nią dość)zobacze jeszcze

Nie wiem czy opisałam to sensownie, fotki tez ciemne bo dzisiaj wieje i pada i ogólnie ciemno jest!

Skarpa w ogrodzie 08:25, 05 lut 2011

Do góry
Bogda napisał(a)

Sorki , że się nie odzywałam ale miałam problemy z internetem. Jestem od tego forum uzależniona, to diagnoza mojej rodziny. A ja zgadzam się z nimi Ściągnęłam dzisiaj brygadę od tych klocków no i się udało. Mam nadzieję , że sytuacja się nie powtórzy

Ja nawet jak zbudzę się w nocy to otwieram lapka i zaglądam-to dopiero uzależnienie!!!ale takie uzależnienie to nie uzależnienieniektórzy piją, palą, a my...ogrody uprawiamy lub przerabiamy

To jak, Sylwia, działamy dalej???śniła mi sie dzisiaj ta skarpa jużło matko!obsesja!

Tylko spokój nas uratuje ))))
Skarpa w ogrodzie 21:35, 04 lut 2011

Do góry
SylwiaStanaszek napisał(a)
Sorki , że się nie odzywałam ale miałam problemy z internetem. Jestem od tego forum uzależniona, to diagnoza mojej rodziny. A ja zgadzam się z nimi Ściągnęłam dzisiaj brygadę od tych klocków no i się udało. Mam nadzieję , że sytuacja się nie powtórzy

Ja nawet jak zbudzę się w nocy to otwieram lapka i zaglądam-to dopiero uzależnienie!!!ale takie uzależnienie to nie uzależnienieniektórzy piją, palą, a my...ogrody uprawiamy lub przerabiamy

To jak, Sylwia, działamy dalej???śniła mi sie dzisiaj ta skarpa jużło matko!obsesja!
Skarpa w ogrodzie 22:12, 03 lut 2011

Do góry
Skarpa nie będzie taka stroma, bo rozejdzie się szerzej. Kamienie zabrać, bo potem sadzenie będzie utrudnione.
Skarpa w ogrodzie 19:38, 03 lut 2011

Do góry
tak, skarpa zostaje-musi, bo jak widzisz na zdjęciach inaczej się nie da-działka jest tak położona, ale rabaty wywalam, które jeszcze są obok skarpy. Żeby sie zorientowac w terenie zapraszam do siebie, albo zerknij na plan w moim wątku-im większy ogród tym gorzej sie zorientować!

Sylwia, gdzieś się podziała?
Skarpa w ogrodzie 18:05, 03 lut 2011

Do góry
Tak, tej rabaty nie będzie, ziemię chcę napewno dosypać. I obsadzić wg wzoru Sylwii, może cos uda się jeszcze zaplanować właśnie na tą krótszą część i przy podjeździe?

Chyba na całość(skarpa 20m + 6m) i ogólne ukształtowanie terenu pójdzie sporo ziemi, co?jak myślicie?a co zkamieniami już tam będącymi teraz?usunąć i na to ziemię czy nie usuwać i na to ziemię?
Skarpa w ogrodzie 18:55, 02 lut 2011

Do góry
ta 11-tak do połowy działki, potem skarpa się zmniejsza. Jest to stale nasłonecznione miejsce-musze popytac M jak jest z kierunkami, bo u mnie z tym kiepskochoć nie blondynka ze mnie

fajny projekt podoba mi sięto pomyślmy czym poprzeplatać, bo tak na całości to faktycznie byłoby monotonniechoć ładnie
Skarpa w ogrodzie 18:04, 02 lut 2011

Do góry
Bogda napisał(a)
a na drugi bok skarpy proponujesz taki sam układ?
Jak widzę to wszystko zimozielone, fajnie nie będzie zimą pusto.A co myślisz posadzic na siatkę, na górę?może trzmielinke pozyskaną?

Bogda najpierw zajmujemy się rabatą wzdłuż której posadziłaś wierzbę 'Haruko Nishiki'.
Powieliła bym powyższy przykład np trzykrotnie i przeplotłabym czymś co jeszcze wymyślę (może dzisiaj) . Rabatę poprowadziłabym delikatną linią (również coś nabazgram i pokażę).
Skarpa jak widzę na zdjęciu ulega zawężeniu i posadziłabym tam tylko irgę a sfinalizowałabym to wszystko jakimś świerkiem ? Danusia preferuje świerk serbski . Mnie on również urzekł
Jak skończymy omawiać tę część rabaty zajmiemy się częścią dalszą. Bo tak Bogda to mi się wszystko miesza

Skarpa w ogrodzie 19:25, 01 lut 2011

Do góry
No właśnie chcę ją zrobić najtańszym kosztem, bo gdybym chciała fachowca to wiecie...

Boję się tego spadku ziemi, więc drenaż trzeba będzie zrobić(dzięki Sylwia) porzerzyć muszę na pewno, Danusiu-ale te rabaty przy tej skapie to są do likwidacji-chyba myślałaś o tej po drugiej stronie ogrodu(wyspa zostaje). Przy skarpie nie będzie już nic, sama trawa wyprofilowana obrzeżami.

Jak juz powiedziałam podoba mi sie skarpa Sylwiowawięc chyba, jeśli pozwolisz, się troszkę na niej powzoruję.

A co myślicie posadzić na górze, przy siatce?
Skarpa w ogrodzie 01:41, 01 lut 2011

Do góry
Założyłam ten wątek żebyście w miarę możliwości pomogli mi w mojej skarpie(prawdziwe utrapienie-największe w moim ogrodzie, jak dotąd), ale też podzielili się doświadczeniami przy tworzeniu swoich dzieł sztuki. Mile widziane fotki, komentarze, artykuły, porady...Napewno skorzystam i czegoś się nauczę od, doświadczonych bardziej niż ja, Ogrodników!!!

Opis mojej skarpy, dla przypomnienia(bo trochę jest o niej w moim wątku):

Składa się z dwóch części(6m plus 20m)czyli dwie ścianki. Teren nasłoneczniony do wieczora. Ziemia gliniasta, znacznie obsunięta po 2 zimach.

Wiem, że muszę ją poszerzyć bo zbyt duży jest spadek i nasypać ziemi, ale co jeszcze?

Co do obsadzeń to chciałabym iglaki, płożące, małe kulki, irga, na krotszej ściance kolorowe bylinki. Są też wierzby Hakuro na dłuższej ściance skarpy, wolałabym je zostawić(taki szpaler na całej długości-11 szt).

Podoba mi się skarpa Sylwii, myślałam żeby zrobić właśnie taką, ale może macie inne pomysły i doświadczenia?

A teraz fotki, nie śmiejcie się, że taki widok okrutny, brzydki i wogóle beeeeeeeeeee....(agro też zdejmę-kot porwał okrutnie):

tej niby rabaty z przodu nie będzie.
tak się wypłukuje ziemia

Ogródek Goniak 16:09, 17 sty 2011

Do góry
To ta skarpa :

Ogródek Goniak 16:02, 17 sty 2011

Do góry
SylwiaStanaszek napisał(a)
Gosiu, potrzebuję jałowca na skarpę dosyć stromą (kąt 70st.) aby dobrze ją ukorzenił i pięknie wyglądał Może coś fajnego wymyślisz ?

Pomyślę nad takim, który by się nadawał.
Napisz tylko czy szeroka ta skarpa żeby właściwie dobrac rozmiar jałowca.
Zielono mi! 01:40, 10 sty 2011

Do góry
Gramo,
Nie mogąc spać pospacerowałam sobie po Twoim ogrodzie, poraz kolejny i jak zwykle się rozmarzyłam zastanawiając się jak to będzie u mnie za jakieś 5 lat?czy moja skarpa będzie tak jak twoja cudna???

pytanko mam:jak sobie radziłaś z chwastami w tych kamieniach na początku?mocno rosły?no bo zanim rozrosły sie roślinki to chyba trochę trwało?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies