Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Madżenka"

Igiełkowy ogródeczek 16:56, 03 mar 2013

Do góry
gierczusia napisał(a)
Dzięki za post o opryskach .. Może wklej mi go też plizzzz.. Bo jest supi !!... Mnie u Kapiasów przy zakupie wiąza mówili wyraźnie ,że pryskać przed pojawieniem się liści.. Może one mają tendencję do grzyba po prostu .. Buziam niedzielnie

Oj taaaak wiązy bardzo zagrożone...
Ogród do kwadratu 12:57, 03 mar 2013

Do góry
Tess napisał(a)
No właśnie - ja świerki cięłam. I tawuły.
A tu Madżenka pisze, że winno być w porze kwitnienia forsycji.
Co pomyliłam?
Aguś, piękna wiosna, ale i zdjęcia pięknie zrobione.

OOOO Tesia to ja na lekcję cięcia świerków do Ciebie chętnie przytuptam . Ale - jak Madżenka napisała, z terminem cięcia w porze kwitnienia forsycji chodzi chyba bardziej o róże - tak słyszałam od teściowej - a ona się na tym zna - ma masę róż.
Się troszkę rumienię - ale nie za bardzo - se se se....

Tesia masz jakiś patent na cięcie świerków - za pąkiem, przed pąkiem, na jakiej długości pędu.... bo ja w te klocki zielona jestem jeszcze...
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 11:01, 03 mar 2013

Do góry
Irenko daj mi znać jaki plan, wysłałam wiadomość, za chwilę będ tylko pod komórką
Ogród w lesie - moje miejsce na ziemi 10:31, 03 mar 2013

Do góry
Przykro mi z powodu synka. Na pocieszenie dodam, że z wiekiem tego typu choroby będą coraz rzadsze...

Jesli chodzi o cięcie powojników to polecam stonę clematis.pl - zidentyfikujesz jakiego masz powojnika i kiedy i jak go ciąć.
http://www.clematis.com.pl/wms/65449.html
Igiełkowy ogródeczek 10:28, 03 mar 2013

Do góry
Gosiniak napisał(a)

Fachowcem nie jestem i opieram się tylko i wyłącznie na wiedzy, która została mi przekazana przez pogotownie ogrodnicze, które sygnalizowało mi opryski dwa lata temu- w marcu nie robię na grzyba, nigdy nie miałam takiego zalecenia i nie spotkałam się z nim w moim ogrodzie tak wcześnie. Zaczynam od preparatów olejowych w marcu- np. Promanal, później stosuję Asahi- ale to już mój pomysł, od kwietnia miałam sygnalizację na grzyby, ale dotyczyła konkretnych roślin, systematycznie to pryskam od czerwca, ale bardzo dużo zależy od pogody, po opadach trwających kilka dni koniecznie działające układowo, a profilaktycznie można zastosować te, które działaja kontaktowo- najlepiej jest stosować je na przemian i zmieniać środki, maksymalnie dwa razy w sezonie ten sam preparat. Od maja również owodobójcze, ale dopiero po zauważeniu szkodników, mszyce i przędziorki na iglakach można łatwo zauważyć, jeśli przyłożymy białą kartkę pod krzew i raptownie nim potrząśniemy, na kartce widać poruszające się malutkie punkciki, wtedy wiadomo, że przędziorki albo mszyce. Warto też obserwować mrówki w swoim ogrodzie, one ciągną np. do miodownicy- u mnie co roku na sosnach, nigdy bym ich nie zauważyła, gdyby nie mrówki. Tyle mi się przypomniało na szybko

Gosiu wklej proszę Twoją wypowiedź do wątku:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1155-kiedy-jak-i-czym-pryskac?page=5#post_3
Igiełkowy ogródeczek 10:20, 03 mar 2013

Do góry
Tess napisał(a)
Gosia, idę od Agentki, bo przeczytałam, że Ty opryski - także na grzyba - robisz dopiero w maju.
Zgoopiałam już - pryskać już czy czekać?
Mnie się zdaje, że na grzyba za zimno w marcu jest, jeszcze go nie ma.

Tess profilaktycznie gdy temeperatura w dzień bedzie pow 6 stopni i nie będzie przymrozków w nocy.
U mnie róże nęka mączniak i plamistość więc pryskanie wiosenne to mus. Jesli nie miałaś problemów z chorobami grzybowymi to sobie odpuśc.
Ale poniewaz zapowiadają mokrą wiosnę to ja nie odpuszcze profilaktyki przeciwgrzybowej
Spotkanie Gardenia 2013 10:18, 03 mar 2013

Do góry
Te donice to passion of pottery dystrybuowane przez http://www.edengardens.pl/

Są świetne ale ceny też powalają.
Rododendronowy ogród II. 10:15, 03 mar 2013

Do góry
Pozdrawiam w dzień wnuczkowy
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 10:13, 03 mar 2013

Do góry
Ale fajnie byliśmy w TV z Tobą w roli głównej. Ale się cieszyłam na ten widok, buziaki
Powtórki na TVN Meteo a potem będzie ten odcinek w necie. W odcinku na początku prezentowany jest nowoczesny ogród projektantki z Leszna.
Boćkowe perypetie ogrodkowe 10:06, 03 mar 2013

Do góry
bociek napisał(a)
Madzenka, nie tnij Frosted Curls!!!! Moze tego nie przezyc!!!!

Wielkie dzięki!! Przeczytałam u mnie. W ubiegłym roku przycięłam wyglądało, że przeżyły zimę a potem nie odbiły... Zatem czekam w tym roku i będę je wyczesywac

Nie znam się na pielęgnacji traw, dlatego tym bardziej z przyjemnością będę do Ciebie zaglądać
Ogrodnik Mimo Woli cd 09:54, 03 mar 2013

Do góry
Po kolei odpowiem i zwiewam... dobra wiadomość, nie trzeba będzie nadrabiać Sama przeraziłam się widząc ilość postów

Aniu An_tre i Aniu Monte - Madżenka dobrze pisze... skracaj nowe przyrosty o połowę i do zwartego kształtu, wtedy będzie się zagęszczać ładnie i utrzymasz ładny pokrój. Jak nie zetniesz to już poniżej się nie zagęszczą, zagęszczają się na poziomie cięcia, tylko... potem pójdę i foto zrobię... zobaczysz skąd idą dodatkowe gałęzie.. w dodatku one są sztywne i proste do góry.. Pęcherznica jak każdy krzak i drzewo.. odbudowuje system korzeniowy przez 2 lata, a potem idzie w górę.... to taka moja teoria po obserwacjach w ogrodzie...

Mira - odpozdrawiam również w imieniu OMW II.... właśnie biegał za bażantem i robił mu fotki..

Martek - wczoraj przed zaśnięciem o Tobie myślałam, że nie zajrzałam do Ciebie.. jak zdrówko się sprawuje.

Renata - sałatka będzie dziś...

Madżenka - teraz zanim coś ciacham, a nie jestem pewna to się doszkalam.. to ten wyższy stopień wtajemniczenia ogrodowego.... HA! i BA! Róże tnę jak kwitnie forsycja u sąsiadki, bo moja strajkuje albo jak widzę, że moja sąsiadka tnie.. on ma dużo róż .. bo je uwielbia,wiec tu mam zawsze ściągę kiedy zająć sie różami Lawendę tnę po swojemu, najpierw patrzę które gałązki i krzaczki przeżyły zimę.. i tnę to co umarzło.... Z tego powodu u mnie lawenda zawsze jest nierówna..ale nie che mi sie bawić w okrywanie i zabezpieczanie, albo sama niech rośnie, albo eksmisja..

Agnieszka.. ja już 3 raz tnę na tej samej wysokości dlatego moje krzaczorki już się nie zagęszczą ani nie poprawia kształtu.. chyba, że wycinać po kilka starych gałęzi, może coś od dołu puści, ale wtedy wyskoczą straszne dziury w krzaku... ja nie taka estetka.. przeżyję takie jakie są

Kasiu WB - w Białymstoku przesunięcie wiosny jest co najmniej o 2 tygodnie..... do Ciebie to pół drogi.. za tydzień ...... ale u nas jak na razie też tylko +3...

Bociek
- wieje i to nawet mocno... rano słoneczko było.... ale sie zmyło..... pochmurno już jest ..

Kubusiowo 09:31, 03 mar 2013

Do góry
Ja aż się bojam na ten wątek wchodzić, bo jak mi się przyśni.... I ziści....
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 09:29, 03 mar 2013

Do góry
Pozdrawiam niedzielnie i życzę szybkiego stopnienia śniegu.
Ogród Magdalenka 09:26, 03 mar 2013

Do góry
Bociek obwieszcza, źe popoludniu będzie ładnie
Ogrodnik Mimo Woli cd 09:25, 03 mar 2013

Do góry
Witam niedzielnie
Ogrodnik Mimo Woli cd 09:25, 03 mar 2013

Do góry
Witam niedzielnie
Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 09:23, 03 mar 2013

Do góry
irena_milek napisał(a)
Marzenko i pogoda wywinęła figla, śnieżek jak kaszka, ponuro..ale może potem coś się zmieni, bo coś jednak na ogrodzie chcę zrobic, np ciachne trawy;
my oprysk robimy Decisem, na mszyce i przędziorki.
Idę odgruzować dom, a tobie życzę miłej niedzieli

Irenko widziałam Cię przed chwilą w TV!!! :
Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 09:22, 03 mar 2013

Do góry
bociek napisał(a)
Wracam, bo przeczytalam, ze chcesz ciac Frosted Curls. Nie rob tego

Raz scielam i bylo po trawie (mialam kilka dorodnych kep i wyczytalam, ze ciac i scielam, nie odrosly, kupowalam nowe), od tamtej pory nie dotykam sie do niej i rosnie pieknie.
Ona niedlugo dojdzie do siebie po zimie. Wiem, ze sa zwolennicy ciecia, ale osobiscie nie widze potrzeby. Ania asc nie tnie, Danusia nie wiem. Wyczesz ja grabiami, ale daruj jej ciecie, plizzzzz

W ubiegłym roku ścięłam i padła
Dzieki nie ruszam jej!!
Mieszczuch na wsi, czyli jak rodzi się i spełnia marzenie... 09:15, 03 mar 2013

Do góry
Edi00 napisał(a)
Renatko, dzieki za informację o planie, bo jakoś mnie on ominął... i nic nie wiedziałam A juz sobie zaklepałam wolną sobotę
Marzenko z płytami pocze4kam jeszcze dwa tygodnie, bo narazie nic jeszcze nie robię w ogrodzie, choć jak wczoraj poczytałam forum, to miałam ogromne wyrzuty sumienia
Wszyscy już coś robią a mnie wczoraj ten paskudny wiatr i zimnica zniechęciły do czegokolwiek.
Ale, ale nie ma tak że zupełnie nic sie nie dzieje...
- deski na ławki do altanki się pomalowały,
- targ staroci zaliczony- czyli przybyła mi kolejna donica (szafirowa)
- zakupiłam narzędzia -widły, porządne grabie i nóż do darni!
- zakupiłam część oprysków i nawozów
- kasa na rośliny "się" zbiera....
A dzisiaj idę na dokładną penetrację swojego ogrodu- może i u mnie jest już wiosna

Przygotowana już jesteś. U Was ciut później wiosna więc się nie denerwuj, masz jeszze chwilę czasu
Ogród Leny. 09:12, 03 mar 2013

Do góry
Mniam mniam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies