Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 09:53, 18 kwi 2019

Do góry
Agania napisał(a)

Pośreniadczki Irenko.. u Ciebie też kolekcja
.No jest sporo ale może coś wcisnę jeszcze, albo magnolia, albo Garnet, dumam
Przedogródek pod dębem 09:44, 18 kwi 2019

Do góry
Milka napisał(a)
Wacław, pokaż swoja magnolię

Milko,
Moja magnolia jest po przejściach. W tamtym roku, niestety uszkodziła ją koparka która formowała groblę. Posadzona wiele lat temu ma za sobą ścianę drzew i przechyla się do słońca.
Zastanawiam się czy ją jakoś nie formować ale za radą Agatki chyba ją zostawię tak jak jest.
Zdjęcia nieostre.
Gatunku niestety nie znam.

Przedogródek pod dębem 09:32, 18 kwi 2019

Do góry
Miałem się chwalić po otrzymaniu wysyłki ale ...

Jagoda kamczacka Indigo Gem - Lonicera var. kamtschatica Indigo Gem

Azalia Nabucco - Azalia Nabucco

Ciemiernik wschodni Double Ellen Purple - Helleborus orientalis Double Ellen Purple

Magnolia Soulangea Lennei Alba Duża Magnolia soulangeana Lennei Alba

Azalia japońska Maruschka - Rhododendron Maruschka

Magnolia Soulangea Lennei - Magnolia Lennei

Agatko, magnolie to z Twojej podpowiedzi a reszta ... to tak przy okazji. Odezwał się zew zakupoholika.

Ogród w remoncie 09:04, 18 kwi 2019

Do góry
magnolia i pissardi to zestaw powalający

fajnie że znalezisko zdaje egzamin
Miłkowo - sezon 2016-2022 05:07, 18 kwi 2019

Do góry
Bardzo fajna magnolia, bo długo trzyma kwiat, wprawdzie nie otwiera się do końca, ale kolor i wielkość robią wrażenie, kolor ładniejszy niż u Genie.

Susan w tym roku też obfita
Ogród w remoncie 22:21, 17 kwi 2019

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Znalezisko super. Jedna rabata u Ciebie to chyba jak moje wszystkie razem. Daleka jestem od doradzania, bo tu same tęgie głowy myślą ale jak chcesz te perowskie i duże rozplenice to może hortensje inne, o sztywnych łodygach i ażurowych kwiatostanach i puścić je wyżej.
Magnolia piękna. Pozdrawiam Asiu.

Mam jedne ażurowe ale one tam za wysokie. Nie chcę zasłaniać miskantów. Coś tam pokombinuję pewnie.
Te rabaty Mariolko to radość i utrapienie w jednym. Radość bo mam możliwość na fajne efekty tyle, że trzeba się nagłówkować nie wspomnę już o pracy jakiej wymagają
Ogród w remoncie 22:11, 17 kwi 2019

Do góry
mrokasia napisał(a)
O kurde, ja tu nie mogę wchodzić, zawału dostanę od wielkości Twoich rabat!!!

U mnie małe hortki - bobo, bombshell i little lime rosną tak do kolana. Zarówno normalne perowskie jak i normalne rozplenice zjedzą je na śniadanie.

Aaaa, cudna magnolia!!!

Ja prawie schodzę przygotowując te rabaty a M też schodzi jak przelicza koszty, dobrze że nie do końca wszystko wie. Pewnie nic by nie powiedział bo to dobry człowiek ale wolę go oszczędzać.
Z niższych hortek wsadziłam tam Diamant Rouqe i lekko przed nimi Sundae Fraise. Takie miałam na stanie. Ta pierwsza niby katalogowo 1,5 m może osiągać, druga ok 1m. Pierwsze rosły u mnie w niefortunnym miejscu i nie pokazały się jakoś rewelacyjnie. Jeśli tu się zrehabilitują i faktycznie tę swoją wysokość będą chciały osiągać to będę je mocno ciąć bo zasłonią mi Ml a tego bym nie chciała
Myślę by ani rozplenic ani perowskiej przed nimi jednak nie dawać. Może uda się jedną i drugą w jednej linii z hortkami a przed coś innego bym wtedy dała. Szałwie C., jeżówki może.
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 21:37, 17 kwi 2019

Do góry
Agania napisał(a)

Kasiu udana magnolia w ogrodzie może być również przycinana, każda cieszy jeśli tylko kwitnie udanie co roku
Jak to nie masz jeszcze magnolii w ogrodzie?

Ano nie mam, choć to roślina o której marzę od dawna - pierwszy schodek taki, że sobie wymyśliłam Lennei Alba, ale chciałam kupić od razu z pąkami kwiatowymi, a takich niemalże nie udaje się znaleźć - ja się nie natknęłam.

Biorę pod uwagę już inne odmiany, ale nie mogą być za duże. Ostatnio na tapecie mam magnolię Theodora - nawet ją widziałam ostatnio, tylko wtedy zapomniałam, że też mogłaby być i nie przyjrzałam się porządnie i wróciłam do domu tylko z klonem palmowym, ech...
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 21:15, 17 kwi 2019

Do góry
Kasia_CS napisał(a)
Piękne magnolie pokazałaś! Szkoda, że rustica rubra taka obszerna rośnie - nie zmieści mi się w planowane na magnolię miejsce

Kasiu udana magnolia w ogrodzie może być również przycinana, każda cieszy jeśli tylko kwitnie udanie co roku
Jak to nie masz jeszcze magnolii w ogrodzie?

Ogród w remoncie 21:05, 17 kwi 2019

Do góry
Znalezisko super. Jedna rabata u Ciebie to chyba jak moje wszystkie razem. Daleka jestem od doradzania, bo tu same tęgie głowy myślą ale jak chcesz te perowskie i duże rozplenice to może hortensje inne, o sztywnych łodygach i ażurowych kwiatostanach i puścić je wyżej.
Magnolia piękna. Pozdrawiam Asiu.
W kamiennym kręgu od początku 20:58, 17 kwi 2019

Do góry
Małgosiu, Jolu, Alu, Basiu, Agatko, IzaBelo, Aganiu, Dorotko, bardzo Wam dziękuję za życzenia
Okazja miała kolor rubinowy
Trzeba jednak powrócić do codzienności
W ogrodzie susza i nocne przymrozki. Moja magnolia chyba w ogóle nie zakwitnie, bo pąki jej sczerniały. Hortensje ogrodowe przykryłam za późno i pierwszej nocy przymroziło listki.
Życie ogrodowe jednak trwa dalej

Ogród w remoncie 20:51, 17 kwi 2019

Do góry
O kurde, ja tu nie mogę wchodzić, zawału dostanę od wielkości Twoich rabat!!!

U mnie małe hortki - bobo, bombshell i little lime rosną tak do kolana. Zarówno normalne perowskie jak i normalne rozplenice zjedzą je na śniadanie.

Aaaa, cudna magnolia!!!
Ogród w remoncie 20:44, 17 kwi 2019

Do góry
Magnolia trochę liźnięta mrozem ale i tak ją lubię

I sesja Pissardii

Działeczka Asi :) 16:41, 17 kwi 2019

Do góry
asiak napisał(a)
I z zeszłego roku

Cudownie i magnolia ślicznie rozkrzewiona
Ogród na tle lasu malowany 15:43, 17 kwi 2019

Do góry
Agania napisał(a)
Witam się i ja, też mam widok na Babią Górę, z jakiej strony Krakowa jesteś? Podobnie walczę jak Ty
trochę dłużej i jak na razie wytrwałam, Magda z tego co widzę wytrwała z Ciebie osóbka..dasz radę

Magnolia u Ciebie to jedna z pośrednich czyli Soulanegana jakaś tam

Z mojego doświadczenia jak masz floksy szydlaste, zamiast żagwinu od razu
zrezygnuj z rh, ja wszystkie musiałam eksmitować, nie rosły z trudem radzą sobie azalie, jeśli magnolie
rosną to klony też będą...oczywiście jak lubisz
To są moje pierwsze spostrzeżenia i tylko sugestie...powodzenia w nowych falujących nasadzeniach

Pozdrawiam

Witam serdecznie,

Mieszkamy w Gminie Mogilany, więc rzeczywiście mamy do siebie niedaleko
Co do różaneczników, to ja wiem, że nie jest im tu łatwo, ale uparta jestem, bo to jedne z moich ulubionych roślin i każdemu wymieniam ziemię przed wsadzeniem oraz staram się sadzić wyżej niż poziom gruntu. Do tej pory z 6 straciłam jednego, bo był w zagłębieniu i wiosną poprzedniego roku dokonał żywota. Pozostałe 5 w miarę sobie radzi. W tym roku dokupiłam jeszcze 3...No nic nie poradzę, muszą się ze mną mordować, miłość nie wybiera
Jeśli chodzi o klony to obecnie nie mam dla nich dobrego miejsca, ale kiedyś pewnie się znajdzie Dzięki za wszystkie sugestie! Właśnie po takie sugestie założyłam wątek. A teraz idę czytać o Twoim ogrodzie
Ogród na tle lasu malowany 12:58, 17 kwi 2019

Do góry
Witam się i ja, też mam widok na Babią Górę, z jakiej strony Krakowa jesteś? Podobnie walczę jak Ty
trochę dłużej i jak na razie wytrwałam, Magda z tego co widzę wytrwała z Ciebie osóbka..dasz radę

Magnolia u Ciebie to jedna z pośrednich czyli Soulanegana jakaś tam

Z mojego doświadczenia jak masz floksy szydlaste, zamiast żagwinu od razu
zrezygnuj z rh, ja wszystkie musiałam eksmitować, nie rosły z trudem radzą sobie azalie, jeśli magnolie
rosną to klony też będą...oczywiście jak lubisz
To są moje pierwsze spostrzeżenia i tylko sugestie...powodzenia w nowych falujących nasadzeniach

Pozdrawiam
Małymi krokami-Ogród Wioli 11:31, 17 kwi 2019

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
I takie tam

Magnolia już prawie...

Cudna ta rabata. dzięki Tobie i tej rabacie klaruje mi się pomysł na moją, ale z białym bzem i zamiast kulek bukszpanowych wrzucę tujki danica lub hoseri :_)
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 11:05, 17 kwi 2019

Do góry

Magnolia Susan już wkrótce rozchyli pąki

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 10:25, 17 kwi 2019

Do góry
Magnolia pośrednia Rustica Rubra

Magnolia Galaxy

Magnolia Genie
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 21:48, 16 kwi 2019

Do góry
paradas napisał(a)
Uwielbiam takie zdjęcia gdzie jest tak sennie, deszczowo. Mają swój klimat, a zwłaszcza z tymi elementami różowo-białymi na Twoich wyrośniętych magnoliach
W weekend jechałem przez ulice gdzie co 2 dom miał właśnie magnolię. Piękne to było, jednak chyba były dużo starsze bo pień był ogromny a korona się zaczynała od 2 metrów nad ziemią. Chyba że to jakaś odmiana? Chciałbym takie drzewo magnoliowe mieć ale z tych odmian które ja mam to chyba tylko krzaki rosną.

Też uwielbiam takie klimaty rośliny we mgle muśnięte porannym deszczem
akurat miałam szczęście uchwycić magnolie w obiektywie

Magnolie pośrednie rosną na duże drzewka i magnolia Galaxy rośnie szybko i to już spore drzewko, tak naprawdę dopiero się rozkręca
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies