Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

W ogródku Iwony 21:48, 14 kwi 2015

Do góry
Kwitnie runianka.

Na wrzosowisku królują wrzośce.

Tawuły mają młode listki

Zakwitła miodunka od Basi
U "Zielonej" Ogrodniczki :) 21:24, 14 kwi 2015

Do góry
Trzmielinę Emerald Gaiety odradzam - u mnie wolno rosła, a jednej zimy wymarzła... Emerald'n'gold jest nie do zdarcia

Te plamy roślin rzeczywiście będą świetne i bardzo oryginalne Widuję w jednym mieście taki zestaw roślin i wygląda on bardzo efektownie posadzony dużymi grupami
Możesz też dodać kosodrzewiny - tylko nisko je tnij, jak wszystko tutaj Możesz nawet sobie zrobić różne piętra tych roślin - tawuły wyżej, trzmielinę niziutko, berberysy też inaczej - da to ciekawy efekt i przede wszystkim chyba nikt tego nie ma
Początki w Kruklandii 17:37, 14 kwi 2015

Do góry
Problem mam...

Muszę obsadzić taką skarpę

i nie wiem jak.
Skarpa jest spora, ale wymiarów nie mam Myślę, że długości będzie z 8-10m. Tawuły które widać na zdjęciu mają metr szerokości i z 80cm wysokości.... i niestety muszą zostać.

Ktoś coś???

Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 12:54, 14 kwi 2015

Do góry
Asiu tylko nie wiem czy mojemu M. zechce się przesuwać te tawuły, może narazie zostawie zobaczę jak będzie jak powypuszczają liście , te tawuły raczej będe mocno przycinała. Najwyżej za rok poprzesuwa się je. łubin chyba siałam mieszankę, bo jeszcze miałąm nasiona białego łubinu ale tych nie wysiałam , te nasiona mi zostały. Jeszcze w wolnych miejscach będe sadziła hosy i brunerę też plamami a na brzegu od kostki trawy- chyba kupię Carex Evergold. Chciałam gdzieś jeszcze przy Evergoldach konwalnika ale jeszcze się zastanawiam.
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 12:28, 14 kwi 2015

Do góry
Gocha napisał(a)

Asiu nie wiem tylko czy nie za gęsto posadzone te rosliny. Te krzaczki tawuły ( rządek wygięty ) obok bergenii nie wiem czy nie trzeba będzie ich jednak przesunąć czyli oddalić od bergenii- wydawało mi się , że sporo miejsca zostawiłam na bergenię i może by było wystarczająco ale gdybym ją posadziła w jednym rzędzie ale tak mi nie pasowało. Chciałam stworzyć taka większą plamę. Jeszcze w jednym miejscu posadzone są 6 szt. lawendy Viva- będzie taka fioletowa plama. I jeszcze jedno spore miejsce zasiedliłam łubinem - sadzonki miałam już ze swojego letniego siewu. Mam nadzieje że pokażą w tym roku jak potrafia ładnie kwitnąć. Zatęskniłam ostatnio za starymi kwiatami- łubinem, malwami i naparstnicami - i te sobie posiałam w tamtym roku latem.

Na jednym zdjęciu wydaje mi się, że odległość pomiędzy tawułami a bergeniami jest do zaakceptowania, a na drugim, że jednak za blisko. Aparat trochę zawsze przekłamuje więc w sumie trudno ocenić. Tak sobie myślę, że jeżeli przesuniesz tawuły i okaże się, że zrobiło się za dużo miejsca, to bergenie szybko się rozraztają i można je dosadzić . A łubin jakiego koloru będzie?
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 10:12, 14 kwi 2015

Do góry
jona napisał(a)
Pięknie Gosiu to wszystko uporządkowałaś , masz czyściutko i równiutko . Bardzo cieszą też wiosenne kwiatki

Asiu nie wiem tylko czy nie za gęsto posadzone te rosliny. Te krzaczki tawuły ( rządek wygięty ) obok bergenii nie wiem czy nie trzeba będzie ich jednak przesunąć czyli oddalić od bergenii- wydawało mi się , że sporo miejsca zostawiłam na bergenię i może by było wystarczająco ale gdybym ją posadziła w jednym rzędzie ale tak mi nie pasowało. Chciałam stworzyć taka większą plamę. Jeszcze w jednym miejscu posadzone są 6 szt. lawendy Viva- będzie taka fioletowa plama. I jeszcze jedno spore miejsce zasiedliłam łubinem - sadzonki miałam już ze swojego letniego siewu. Mam nadzieje że pokażą w tym roku jak potrafia ładnie kwitnąć. Zatęskniłam ostatnio za starymi kwiatami- łubinem, malwami i naparstnicami - i te sobie posiałam w tamtym roku latem.
Mirkowy ogród (początki) 07:15, 14 kwi 2015

Do góry
Zeszłoroczne sadzonkowanie trzmieliny,tawuły i hortensji z sadzonki zielnej w tawule widać patyczek derenia białego bardzo łatwo się ukorzeniaWszystko ładnie rusza.
U "Zielonej" Ogrodniczki :) 09:27, 13 kwi 2015

Do góry
ten bereberys, tawuły i trzemiliny myslałam żeby wsadzić w tym "jaju" podłuznym... w tym pasie po prawej stronie ściezki do domu, rzeczywiście jakieś trawy, żurawki
zapisuję sobie w notatniku tę carex co podałaś

wjazd jest od strony zachodniej więc latem jest tam na prawdę gorąco...

niby czlowiek miesiącami ogląda te wszystkie ogrody, co nieco pozapisuje a potem i tak m mętlik w głowie
Początki w Kruklandii 19:54, 12 kwi 2015

Do góry
Juzia napisał(a)

To jest ogród a nie sala operacyjna Sterylnie nie będzie

A brzozy kocham. I nawet kocham ich liście na trawniku

I jeszcze pytanie... a berberysy i tawuły to liści czasem nie gubią?

no wlasnie chyab nie...bo jakos ich nigdzie nie moglam znalezc
a brzoza wszędzie
jak masz małe to pewnie nie ma problemu
ja mam gigantyczną brzozę
Początki w Kruklandii 19:35, 12 kwi 2015

Do góry
Juzia napisał(a)

Też kocham brzozy, rzucają cudownie malownicze swiatło i pięknie im listki szeleszczą
Do niedawna miałam brzózkę ale ją zabiłam
Początki w Kruklandii 18:33, 12 kwi 2015

Do góry
Kasya napisał(a)
Brzozy są ładne ale smieciuchy, wiec najlepiej miec na nie widok u sąsiadów w znacznej odległosci
Mam jedną duzą w granicy i jeszcze 2 mniejsze u mnie w rogu i wszystkoe krzaczki berberysów i tawuły są napchane lisci, cieżko to wybrac nie mowiac juz o rabatkach zasmieconych najpierw kwiatami a potem liscmi

Początki w Kruklandii 18:24, 12 kwi 2015

Do góry
Brzozy są ładne ale smieciuchy, wiec najlepiej miec na nie widok u sąsiadów w znacznej odległosci
Mam jedną duzą w granicy i jeszcze 2 mniejsze u mnie w rogu i wszystkoe krzaczki berberysów i tawuły są napchane lisci, cieżko to wybrac nie mowiac juz o rabatkach zasmieconych najpierw kwiatami a potem liscmi
U "Zielonej" Ogrodniczki :) 14:00, 12 kwi 2015

Do góry
Pani Danusiu dziękuję za odpowiedź... własnie dlatego zalozyłam wątek z pytaniem, by nie popełnić "ogromnego" błędu... jakim jest przypadkowe sadzenie roślin na zasadzie sadzę to, co mi się podoba
a te rośliny okrywowe to ma Pani na myśli żurawki, tawuły, hosty?
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 08:26, 11 kwi 2015

Do góry
Kącik z tawułą japońską ma się dobrze. Powinnam wybrać inną porę na robienie zdjęć ale byłam tak zarobiona, że zapomniałam pstryknąć fotki
Wreszcie skosiłam trawę. Posadziłam róże przy pergoli w dwóch miejscach oraz przy kratce od strony tuj sąsiadki.
Na zdjęciu widać też trzy jedyne wrzosy , było ich pięć ale nie przetrwały. Ogoliłam je dość mocno. Moje obawy się potwierdziły co do tawuły czerwonej. Mróz sporo zaszkodził, jednak . Mam nadzieję, że ładnie odbije

Mój ogród pod górkę... 20:36, 10 kwi 2015

Do góry
Trawnikiem w przeciwieństwie do cisów mogę się pochwalić

I moje nowe nasadzenia. Nie patrzeć na niezbyt dokładnie wygrabioną ziemię i resztki żwiru - poprawię się, ale już nie dziś, bo ciemno.

Cisy przytnę, ale dzisiaj nie dałam już rady

Tu Nigry, hortensje, kiścienie i brakuje jeszcze pod kiścieniem czegoś - może jakaś trawka jeśli ktoś ma pomysła, to chętnie skorzystam. Jałowce za Nigrami do wykopania, ale muszą poczekać, bo wyprowadzają się w góry.

Tu tawuły ze skalnicą, którą muszę przesadzić, ale tak pięknie kwitnie, że żal mi ją było dzisiaj ruszyć
Ogród Beaty 18:30, 10 kwi 2015

Do góry
Czereśnia oblepiona pąkami ciekawe ile owoców da w tym roku

podzielone karpy rozchodników
pierwsze tulipanki w rozkwicie

i tawuły puszczają listki
berberyski także się czerwienią

a tych cebulkowych zapomniałam nazwy ale już widać im główki
Pomysł na ogród 17:33, 10 kwi 2015

Do góry
dzisiaj korzystając z wolnego dnia dokończyłem rabatę południową
brakuje na niej już tylko hortensji
no i rozwiniętych klematisów i być może kilku kolumnowych cisów przy kratce ( ale jeszcze rozważam ten pomysł )

pojawiły się jeszcze tawuły golden princes , bukszpanowe kulki - kupione po 25 plnów
i trawy piórkówki

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 07:55, 10 kwi 2015

Do góry
Agania napisał(a)
Tawuły zachwycają wiosną, właśnie się zastanawiam czy one ładniejsze wiosną czy berberysy, bo równo idą

Trudno je porównać Jednak w tym roku znowu przesadzałem berberysy i tak mnie ich kolce potraktowaly niemiłosiernie, że wybieram miłe w dotyku tawuły
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 20:43, 09 kwi 2015

Do góry
Tawuły zachwycają wiosną, właśnie się zastanawiam czy one ładniejsze wiosną czy berberysy, bo równo idą
U mnie, na wsi 12:02, 08 kwi 2015

Do góry
No to wrzucam to co wymyśliłam, czekam na krytykę

1. tuje szmaragdowe
2. hortensje ogrodowe niebieskie
3. trojeść rozesłana lub runianka japońska (nie mogę się zdecydować)
4. jakiś w miarę niski iglak (niższy od hortensji)
5. 3 kulki bukszpanowe
6. lawenda
7. róże okrywowe białe
8. 3 hortensje białe a dookoła nich ostróżki niebieskie lub fioletowe
9. żurawki key lime lub lemon chiffon, jak będzie łyso to trawkę kostrzewę dodam do żurawek, tą niską
10. trzmielina
11. na wiosne cebulowe potem jednoroczne zwieszające się: wilec, nasturcja zółta, groszek pachnący i to samo na tej konstrukcji pośrodku długiego boku.
12. trzmielina europejska - krzew
13. parzydło leśne
14. tawuły japońskie wzdłuż schodów
15. berberysy wzdłuż schodów

Na dole schodów - pnąca się po pergoli róża żółto - różowa, a u jej stóp może szałwia omszona lub kocimiętka.

Biała plama to rogownica kutnerowata
Fioletowa plama to floks szydlasty

Po prawej stronie na białym tle to kłoda drzewa porośnięta rojnikami i trojęścią rozesłaną (schody też będą tym porośnięte - pomiędzy kamieniami).

Po lewej stronie to dzban z którego "wylewają się" filoetowe kwiaty (floks).

Ta czarna kreska wzdłuż całej rabaty to wąska ścieżka a wzdłuż niej na całej długości mają być wsadzone trawy z z kwiatami, chce uzyskać taki efekt, żeby ktoś kto stoi na drodze nie widział do końca co tam jest wsadzone wyżej (oprócz fragmentu z białymi hortensjami ) Pozatym jak te trawy i kwiaty będą kwitły to te niskie zadarniające już nie będą atrakcyjne, będzie widać tylko niebieskie hotensje.

Przed białymi hortensjami myślałam, żeby wsadzić irysy bródkowe - fioletowe, jak hortensja i ostróżki zaczną kwitnąć to irysy prawie przekwitną.

Co do kwiatów i traw to bardzo podoba mi się taki efekt, aby wzajemnie się przerastały, aby kwiatostany wysawały nad trawę, ja chciałabym rozplenice japońska 'Hameln' - a do niej bodziszek łąkowy, liliowce żółte, jarzmianka fioletowa, chabry, kocimiętka... i nie wiem co jeszcze, żeby nie było za dużo, może margaretki białe, nie wiem wogóle czy te kwiaty będą dobrze wyglądły z trawą?
Możecie pomóc w tym temacie?

No i został mi mały fragmencik ze znakiem zapytani, nie wiem co tam dać? Może już te trawy z kwiatami wrzucić?

No i proszę oczywiście o ocenę mojego "projektu" ( projektu w cudzysłowiu bo nie wiem czy to można tak nazwać).

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies