W tym roku zamierzam zrobić moją pierwszą gnojówkę z pokrzyw. Tylko nie wiem jak często się podlewa tą gnojówką i czy mogę wszystko podlać? Chodzi mi m.in o piwonie, bukszpany, tawuły, juke,hortensje i nowo zasadzony na jesień 2014 żywopłot z ligustr-u. pozostałe rośliny z wyjątkiem ligustru są bardzo zaniedbane... wprawdzie przeszły już jesienne podcinanie ale nikt nic nie robił przy nich przez 3 lata.
Prezentuje się podobnie jak wszystkie tawuły, nic jej szczególnie nie wyróżnia. Każda tawuła będzie wyglądała dobrze, pod warunkiem, że się je przycina systematycznie.
Dziękuję Pani Danusiu za radę.
Różaneczniki zostają, ponieważ planuję usunąć ten murek koło nich a z drugiej strony tego ogrodzenia też nie będzie. Planuję przerobić podwórko, wiec miejsce się dla nich znajdzie do rozrośnięcia.
Jeśli za ładnych parę lat rozrosną się tak, że wyjdą na tą rabatkę przed nimi to tawuły przesadzę. Rh wybierałam takie małe maja się podobno rozrosnąć do 1, 5 m.
Przycięcie tui to też i z bezpieczeństwa, bo tegoroczne wichury mocno nimi bujały.
A co z tymi drzewkami ozdobnymi zostawić je czy przesadzić?? ( śliwy, rajskie jabłonki, perukowiec i wierzby)??
Oj wstydzę się Marzenko i wracam z WIOSNĄ
Sezon już rozpoczęty!
-Oprysk olejowy zrobiony.
-Hortensje, perukowce, katalpy przycięte.
-Klony tylko częściowo, bo już za późno na nie - płakały.
A ile tego jeszcze zostało... wszystkie trawy do ścięcia, liście dębowe do posprzątania, tawuły do przycięcia, o przesadzaniu nie wspomnę.
Ale i tak kocham tę robotę i łapki świerzbią w oczekiwaniu na weekend
Obiecuję wtedy jakieś fotki z przedwiosennego ogrodu.
Książki widziałam nasionka posiałamOrliki,rozwary,dzielżan,szałwia trikolor,naparstnice,cynie i zrobiłam sadzonki z tawuły wczesnej w zeszłym roku nie ukorzenił mi się nawet 1 patyk.Wykiełkowała stipa a już myślałam że strajkuje
Witaj Kasiu też jutro posieję to co mi zostało z kwiatów tz.Orliki ,szałwia trójbarwna ,rudbekia i rozwar.Bedę robiła również sadzonki z patyków Tawuły i co jeszcze to się jutro okażeDobrej nocki
Witaj, Beato.
Zajrzałm do wątku o odwadnianiu ogrodu i od razu zaciekawił mnie Twój kawałek świata. Jakie było moje zaskoczenie gdy zobaczyłam tutaj jakie cudo stworzyłaś w tak krótkim czasie! Dodało mi to otuchy gdyż sama mam działkę z rowem a nawet z dwoma. Ma ona jakieś 80 arów. Rowy dzielą ją na trzy części. Jedna "owocowa", druga bardziej dzika, rosną tam dereń, różanecznik, kalina, tawuły i troszkę innych roślin (wszystko nie przycinane i "zapuszczone") a na samym końcu za rowem jest niewielki zagajnik. Oprócz tego w sumie na samym środku rosną dwie stare, wielkie olchy, które zacieniają sporą cześć. Teren jest mokry i torfowy. Niestety wzdłóż rowu wysiało się mnówstwo sumaków (wiem że nie bedzie z nimi łatwo). Ogólnie ujmując ogród jest zaniedbny, od okołu 15 lat nikt się nim nie zajmował.
Na szczęście niebawem przeprowadzka więc mam zamiar zabrać sie za niego i wierzę że uda mi się stworzyć cudne miejsce. Może nawet założę własny wątek.
W każdym bądź razie bardzo mnie podbudowałaś i chyba nie zasnę dzisiaj
Fajnie że miałaś tutaj taką fachową pomoc,na pewno skorzystam z wielu porad.
Gratuluję i pozdrawiam
Witam,
Ja również z prośbą o poradę do Pani Danuty i nie tylko,
poniżej zamieszczone zdjęcie fragmentu przed domem gdzie chce zrobić rabatę, wydaje mi się, że taki fragment trawnika nie ma sensu, z roślin które widać pozostanie wiśnia kiku-shidare-zakura i glycynia, lawedna pod glicynią oraz 2 krzewy widoczne z prawej strony zostaną usunięte.
Myślałam o rozplenicy japońskiej, przez myśl przeszły mi też wrzosy ale nie mam do nich ręki więc wolałabym coś mniej wymagającego.
zależy mi tez aby docelowo nie było zbyt absorbujące w utrzymaniu
Co do pozostałej części ogrodu (bo zgodnie ze wskazówkami Pani Danusi musi to wszystko współgrać) to przeważają w nasadzeniach iglaki i azalie japońskie i wielkokwiatowe, derenie, tawułki, tawuły, berberysy.
wymiary 3x5 m, strona poludniowy-zachód
Witam po przerwie trochę choróbsko nas dopadło i nie było czasu na ogrodowisko wklejam fotkę rabaty do zrobienia co prawda zimowa ale innej nie mam . Szukam inspiracji co będzie pasować do berberysów admiration , bukszpanów a z tyłu rośnie żywopłot ze śliwy . Bardzo proszę o jaką kolwiek pomoc berberyski rosną zaraz z brzegu
w razie konieczności można coś poprzesadzać a ten jałowiec będzie do wysadzenia
A dali jeszcze w prawą stronę rosną berberysy erecta i dwie tawuły . Będę wdzięczna za wszystkie uwagi i wskazówki
Wreszcie narysowałam ogólny kształt ogrodu.
Kropkami zaznaczyłam 'ścianę'złożoną z tuj szmaragdowych oraz yellow ribbon, chyba dobrze napisałam.
Warzywnik z ławeczką. W tym roku ta część ogrodu nie zmieni się za wiele. Powód jest banalnie prosty. Brak czasu
Pergola -posadzone zostaną clematisy oraz róże.
Drewutnia.
Przy tarasie, hortensje Annabel i hosty.
Cztery świerki-dwa pospolite, serbski oraz kłujący.
Za świerkami schowany niewielki kompostownik. Chciałabym między nie wpleść coś czerwonego, berberysy, derenia lub trzmielinę.
Poniżej tuje szmaragdy posadzone pojedynczo, tawuły, żurawki i?
W tym roku miejsce eksperymentalne
Łagodne szerokie stopnie.
Cel na rok 2015
Kondzio - bo nie da się być na FB i forum.... ale nic sięnei dzieje w ogrodach bo może marna, ale jednak jest zima.
Pola - zapraszam do wizytówki... jest bardzo obszerna Jak coś zainteresuje to możesz się pytać o detale Nowy wątek z pokazaniem ogrodu?? To z tego wyjdzie też ogromny wątek. Około 1500 różnych roślin.... jak po jednej roślinie na na posta to wyjdzie tylko z tego 150 stron
Jola - Widziałam, klonem się nie martw, tak czasami mają.
Marzena - przyroda głupieje i ogrodnicy też.. owocówki trzeba będzie przyciąć, klony też, ale długoterminowa zapowiada spore minusy u mnie, więc się nie spieszę. Jak nie przytnę też nic się nie stanie. Jedynie klon Crimson Sentry pasuje zmniejszyć bo mi na dach wejdzie, ale jak nie przytnę też nic się nie będzie działo. Perukowców nie tnę, ale raczej powinno sie je ciąć początkiem wiosny. Jak coś wymaga podcięcia to ja przycinam wtedy kiedy tnę budleje, tawuły, wycinam trawy. Na to mam czas...
Niby niedrogo, ale jak przemnożyć przez ileś tam, to trochę wyjdzie
No nie, żywopłocik zrobię z czegoś innego. Namnożyłam bukszpanów, tawuły i trzmieliny, na ten sezon musi wystarczyć. Planuję jeszcze rozmnożyć turzycę Ice Dance i żurawki - to też można na obwódkę dać gdzie niegdzie. Szałwię wrzucę w rabatkę w postaci plamki, no może ... plamy
Dużo gatunków bo tu ma być kolorowo w każdym niemal tygodniu I tak się zapowiada Bedę sprawdzac na bieząco, jak coś będzie nie tak to co za problem wysadzic
Na razie wg planu kwitną:
III wrzoścce, krokusy
kon. III pocz IV - Magnolia gwieździsta, wrzośce,
IV Mahonia, białe tulipany
V wiśnia , niezapominajki, wilczomlecz sosnka, floksy szydlaste,gożdziki
k. V pocz IV - piwonie, tawuły, kalina, gożdzik, krzewuszki
VI firletki, przetaczniki, gożdziki, bez,
VII tawuły cd, przetacznik cd. i dochodzą budleje
VIII budleje cd, hibiskus
IX-XI rozchodniki, astry, wrzosy
Niemal wszystkie przesadziłam rośliny, firletki hoduję na strychu i niestety budlei nie mam fotki, nie wiem dlaczego
A ja wciąż zapycham dziury, pustki i niedobory....brakuje sporo do przesytu, a przesyt jest, już się zatrzymuję, w niektórych
gatunkach, bo miejsca już nie ma.....tak to jest trudne wyzwanie dla miłośników ogrodów
Ale się narobiło z tak banalnego powodu jak ograniczenie gatunków. Wszyscy o tym wiedzą a to tak trudno w sobie wyegzekwować zwłaszcza jak chciałoby się wszystkiego spróbować.
Wtedy jest kara za przejedzenie czyli naćpany ogród a potem odchudzanie
Myślę, że do pewnych spraw w ogrodzie trzeba dojrzeć po prostu dlatego stale coś zmieniamy i nigdy końca nie ma.
Ewa idziesz w dobrym kierunku brawo.
Akurat w moim ogrodzie goszczą tawuły i to mi pasuje do mojego ogrodu. Ta tawuła Anthony rośnie bardzo wolno a jak ma sporo cienia to nie jest dobre miejsce. Ja ją mam w przedogródku i kupię kolejną.