Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Anna i Ogród 2 16:17, 21 sie 2025

Do góry
Anna i Ogród 2 16:15, 21 sie 2025

Do góry
Anna i Ogród 2 16:14, 21 sie 2025

Do góry
Ogród z zegarem 15:03, 21 sie 2025

Do góry
Ściana przy sypialni już całkiem wysoka

Wiejski ogród Magdy 15:02, 21 sie 2025

Do góry

Wiejski ogród Magdy 14:59, 21 sie 2025

Do góry
Na jednym zdjęciu mega-chwast, na drugim malwa czarna i dalie.

Zawilce zbierają się do kwitnienia / Krwiściągi lekarskie

Wzgórze chaosu 14:55, 21 sie 2025

Do góry
Iwonka napisał(a)

Udało się ująć na jednej fotce trzy derenie Czwarty na froncie domu.

Co to za trawka po lewej stronie przy brzegu rabaty? Sesleria?

Iwonka napisał(a)

Zobacz, u mnie pod glediczją rosną na zewnątrz hakonki a koło pnia rozplenice. Hakonki są zdecydowanie bujniejsze a rozplenice, nie podlewane, w sąsiedztwie pnia mają ciężkie warunki.
W innych miejscach ogrodu rosną mi świetnie.
Myślę, że gdy znajdziesz swoim hakone dobrą miejscówkę, odwdzięczą się za jakiś czas.
Jaką masz ziemię?
U mnie jest glina. Dla hakone rozluźniłam ją piaskiem, kompostem i korą przekompostowaną.
Taka mieszanka to dla nich raj

Zrobiłam swoim taką samą mieszankę jak Ty, bo też mam glinę. Jednak nie pasuje im. Przeniosę je w inne miejsce gdzie może im lepiej podpasuje.

Iwonka napisał(a)

świetne masz to połączenie akurat tej odmiany szałwii z kocimiętką.
Iwonka napisał(a)
Złamana brzoza była tu smuteczkiem który obrócił się w radość Pięknie się zregenerowała jako wielopniowiec.

Jestem w szoku, myślałam że to taka wielopniowa zakupiona była. Świetna jest!

Czy masz gdzieś mapkę/rzut/plan rabat na wątku? Nie do końca się łapię w układzie u Ciebie. Chętnie bym kiedyś zobaczyła na żywo ten ogród. Zdjęcia piękne, ale w realu pewnie jeszcze inaczej się odbiera ogród. W jakim województwie masz go?

P.S. Zostawiam sobie na zimowe miesiące lekturę wątku od deski do deski. Albo przynajmniej od zeszłego sezonu.
Wiejski ogród Magdy 14:54, 21 sie 2025

Do góry

Wiejski ogród Magdy 14:52, 21 sie 2025

Do góry

Wiejski ogród Magdy 14:47, 21 sie 2025

Do góry
Dziękuję wszystkim za wsparcie i dobre słowa. Zabieg miałam 30 czerwca, laparoskopowo. Wszystko poszło bardzo szybko. Tylko jak wyszłam ze szpitala było trochę gorzej: gorączka, wymioty, biegunka... Okazało się, że przepisano mi zły antybiotyk. A kilkukrotnie powtarzałam w szpitalu, że jestem uczulona na penicylinę. Ale ja sobie, a oni sobie. Trochę się najadłam strachu, przyznaję.

W ogrodzie byłam dopiero 8 sierpnia. W sumie zastałam to, czego się spodziewałam, czyli kompletnie zarośnięte rabaty. Istny busz. U mnie to chyba te chwasty rosną na sterydach. Są olbrzymie... No cóż, pokiwałam głową i zrobiłam obchód. Mimo mojej długiej nieobecności pięknie zakwitły hortensje. Inne rośliny na rabatach ledwo co widać spomiędzy chwastów. Wiąz i jeden z klonów japońskich wyglądały, jakby usychały. Zakwitła ponownie magnolia Red As Red. Podczas burzy złamała się stara wiśnia i teraz nie mam już cienia w moim ulubionym miejscu. Poza tym ktoś skosił jeden z małych bukszpanów i różę Rose de Tolbiac...

Posadziłam trzy wrzośce i miskanta, odchwaściłam rabatę wrzosową i wróciłam do domu. Od tamtej pory nie byłam w ogrodzie. Nie potrafię się zmobilizować. Patrzy się mi na niego z ciężkim sercem. Może we wrześniu coś we mnie ruszy. Podobnie miałam w zeszłym roku. Całe lato nie byłam wtedy w ogrodzie, a jednak udało mi się go ogarnąć przed zimą. No, zobaczymy.

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 13:38, 21 sie 2025

Do góry
Jej

Miskantowa pustynia, w przyszłości tarasowy ogród na skarpie 13:16, 21 sie 2025

Do góry
TAR napisał(a)

Moze to poczatek mojego rozyczkowania ale moje caly czas kwitna. Jestem zachwycona, nie ukrywam Ale to male sadzonki, burzy kwiatow nie ma niemniej bardzo zdobią.

Narzekam tylko na częśc róź.
Pierwsze kwitnienie niektórych bylo spektakularne.

Tej różowej na przykład nie ma się co czepiać (zajecie z czerwca, teraz jest ogromna i ma mnóstwo czerwonych pędów, na kwiaty czekam)

Miskantowa pustynia, w przyszłości tarasowy ogród na skarpie 13:12, 21 sie 2025

Do góry
TAR napisał(a)
U mnie tez puste przestrzenie po wycieciu przywrotnikow. I chyba tam rozluznie i zredukuke ich ilość. Z 6 zostawie 3 szt i posadze rozyczke

Moj fyrtel wstydu wygląda akceptowalnie.
Przekierowałam w jego stronę Małzona, który mial rozpęd po cięciu czereśni.
Kazalam ogarnać i zrobić „brak błota” na trasie drzwi od kotlowni-kompostownik.
Podniosłam poziom trudności zadania i zabroniłam kupowania czegokolwiek aby uporządkowac teren bo to jest rozwiązanie tymczasowe.

Było tak (zdjecie robione w trakcie wykonywania sciezki, jeszcze trochę gratów tam wylądowało)

Teraz tak.

Grzadki zabroniłam ruszać bo wtedy jeszcze był cien nadziei na ogorki)

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 12:57, 21 sie 2025

Do góry
Czas na podsumowanie kolejnej rabaty, tym razem jednej z frontowych - wąskiego paska na zachodzie. Plan na nią narodził się w październiku 2024 - strona 387 wątku. Potem przyszły wilgotne i zimne dni - przełożyliśmy zakup Amanogaw na wiosnę 2025.

Wizualny plan na tą rabatę:

W kwietniu rozpoczęłam nasadzenia (pomijając sadzenie cebulek różowych tulipanów zimą). Z 6-ciu sztuk własnych Hameln przyjęły się 4 sztuki. Muszę wiosną ponownie dosadzić brakujące.

Finalnie na rabacie znalazły się:
* Wiśnia piłkowana Amanogawa - 3 szt.
* Trzęślica modra Heidebraut - 2 szt.
* Perowskia łobodolistna Lacey Blue - 1 szt.
* Rozplenica japońska Hameln - 6 szt.
* Rozchodnik okazały NN - 4 szt.
* Tulipan Mystic Van Eijk - 21 szt.

Czerwiec 2025:

Stan obecny:

Zastanawiam się co tam jeszcze upchnąć??? W pierwotnym planie był pomysł na zawilce jeseinne, a może jednak gaury? Czy gaury by dłużej kwitły? A może jeżówki? Albo coś jeszcze innego?
Basia - Mój Świat 12:33, 21 sie 2025

Do góry
basia3 napisał(a)

Nie ma ogrodówek, ale słyszałam, że nie łatwo osiągnąć kolor niebieski kwiatu. Gratuluję

Czy mogę prosić o link do nagrania z programu Rok w ogrodzie?
Ogrodowe marzenie Mrokasi cz. II 11:26, 21 sie 2025

Do góry
Lubię czytać, że się Wam podoba . Dzięki!

Praca z domu ma swoje dobre strony. Jedną z nich są takie widoczki z okna w jadalni, gdzie mam laptopa .
Ta poprawiona część mnie zachwyca!

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 11:01, 21 sie 2025

Do góry
Dziekuje

Teraz ma obróbki na balkonach

Kostki coraz więcej (wystająca folia kubelkowa będzie przycięta)

Ogród w malinówkach 10:47, 21 sie 2025

Do góry
Zbiory pomidorów nadal robię. Ciężko powiedzieć, żebym mało zjadł pomidorów w tym roku, ale wyrzuconych owoców było kilka wiaderek..

Na ten moment zrywam owoce z krzaczków na zewnątrz i z tych z folii (tu choroby nie było). Moja metoda na te chore to oberwanie wszystkich liści i eliminacja owoców z czarnymi plamami.

Przy pierwszym zbiorze kilka chorych trafiło do domu, ale już z kolejnego zbioru owoce dojrzewają normalnie i nie mają plam. Nawet na krzaczkach trzymają się nieźle Wczoraj usunąłem z 5-6 roślin, które nie rokowały, tak samo jak ogórki.

Koktajlowe Malinowy Kapturek i chwalony mocno Cytrynek Groniasty, którego mam kolejny raz i również bardzo polecam

Na śniadanie zjadłem pokrojone pomidory, tylko posolone i popieprzone. Kojarzy mi się to z wakacjami i pobytem na wsi u dziadków
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 10:00, 21 sie 2025

Do góry
Kontonaogrod napisał(a)

Tu wygląda ok

Tu wygląda bardzo ok.
Podoba mi się

I podziwiam nieustannie Twoje tempo
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 09:10, 21 sie 2025

Do góry
Akcja drzwi i podbitka dziś

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies