Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Gosi

Ogródek Gosi

Margo2 22:36, 12 maj 2026

ewsyg napisał(a)
Małgosiu, ja też bardzo lubię tą ścieżkę z kamienia. spore zakupy poczyniłaś. Trzech roślinek nie znałam, ale wujek google mi je pokazał. Wszystkie będą pasowały do Twojego ogrodu. U mnie ostróżki w tym nowym miejscu nawet chętnie rosną.

Ewa, ja próbowałam juz tyle razy z ostróżkami, nie powinnam była kupować.
Muszę koniecznie sprawdzić, czy moja ziemia nie jest zbyt kwaśna dla nich. Bo wyrosła siewka w chodniku, a w zimie nie chce rosnąć.
Ale ja jestem uparta i próbuję do skutku.
Zobaczymy

basia3012 napisał(a)
Gosiu, tyle kwiecia już kwitnie. Wiosna w pełni.
U nas zimno i wszystko przyhamowało.
Wypatrzyłam psizęba. Też mam go u siebie.

Psizęby dostałam lata temu od swojej sąsiadki.
I do tego dała mi szachownicę.
Wtedy to były dla mnie zupełnie nieznane rośliny

Joku napisał(a)
Gosia, napisz proszę jakie rośliny masz w swoich mini oczkach. Postanowiłam zrobić sobie mini sadzawkę w ocynkowanej balii poniewierającej się w szopce. Wymyśliłam osokę aloesowata i przęstkę albo wywłócznik. Wywłócznik znam, miałam kiedyś w oczku.

Ale super. Uwielbiam wszelkie oczka. Balia jest wręcz stworzona do tego.
Co do roslin ja mam tylko pływające. Mam osokę i wywłócznika. Kiedyś miałam też pistię, ale ją już wycofali. Nie wiem czemu, bo przecież ona w naszych wodach chyba nie jest inwazyjna, bo ginie podczas zimy.
Do tego miałam szałwię wodną i rzęsę.
Ale Ty możesz też posadzić w doniczkach inne rośliny takie jak rozpław, żabieniec, a nawet miniaturową lilię wodną.
Wybór jest duży.

Nareszcie jest mokro, chociaz wiatr wysusza od razu wierzchnią warstwę.
Ale podobno ma popadywać.
Tylko mogłoby być cieplej.

Margo2 22:37, 12 maj 2026

Margo2 22:38, 12 maj 2026

Margo2 22:39, 12 maj 2026

Margo2 22:40, 12 maj 2026

Basieksp 22:45, 12 maj 2026

Brawo dla judaszka Fajnie, ze przezimował, to była wyjątkowo mroźna zima, dawno takiej nie było.
Joku 19:23, 13 maj 2026

Dziękuję za opis twoich wodnych roślin, ściąga bardzo pomocna dla mnie. Pozwolę sobie skopiować do mojego wątku żeby nie szukać w przyszłości.
Podziwiam twoją czereśnię, pamiętam że jest duża i sporo wysiłku wymaga żeby utrzymać ją w takiej formie. Moja jakoś wolno rośnie, chyba choruje.
tulucy 19:31, 13 maj 2026

Super z judaszkiem. Mój też żyje. Pierwsza zima za nim.
Gosiu, a czy u Ciebie są slimaki? Bo jeśli tak, to mogły Ci zjadać świeże pędy ostróżki po zimie. Ja tak kilka straciłam. Nie wiedziałabym, co się stało, ale na jednej znalazłam winowajcę.
Margo2 10:40, 15 maj 2026

Basieksp napisał(a)
Brawo dla judaszka Fajnie, ze przezimował, to była wyjątkowo mroźna zima, dawno takiej nie było.

Basiu, martwiłam się, bo kupiłam tylko patyczek. Zazwyczaj w sprzedaży sa już dobrze rozrośnięte.
Ten był bardzo tani, dlatego się skusiłam. Stwierdziłam, że jak padnie to trudno, nie będzie żal kasy.
Przeżył. Co prawda staruje od dołu, ale jest

Joku napisał(a)
Dziękuję za opis twoich wodnych roślin, ściąga bardzo pomocna dla mnie. Pozwolę sobie skopiować do mojego wątku żeby nie szukać w przyszłości.
Podziwiam twoją czereśnię, pamiętam że jest duża i sporo wysiłku wymaga żeby utrzymać ją w takiej formie. Moja jakoś wolno rośnie, chyba choruje.

Tak, oczywiście możesz przekopiować, chociaż ja nie jestem autorytetem w tej dziedzinie
Radzę tylko zakryć w dużym stopniu lustro wody, wtedy mniej się glony panoszą. Mam porównanie, bo w jednym oczku mam ich więcej, bo ma więcej słońca.
Czereśnia jest bardzo duża. Skróciłam jej koronę o połowę, a już widze, że to za mało.
Musze dociąć w sierpniu.

tulucy napisał(a)
Super z judaszkiem. Mój też żyje. Pierwsza zima za nim.
Gosiu, a czy u Ciebie są slimaki? Bo jeśli tak, to mogły Ci zjadać świeże pędy ostróżki po zimie. Ja tak kilka straciłam. Nie wiedziałabym, co się stało, ale na jednej znalazłam winowajcę.
\

Oczywiście, że mam ślimaki, chociaz do tej pory nie miałam z nimi jakiś problemów.
Moje hosty są w bardzo dobrej kondycji, więc nie sądziłam, że mogą mi zjadać ostróżki lub jeżówki.
Ale może trzeba zabezpieczyć te akurat rośliny?

Po ostatnich deszczach nareszcie wszystko ruszyło.
Nawet trawnik, mimo, że myślałam, że trzeba bedzie dużo pracy, żeby go poprawić.
Jednak po paru dniach wygląda już całkiem nieźle.

Margo2 10:40, 15 maj 2026