Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Znowu na wsi

Znowu na wsi

ewsyg 23:20, 11 maj 2026

Jola, piękna tą hortensja. Co postanowiłaś w sprawie róży, będziesz cięła ?
hankaandrus_44 11:25, 12 maj 2026

Wczoraj wycięłam do korzeni je1de krzak hortki ogrodowej. drugi obok zachował dwie z nowymi przyrostami, a ta jedna, zadomowiona w szklarni cała z zielonymi pąkami. Ale i tak je lubię. Te bukietowe, są w fazie wypuszczania zieloności. Czekam, susza ubiegłoroczna i zimowa dała się im we znaki

To są moje ogrodowe niespodzianki.
I nowe niespodzianki na byłej truskawkowej, wywaliłam czteroletnie egzemplarze, ale zagonek został w ugorze do tej wiosny. A tu patrzę, są rozłogi, są dość pokaźne pędy kwiatowe, żal wyrzucić. Przetrzymam do kwitnienia i owocowania. Będę informować o postępach.
Joku 19:18, 12 maj 2026

Basiu, hortensja od początku rośnie w donicy, kupiona kilka lat temu jako malutka roślina gdzieś w markecie. Zimowała częściowo na dworze, częściowo w garażu (ok. 10 st. zimą, niewiele światła) gdy w prognozie widziałam zapowiedź mrozów. Spędziła tam kilka tygodni, zaczęła rosnąć więc jak tylko zrobiło się cieplej to wynosiłam ją na dwór. Pewnie za rok, dwa posadzę ją na rabacie bo trudno będzie mi nosić ciężką donicę. Najwyżej będą mnie cieszyć zielone liście.

Ewa, kilka dni temu przyjrzałam się róży, do wycięcia u podstawy byłby ewentualnie jeden pęd. Ten mój okaz nie jest zbyt rozrośnięty więc na szczęście nie muszę się śpieszyć. Pozostaje jeszcze sprawdzenie czy pędy dałoby się okręcić wokół podpory. Na razie się zbieram na odwagę .

Haniu, z hortensjami bukietowymi nie ma problemu, one zawsze zakwitną. Nawet nie są aż tak bardzo wymagające pod względem wilgotności, przynajmniej moje.
Truskawki zrobiły tobie miłą niespodziankę, masz nowe okazy za darmo. Melduj koniecznie o postępach.

Wczoraj popadało, dzisiaj wieje i zrobiło się znowu zimno. Przymrozku nie było.
Po raz kolejny wyciągnęłam z szafy zimowy płaszcz.
Wafel 19:57, 12 maj 2026

Cienka puchówka, to moje ulubione majowe wdzianko ostatnio...

Ciekawy pomysł z tym oczkiem w balii
Joku 20:26, 12 maj 2026

Mój płaszcz też raczej z tych cienkich, stosownie do ostatnich zim i jazdy samochodem.
Oczko za mną "chodzi" od wielu lat. Zobaczę co wyjdzie. Na razie wyciągnęłam balię i nalałam wody.
sylwia_slomc... 20:27, 12 maj 2026

Joku napisał(a)

żal byłoby stracić tyle kwiecia.

Śliczności a oczko super sprawa dla mieszkańców ogrodowych zwłaszcza teraz gdy latem mają problemy z dostępem do wody.
hankaandrus_44 20:28, 12 maj 2026

Życzę zadowolenia z ciurkającego "źródełka".
mirkaka 20:35, 12 maj 2026

Joku napisał(a)
Mój płaszcz też raczej z tych cienkich, stosownie do ostatnich zim i jazdy samochodem.
Oczko za mną "chodzi" od wielu lat. Zobaczę co wyjdzie. Na razie wyciągnęłam balię i nalałam wody.

Pokaż Za mną też chodzi od wielu lat, ale bałam się że będzie wylęgarnią komarów

Hortka przepiękna, taka zadbana )
U nas lodowato, ja też w ocieplanej kurtce chodzę, straszny tej maj, i kwiecień. Ile można czekać na ciepełko? Za chwilę już się wiosna skończy a ja nawet nie posiedziałam na tarasie
Ewa777 20:39, 12 maj 2026

Hortensja wyglada rewelacyjnie. Bardzo dobrze o nia dbasz
U mnie dosiewkę na trawniku zrobił maż. Czekam na wzrost trawy i zagęszczenie. Mlecze z trawnika wykopane. Na rabatach gdzieniegdzie widzę i to całkiem spore okazy. Muszę się za nie zabrać.
Joku 20:45, 12 maj 2026

Sylwia, hortensja dziękuje. Moje oczko nie będzie wkopane w ziemię, pewnie to będzie utrudnienie dla niektórych zwierzaków. A dla mnie problem co z nim zrobić zimą.

Haniu, do zadowolenia jeszcze droga daleka .

Mirka, z komarami to chyba przesada. Miałam w poprzednim ogrodzie, nie przypominam sobie problemu z komarami. Jutro zrobię jakieś zdjęcie, teraz już ciemno.
Na tarasie zdarzyło mi się parę razy posiedzieć, ale też mnie strasznie wkurza pogoda. Żeby choć porządnie popadało.