Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "skarpa"

Skarpa w ogrodzie 18:04, 02 lut 2011

Do góry
Bogda napisał(a)
a na drugi bok skarpy proponujesz taki sam układ?
Jak widzę to wszystko zimozielone, fajnie nie będzie zimą pusto.A co myślisz posadzic na siatkę, na górę?może trzmielinke pozyskaną?

Bogda najpierw zajmujemy się rabatą wzdłuż której posadziłaś wierzbę 'Haruko Nishiki'.
Powieliła bym powyższy przykład np trzykrotnie i przeplotłabym czymś co jeszcze wymyślę (może dzisiaj) . Rabatę poprowadziłabym delikatną linią (również coś nabazgram i pokażę).
Skarpa jak widzę na zdjęciu ulega zawężeniu i posadziłabym tam tylko irgę a sfinalizowałabym to wszystko jakimś świerkiem ? Danusia preferuje świerk serbski . Mnie on również urzekł
Jak skończymy omawiać tę część rabaty zajmiemy się częścią dalszą. Bo tak Bogda to mi się wszystko miesza

Skarpa w ogrodzie 19:25, 01 lut 2011

Do góry
No właśnie chcę ją zrobić najtańszym kosztem, bo gdybym chciała fachowca to wiecie...

Boję się tego spadku ziemi, więc drenaż trzeba będzie zrobić(dzięki Sylwia) porzerzyć muszę na pewno, Danusiu-ale te rabaty przy tej skapie to są do likwidacji-chyba myślałaś o tej po drugiej stronie ogrodu(wyspa zostaje). Przy skarpie nie będzie już nic, sama trawa wyprofilowana obrzeżami.

Jak juz powiedziałam podoba mi sie skarpa Sylwiowawięc chyba, jeśli pozwolisz, się troszkę na niej powzoruję.

A co myślicie posadzić na górze, przy siatce?
Skarpa w ogrodzie 01:41, 01 lut 2011

Do góry
Założyłam ten wątek żebyście w miarę możliwości pomogli mi w mojej skarpie(prawdziwe utrapienie-największe w moim ogrodzie, jak dotąd), ale też podzielili się doświadczeniami przy tworzeniu swoich dzieł sztuki. Mile widziane fotki, komentarze, artykuły, porady...Napewno skorzystam i czegoś się nauczę od, doświadczonych bardziej niż ja, Ogrodników!!!

Opis mojej skarpy, dla przypomnienia(bo trochę jest o niej w moim wątku):

Składa się z dwóch części(6m plus 20m)czyli dwie ścianki. Teren nasłoneczniony do wieczora. Ziemia gliniasta, znacznie obsunięta po 2 zimach.

Wiem, że muszę ją poszerzyć bo zbyt duży jest spadek i nasypać ziemi, ale co jeszcze?

Co do obsadzeń to chciałabym iglaki, płożące, małe kulki, irga, na krotszej ściance kolorowe bylinki. Są też wierzby Hakuro na dłuższej ściance skarpy, wolałabym je zostawić(taki szpaler na całej długości-11 szt).

Podoba mi się skarpa Sylwii, myślałam żeby zrobić właśnie taką, ale może macie inne pomysły i doświadczenia?

A teraz fotki, nie śmiejcie się, że taki widok okrutny, brzydki i wogóle beeeeeeeeeee....(agro też zdejmę-kot porwał okrutnie):

tej niby rabaty z przodu nie będzie.
tak się wypłukuje ziemia

Ogródek Goniak 16:09, 17 sty 2011

Do góry
To ta skarpa :

Ogródek Goniak 16:02, 17 sty 2011

Do góry
SylwiaStanaszek napisał(a)
Gosiu, potrzebuję jałowca na skarpę dosyć stromą (kąt 70st.) aby dobrze ją ukorzenił i pięknie wyglądał Może coś fajnego wymyślisz ?

Pomyślę nad takim, który by się nadawał.
Napisz tylko czy szeroka ta skarpa żeby właściwie dobrac rozmiar jałowca.
Zielono mi! 01:40, 10 sty 2011

Do góry
Gramo,
Nie mogąc spać pospacerowałam sobie po Twoim ogrodzie, poraz kolejny i jak zwykle się rozmarzyłam zastanawiając się jak to będzie u mnie za jakieś 5 lat?czy moja skarpa będzie tak jak twoja cudna???

pytanko mam:jak sobie radziłaś z chwastami w tych kamieniach na początku?mocno rosły?no bo zanim rozrosły sie roślinki to chyba trochę trwało?
Nauka projektowania 20:30, 13 gru 2010

Do góry
Szybki rysuneczek, jakoś tak może? Co prawda może już jest kostka i się nie da, ale bym oddzieliła furtkę od bramy i coś tam posadziła.
też zaokrągliłabym skarpę.
Mozna jeszcze spróbować zrobić linie proste wszędzie. Wtedy skarpa też prosta.

Ogród Sylwii od początku :) 10:21, 13 gru 2010

Do góry
Co do ilości i miejsca pochodzenia kamieni to muszę zapytać męża (zamawiane i dostarczone na miejsce) Natomiast skarpa była usypywana dobrą ziemią jak również cała działka. Myślę , że ze 20cm mam warstwę dobrej ziemi. Ziemia na skarpie sama się ubiła ze względu na to , że to jest gliniasty gatunek ziemi . Zawsze po usypywaniu lub spulchnieniu gleby , przed sadzeniem musimy odczekać , aż ziemia trochę osiądzie. Pod większe głazy żeby się nie osuwały można zrobić w ziemi dołek który będzie go przytrzymywał.
Nauka projektowania 20:09, 11 gru 2010

Do góry
Sylwio,

fajnie zaczęłaś, ale się porobiło.
Ja projektuję Tobie, a Ty koleżance.

Ale narazie tak myślę, fajnie by było gdyby rabata na zakręcie za domem. gdzie jest cis, zachodziła za cis, aż do żwirku pod schodami. Zakręć ją dalej, wtedy unikniesz tego zygzaka na rogu i przed cisem, który stworzy ciemne tło. można posadzić coś np. o bia łych dużych kwiatach (Hortensje???)

Narysuj strzałkę, gdzie jest N (północ) (na domu najlepiej)

Warzywnik można obsadzić niższym żywopłocikiem - bukszpanem np.

Jaka jest różnica terenu? Góra-skarpa-dół
Ogród Sylwii od początku :) 18:46, 06 gru 2010

Do góry
Sylwio, wydrukowałam zdjęcia i wszystkie materiały, które są dostępne.

Jutro będzie gotowy podkład z Twoim domem i zaczynam projekt. Jeśli lubisz moją realizację Ogród miłośników roślin i chcesz abym zrobiła podobny, to fajnie, bo ja też go lubię.

Pisałaś o kolorystyce niebiesko, żółto, czerwonej. Ja za nią nie przepadam, bo czerwień jest agresywna.
Jednak biorę również pod uwagę kolory nie tylko kwiatów, bo one szybko przemijają, lecz przede wszystkim kolory liści, bo one są cały rok.

Twoja ulubiona kolorystyka czerwony-żółty-niebieski.

Zastanawiam się nad czerwienią, czy masz jakieś ulubione rośliny, czy mogą być np. dodatki begonie wiecznie kwitnące , tak jak w mojej realizacji http://www.gardenarium.pl/realizacje/ogrod-w-stylu-angielskim

U miłośników roślin jest zamiast czerwieni - różowy kolor w postaci kwiatów rododendronów, jeżówek, wrzosów i wrzośców, rozchodników okazałych.

Proszę mi podsunąć pomysły na rośliny czerwone ulubione, albo może potraktować jako czerwień (właściwie purpurę) liście żurawek, śliwy wiśniowej i innych krzewów mających czerwone liście? (wajgele, berberysy i wcześniej wspomniane)?
A może czerwone rododendrony?
Ja bym jednak trzymała się czerwonych liści, bo kolor będzie długo.

Sen z powiek mi spędza ta skarpa przy tarasie. Na podkładzie będzie widać, ile tam jest miejsca.
Rozumiem, że murki są mile widziane, może tu coś wymyślę. Wydaje mi się, że tę skarpę albo trzeba poszerzyć, a rabatę w tym miejscu zwężę, albo wymurować murki. Albo przynajmniej dać tam inne rośliny.

Ja jednak nie przepadam za nadmiarem kamieni, delikatne dodatki, murki i podkreślenia rabat, ewentualnie kamienne płyty, poprzerastane trawą.

Przykłady begonii czerwonych w Ogrodzie w stylu angielskim, jednej z moich ulubionych i znanych realizacji

Rabaty wyspowe z wymurowanymi murkami też byłyby ładne, tylko czy z tego kamienia? Czy macie wykonawcę, który by to ładnie zrobił?

murki

Czy nie projektować murków?

Zielono mi! 08:11, 01 gru 2010

Do góry
Moja skarpa powstała wiosną 2005 r.Pierwsze nasadzenia,których w ogóle nie było widać, w tym samym roku. Nie wierząc mądrym ludziom,że to kiedyś się rozrośnie,z rozpaczy sadziłam na niej nawet bluszcz-w pełni lata,w skwarze,na słonecznym stanowisku. On oczywiście się przyjął i do teraz się panoszy. W 2006 już było coś widać,a potem poooszło jak szalone. Co roku wywożę na kompost kilka taczek rogownicy,czyśćca i innych roślin,tnę sekatorem irgi,teraz już i iglaki. Wróć do początku mojego wątku,trzecie zdjęcie w kolejności,to widok z lata. Czy ty tam widzisz jakieś rośliny? Ledwo co,prawda,a już są. Mnie też denerwowało to,że skarpa łysa,że tylko chwasty ,ale ogród nauczył mnie cierpliwości.
Bogda,dlaczego ja nie widzę Twojego wątku?
Zielono mi! 15:06, 30 lis 2010

Do góry
Bogusiu,spokojnie!!! Trzymaj się rad Danusi,a ja dorzucę Ci trochę moich.
Nie wiem,jak duża jest Twoja skarpa,ale dla porównania,moja ma ok.40 m.długości,więc ja musiałam wprowadzić dużą ilość gatunków. Ja wybrałabym jako szkielet iglaki,nawet 2-3 tuje,które można ciąć,gdyby robiły się za duże,a może duże kuliste,kosodrzewinę,jałowce płożące,berberysy[czerwone,żółte,wybierz odmiany,nie pomiń"Marii"],irgę poziomą,trzmieliny. Z traw kostrzewy i inne,ale nie za wysokie,dużo rozchodnika okazałego,firletkę i smagliczkę,karłowe irysy i koniecznie macierzankę piaskową,rojniki,zawciąg nadmorski. A teraz typowe skalne kobiercowe. Uważaj,bo rogownica i czyściec są szalenie ekspansywne,więc na początek mogą być,a potem będziesz to usuwała,w miarę rozrostu innych,wolniej rosnących. Poza tym,po pewnym czasie w środku kęp robią się dziury,po prostu ze starości. Polecam floksy szydlaste,w kilku kolorach,dają piękne plamy na wiosnę.Jasne,że nie musisz wszystkiego,to tylko propozycja. Jeśli udadzą Ci się siewy,to dodaj. Ale ogólnie,nie baw się na razie w drobiazgi typu lewizje,bo to nie ma sensu. Natomiast jesienią powsadzaj dużo cebulowych,łącznie z karłowymi tulipanami. Tyle na razie,pamiętaj o sprawdzaniu,jak duże będą rośliny po kilku latach,wybierz sobie odmiany jakie chcesz w internecie i tych szukaj,nie sadź za gęsto. Pytaj,czytaj,projektuj,korzystaj z naszego forum,jest dużo czasu do wiosny.
Ogród u stóp klasztoru 22:34, 13 lis 2010

Do góry
oj Danusiu ale mi pochlebiasz .kwestia pielęgnacji u mnie to kwestia fioła jakiego posiadam w mojej głowie.....nie lekkiego zresztą.
skarpa została obsadzona jałowcami kolumnowymi i płożącymi 8 lat temu .jednak trawa i jej koszenie było nie znośne i w tym roku na wiosnę zdarłam trawę ,wykonałam sama murki oporowe i obsadziłam berberysami ( moje siewki )i tysiącem innych roślin......będzie korekta
Ogród u stóp klasztoru 21:34, 13 lis 2010

Do góry
Skarpa jest piękna, takie zróżnicowanie ternu daje wiele możliwości dla ciekawych aranżacji. Mnie zawsze intryguje kamień w ogrodzie, może dlatego , ze u mnie go tak mało, więc zestawienie jałowców z niby murkiem oporowym bardzo mi się podoba. Powiedz jak długa jest ta skarpa i ile lat mają te starsze rośliny? Pytam, bo i ja jestem w posiadaniu podobnej i muszę ją jakoś zagospodarować, więc Twoja stwarza dla mnie możliwości do naśladowania, jednak w kwestii pielęgnacyjnej i tak Ci nigdy nie dorównam!!!
Ogród u stóp klasztoru 22:39, 28 paź 2010

Do góry
rzuciłem dogłębnie okiem i podzielę się spostrzeżeniami
super jest ta skarpa z kaktusami w przedogródku i sam przedogródek ma ciekawy charakter. Bardziej mieszane uczucia mam co do części za domem. Ze zdjęć wynika że tło stanowi jakiś bardziej lub mniej wiekowy las z tego co widzę to przewaga liściastych bodajże brzozy. O ile w przedogródku (to jakby inna część ogrodu i zazwyczaj w nim bardziej szalejemy) nasadzenia tworzą ciekawą wizytówkę domu i komponuja sie dobrze z nowoczesną nawierzchnią to niezbyt (moim zdaniem) korzystne jest przeniesienie podobnego charakteru na zaplecze gdzie wg mnie powinien być bardziej nastrojowy i stonowany klimat. Obecnie dominują rośliny wrzosowate (wrzosy, azalie, rododendrony), rośliny iglaste z przewagą kultywarów i rośliny o barwnych liściach. Wszystkie są oczywiście ciekawe ale w takim zagęszczeniu przy zupełnie innym charakterze tła (lasu) dają poczucie odrębności. Tło jest okresowe a ogród praktycznie zimozielony. Jeśli chodzi o drzewa to z tych które Pani wymieniła każde jest ciekawe i sam bym chciał takie mieć ale osobiście egzotyczne gatunki stosowałbym z umiarem jako soliter, dominantę czy akcent. W większości na zdjęciach rośliny są ściółkowane korą co w zestawieniu z iglakami potęguje jeszcze ten "wrzosowy" charakter. Mało na zdjęciach widziałem gatunków rodzimych wpisujących się od lat w nasz krajobraz np. bzy, kalina koralowa (i jej odmiana płonna buldeneż), jaśminy, wawrzynek, i wiele innych. Dałbym szansę krzewom gubiącym liście o pięknym zapachu,ozdobnym zimą z pędów (derenie), miejscami zastąpił korowinę roślinami okrywowymi (bluszcze barwinki, trzmieliny itd.) wprowadził coś w runo np, konwalie, pierwiosnki, na trawnik cebulowe(chyba że są) wzbogacił o jakąś architekturę (szopka narzędziowa czy drewutnia) oraz wzbogacił tematykę bo mam wrażenie że wszystkie rabaty mają podobny charakter. Osobiście zrobiłbym jakiś zakątek np. obok takiej szopki drewnianej z roślinnością "swojską" (może jakiś fragment łąki kwietnej też by warto przewidzieć) jak Malwy, naparstnice, tojady, maki, lilie, kosaćce, piwonie, ziółka i ogólnie takie "babcine" rośliny, miejsca jest sporo i szkoda go na wrzosowate
to takie moje luźne wypociny które należy traktować z przymrużeniem oka jak całą moją osobę

żeby nie było to powtarzam po raz kolejny że bardzo mi się ogród podoba ale skoro prosi Pani o obiektywne spostrzeżenia to coś musiałem wymyślić
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies