Kaśka to jest tylko dowód na to ,że zaraziłaś się ogrodnictwem na tym forum ,a nie 5 min wcześniej ))
Piękne obrazki ,obłowisz się nie musisz już kupować i zastanawiać czy nie przyjdzie walec i wyrówna
Fakt, nie bywam na tamtej działce zbyt często, bo poprostu nie mam teraz tyle czasu co kiedyś ;( czasem wpadam poplewić trochę, a mój M. z kosiarką czasem wpada moja siostra.
Staram się łączyć życie rodzinne z zawodowym, a przy małym dziecku jest to dość trudne, zwłaszcza, że nikt nam nie pomaga i jakoś musimy radzić sobie sami. Rodzice moi już nie mają tyle siły co kiedyś, ale taka kolej rzeczy. Ze zdrowiem też kiepsko, ale bardzo ukochali sobie tą działkę, która trafiła w ich ręce jak przeszli na emeryturę Dlatego ja zawsze chciałam mieć ogródek przy domu, żebym nie musiała gdzieś jeździć, a mieć wszystko na c odzień, pod ręką, o której godzinie chcę i mam czas
Co do tej kapusty - to śmiejemy się z tego, że "poszło na zmarnowanie" ilekroć sobie przypomnimy jak to wtedy było. Ach... ile doświadczeń, zwłaszcza tych początkujących ogrodników )) ile błędów w nasadzeniach itd. ))) Teraz faktycznie - od wiosny do późnej jesieni ogród zachwyca
Bulwkę już masz jak będę kopać to przygotuję dla Ciebie poradź mi tylko proszę jak przygotować do wysyłki bulwkę? przesadzić do doniczki i jakoś opakować? czy do woreczka w wilgotna serwetkę i do koperty bąbelkowej? nie wiem, nigdy roślin nie wysyłałam - jeszcze ))
Ja bym raczej powiedziała, że na nowo odkryłam ogrodnictwo i w zupełnie innym sensie, bo również pracowałam sporo przy zakładaniu ogrodu Rodziców. To ja wytyczyłam i obsadziłam pierwsze rabaty i zorganizowałam całą skarpę, na której rosły chwasty do pasa oj zawzięta wtedy byłam potem na kilka lat mi przeszło aby teraz na nowo - fakt, dzięki Ogrodowisku - odżyć kiedyś zbierałam różne rośliny bez składu i ładu, nie wiedząc o nich kompletnie nic i sadziłam jak mi się wydawało. Również na całej długości działki osobiście i samodzielnie sadziłam żywopłot z ligustra, który dzisiaj ma chyba ze 2 metry - mój M. strzyże Tak to się wszystko rozrosło, ze Rodzice jak nie mają komu dać to wyrzucają a ja od tej wiosny przyjmuję wszystko czym mnie obdarują do siebie
Planuję wykonać u Rodziców nową rabatę, dla której inspiracją jest Ogrodowisko otóż podetniemy sośnie dole gałęzie, wytyczymy rabatę (m.in. przy użyciu noża do trawy) i zrobię tam hostowisko materiału jest dość jak dzisiaj zobaczyłam oraz fajny gatunek, który ładnie rozjaśni ten dół
W lipcu-sierpniu,jak będziesz wykopywać,najlepiej wyjąć całą karpę z ziemi i podzielić,wtedy widać,gdzie są luzy w karpie i najmniej się uszkodzi.Miejsca uszkodzone posypać węglem drzewnym,by nie było infekcji.
Moją bulwkę nie musisz wsadzać do doniczki tylko zawinąć grubo w gazety ,w reklamówkę i do kartonika.Luki w kartonie wypchaj gazetami.Przez 2-3 dni nic jej nie będzie,Dobrze by było,żeby jeszcze jakiś liść,albo dwa przy bulwach zostały.
Już teraz dziękuję za ofertę.Baardzo!
Ok Haniu, tak zrobię Już wiem, że jakiś liść powinien być ))) człowiek całe życie się uczy będę to robić pewnie w sierpniu i wtedy poproszę Cię o dane.
Pracowite będzie lato tego roku oprócz obowiązków zawodowych, będziemy pracować w naszym ogródku oraz musimy trochę odnowić i prześwietlić ogród Rodziców ale to dopiero w drugiej połowie lipca, bo teraz nie damy rady ze wszystkim. Myślę, że pomysł z hostowiskiem jest dobry i bardzo pasuje pod tą sosnę.
Życzę wszystkim miłego wieczoru my mamy dzisiaj wychodne
Bawcie się dobrze!Pomysł na na hostowisko,bardzo ok.
Więcej zdjęć swoim uśmiechniętym rodzicom rób teraz , bo potem,nie będziesz miała pamiątek ,tak jak ja.Mieszkałam z dala od rodziców i mam tylko zdjęcia z tego czasu jak tam raz na jakiś czas jechaliśmy na urlop.
Przy okazji jak tłumaczyłaś się drobiazgowo Hani domyśliłam się,że masz za sobą doświadczenie ogrodniczki ,a przynajmniej chrzest w przygotowaniach i nasadzeniach .Z racji planów odezwał się z podwojoną siłą zew
Bardzo dobry pomysł z hostami pod iglakiem i miło poznać Rodziców Kasiu
Pracy faktycznie sobie nadałaś ,ale jak wpadniesz w trans to sama dom postawisz))
Wychodzę i moja szanowna pupa dogania już nogi ,jak wrócę to jeszcze zajrzę na spokojnie pooglądam twoją ciekawą galerię