Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród mały, ale pojemny;) 21:44, 28 wrz 2016

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:39, 28 wrz 2016

Do góry
Katkak napisał(a)
A to siewka tego berberysa spod balkonu dla Ciebie. Nie taka znów malutka, ale wybidzona, bo wygnieciona wśród roślin. Wiosną go przytniesz, zgęstnieje i będzie jak malowanie . Jutro zrobię lepsze zdjęcie.

Nieźle wyrośnięty "maluch"
Ogród mały, ale pojemny;) 21:39, 28 wrz 2016

Do góry

Ogród mały, ale pojemny;) 21:37, 28 wrz 2016

Do góry

Jak feniks z popiołów 21:36, 28 wrz 2016

Do góry
Margerytka40 kilka wpisów wcześniej pisała o mojej rabacie buksikowej. No to ujawniam ją, bo wcześniej o niej ni widu ni słychu na mym wątku nie było. Rabatą bym jej nie nazwała - ot szpalerek mikro. Ale dumnie pierś wypinam bo sama (podkreślę tu jeszcze raz - sama) go sobie wyhodowałam z kawałków gałązek. Teraz robi za zasłonę tarasowego murka, ale tak się mocno zastanawiam ulegając zbiorowej epidemii czy by go może na kulki nie przerobić i na herbową nie wrzucić?

Ogród mały, ale pojemny;) 21:36, 28 wrz 2016

Do góry
Witam odwiedzających

RRR - różane rozmaitości Renaty i nie tylko różane :) 21:33, 28 wrz 2016

Do góry
AgnieszkaW - opisy trochę skromne
Postaram się w przyszłym sezonie z notatnikiem pochodzić i zapisywać spostrzeżenia
Ale wydaje mi się,że teraz jesienią,moje róże mają intensywniejszy zapach.
Odkryłam,że pachną te,które uważałam za niepachnące
Nahemakiedy latem wąchałam,stwierdziła-przereklamowana. Wcale tak mocno nie pachnie jak opisują Dzisiaj odwołuję to,pachnie

Bo że mają intensywniejsze kolory,to chyba wszyscy wiedzą

mira - Ubiegły sezon, przynajmniej dla moich róż,był całkiem dobry.
Dopiero pod koniec jesieni niektóre miały plamki żółte. A pryskałam tylko raz w maju.
W tym sezonie były opryskiwane kilkakrotnie,a i tak niemal wszystkie miały jakieś plamy itp.
Liczę,że nowy będzie lepszy

Kasya - wyczytałam w jednej z moich książk o różach

To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:33, 28 wrz 2016

Do góry
Wiklasiu, napisałam u Ciebie
Makusia, o nie, nigdy, żadne oglądy przez okno. Okna mam nierozwieralne
Ławeczki są ściśle medytacyjne i niech tak zostanie.

Zobacz jak się sprytnie maskuję od oczu sąsiadów.
Szarobiałego ogrodowe początki. 21:31, 28 wrz 2016

Do góry

Moja trawa ma niespełna trzy tygodnie.
Ogrodzenie nabiera kształtu. Chyba po zamontowaniu przęseł nie będzie potrzebny żywopłot od frontu.
Jak feniks z popiołów 21:28, 28 wrz 2016

Do góry
Wiklasiu, przyjrzałam się tej rabatce, co to ją widać z okna kuchennego. Mam podejrzenia graniczące z pewnością, że przez owe okno zerkasz często calusieńki rok. Wydaje mi się, że trzeba iść w kierunku myślenia o tej rabacie w ujęciu całorocznym. (piszę to po osobistym doświadczeniu patrzenia przez pół roku na pobudowlane pobojowisko z okna przy stole jadalnym- depresji się można nabawić).

Lecimy więc przez 4 pory roku (stan obecny
wiosna: mamy runiankę
lato runianka i hortensja
jesień runianka i suche kwiatostany hortensji, które pewnego dnia odfruną
zima runianka okryta śniegiem i badylki hortensji

czerwonolistne berberysy w półcieniu będą zieleniały

a może tak

Przesłonić szopę sąsiada śliwą wiśniową Woodi, Pissardi lub Nigra- forma naturalna, nieszczepiona koszt 20-30 zł, można ją przycinać
wsadzić tam sporo cebulowych (hiacynty w plamach), białe narcyzy, tulipany w plamach- będzie kolor wiosną plus kwitnące drzewo
Tak jak sugeruje Makusia dosadzić miskanta (Morning Liht lub Variegatus- nie kwitnie, ale ładnie rozjaśnia lub Gracilismus- kwitnie ) mamy wtedy wysoki pionowy akcent, który będzie od lata do marca/kwietnia. Zimą możesz je związać kokardką
Z przodu wsadziłabym tuje Golden Tuffet (jeśli hortensje to limki)-dadzą kolor zimą
Runiankę dałabym do tyłu, a między tuje hosty
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 21:25, 28 wrz 2016

Do góry
natka098 napisał(a)
Marta masz już te brzozy Bo ja się zaraziłam, i mam nadzieje, że mi przejdzie ta choroba

A oto brzozowy raj niedaleko w lesie

Nooo...raj na ziemi! Śliczne są-może dlatego, że młode jeszcze. Moje te brzozusy pospolitusy z tyłu domu w tym roku sprawiły mi zawód zarówno pokrojem, ilością "kwiatków", jak i obsychaniem liści już w lipcu. Ale słabość pozostała
Ogród w skali mikro cz.II 21:15, 28 wrz 2016

Do góry
gierczusia napisał(a)

Te roślinki wyglądają jak jęzory Z czyśćcem może się kojarzyć
Ukojenie 21:15, 28 wrz 2016

Do góry
Lubię

Rododendronowy ogród II. 21:14, 28 wrz 2016

Do góry
Bogdzia napisał(a)

To dzisiejsze zdjecie , jeszcze się nie otworzyły bo jest na nich rosa.

Ale przepiękny widok , cudne takie marcinkowe łąny. Bogdziu cieszę się jak dziecko, bo po raz pierwszy widziałam dziś w swoim ogrodzie szczygła.
Ze smutnych wieści jest taka, że mój klon złapał chyba werticyliozę - pojawia się coraz więcej suchych gałązek. Buziolki ślę .
Ukojenie 21:13, 28 wrz 2016

Do góry
Zawilec:

Do raju daleko - u Ewy 21:11, 28 wrz 2016

Do góry
Ewa777 napisał(a)
U mnie dziś popadało i bardzo mnie to cieszy, bo już było sucho, a na podlewanie nie ma czasu w tygodniu.

Pamiętacie, jak wiosną padł mi rododendron President Roosvelt?
Za radą Mirki wsadziłam go do donicy, mocno przycięłam i teraz wygląda tak:

Jak widać ma się całkiem nieźle.
Na zimę wkopię go znowu do ziemi

Ewcia on całą zimę stał na zewnątrz? Ciekawe czy mój się ożywi .
Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:05, 28 wrz 2016

Do góry
A to siewka tego berberysa spod balkonu dla Ciebie. Nie taka znów malutka, ale wybidzona, bo wygnieciona wśród roślin. Wiosną go przytniesz, zgęstnieje i będzie jak malowanie . Jutro zrobię lepsze zdjęcie.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 21:03, 28 wrz 2016

Do góry
Marta masz już te brzozy Bo ja się zaraziłam, i mam nadzieje, że mi przejdzie ta choroba

A oto brzozowy raj niedaleko w lesie

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 21:01, 28 wrz 2016

Do góry
Makusia napisał(a)
Półka

Hej,
przychodze w sprawie rabaty brzozowej czy to tu one by miały być?

Opierając się na swoim doświadczeniu ja bym tu dała 3 szt, ewentualnie w jednym miejscu dwie do jednego dołka, czyli w sumie 4 szt.
A reszta planowanych nasadzeń mi się podoba
Ogród i co dalej 20:36, 28 wrz 2016

Do góry

Reniu, linia rabat coś w tym stylu, propozycja Nikity - Madzi , długość rabaty ok 8 m, do połowy rabaty cały czas słońce ,a w rogu po stronie śmieci, cień, wstępnie planowałam trawy, werbenę, horki , bukszpany ,lawendę, czerwony berebrys, podoba mi się red baron i tak gdzie cień to jakieś rośliny , chyba hosty , no i te 3 drzewa tylko jakie ? a kostka to taras
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies