No widzisz Renia, ja bym chciała nowoczesny ogród bez architektury ogrodowej albo minimum. Mój eM niestety bez zdolności manualnych i już krzyczy, że nic nie będzie robił.
Spróbuję go tylko namówić na murek przy skarpie. Ale to wymaga czasu
Danusiu a dlaczego nie pomożesz? Masz taki piękny ogród, doświadczenie co z czym pasuje a co nie pasuje. No kto jak nie Ty?
I jeszcze taka energetyczna kobitka z Ciebie, trochę byś mnie zaraziła swoją energią
Ale miłe odwiedziny
Plan wstawiła Asia poniżej. Miskant jak najbardziej będzie, trzcinnik też pewnie, ale nie w takich ilościach jak planowałam, raczej jako dodatek. Ale co do tego aby było minimalistycznie i nowocześnie?
Ogród minimalistyczny wcale nie jest taki minimalistyczny. Wymaga najwięcej staranności i pracy. On tylko wygląda, że jest taki "od niechcenia". Kosztorysowo jest tez najdroższy. Taki ogród to poważna inwestycja: stalowe lub betonowe donice (fundament!), ściany wodne, mnóstwo kamienia (grys, kliniec, żwir), betonowe płyty wtopione w trawnik, szczepione rośliny. Taki ogród ma na forum Madżenka. Malkul, Ola.Czytaj i oglądaj zdjęcia ich ogrodów. Daj sobie spokój z internetowymi pinami. Szukaj zdjęć ogrodów, które mają konkretnych właścicieli. Oni Ci odpowiedzą na Twoje pytania, udzielą porady, podzielą się doświadczeniem, co im rośnie dobrze, co choruje, a co by zmienili.Czytam teraz wątek Moja codzienność- ogród Oli. 1600 stron , jestem na 800. To jest gotowa instrukcja jak założyć ogród nowoczesny. Chylę czoła przed pracowitością jego właścicielki. Wszystkie prace wykonała sama z mężem.
Tak tylko, ze u Oli jest wlaśnie dużo architektury ogrodowej wcale nielatwej, u malkul donice, u Marzenki specyficzna bryła domu, która bardzo dużo wnosi ... żadna z nich nie ma rabat falistych ... według mnie to sporo zmienia ...