Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród Nety- moje marzenie

Ogród Nety- moje marzenie

bdan 16:01, 15 lis 2016

Ja też zaglądam codziennie, pomóc nie mogę, ale czekam na finał.
Ciekawa jestem bardzo, co ostatecznie Ci spasuje.
Gardenarium 16:39, 15 lis 2016

Masz całkiem pusty plan baz tego zielonego narysowanego? Zapodaj.
A na pytanie czy lepszy trzcinnik czy miskant odpowiadam - miskant bez dwóch zdań.

Instagram Ogrodowiska
makadamia 17:31, 15 lis 2016

Proszę bardzo

I jeszcze zdjęcie od placyku wzdłuż skarpy

Nett 20:34, 15 lis 2016

Asia dzięki
Nett 20:56, 15 lis 2016

ren133 napisał(a)

Anetko Ja bazuję głównie na pintereście ... przecież sporo jest tam zdjęć nowoczesnych ogrodów, ogrodów trawiastych i z drzewami wielopniowymi ... bo chyba w takim kierunku zmierzasz ... oprócz drzew musisz jeszcze zdecydować o zimozielonej bazie no bo chyba taką przewidujesz? Według mnie ważne są jeszcze elementy architektury ogrodowej

No widzisz Renia, ja bym chciała nowoczesny ogród bez architektury ogrodowej albo minimum. Mój eM niestety bez zdolności manualnych i już krzyczy, że nic nie będzie robił.
Spróbuję go tylko namówić na murek przy skarpie. Ale to wymaga czasu
Nett 20:58, 15 lis 2016

natka098 napisał(a)
Ja zaglądam codziennie. Ale moja wiedza taka malutka że się nie odzywam.

To od dzisiaj prosze odzywaj sie jak najczęściej, bo wkarczam w trudny etap nasadzen i pewnie depresji dostanę wkrótce
Nett 21:00, 15 lis 2016

bdan napisał(a)
Ja też zaglądam codziennie, pomóc nie mogę, ale czekam na finał.
Ciekawa jestem bardzo, co ostatecznie Ci spasuje.

Danusiu a dlaczego nie pomożesz? Masz taki piękny ogród, doświadczenie co z czym pasuje a co nie pasuje. No kto jak nie Ty?
I jeszcze taka energetyczna kobitka z Ciebie, trochę byś mnie zaraziła swoją energią
Nett 21:03, 15 lis 2016

Gardenarium napisał(a)
Masz całkiem pusty plan baz tego zielonego narysowanego? Zapodaj.
A na pytanie czy lepszy trzcinnik czy miskant odpowiadam - miskant bez dwóch zdań.

Ale miłe odwiedziny
Plan wstawiła Asia poniżej. Miskant jak najbardziej będzie, trzcinnik też pewnie, ale nie w takich ilościach jak planowałam, raczej jako dodatek. Ale co do tego aby było minimalistycznie i nowocześnie?
Gruszka_na_w... 21:16, 15 lis 2016

Nett napisał(a)

Reniu oglądam, codziennie. Tylko tak jak pisałam wcześniej. Szukając nowoczesnych ogrodów wyskakują mi nowoczesne małe podwórka, dla mnie to nie ogród, nie tego szukam. Może Ty masz jakies stronki albo lepszy sposób wyszukiwania takich nowoczesnych, minimalistycznych projektów?

Ogród minimalistyczny wcale nie jest taki minimalistyczny. Wymaga najwięcej staranności i pracy. On tylko wygląda, że jest taki "od niechcenia". Kosztorysowo jest tez najdroższy. Taki ogród to poważna inwestycja: stalowe lub betonowe donice (fundament!), ściany wodne, mnóstwo kamienia (grys, kliniec, żwir), betonowe płyty wtopione w trawnik, szczepione rośliny. Taki ogród ma na forum Madżenka. Malkul, Ola.Czytaj i oglądaj zdjęcia ich ogrodów. Daj sobie spokój z internetowymi pinami. Szukaj zdjęć ogrodów, które mają konkretnych właścicieli. Oni Ci odpowiedzą na Twoje pytania, udzielą porady, podzielą się doświadczeniem, co im rośnie dobrze, co choruje, a co by zmienili.Czytam teraz wątek Moja codzienność- ogród Oli. 1600 stron , jestem na 800. To jest gotowa instrukcja jak założyć ogród nowoczesny. Chylę czoła przed pracowitością jego właścicielki. Wszystkie prace wykonała sama z mężem.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/3458-moja-codziennosc-ogrod-oli
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
ren133 21:30, 15 lis 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Ogród minimalistyczny wcale nie jest taki minimalistyczny. Wymaga najwięcej staranności i pracy. On tylko wygląda, że jest taki "od niechcenia". Kosztorysowo jest tez najdroższy. Taki ogród to poważna inwestycja: stalowe lub betonowe donice (fundament!), ściany wodne, mnóstwo kamienia (grys, kliniec, żwir), betonowe płyty wtopione w trawnik, szczepione rośliny. Taki ogród ma na forum Madżenka. Malkul, Ola.Czytaj i oglądaj zdjęcia ich ogrodów. Daj sobie spokój z internetowymi pinami. Szukaj zdjęć ogrodów, które mają konkretnych właścicieli. Oni Ci odpowiedzą na Twoje pytania, udzielą porady, podzielą się doświadczeniem, co im rośnie dobrze, co choruje, a co by zmienili.Czytam teraz wątek Moja codzienność- ogród Oli. 1600 stron , jestem na 800. To jest gotowa instrukcja jak założyć ogród nowoczesny. Chylę czoła przed pracowitością jego właścicielki. Wszystkie prace wykonała sama z mężem.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/3458-moja-codziennosc-ogrod-oli

Tak tylko, ze u Oli jest wlaśnie dużo architektury ogrodowej wcale nielatwej, u malkul donice, u Marzenki specyficzna bryła domu, która bardzo dużo wnosi ... żadna z nich nie ma rabat falistych ... według mnie to sporo zmienia ...