Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kamienny ogród patykiem malowany

Kamienny ogród patykiem malowany

Sylvana 16:38, 15 lis 2016

sylwia_slomczewska napisał(a)

ha ha ha Wypisz wymaluj jak u mnie
Ostatnio musiałam eM przypomnieć, że ma żonę , a nie męża, bo chciał, żebym mu stemple nosiła w pojedynkę

No fiesz co....przecież leciutkie są, jedną ręką jeden, drugą drugi i biegusiem żarcik taki
Tak serio to też się muszę z tym przypominać czasem.
Co gorsza moje dziecko jak trzeba coś naprawić to do kogo biegnie - mamoooo zepsuło się, trzeba naprawić, wyjąć śrubokręciki.....
Karol99 16:42, 15 lis 2016

Obejrzałem jesienne fotki, uwielbiam Twój ogród.

Ile lat mają drzewa? Widziałem takiego ogromnego świerka
Takie drzewa tworzą nastrój tajemniczości.
Sylvana 16:51, 15 lis 2016

Lomianianka napisał(a)

Spoko NIC im nie będzie, moje są znacznie wyższe. Czosnki nie przemarzają. I na 100% mają dzidziusie 1-2 szt. (cebulki przybyszowe). W przyszłym roku możesz je rozsadzić.

Ściągi wysłałam.

I dosyć smędzenia o jakiś depresjach. Słońce jest w złotych liściach, zachodzące słońce w cudnych purpurach... i ten nostalgiczny szelest pod stopami. Kiedyś specjalnie jesienią jeździłam na stary Żoliborz by pospacerować i poszurać wśród liści. Cudowna mżawka tak zdrowa dla cery i ta angielska pogoda. Trzeba nauczyć się dostrzegać pozytywne walory jesieni to cud natury i trwa tak krótko. A poza tym rośliny też muszą się przespać, to czas na ich odpoczynek a dla nas zwariowanych ogrodników to czas na projektowanie nowych kompozycji roślinnych, próbowanie nalewek i przetworów domowych. Ja np. mam czas na dom i swoje pasje, bo latem szkoda mi na to czasu i tylko zimą mogę nadrabiać zaległości i odgruzowywać dom. No i oczywiście Ogrodowisko - to najlepszy lek na każdą deprechę. Polecam, to się sprawdza.
Danusia nie zdaje sobie nawet sprawy a może i zdaje, jak portal, który założyła leczy i pomaga ludziom. Muszę jej za to podziękować, ale jeszcze nie teraz, zbieram odpowiednie słowa, bo to nie może być zwykłe podziękowanie.

całuję was wszystkie dziewczyny, pomyślcie, że kwiatki i drzewa też muszą od Was odpocząć

Na czosnki już nie będę zerkać...bo wiem, że ten typ tak ma i już

Słońce???? gdzie????
Mokre liście niestety nie szeleszczą a też lubię sobie poszurać.
Nie lubię zgnilizny, a obecna jesień ZŁOTA NIE JEST.
Ja jeszcze nie mam czasu na swoje pasje - walczę z górą liści, która mnie przygniotła i już nie wiem ile worów napełniłam.
Mam nadzieję, że do wiosny sobie zgniją i będzie darmowa ziemia - w zeszłym roku się udało.
Cztery dni walczyłam nad stawem - grabiłam, kosiłam i wybierałam wszystko z kamieni żeby nie zgniło do wiosny...a teraz już staw wylał i znów robota.
A co do odpoczynku roślin to moje pasują do mnie - nie odpoczywają - bukszpany mają piękne zieloniutkie przyrosty!!!

Planować będę...pewnie że tak...wiesz, że to lubię...mam już zalążek projekciku swojej nowej rabatki, ale muszę jeszcze wizualki zrobić i zobaczyć czy jest ok.

Również chciałabym podziękować Danusi za O., ale muszę się zebrać i wyskrobać coś mądrego, bo tak w 5 minut nie potrafię ładnie napisać - zimą będzie czas.

Dziękuję Ci bardzo za ściągi, bardzo przydatne

Pozdrawiam gorąco i słonecznie
Sylvana 16:53, 15 lis 2016

Karol99 napisał(a)
Obejrzałem jesienne fotki, uwielbiam Twój ogród.

Ile lat mają drzewa? Widziałem takiego ogromnego świerka
Takie drzewa tworzą nastrój tajemniczości.

Mój ogród w tym roku obchodzi okrągłą 20-tą rocznicę.
Większość drzew jest posadzona od razu.

Dziękuję
Sylvana 16:55, 15 lis 2016

frezja napisał(a)

Jesień piękna, kolorowa..mam perukowca i wiem, jaki cudniasty jesienią

Perukowiec był cudniasty, ale teraz już jest cudniasty w poziomie....obecnie zachwycam się fortegillą - świeci z daleka, szkoda, że na razie jest malutka.

Sylvana 16:58, 15 lis 2016

Lomianianka napisał(a)

Ale super....cieszę się strasznie, że się przyjęła, cudnie się przebarwia, jak żadna inna hortka
Sylvana 17:55, 15 lis 2016

tulucy napisał(a)
Też sobie tłumaczę, że wilgoć dobrze robi na cerę... Ale niestety źle na stawy

I racja, że dom lepiej się prezentuje. Sterta prasowania znikła już jestem "na bieżąco".
Byle do wiosny... No i zawsze jest namiastka w doniczkowych parapetach

Na pogodę będę dalej psioczyć....dziecko mi się rozchorowało na zapalenie płuc, eM przeziębiony, ja też.....

Pranie ogarniam zawsze między 22.30 a 24 więc bez różnicy o jakiej porze roku to robię, dom jest w miarę odgruzowywany na bieżąco, bo przy dziecku inaczej się nie da, zostały mi do umycia okna - 3 dni z życia wyjęte - nie cierpię...bllleeee.

Doniczkowe zawsze mi się psują w zimie, bo światła za mało.
Tym razem sieję wiosną tylko stipę i muszę doczytać jak i kiedy siać szarłata (amaranthusa)
Sylvana 17:59, 15 lis 2016

sylwia_slomczewska napisał(a)
Przyszłam do Cię z życzeniami :
Dużo zdrowia, dużo siły, by marzenia się spełniły, eM zrozumiał Twoje troski i zakupił Ci pierwiosnki, żeby buzia Ci się śmiała, a pociecha kłopotów mniej sprawiała, otoczenie zrozumiało i poczynaj w ogrodzie śmiało, My się wtedy ucieszymy jak foteczki zobaczymy, żyj nam długie długie lata i i niech służy Ci łopata mgła bym tak jeszcze więcej lecz zostawię innym miejsce

Sylwuś jesteś mega.
Twój wierszyk przeczytałam dopiero następnego dnia i banan zagościł na mojej buzi. Najbardzej rozwaliła mnie "łopata".
Przyznaję - takich życzeń jeszcze nie dostawałam - zapamiętam na długo
Sylvana 18:02, 15 lis 2016

Iwk4 napisał(a)

Czyli się wyrównają
Przy tarasie wysokie- to kolumnowe.
Admiration mam przy kulkach przy tarasie. Takie mniejsce. Na wiosnę potnę w kulki

Myślałam, że Admiration rosną w kulki bez cięcia.
Widziałam Twoje ostatnie fotki - berberysy jeszcze listkami świecą...moje już łysinkami.
Sylvana 18:02, 15 lis 2016

Iwk4 napisał(a)

Sylwia, jest jeszcze Pintersest z morzem inspiracji i mosliwości.
Świetnie się ogląda ogrody właśnie zimą. Korzystasz?

Ma się rozumieć