Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród z widokiem na jezioro 10:43, 14 wrz 2016

Do góry
yolka napisał(a)

Co ty piszesz u mnie, że nie masz ładnego widoku z okna ...a to to co?!!! Przecież jest superancko ślicznie !!!

Gdzieś wyczytałam (chyba u Caroli), że masz 2 kulki bukszpanowe do oddania w dobre ręce...chętnie przygarnę, bo mi jedna właśnie "wypadła" a i druga też coś kombinuje (chyba kret się pod nią podkopał...muszę go jakoś stamtąd wykurzyć).
Do zobaczenia niebawem.
Z motyką na słońce 10:37, 14 wrz 2016

Do góry
Constans napisał(a)

Mus będę musiała uważać z migreną hahaha

Migrena w najbliższym czasie absolutnie nie wskazana!
NewLife w ogrodzie 10:36, 14 wrz 2016

Do góry
Unique w trawiastej jedne już przekwitają, kolejne dopiero zaczyna kwitnienie. Ciekawa jestem czy Unique to Unique.

Tę część ogrodu nazywam przechowalnikiem i tymczasówką. Wygląda jak wygląda

Miłego dnia.
Ogród Marty 10:29, 14 wrz 2016

Do góry
Marta napisał(a)
Pastella

Marta
Piękna jest ta Twoja Pastella!!!!!!
Jaka ona wysoka jest? Chciałabym doczekać aby moja w końcu choć w połowie była taka jak Twoja
NewLife w ogrodzie 10:28, 14 wrz 2016

Do góry
I trochę różnych kadrów
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:23, 14 wrz 2016

Do góry
Z czym zestawić limkę na pniu 100cm, jest piękna ale duży krzak z niej rośnie.
Zapewne trawy, bukszpan i żurawki ale chciałabym ten zestaw odmienić.
Miałabym dla niej typowy serek przy ścianie i między schodami 3mx4m ale z czym ją ugryźć nie wiem, żeby mi się kompozycja traw, bukszpanów i Żurawek nie powtarzała. Myślę o róży kamiennej, berberysie zielonym, bergoni sercowatej, może nawet paprociach i jeżówkach białych.

Od ściany byłby berberys zielony, przy schodach paproć, bergenia z brzegu, w środku hortensja może dwie jak mi jej nie wykupią a wypełnienie z róży kamiennej. Trochę mnie boli bo zimą będzie pusto.

Może jakieś sugestie
NewLife w ogrodzie 10:22, 14 wrz 2016

Do góry
Moje "biedronkowe" różyczki pięknie obsypały się kwiatem. Myślę, że to zasługa bananówki, której im nie pożałowałam po pierwszym (słabszym) kwitnieniu.

No i moja barbula. Nie mogę się na nią napatrzeć. Bije po oczach pięknym błękitem. Widać ją z okien tarasu.
Ogród z rzeźbą 10:22, 14 wrz 2016

Do góry
Zana napisał(a)
W innych ogrodach oglądam cudnie kwitnące hortensje. Moje Limki przy tarasie niestety nie zachwycają. Co prawda zakwitły chociaż dwie z trzech, ale jakie to kwitnienie. Ponieważ podobnie było w ubiegłym roku (co złożyłam na karb przesadzania) dochodzę do wniosku, że jednak muszę im coś w podłożu poprawić. Trzecia rośnie po prawej stronie.

Aniu a dokarmiasz czymś swoje limki??

Mnie tam zaś wszystko się u Ciebie podoba

Ogród Nety- moje marzenie 10:19, 14 wrz 2016

Do góry
Nett napisał(a)

Problemem tej rabaty jest jej wąskość, dlatego tak trzeba wpasować bryły roślin aby zatrzeć wizualnie wymuszony efekt rządku.

Dlatego też proponuję zgapić nasadzenie Szefowej i jestem pewna, że Danusia nie obrazi się za to, a będzie pełna dumy, że jest inspiracją

Jako element wyjściowy proponuję, wysoki na min. 1,5-2m, wypasiony cisowy stożek - tak jak na rysunku. Drugi odpowiednio niższy 1-1,5m.

Przy schodach lizak gdzie korona będzie zaczynać się na ok. 70-75cm.
U podstawy albo dwie bukszpanowe kulki, posadzone lekko po skosie - jedna od schodów, lekko cofnięta, a druga przy pniu, tak by go zasłaniała (od dołu).

Pomiędzy stożki, od tyłu miskant ML.
Następnie od stożka po prawej trzy kule od największej do najmniejszej - najlepiej cisowe. Przy cisowych mozna bez obaw posadzić carexy.

Czyli rozmiarowo to będzie wygladać tak (od schodów na prawo):
lizak z kulkami 1m
duzy stożek -1m
odstęp ok 15cm
nizszy stożek ok 75-85cm
największa kula 75cm do 1m
mniejsza 0k.75-85cm
najmniejsza (moze być buksowa) ok. 45-55cm.
koniec miejsca
Hortensjada 10:13, 14 wrz 2016

Do góry
Moje duże rozchodniki rosnące w pełnym słońcu, mało podlewane - to tak przy okazji - ciągle się pokładają, Bozga chyba swoje ,podpiera' berberysami, choć na tej fotce widać, że sztywno stoją (to właśnie to co u mnie leży)

NewLife w ogrodzie 10:12, 14 wrz 2016

Do góry
Trochę aktualnych kadrów z mojego ogrodu
4 limki z sieciówki dopiero zaczynają kwitnienie. Pięknie jak na tegoroczne sadzonki się mają.

Hortensjada 09:58, 14 wrz 2016

Do góry
bozga napisał(a)
[img size=639x480
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/125/1252444/original.JPG[/img]

I co ja bym zrobiła bez takich widoków?
NewLife w ogrodzie 09:51, 14 wrz 2016

Do góry
zoja napisał(a)
Śliczne te skrętniki pierwszy raz o nich słyszę.
To kwiatki domowe?
Tak, domowe. Jest nawet wątek im poświęcony na Ogrodowisku. Jest tyle odmian a co jedna to piękniejsza. Chętnie przygarnę inne kolory
anbu napisał(a)
Super ten rozchodnik też dopiero od niedawna poważnie myślę o nich u siebie dobrze, że się zdecydowałaś
Wziąć wzięłam, podzieliłam i dalam im miejscówkę pod Pink Diamonds. Dalej nie jestem przekonana o ich uroku...
tulucy napisał(a)
I ja też dopiero od 2 lat mam u siebie rozchodniki - i coraz bardziej je lubię, najbardziej za bezproblemowość po prostu wtykam do ziemi, a on ładnei rośnie... Teraz mam 6 odmian już
Łucja, mówisz dwa lata i coraz bardziej lubisz? To jest szansa, że za rok też zaczną mnie urzekać. Jeśli przeżyją tę masakrę wczorajszą
Makusia napisał(a)
Rozchodników nie mam, ale już choruję na nie- poczekam do przyszłego roku i mus mieć!
Jednym się marzy, inny lekceważąco traktują rzecz. Jak znam Ciebie, to się rozkręcisz z rozchodnikami w przyszłym roku
Dominika11 napisał(a)
ja też mam zamiar powiększyć swój areał rozchodnikowy - teraz jak coraz bliżej jesieni to wyglądaja obłędnie - a pomysleć, że chciałam się go pozbyć - ale ja głupia
Powiększyć kolekcję o inne odmiany czy zwiększyć ilość tej samej odmiany? Jak planujesz posadzić? Ja wszędzie gdzie widuję, to okazy może i ładne, ale w kupce pojedyncze sztuki. Taki obraz rozchodnika znam od lat i średnio mi się widzi, ale już w kompozycjach z hortensjami zaczął jakby bardziej do mnie przemawiać. Jak popłynie rzeczką, to może, może...
Zana napisał(a)
Bea, widzę że zasoby roślinne z łupów się u Ciebie powiększają. Ja Kochana nie wiem jak można nie lubić rozchodników. Fakt, że motyle je uwielbiają. W sobotę jak zajechałam na swoją działkę, to się po prostu zadziwiłam - na każdym rozchodniku siedziało po 4-5 motyli, a mam ich posadzone 8 sztuk. Widok był niesamowity. O tej porze roku rozchodniki dają piękny efekt w ogrodzie, szczególnie połączone z trawami. Nie marudź tylko się zakochaj.
Anulka, mówisz zakochać się? Kurde jak, jak, skoro serce zajęte
Marga napisał(a)

Piękna kompozycja Any rozchodników z hortensjami i żurawkami to już klasyka na forum Zresztą była nawet nagrodzona w jakimś miesięczniku ogrodniczym
Na pewno nie będziesz żałowała rozchodnikowej rzeczki
A widzisz, ja dopiero teraz dostrzeglam u Any tę kompozycję a jej ogrod znam na wylot, chociaż wciaż na nowo mnie zadziwia.
Tak więc stało się. Rozchodniki zamieszkały w moim ogrodzie. Mało tego, dostały miejscówkę nie tymczasową, ale w moim mniemaniu stałą, bo w doborowym towarzystwie hortensji traw i kulek bukszpanowych. Piszą, że rozchodnik bezproblemowy, że łatwy w uprawie. Ja te moje musiałam rozczłonkować i rozłożyć na czynniki pierwsze, ponieważ w korzeniach zagnieździł się podagrycznik. Dodatkowo okazy wybujałe, bo w chaszczach rosły, więc łamały się i musiałam przyciąć krótko. Ciekawa jestem czy postąpiłam z nimi właściwie. Zero przejmowania, jedynie czasu zmarnowanego będzie mi szkoda, gdy się nie przyjmą, bo dobre dwie godziny przy nich dłubałam. Miałam ich cały bagażnik

Po operacji na otwartym sercu zostało z nich tyle:
Kłopoty - problemy z trawnikiem 09:48, 14 wrz 2016

Do góry
do p.Danusi...

Jednak skosiłem wczoraj, ale na najwyższym stopniu kosiarki i efekt może jeszcze nie idealny, ale w porównaniu do zdjęć z poprzedniego koszenia zdecydowanie lepszy (trawa jest miła w dotyku i sprężysta, a nie jak poprzednio twarda, kłująca i słomiana):

Pojawiły się jednak dość gęsto chwasty, ale w zasadzie 2 gatunki: babka lancetowata i coś co przypomina natkę pietruszki:

..chyba niezbyt rozsądnie po raz trzeci w pierwszym sezonie użyć Mniszka więc zamierzam już teraz tylko kosić (często i wysoko).(Proszę o pomoc w identyfikacji tej "pietruchy" i poradę czy to duże zagrożenie).

Wcześniej całkowicie udało mi się wyplenić: komosę, rumianek, mlecz, koniczynę, oset, chwastnicę, pokrzywę..
Zastanawia mnie tylko jeszcze takie cudo (które występuje dość obficie ale zazwyczaj na obrzeżach trawnika i jest dość mocno zakorzenione (wygląda w sumie jak trawa, ale ma nieco szersze piórka i tworzy małe gniazda, zdecydowanie jednak różni się od chwastnicy, która miała b. szerokie pióra rosła w poziome gniazda i posiadała kłoski):

Wyrywać czy zostawić? Nie ukrywam, że wyrywanie tego mocno dziurawi trawnik..., a dość głupio byłoby zafundować sobie dziury wyrywając po prostu gatunek jakiejś trawy...
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 09:40, 14 wrz 2016

Do góry
margaretka3 napisał(a)

Aguś, nie bij... Nie zdążyłam. Nie było masła, chleba, mleka, płatków... Trzeba było zakupy zrobić, maliny pozbierać, pomidory... zadania doglądnąć, choć jak dziś zajrzałam na dziennik, to i tak się przekonałam, że nie upilnowałam...
Po 19 ciemno!! No dlaczego tak wcześnie!?!
A czy Ty masz drakiew?

Gosia.. nie musisz mi mówić. Ja dwójki nie ogarniam a co mówić 3
Nio ciemno i te komary.. posadziłam 1/4 trzmieliny kal kazałaś a kiedy reszta
Choroby i szkodniki hortensji, hortensja - Hydrangea 09:32, 14 wrz 2016

Do góry
Witam serdecznie,
w zeszłym roku posadziłam większość hortensji i wszystko było w porządku, aż tu nagle kwiaty zaczęły brązowieć, szczególnie jednej ale już u następnej też się to zaczyna. Co może być tego przyczyną ?
Wilgotność mają bo codziennie sprawdzam podłoże i w razie podlewam. Florovit też dostają wedle instrukcji.
To zdjęcia robione wieczorem. Są jakby spalone kwiaty
Przez większość dnia są w słońcu,ok godz 16-17 mają już cień. Posadzone są na "stoku" północnym działki.

Pozdrawiam
Ania

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 09:27, 14 wrz 2016

Do góry
siakowa napisał(a)
I rzeczony pomylony Beatles zamiast montany....

oj...
Z motyką na słońce 09:10, 14 wrz 2016

Do góry
makadamia napisał(a)
To już wiem co mnie zmyliło! Te chwasty na samym przodzie zdjęcia!
Nie wpadłam na to, że one na alejce rosną!

A w miedzy czasie, bo właściwie czemu nie, machnęłam jeszcze propozycję domku całkiem przy alejce.
Projekt właściwie ten sam co u Makusi.

I teraz tak - na tym etapie można wszystko: kółka, prostokąty, więcej trawnika, mniej, domek od północy, od wschodu. Skolko ugodno. Papier wszystko przyjmie

W tym momencie musimy ustalić położenie domku, bo płyty fundamentowej nie przeniesiecie, jak się koncepcja zmieni

Także nie przejmuj się teraz tym ,czy to ułożenie kółek bardziej Ci pasuje czy tamto, tylko decyduj czy taras na południe czy bardziej na zachód, gdzie zmieści się główny kawałek trawnika (powinien być przed tarasem, a ognisko trochę z boku), gdzie cień, a gdzie słońce ma być (przy ognisku drzewka nie posadzisz - z tego względu też pierwszy projekt najlepszy, bo tam by się zmieściło a w pozostałych nie bardzo).

Aha, i jeszcze jedno - przy tym ostatnim ustawieniu wypada, żeby do domku były drugie drzwi wejściowe. W pozostałych dwóch wystarczy wejście przez taras. Ta decyzja też wpływa na koszty.

No, to myśl teraz koleżanko

Asiu, ten projekt mruga do mnie oczkiem tyle że domek jednak tarasem na południe (czyli tak jak stoi model) może troszkę bym go przesunęła ciut bliżej alejki
Mój blok stoi tak jak działka i okno pokoju mam na wschód ale zasłoniony jest przez blok naprzeciwko i stwierdziłam, że ja bardzo stęskniona jestem za słońcem, światłem Tylko czy ja te koła wyznaczę?
Skierniewickie Święto Kwiatów, Owoców i Warzyw 2016 09:06, 14 wrz 2016

Do góry
macie dziewczyny tu zdjęcie planu - są zaznaczone parkingi
bo jak jedziecie 1 raz to zobaczycie jak ciężko jest zaparkować gdzieś sensownie by było w miarę blisko
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 09:02, 14 wrz 2016

Do góry
07_Rene napisał(a)

W jakiej odległości posadzić rozety od siebie? Jakiej wysokości one będą? Nie wiem czego się spodziewać, a chciałabym trafić z miejscem.

Kwiaty będą miały wysokość ok 0,7m, a gęstość nasadzeń to jak wolisz, rozety z roku na rok przyrastają i jest coraz więcej kwiatów.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies