Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "floksy"

Z Pszenicznej ... 19:18, 15 lut 2016

Do góry
Gosia, dzięki za wizytę... widziałam w Twoim ogrodzie że i u Ciebie wiosna się pokazuje U mnie widać już tulipany, szafirki, krokusiki.. wychylają się naparstnice, floksy wiechowate, orliki...
Też już nie mogę doczekać się prac w ogrodzie. W tym tygodniu prognoza pogody nie zbyt ciekawa, ale może w przyszłym już się wyjdzie
Muszę pomierzyć odległości i szykować zamówienie na graby

Dziewczyny czytałam gdzieś u Was, że zamawiałyście kompost luzem z Sanitariuszek.. nie wiem czy sprawa opłacalna ze względu na transport.
Do tej pory kupowałam w workach, ale potrzebuję więcej i wolałabym luzem...
Może coś się Wam skojarzy...
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 18:14, 15 lut 2016

Do góry
Milka napisał(a)

Tak, floksy szybciorem śmigają
Tez lubię te trawy ufryzurowane, do lata znowu włosy odrosną, teraz takie świeże kolory im idą.
Ojej, ale żal, zetnij nisko przy ziemi, tak na około 10cm, to może Kasiu odbiją, raz tak miałam i odbiły.

tak zrobie, tym bardziej ze to rabatowki
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 17:34, 15 lut 2016

Do góry
Kasya napisał(a)

to te duze floksy ? musze sobie zapamietac jak wygladaja ale u mnie jeszcze nic
u ciebie azalie maja liscie a u mnie roze pomarzly...
i trawki maja eleganckkie fryzurki

Tak, floksy szybciorem śmigają
Tez lubię te trawy ufryzurowane, do lata znowu włosy odrosną, teraz takie świeże kolory im idą.
Ojej, ale żal, zetnij nisko przy ziemi, tak na około 10cm, to może Kasiu odbiją, raz tak miałam i odbiły.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 17:28, 15 lut 2016

Do góry
Milka napisał(a)

floksy wyłażą

to te duze floksy ? musze sobie zapamietac jak wygladaja ale u mnie jeszcze nic
u ciebie azalie maja liscie a u mnie roze pomarzly...
i trawki maja eleganckkie fryzurki
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 16:52, 15 lut 2016

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Ireczko, wiosna pełną gębą, a z Twoim uśmiechem, to i te ostatki zimy łatwiej przetrwać.

Hanuś kochana, u ciebie tez mam zaległości, no nie wyrabiam jakoś, muszę się poprawic, ale jutro też odcięta od kompa i nie ma jak
Jeszcze w nocy z 5 dni ma się na minusie trafic, ale deszcze aż od 20 do 1 marca, czyli wiosennie już, buziak

floksy wyłażą

azalie japońskie i w pąkach i liście zachowały

i brunera w słoneczku
co innego zapowiadali, a co innego pogoda pokazała, było lepiej
Kamienny ogród patykiem malowany 20:50, 13 lut 2016

Do góry
gobasia napisał(a)
Cebulowe to sobie dadzą radę ,ale mnie martwią,byliny,które juz wychodzą np;łubiny,floksy ,serduszki,jeżówki

U mnie lilak i azalie są już prawie na granicy, tawlina jarzębolistna już puściła pąki, zimozielone kulki mam wrażenie, że są większe chociaż nie wiem czy to możliwe
Kamienny ogród patykiem malowany 10:10, 13 lut 2016

Do góry
Cebulowe to sobie dadzą radę ,ale mnie martwią,byliny,które juz wychodzą np;łubiny,floksy ,serduszki,jeżówki
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 16:30, 11 lut 2016

Do góry
donoszę Haniu ,że po wczorajszym deszczu, wszystko w ogrodzie ruszyło.prawie wszystkie byliny już wyglądają z ziemi; łubiny,floksy,jeżówki
widać już pączki na berberysie i na mojej białej rózy.Tylko,że u nas znów nadają śnieg
Zszywkowy ogród marzeń :) 16:06, 11 lut 2016

Do góry
zszywka napisał(a)
Co do tej lawendy-nie będę jej tam sadzić ( chciałam Wam pokazać o co mi chodzilo ). Zastąpię ją czymś innym, muszę jeszcze pomysleć czym możliwe ze pociągnę tam jakieś trawki może ice dance albo wsadzę na tę cześć rabaty propozycje Ewy?

Basiu niestety na rabacie przy murze nie mam róż, jedynie azalie japońska i floksy oraz pysznoglowki. Ale planuje ją zmienić na jesień, aby wszystkie rabaty "szły" po łuku

Co sądzicie o połączeniu różaneczników, host i bukszpanów? Żeby zrobić w tym miejscu takie zaciszne miejsce do siedzenia.

Zajrzyj do Joli z Lawendowy zawrót głowy--ona ma piekny kącik wypoczynkowy pod swierkiem tak jak u Ciebie
Skrawek raju na ziemi... działka na stepie 19:42, 10 lut 2016

Do góry
Edyta10 napisał(a)
Haniu, sosny żarłoczne nie są,mają system korzeniowy palowy... ja mam hostowisko pod sosnami tu u Ciebie nie dawałabym już drzewka, może ewentualnie krzaczek, na przykład dereń biały , ładny i szybko rośnie... ja swoje sosny przycinałam co roku w końcu maja, więc duże nie są a cień dają a poza tym widzę że masz ładny krajobraz zapożyczony

A to dobrze, że mi Edytko napisałaś, że sosny nie są żarłoczne jak brzozy.
Właśnie myślałam żeby hosty pod nie przesadzić, bo pod jedną mam trzmieliny i "stoją" w miejscu od dwóch lat, mikroskopijne mają przyrosty.
Za to pod tą w narożniku mam różności: fiołki, floksy szydlaste, żagwin, barwinek.
Barwinki utrudniają mi grabienie igieł. Przez nie muszę działać własnymi paluszkami.
A drzewo mi potrzebne między sosnami, bo często niedaleko siedzimy, a sąsiad pobudował pod płotem dom i teraz czujemy się ciągle obserwowani
Chciała bym takie drzewko "parawanik"
Zszywkowy ogród marzeń :) 23:56, 09 lut 2016

Do góry
Co do tej lawendy-nie będę jej tam sadzić ( chciałam Wam pokazać o co mi chodzilo ). Zastąpię ją czymś innym, muszę jeszcze pomysleć czym możliwe ze pociągnę tam jakieś trawki może ice dance albo wsadzę na tę cześć rabaty propozycje Ewy?

Basiu niestety na rabacie przy murze nie mam róż, jedynie azalie japońska i floksy oraz pysznoglowki. Ale planuje ją zmienić na jesień, aby wszystkie rabaty "szły" po łuku

Co sądzicie o połączeniu różaneczników, host i bukszpanów? Żeby zrobić w tym miejscu takie zaciszne miejsce do siedzenia.
Ogrodowy song 10:10, 09 lut 2016

Do góry
Nie wiem czy jeżówki i floksy, miałam na myśli raczej krzewy , głównie róże. Jeżówki i inne byliny zamierają i na wiosnę wychodzą nowe roślinki. Na pewno nie zaszkodzi opryskać starych kikutów i ziemi wokół roślinki. Tam zimują zarodniki grzybów.Ale czy to to coś da?
Ogrodowy song 09:42, 09 lut 2016

Do góry
mirkaka napisał(a)
Miedzianem pryska się oprócz drzewek owocowych również ozdobne krzewy, podatne na choroby grzybowe. Jak dobrze opryskasz wczesną wiosną i wyzbierasz wszystkie stare liście i spalisz to będzie duże prawdopodobieństwo że czarna plamistość nie wystąpi. Oczywiście w sezonie trzeba również pryskać profilaktycznie różnymi środkami na grzyba.

Czyli jeżówki, floksy też można?? z liśćmi to racja..leżą jeszcze jako ściółka okrywowa i tak zrobię, jak piszesz.
Ogrodowy spektakl trwa ... 23:25, 08 lut 2016

Do góry
margaretka3 napisał(a)
A to świetnie, że ona! Bo ją zakupiłam Nie rozpoznałam, bo jeszcze jej tak ładnego zdjęcia nie widziałam.
Ja zakupiłam w piątek floksa niebieskiego

Ona jest jak kameleon, u mnie żelazna w tym sensie że przesadzalam - wysoka rośnie i się przewiesza

Ja kupię białe floksy ale dopiero jak zaczną kwitnąć.
Ogród w szczerym polu 20:50, 07 lut 2016

Do góry
Basilikum napisał(a)
Ewus a jak duza jest ta donica?
ja w swoja sadze poprostu kwiaty sezonowe, takie jednoroczne.

Donica jest kręgiem od szamba i ma 53cm średnicy..
O sezonowych też myślałam, zwłaszcza floksy mi się podobają ale wymyśliłam sobie taką wizję drzewka płaczącego, podsadzonego innymi roślinkami. Strona jest wschodnia i potwornie silne wiatry jak to w szczerym polu
Stąd też cyprysik jakikolwiek odpada, bo wszędzie piszą, że miejsce musi mieć osłonięte... Ale piękny jest, to fakt
Ostatecznie jeśli nie znajdę nic ciekawego zawsze mogę tę donicę zlikwidować
W cieniu - zacieniona 20:03, 07 lut 2016

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Miałam dużo żagwinów, podzieliłam się z Bogdą, a teraz mam chyba ze 3 kępki również. Ale przecież samych żagwinów mieć nie chcę. Jeszcze lubię goździki, floksy, macierzankę.

Moje chyba będą niebieskie.Macierzanki już nie mam...załatwiły mi ją koty sąsiadki...zrobiły sobie z niej leżaczek.

W cieniu - zacieniona 19:55, 07 lut 2016

Do góry
Miałam dużo żagwinów, podzieliłam się z Bogdą, a teraz mam chyba ze 3 kępki również. Ale przecież samych żagwinów mieć nie chcę. Jeszcze lubię goździki, floksy, macierzankę.

Z Pszenicznej ... 16:08, 07 lut 2016

Do góry

Gocha napisał(a)
Agatko i ja też do Ciebie zaglądam. Piękna opowieść z niecierpliwością czekam na resztę. Dziasiaj założony wątek a ile już stron na nim. Piękne duże drzewa szczególnie kasztanowiec. Super ta bylinówka- piękne floksy i białe astry jesienne czyli marcinki też.Pozdrawiam gorąco

Kasztanowiec piękny wiosną jak kwitnie, niestety opanowuje go szrotówek. Walczę z nim iniekcjami doglebowymi, ale to kosztowna sprawa. Po takim zabiegu jednak jest różnica miedzy moimi leczonymi a tymi pozostawionymi samotnie. Na jesień jest sporo liści, ale i zabawy. A dzieciaki kasztany zbierają do szkoły
Jestem w polu 23:00, 06 lut 2016

Do góry
zabaewa napisał(a)
Do piwonii mogą być róże albo floksy albo rudbekia w kępie. Mogą być werbeny albo firletki kwieciste. Możesz wstawć jakieś pionowe strzeliste - np. mieczyki albo szałwię muszkatołową. Piwonie mają piękne kępy liści aż do jesieni - jesienią się przebarwiają na czerwono. Same w sobie są atrakcyjne aż do jesieni.

Ewciu, dziękuję za odzew. Muszę poszukać jakiś inspiracji i wszystko przemyśleć, bo mi tak jakoś na świeżo wpadło do głowy. Taki spontan.
Jestem w polu 22:54, 06 lut 2016

Do góry
Do piwonii mogą być róże albo floksy albo rudbekia w kępie. Mogą być werbeny albo firletki kwieciste. Możesz wstawć jakieś pionowe strzeliste - np. mieczyki albo szałwię muszkatołową. Piwonie mają piękne kępy liści aż do jesieni - jesienią się przebarwiają na czerwono. Same w sobie są atrakcyjne aż do jesieni.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies