Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

aga_podlasie 10:53, 03 mar 2016

margaretka3 napisał(a)

Iwonka, moja rozplenica nie była stratyfikowana i po kilku dniach od wysiania, jako że nic się nie działo, wylądowała na balkonie, jeszcze jej nie wniosłam z powrotem.
I teraz z tego co podejrzałam u innych: Sylwia S. strafyfikowała całą zimę na balkonie i po wniesieniu jej ładnie kiełkuje: https://www.ogrodowisko.pl/watek/5608-ranczo-szmaragdowa-dolina?page=775
Iwonka (żabka) nie stratyfikowała i skiełkowała jej po dwóch tygodniach.
Wychodzi na to, że przechłodzenie może pomóc.

Iwonka, co do krwawnika: a przykrywałaś nasionka? Ja nie przykrywam, nawet za bardzo nie wciskałam w ziemię. Zaczął kiełkować po dwóch lub trzech dniach. Nie trzeba go stratyfikować.

A o jakich rozplenicach piszecie?
Ja zebrałam nasiona z dwóch: pennisetum villosum kiełkuje bardzo szybko, dużo nasion, natomiast Pennisetum setaceum Rubrum ani jedno nie wykiełkowało. Oba gatunki przechowywane przez zimę w pomieszczeniu, w którym temp. była koło zera.
AgataP 11:05, 03 mar 2016

No to dałaś mi nadzieję, zebrałam nasionka i może je wysieję ale chyba do gruntu, bo nie mam tyle miejsca co Gosia Będę eksperymentować
AgataP 11:09, 03 mar 2016

sylwia_slomczewska napisał(a)

Cynie u mnie łatwo mączniaka łapią

No widzisz to tak jak u mnie floksy, ale od momentu gdy je podlewam z linii kroplującej to jakby mniej. Tak samo jak monarda. W tym roku planuję prewencyjny oprysk miedzianem bo nie dorobiłam sie jeszcze oprysków naturalnych. Chyba u Mazana czytałam o octanie wapnia i muszę go wypróbować może w tym roku.
Ale cynia uchowała się bez nalotu. Może dlatego że była jedna i nie chciała kichy robić całemu gatunkowi
margaretka3 11:23, 03 mar 2016

tulucy napisał(a)

Nie, nie selekcjonowałam.
Posiałam, wyszło, popikowałam, podzieliłam się z sąsiadką i tyle.
Wiem, że z tej mieszanki miałam chyba 4 kolory, biały, jasny róż, ciemny róż i taki blady fiolet.
Na pewno to nie wyglądało jak te lewkonie kupowane do wazonu w kwiaciarniach, te wiechy były bardziej luźne, a kwiaty były może nie pełne, ale podwójne.

Dzięki za info
margaretka3 11:26, 03 mar 2016

AgataP napisał(a)
Wsadzałyście je do wazonu z korzonkami?

Z korzonkami
margaretka3 11:28, 03 mar 2016

sylwia_slomczewska napisał(a)

Cynie u mnie łatwo mączniaka łapią

Szkoda, u mnie na szczęście nie.
margaretka3 11:30, 03 mar 2016

aga_podlasie napisał(a)

A o jakich rozplenicach piszecie?
Ja zebrałam nasiona z dwóch: pennisetum villosum kiełkuje bardzo szybko, dużo nasion, natomiast Pennisetum setaceum Rubrum ani jedno nie wykiełkowało. Oba gatunki przechowywane przez zimę w pomieszczeniu, w którym temp. była koło zera.

Ja wysiałam Rubrum, Mourdy i Hameln. Nasionka trzymałam w temperaturze pokojowej.
margaretka3 11:31, 03 mar 2016

AgataP napisał(a)
No to dałaś mi nadzieję, zebrałam nasionka i może je wysieję ale chyba do gruntu, bo nie mam tyle miejsca co Gosia Będę eksperymentować

Powodzenia! A nuż się uda
margaretka3 11:32, 03 mar 2016

AgataP napisał(a)

No widzisz to tak jak u mnie floksy, ale od momentu gdy je podlewam z linii kroplującej to jakby mniej. Tak samo jak monarda. W tym roku planuję prewencyjny oprysk miedzianem bo nie dorobiłam sie jeszcze oprysków naturalnych. Chyba u Mazana czytałam o octanie wapnia i muszę go wypróbować może w tym roku.
Ale cynia uchowała się bez nalotu. Może dlatego że była jedna i nie chciała kichy robić całemu gatunkowi

U mnie jedynie monarda łapie mączniaka. Cynie nigdy. Jak dotąd
Mirka 11:56, 03 mar 2016

Gosiu zeszłoroczne nasion rozplenicy siałam w niedzielę wczoraj sprawdzam a tam kiełki widać.Wiec nie wiem od czego to zależy od mrożenia lub nie.Ja sieję tak:sypię ziemię do pojemnika ugniatam mocno i dobrze zraszam potem sieję nasionka i znów zraszam posypuję ziemią na grubość nasionka czyli cieniutko i zraszam Od niedzieli dopiero dziś zraszłam rano a i przykrywam folijką folię zdejmuję dopiero jak roślinki mają z 1 cm.Pozdrawiam i udanych wysiewów.