Sylwio...Klonów October Glory nie mogłam nigdzie dostać, a kupiłam je dopiero gdy
specjalnie dla mnie zostały sprowadzone przez ogrodnictwo, w którym zaopatruję się od lat. W chwili sadzenia w 2019r były małymi patyczkami...Zamówiłam 2 klony, a pan sprowadził 6 więc żeby pan z nimi nie miał specjalnego kłopotu, to kupiłam wówczas 4 i teraz cieszę się z tej decyzji...
a teraz ten patyczek z górnego zdjęcia to ten przebarwiony jako pierwszy...
Aniu, wianek jest piękny, masz do tego smykałkę, wiec nie pytaj po co, tylko zabieraj się za kolejny.
Choćby nawet dla samej przyjemności tworzenia i przy okazji upiększania otoczenia.
Lidko, cieszę się z Twojej wizyty Dziękuję za słowa pochwały
Ta róża delikatnie różowa przy pergoli to Giardina. Rośnie na zachodniej ścianie domu, w miejscu bardzo nasłonecznionym. Rzeczywiście jest sztywna, rośnie mocno i trzeba ją przymocować do pergoli. Pierwsze kwitnienie w czerwcu jest obfitsze, a kwiat jest w pełnym słońcu dużo bledszy. Czy jest kłopotliwa? Nie bardziej niż inne
U mnie często atakuje ją przędziorek.
Tnę mocno na wiosnę i po pierwszym kwitnieniu, bo rośnie po dach. Bardzo mocno ją ograniczam.
W tym roku po powrocie z sanatorium zauważyłam, że przędziorek opanował już wszystkie liście i oprysk mijałby się z celem. Uratowałam ją obcinając wszystkie liście, opryskałam pędy przeciw przędziorkom, solidnie podnawoziłam. Róża odbudowała się i pod koniec sierpnia wyglądała tak, jak na zdjęciu. Dziś nie ma już kwiatów, ale jest intensywnie zielona, jak w maju.
A tak wyglądała przed pierwszym kwitnieniem
I na początku lipca
Justyś tę hortkę można przyciąć na dwa sposoby opcja 1. cięcie pod zeszłorocznym cięciem.
Opcja 2. cięcie nad 1 oczkiem nad zeszłorocznym cięciem.
iks oznacza wycięcie całkowicie cieniutkiej łodyżki