Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Wymarzyłam sobie wrzosowisko

Wymarzyłam sobie wrzosowisko

anuska2507 08:19, 25 lut 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Gratulacje! Super sprawa. Z montażem czy samodzielnie będziecie składać?

O tak, szklarnia, choćby mała, zawsze się przyda. Zanim trafią do niej pomidory, można wcześniej wysiać jakieś nowalijki.
Będziemy sami składać.
anuska2507 08:37, 25 lut 2024

Polon napisał(a)
Szklarnia - super, będzie co podziwiać i komu kibicować no i pracy będzie dużo, ale satysfakcji jeszcze więcej
Czasy takie, że własna produkcja owocowo-warzywna wróciła do łask i to mi się bardzo podoba
Przy okazji chciałam zameldować, że u mnie kwitnie dereń, mam nadzieję, że nie za wcześnie i jakieś owoce, chociaż pojedyncze zdążą się zawiązać

Nożyce - jeszcze nie używane, bo CIĄGLE pada

Taka praca, to sama przyjemność Oszczędność pewnie też, kiedy zamiast kupować warzywa, ma się swoje.
Ja widziałam wczoraj kwitnącą forsycję i magnolię To chyba już czas na cięcie róż. Chociaż dzisiaj z rana chyba był jakiś przymrozek. Z dereniem nie miałam styczności, mam nadzieję, że doczekasz się owoców.

Mi się udało podziałać trochę w piątek. W ogóle dziwny dzień wtedy miałam. Zanim zdążyłąm wyjść do pracy, to dostałam telefon, że przez 2 godziny nie będzie prądu i żebym na razie nie przyjeżdżała. Kiedy awaria przedłużyła się o kolejne 2 godz., stwierdziłam, że wyskoczę do miasta pozałatwiać kilka spraw Z tej szybkiej wycieczki przywiozłam nasiona pomidorów Betalux z Lydla
A po pracy wycięłam rozplenice, skorygowałam krzaczki borówek, usunęłam suche pędy jeżyn i zaczęłam wycinkę malin. Niestety nie skończyłam, bo zrobiło się ciemno
anuska2507 08:48, 25 lut 2024

Ukorzenianie rok temu hortensje Diamant Rouge. Przeżyły 4 sztuki. Przycięłam wszystkie nad pierwszym oczkiem.

Trzcinnik KF:

Dereń - muszę poszukać co to za jeden, bo na pewno nie Ivory Halo.
anuska2507 09:06, 25 lut 2024

A to moje róże Novalis i Artemis beż szwanku.

Te 3 czarne to Orangerie:

Anda 09:39, 25 lut 2024

Aniu, zadołowałaś róże w taki trochę nietypowy sposób. Nie dziwię się, że część przemarzła, bo miejsce okulizacji nie zostało przykryte ziemią. Przeważnie róże dołuje się wkładając je do ziemi lekko ukośnie tak, aby i miejsce okulizacji było chronione. To najważniejsza część w tej roślinie. Po wsadzeniu do ziemi powinnaś była je zakopczykowac, aby miejsce szczepienia było chronione przed mrozem.

Czarne gałązki wytnij aż do brązowego. Nie wyrzucaj ich jeszcze. Być może obudzą się jeszcze jakieś „oczka”. Daj im czas do czerwca. Przed mrozami zakopczykuj je chociaż teraz.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
anuska2507 09:57, 25 lut 2024

Prawdę mówiąc nie zagłębiłam się w to, jak przezimować róże - mój błąd. Wcześniej miałam tylko dwie i nic z nimi nie robię i nie przemarzają.

Mogę przykryć je kompostem?
Anda 10:32, 25 lut 2024

Możesz je posadzić już w docelowe miejsce?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
anuska2507 11:03, 25 lut 2024

Niestety nie. Mogę tylko posadzić je tymczasowo w miejscu, w którym są zadołowane.
Ale mogę dobrze przygotować im to miejsce. Mam kompost i przekompostowany obornik bydlęcy.
Anda 11:12, 25 lut 2024

A kiedy będziesz mogła je posadzić w miejsce docelowe?
Polon 12:46, 25 lut 2024

Ania, nożyce na razie testował mój mąż i to tylko te “widelce” (nie “piła”), więc mogę jedynie powiedzieć, że poszło mu błyskawicznie i nie narzekał. Ale wycinał na razie tylko delikatniejsze trawy, choć i te w zeszłym roku cięłam 5 razy dłużej. W tym tygodniu wyjeżdżam, więc kolejne cięcie za tydzień, dwa i będą to miskanty, więc trochę bardziej wymagające, wówczas będę mogła powiedzieć więcej. Pomyślałam też, że może mogłabyś/chciałabyś przyjechać i sama spróbować, żeby faktycznie ocenić, czy widzisz różnicę. Zapraszam serdecznie.

Kolejny temat- dołowanie roślin. Chętnie poczytam jak to robić prawidłowo, bo ja robię dokładnie jak na zdjęciu, czyli zakopuję doniczkę możliwie głęboko i tyle. Wszyscy o tym dołowaniu piszą w taki sposób, jakby to była wiedza oczywista i podstawowa, a jak to powinno wyglądać to nie wiadomo, szczególnie rośliny w doniczkach.