W środku na płot szczelnie bluszcz lub ekran z cisa (3)
Po lewej Thuja 'Aureospicata) 3 szt nr 1
Potem cis lub choina strzyżona nr 2
potem 3 Thuja 'Smaragd'. cięta na odpowiednią wysokość (tak jak płot)
Przed ekranem z cisa hortensje 'Bobo" (4), a po bokach dwa pola żurawek po kilkanaście sztuk. Z lewej 'Berry Smoothie', a po prawej 'Caramel' lub 'Creme Brule'.
One nie zasłaniają płotu wcale, a płot robi konkurencję tym pięknym okienkom z lusterkami.
Wyobraź sobie, jakby była na tle płotu łany hortensji bukietowych do wysokości płotu, a nad nimi dopiero okienka No i płotu oczywiście nie byłoby widać.
Berberysy sa każdy inny nie dadzą żadnego w sumie efektu, a przecież na tym Ci zależy. Ot chude trzy berberysy. Ja bym radziła zamienić na inne nasadzenia Zaraz coś wymyślę.
Wklejam plan. Słup trzeba otoczyć rabatą i posadzić 6 świerków serbskich, jeśli oczywiście wejdą.
Ubieranie słupa w winobluszcz skończy się katastrofą budowlaną, jeśli jest betonowy. Mój słup już prawie skruszał i niedługo pewnie się zawali
Zostawić w spokoju, nie ucinać. Na nich właśnie pojawią się liście.
Jeśli zakwitnie, kwiatów po przekwitnięciu nie wolno usuwać. Na starych pojawiają się nowe.
Nie obracać rośliny, nie wykręcać, najlepiej niech stoi w stałym położeniu bo będzie zrzucać pąki.
Nie zalewaj jej zbytnio, nie lubi tego. Lubi umiarkowaną wilgotność - powinna mieć na dnie doniczki dobry drenaż. Lubi zmywanie liści z kurzu, nie opryskuj jej kwiatów mgiełką z opryskiwacza, nie lubi tego.
Nie przesadzaj ciągle, bo lubi mieć ciasno. Jeśli nadal nie będzie kwitła, na wiosnę zasil ją nawozem do roślin doniczkowych kwitnących. Powodzenia.
Nie ma jasnego przepisu co ile podlewać, rośliny mus wyczuwać, palcem macasz. Ja tak średnio podlewam co 10 dni, ale tego nie należy brać tak z licznikiem i na zegarek
To zależy od gleby, rodzaju doniczki, wielkości bryły korzeniowej, wilgotności w mieszkaniu i temperatury, stopnia przerośnięcia bryły korzeniowej. Po prostu obserwuj i oczywiście jeśli jest w osłonce to dbaj aby osłonka nie była po brzegi wypełniona wodą, bo zatopi korzenie. Nadmiar wody z osłonki wylewamy od razu.
Można nie przycinać, a można przycinać, jak sobie życzysz. One lepiej się sprawują niż wrzosy, wrzosy musisz ciąć, a wrzośce niekoniecznie.
Trzmielinę kupuje się szczepioną na pniu, sama tak nie wyrośnie.
Berberys 'Admiration' jest kulisty, a szczepionych nie ma. Widziałam drzewka berberysowe ale nie szczepione, tylko tak prowadzone. Także przy 'Admiration' trzeba liczyć na kulkę przy ziemi a nie na wysokości.