Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodnik Mimo Woli cd

Ogrodnik Mimo Woli cd

Mala_Mi 12:30, 02 gru 2013

magnolia napisał(a)

Te widoczki sa nawet bardzo bardzo ok! Bardzo podoba mi się jak zestawiłaś azalie japońskie- dominują blade róże, ale podbiłaś je akcentem ciemnoróżówego rhod.
Gdzie tam zmieściłaś trawy? Są po drugiej stronie rabaty, twarzą do domu?

Trawy są tam gdzie czosnki..... dużo traw.. wielka kępa.. od strony tarasu.. ale jak kwitną rh to je też widać o tarasu, bo trawy są jeszcze niskie.. a rh na górce.
Foto dziś... tak że widać dwie strony rabaty, po lewej rh, a po prawej trawy..

Tusiala 12:34, 02 gru 2013

Trawy u Ciebie to sierpniowe mendle
Aniu a czy Ty pod ten kamyk dawałaś jakąś szmatkę?
Mala_Mi 12:57, 02 gru 2013

Gardenarium napisał(a)

Akurat się nawinęła w wątku o szklarni, bo byłam Ma za dobrze
Aż wstyd, tak krzywo namazałam

Danuś nie krzywo, tylko dopasowujesz się do ogrodu.. i do całokształtu. Czy widziałaś coś u mnie prosto???

Bo to sie nazywa być tam gdzie potrzeba i w dobrym momencie

Ta szklarnia to była moja zmora.... wylądowała w nowym miejscu kosztem rabaty bylinowej.. ale tu jest lepiej. Rabaty szkoda, ale nie można mieć wszystkiego.

Akurat w tym miejscu nie chcę niczego zasłaniać.. co najwyżej samą szklarnię.. Od granicy z sąsiadką, gdzie widać dach drewutni rośnie już żywopłot z tuj... Żywopłot będzie tylko do wysokosci drewutni

Nie chcę tam sadzić drzew liściastych, by nie śmiecić sąsiadce na podjazd. Dlatego są tuje i dalej cyprysy. Cyprysów nie ciągnęłam dalej, bo tu wieje i by mi wymarzały. Tak jak te co mam, ale jak wymarzną to się nie martwię, bo za cyprysami przezornie posadziłam żywopłot z tuj, który już dogonił cyprysy

W tym miejscu ogrodu mam widok na miasto i okolice.. szczególnie wieczorkiem mam ładny widok migających świateł... a na Sylwestra darmowe fajerwerki.. Każdy kto przyjeżdża pierwszy raz robi wooow na ten widok, zwłaszcza wieczorem.. wiec jeden słup już nie psuje tak efektu. Foto zawsze coś tam wyolbrzymi .. zwłaszcza słupa, bo na niego łapie ostrość, a nie na tło.. Miasto jest położone na wzgórzach i to fajnie wygląda..
Dlatego w tej części ogrodu nie sadziliśmy drzew.. to celowe działanie.
I tak jak piszesz.. nigdy tego słupa sie nie zasłoni ..bo zależy z jakiego miejsca sie patrzy..
Dodatkowo warzywnik i szklarnię będzie osłaniać rząd szmaragdów
Wykadrowany widok

Tu lepiej widać

Mala_Mi 12:59, 02 gru 2013

Tusiala napisał(a)
Trawy u Ciebie to sierpniowe mendle
Aniu a czy Ty pod ten kamyk dawałaś jakąś szmatkę?

Dawałam taką matę, przez którą chwasty trochę przełażą.. ale mata jest po to by się kamienie nie mieszały z gliną.. bo po roku nie byłoby już tych kamieni..
Mala_Mi 13:14, 02 gru 2013

Gardenarium napisał(a)
Albo ekran 'pofalowany' jak w prywatnym ogrodzie Pieta Oudolfa
A drzewo (bordowy buk) pod płotem, zamiast w trawniku, a zamiast grabów świerki serbskie?

Fot. Grzesio Młoźniak

Foto Grzesia jest piękne Tak jak i te fale .. tylko czy ja dożyję takich ekranów??

Problem zasłaniania drewutni już sobie rośnie

Buczek czerwony mógłby być.. tylko kto chce moje róże ??? Bo już nie mam gdzie ich przesadzić... a tam rośnie cały szpaler..

Rabata na pierwszym planie jest do przemeblowania, a bylinowa rabata cała do zmiany... mogą być i ekraniki.. pomysł świetny

Widok z góry.. i tę rabatę chcę zrobić na szerokość szklarni, tak jak żółta linia..

Milka 13:21, 02 gru 2013

asc napisał(a)

Też czekam... nie szybciej niż o 12 mieli zacząć. wiec .. jeszcze kilka godzin czekania.. na szczęście mam młyn i nie mam czasu myśleć.. idę wrzucić kolejną porcję płyt .. będzie pomieszczenie gospodarcze na strychu i przechowalnia poimprezowiczów M wróci to robota przyspieszy, a na razie z synusiem bawimy się i robimy co sie da

Kochana, no dzieje się!!
I na górze, i w kotłowni i nowe plany, fale z cisa...wracam dalej do czytania!
Milka 13:24, 02 gru 2013

Marzena2007 napisał(a)
Moją ulubioną rabatę z trawami chcesz zmieniać?

Moja też, nie zmieniaj aż tak!!
Cmokam, wiem żeś nieczasowa
Luki 13:30, 02 gru 2013

Pomysł z powiększaniem rabaty świetny, aleee się tam dobra zmieści
Roboty na strychu ciekawe otwór w suficie na święta zawsze można przyozdobić gałązkami i powiesić kilka bombek Las będzie wychodził ze strychu
magnolia 13:42, 02 gru 2013

asc napisał(a)

Foto Grzesia jest piękne Tak jak i te fale .. tylko czy ja dożyję takich ekranów??

Problem zasłaniania drewutni już sobie rośnie

Buczek czerwony mógłby być.. tylko kto chce moje róże ??? Bo już nie mam gdzie ich przesadzić... a tam rośnie cały szpaler..

Rabata na pierwszym planie jest do przemeblowania, a bylinowa rabata cała do zmiany... mogą być i ekraniki.. pomysł świetny

Widok z góry.. i tę rabatę chcę zrobić na szerokość szklarni, tak jak żółta linia..

ŻÓŁtą linię super poprowadziłaś! Naprawdę świetnie.

A tamta trawiasta rabata- może jest na niej możliwość zamianki- cos niższego na ten brzeg a trawy gdzies w tył?
gierczusia 14:12, 02 gru 2013

Ochhhh .. Jak ja uwielbiam te porady Magnolii ... Od razu mi się potem wyobrażnia włącza....