Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "projekt"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:34, 31 sie 2015

Do góry
Co robiłam dziś w ogrodzie:

Mało robiłam

- Dzisiaj podlałam ogród (wymusiłam na Manual Start) zwiększyłam na 4 minuty trawnik - z ciśnieniem kiepsko... z kranów też nie leci jak dawniej, podlało się. Mam ustawione na środę tylko trawnik, Witek oprotestował, uważa że za bardzo podlewam trawnik, ale ja i tak podlewam..manualem.

- Wyłowiłam kurz i liście ze stawu i przy okazji jednego pływającego opuchlaka, podtopił się..

- Miałam myć lustro, ale na "maniu" się skończyło, wczoraj zalałam go z węża niechcący

- Pomacałam doniczki z tyłu - oczekujące czy aby nic nie więdnie

- podlałam dwukrotnie nowe balkonowe kompopzycje aż woda lała się na dół

- Miałam podlac hidcotową,. ledwo żyje, ale na maniu się skończyło, potem wjechały samochody więc węża nijak idzie przeciągnąć

- usiadłam raz na ławce, popatrzyłam w lewo i w prawo

I to cała moja robota dzisiaj..Ale za to byłam w robocie

Ciekawa sprawa, robiłam projekt z 20 lat temu, fajny, bardzo jak na tamte czasy nowoczesny...zmienił się właściciel ogrodu no i trafił do mnie...będę modernizować (mam nadzieję) własny projekt, który nie został zrealizowany tylko całkiem inaczej.

Ogród pod Borem 12:54, 31 sie 2015

Do góry
Iggia napisał(a)
A Ty jaki projekt archonowy masz??

w żeniszkach
Ogród pod Borem 12:02, 31 sie 2015

Do góry
Dominika11 napisał(a)

to i ja sie witam kolejna archonowa

jeżówki sliczne a jak postępy w planowaniu

Witam Cię i dziękuje za wizytę
Planowanie narazie utknęło w martwym punkcie - zostawilam je sobie na zimę, bo nie mam jakiejś konkretnej wizji swojego ogrodu - na razie skupiam się na domu
A Ty jaki projekt archonowy masz??
Ogród pod Borem 11:38, 31 sie 2015

Do góry
Aga napisał(a)
Ja mam projekt dom w jabłonkach też z archonu .Moja działka ma 22 na 38.To pracy masz full

to i ja sie witam kolejna archonowa

jeżówki sliczne a jak postępy w planowaniu
Szałwie czy lawendy? 19:37, 30 sie 2015

Do góry
AgaeM napisał(a)
Natura podpowiada nam pomysly na nasadzenie. Jak dla mnie pierwsze zdjecie to projekt pieknego ogrodu.
zgadzam się
Moja codzienność - ogród Oli 16:27, 30 sie 2015

Do góry
ele2001 napisał(a)
Olu miałaś jakiś projekt czy to wszystko są twoje pomysły właśnie oniemiałem....

W trakcie projektowania uwzględnione było wcześniejsze oczko, wiedziałam że ma powstać altana w miejscu blaszaka i placyk.
Jednak w zimie zmieniła się koncepcja Postanowilismy przerobić oczko i wybudować ściankę do tego już wcześniejsza altana średnio nam pasowała. Znalazłam na pintereście coś co nas zachwyciło i zapadła decyzja, że budujemy eM wymyślił corten i zrobił donice. Nasadzenia już dopasowałam do nowych kształtów, chciałam by w tym zakątku szumiały trawy Pod płotem zrezygnowałam z długiej różanki na rzecz drugiego szpaleru hortensji.

Z ręką na sercu przyznaję nie sądziłam, że tak fajnie to wszystko wyjdzie a skoro podoba się innym to jeszcze bardziej cieszy
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 12:37, 30 sie 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)

Sąsiedzi będą mieli oko na najpiękniejszy ogród a Danusia widzę, że będzie miała widok na ciekawą architekturę. Może ich namówimy na projekt Danusi?

Pomogę pewnie gratisowo.. doradzę, może nawet posadzimy coś. Bardzo mi zależy aby było ładnie obok.
Moja codzienność - ogród Oli 09:47, 30 sie 2015

Do góry
Olu miałaś jakiś projekt czy to wszystko są twoje pomysły właśnie oniemiałem....
Szałwie czy lawendy? 06:35, 30 sie 2015

Do góry
Natura podpowiada nam pomysly na nasadzenie. Jak dla mnie pierwsze zdjecie to projekt pieknego ogrodu.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:45, 29 sie 2015

Do góry
Sebek napisał(a)
Ale nowi sąsiedzi będą mieć widok z piętra Twój ogród będzie im wchodzić do domu

Sąsiedzi będą mieli oko na najpiękniejszy ogród a Danusia widzę, że będzie miała widok na ciekawą architekturę. Może ich namówimy na projekt Danusi?
System automatycznego nawadniania 18:48, 29 sie 2015

Do góry
wtępny projekt zagospodarowania ogródka działkowego (rabaty jeszcze nieprzemyślane)

i nawadnianie z aplikacji Gardeny, czwarta sekcja zostawiona na linię kroplująca do rabat:

Nie wiem jeszcze czy to wszystko wyjdzie, bo jest problem z ciśnieniem. Wszystko idze półcalowymi rurkami, a nie wiem gdzie jest jakaś głowna rura. Być może będę musiał przejść przez dwie istniejące działki, małe szanse, że przekonam właścicieli...
Czy facetowi uda się wyczarować ogród marzeń? 08:40, 29 sie 2015

Do góry
MirellaB napisał(a)
Bardzo ładnie wygląda
Czy Ty sam te rabaty planujesz czy ktoś Ci pomaga, masz projekt, masz architekta zieleni?

Mirella dziękuję bardzo
Pierwsze dwie rabaty to w głównej mierze zasługa Syli oraz tych, którzy są tu ze mną od początku na wątku
Kolejne już idą z mojej głowy z Waszymi korektami
Nie ukrywam, że przekopuje to forum i tu się uczę wielu rzeczy
Całe rozplanowanie działki to mój pomysł od początku, lubię takie rzeczy, wyobraźnia jakaś jest i chęci wielkie, więc jakoś chyba nawet wychodzi
Czy facetowi uda się wyczarować ogród marzeń? 08:22, 29 sie 2015

Do góry
Bardzo ładnie wygląda
Czy Ty sam te rabaty planujesz czy ktoś Ci pomaga, masz projekt, masz architekta zieleni?
Mazurkowo 21:22, 28 sie 2015

Do góry
Witam Cię Atenko bardzo serdecznie i cieszę się, że mnie rozumiesz. Poza tym zabawna sprawa- gdy Ty zaglądałaś do mnie ja czytałam co u Ciebie. Co prawda się nie odezwałam, bo postanowiłam to zostawić na wieczór a tu proszę – Ty u mnie!
My w sumie nadal zaraz po budowie tj. w dalszym ciągu jesteśmy wypłukani z funduszy, dom mamy nie do końca urządzony…dopieszczonych wnętrzach, takie już ze mnie dziwne stworzenie Ogród mamy w ogromnych powijakach, ale pewnych rzeczy się zwyczajnie nie przeskoczy. Plus jest taki, że już od jakiegoś czasu grzebię w wątkach Ogrodowiska (fakt, miałam dłuugą przerwę , i mniej więcej wiem co chcę MNIEJ WIĘCEJ
Z tą dość uporządkowaną działką to się troszeczkę uśmiechnęłam pod nosem, bo to naprawdę dużo powiedziane, hi hi. Nie pokazuję mojego chaszczowiska, nie pokazuję sterty rzeczy które pozostały nadal. Robimy co prawda sukcesywnie porządki, ale zalega nam sterta desek, które wg M. „się przydadzą” i w sumie on ma plan co z nimi zrobić tylko czasu brak. Fakt, że drewutnię zrobił sam i jestem z niego baaaardzo dumna!
Projekt ogrodu to fajna sprawa, ale moim zdaniem dobrze jest też wiedzieć co się nam podoba, żeby współgrał z tym co nam w duszy gra Samemu czasem ciężko coś stworzyć, chociaż takie tworzenie samemu może dać więcej satysfakcji. Ja myślę, że będę sama kombinować i że może dobre duszyczki czasem tu zerkną i jakoś mnie wspomogą – dobrą radą lub krytyką, konstruktywną oczywiście!
Mazurkowo 12:59, 28 sie 2015

Do góry
Witaj Elu
przeczytałam Twoją historię życiowo-ogrodową od początku.
Masz piękną działkę i duże możliwości. I fajnie bo już dość uporządkowaną.
Wiem jak to jest wybudować się, wprowadzić i przywitać na świecie synka
U nas było dokładnie tak samo i ogród musiałam odłożyć w czasie.
Gdy synek miał 2 latka powoli zaczęłam coś tworzyć.
Mój problem polegał na tym że nie znałam wówczas ogrodowiska no i już zapewne domyślasz się co było dalej.....
Trafiłam tutaj o dwa lata za późno i do dziś borykam się z problemami kupionych ot tak sobie roślin.
Do tego brak mi tej pewności siebie i zdecydowania w nasadzeniach. Czasami sobie myślę że ja to chyba powinna mieć projekt wówczas miałoby to ręce i nogi.
Ale u Ciebie widzę sprecyzowane cele i konsekwencję w działaniach.
A że chciałabyś już i teraz też rozumiem mam podobnie.
Pozdrawiam i będę zaglądać.
Odcienie zieleni 14:42, 27 sie 2015

Do góry
Efffa napisał(a)
Jakie rośliny sie stosuję w ogrodach formalnych oprócz cisów i bukszpanów?

Np. Ilex crenata, czyli ostrokrzew
https://www.pinterest.com/pin/230668812140704314/

A jakie trawy pasuja do ogrodów formalnych?

Ogród formalny jest na maxa trzymany w ryzach konkretnych kształtów i symetrii.

"W ogrodzie formalnym nie ma miejsca na chaos czy dowolność. Wszystkie drzewa i krzewy powinny posiadać ściśle określoną formę lub być uformowane na kształt kuli, stożka bądź walca. W ogrodzie formalnym powinny dominować rośliny w odcieniach zieleni, uzupełnione niewielką ilością kwiatów w pastelowych, najlepiej w odcieniach bieli lub błękitu."

Poczytaj :
http://m.wymarzonyogrod.pl/zakladanie-ogrodu/projektowanie-ogrodow/projekt-ogrodu-ogrod-formalny-styl-formalny-w-ogrodzie,28_2496.html
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:01, 27 sie 2015

Do góry
Witam wszystkich bardzo serdecznie. Chyba wszystkie możliwe wątki przeczytałam, naoglądałam się za wszystkie czasy i też chcę mieć taki piękny ogród! Szukałam firm które chciałyby podjąć się projektu, ale powiem szczerze, że koszty za sam projekt były ogromne, a jakby tak doliczyć do tego realizację to musiałabym wydać majątek, ale to nie o tym ten wątek.
Postanowiłam sama rozprawić się z tą ziemią. Powierzchnia działki, bez zabudowań ma ok 13 arów. Wszystko co do tej pory sadziłam nie wygląda tak jak tego oczekiwałam. Rabatki były za małe i po prostu „tonęły” w tej powierzchni. Ziemia jest lekka, przepuszczalna, po części lekko kwaśna, ale też piaszczysta. 3 tygodnie temu powstało moje wrzosowisko, czekam jeszcze na korę,żeby obsypać. W głowie rodzą mi się pomysły i chciałabym aby ktoś inny zerknął czy idę w dobrą stronę. Jeśli nie trafiłam z wątkiem, to bardzo proszę o przekierowanie. wspomaniane wrzosowisko, dowiedziałam się już, że folia to zły pomysł i chyba faktycznie z niej zrezygnuję.
pole do zagospodarowania

przepraszam, za tak artystyczny wyraz, czuję się na dziecko
Po prawej stronie (na zdjęciu w zacienionym miejscu) chciałabym zrobić różaną rabatę. Mam tam posadzone przy pergoli 3 róże pnące z powojnikami, hortensję i dwa winogrona pomiędzy którymi ma być pergola z ławeczką w środku. W ciągu dnia jest tam wystarczająco dużo słońca,
Z kolei po prawej stronie, w rogu działki, chciałam zrobić rabatę z żurawkami, ale ciągle się zastanawiam. W moim "ogrodzie" nie ma kolorów, a przecież jest szczyt sezonu! wszystko powinno kwitnąć, a u mnie jedynie oleandry w donicach, surfinie i pelargonie, możecie polecić jakieś letnie kompozycje?

Za irysami jest pięknie kwitnąca (w maju) magnolia, którą teraz przysłoniły irysy
Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 15:09, 26 sie 2015
Do góry
przeleciałam ...ciekawy projekt ogrodu

będę bywać ...fotki oglądać
Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 23:13, 24 sie 2015

Do góry
AsiaK_Z napisał(a)

Cześć Jolu! Ale dzisiaj u mnie ruch! Bardzo się cieszę. Serio. Jak już wcześniej napisałam, mam mały plan, projekt, nad którym pracuję. Nie wiem czy o to będzie TO, choć mam taką nadzieję.
O szczegółach narazie nie piszę, bo może cosik mi nie wyjdzie Ale jak już będzie wiadomo co i jak, pochwalę się. Dla mnie będzie to krok do przodu...
Pozdrawiam i zapraszam, choć póki co nudno u mnie

Oj, siem będzie działo?....buziaki...ja jutro idę tworzyć...oby pogoda dopisała
Moja codzienność - ogród Oli 23:00, 24 sie 2015

Do góry
leon60 napisał(a)

Urażona no skąd przecież to mój ogród i to mnie ma się podobać
Był okres gdy rozmyślałam nad wycięciem tej starej tui ale dziewczyny zabroniły a Danusia ładnie ją wpasowała w projekt. Nie wydaje mi się by zasłaniała dom tym bardziej, że wysoka nie jest a dom to nie ołtarz co by musiał być cały na widoku
Ta tuja to moje wspomnienia z dzieciństwa, jest starsza ode mnie i kiedyś faktycznie zasłaniała dom. Pewnego dnia mama postanowiła ją odmłodzić i ścieli z ojcem ładne kilka metrów. Była łysa ale pięknie odbiła a po kilku latach zrobiła się z niej zgrabna kulka. Mam do niej sentyment jak również do lipy obok.
To w sumie jedyne dwa drzewa, które pozostały ze starego ogrodu i nie mam zamiaru ich się pozbywać
uwielbiam takie podejście
Mam dwa klony przy furtce, pare osób łącznie z Danusią mówiły aut bo za niskie bo nie pasują, ale to pierwsze drzewa które kupiliśmy i pomimo tego, że różne miałam względem nich uczucia ( i na nikogo kto mówił nie pasują, nie obraziłam się) to jednak zostały. Nasze ogrody powinny podobać się nam, a że czasami komus coś się nie podoba trudno... jego problem
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies