Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 19:05, 16 paź 2016

Do góry
Przerwa na kawę... 19:04, 16 paź 2016

Do góry
Oj wyszłam i ze trzy razy wracałam tak zmarzłam. Ale prawie wszystko wsadziłam. Jedna rabatka mi została do obsadzenia i niedobitki do podrośnięcia w koszyczki. Wyspa na wiosnę będzie fioletowo- biało-różowa. Nie wiem ile ja tych cebulek dziś wsadziłam. Ale dużo, mega dużo tu na obrzeżu rzeczka tulipanowa. Pomiędzy bylinami też są tulipany i 80 czosnków główkowatych. Nigdy ich nie sadziłam - to takie maleństwa.

Tu pomiędzy lawendą jest irys reticulata niebiesko żółty. Strasznie nierówno te krzaczki lawendy urosły. Jak je na wiosnę kupiłam to miały po 1 gałązce i 5 cm wysokości. Niestety jeden na 24 sztuki padł.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 19:01, 16 paź 2016

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

i skończone

zdolniaszka z Ciebie,piękne zakończenie cud miód malina
Ranczo Szmaragdowa Dolina 19:01, 16 paź 2016

Do góry

Moja bajka 19:00, 16 paź 2016

Do góry
Pokatuję Was jeszcze zdjęciami, bo w tygodniu pewnie znów nie będę mieć czasu .
Kiedyś ta rabata była nazywana przeze mnie koszmarkiem, bo zimą ziało tam pustką, a widzę ją z okna kuchni. Teraz już ją lubię, bo podosadzałam tam sporo zimozielonego i już jest ok.

tawułki ślicznie się złocą. Uwielbiam je. Nawet zimą są urocze dzięki zaschniętym kwiatostanom.

Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 18:58, 16 paź 2016

Do góry
Szybka relacja z bliska.
Fuji w trakcie zmiany szaty na dorosłą.

Kloniki i inne:
Ranczo Szmaragdowa Dolina 18:57, 16 paź 2016

Do góry

i skończone

Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 18:56, 16 paź 2016

Do góry
laurowisnia napisał(a)
Wyjazdy zaliczasz, wycieczki planujesz, jesteś w ciągłym ruchu.
A w sobotę się też wybierasz?

Udało mi się przejść Łazienkami Królewskimi, jest tam kilka ogrodów do zwiedzenia ale to już na wiosnę sobie zostawiam

a w sobotę byłam na spotkaniu PTR

Ranczo Szmaragdowa Dolina 18:55, 16 paź 2016

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Podziałaliśmy wczoraj jeszcze z suchym strumieniem i poniżej mostka już szmaty nie widać, a powyżej dokończymy w listopadzie jak śniegu nie będzie, ale wygląda to tak

tu jeszcze kamień mokry

jeszcze w trakcie

Sylwuś moim zdaniem mistrzostwo świata . Pięknie to wygląda. Tych dereni Ci jeszcze Sylwuś ukorzenię.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 18:50, 16 paź 2016

Do góry
Podziałaliśmy wczoraj jeszcze z suchym strumieniem i poniżej mostka już szmaty nie widać, a powyżej dokończymy w listopadzie jak śniegu nie będzie, ale wygląda to tak

tu jeszcze kamień mokry

jeszcze w trakcie

Moja ostoja 18:48, 16 paź 2016

Do góry
Elu bardzo miło było Was poznać zostawiam pamiątkę
Moja bajka 18:48, 16 paź 2016

Do góry

naleweczka dopiero wczoraj oberwana

wyhodowane przeze mnie jeszcze maleńkie hosty

azalie co dzień to piękniejsze
Moja bajka 18:47, 16 paź 2016

Do góry
Katkak napisał(a)
Każdy dzień przynosi więcej kolorów

Tu Kasiu pierwszy plan podobny do mojego przedogródka
Oczywiście jeśli chodzi o dobór roślin.
Ślicznie masz ale to wiesz. Buziaki
Moja bajka 18:43, 16 paź 2016

Do góry

taki ostróżkowy niedobitek

te ślicznotki uwielbiam. Ciekawe czy będą się rozsiewać jak te zwykłe.
Ogród, mydło i powidło. 18:39, 16 paź 2016

Do góry
na sadzonki barbuli się zapisuję - piękna

Ogród, mydło i powidło. 18:37, 16 paź 2016

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Kasiu ,dzięki za info o patyczkach hortek u Bożenki . Będę próbować

Tu zdjęcie jak to w zimie wyglądało i kolejne jak już są z liskami. Patyki są takie wysokie bo one na pniu miały być według instrukcji Bożenki tylko terminy mi się pokićkały . Górą to chyba trochę zmarzły i lekko je podcięłam ale niewiele.

Kasya napisał(a)
ale masz fajne te roslinki...jak nigdzie
wzdycham szczegolnie do zoltej barbuli

Barbula cudna jest - wiosną spróbuję ją z patyczków rozmnożyć a co do rozmaitości to się trochę obawiam czy ja będę w stanie ogarnąć to wszystko .

Anda napisał(a)
Ładne rośliny, ładne kolory

Dzięki! Z kolorami to strasznie namieszałam ale preferencje mi się zmieniły , chce to czego wcześniej nawet nie planowałam.
Moja bajka 18:36, 16 paź 2016

Do góry

taką trawkę wczoraj kupiłam za 7zł i podzieliłam od razu na 4. Co to za jedna, wiecie?
Ogród, mydło i powidło. 18:36, 16 paź 2016

Do góry
Kasiu,

Dzięki za gościnę, sorki że tak późno się odzywam. Zupa dyniowa była pycha, ogródek wymuskany że ho, ho, obawiam się, że drzew nie doceniłam należycie ale najbardziej spodobała mi się Kasia. Piękną masz twarzyczkę . Widać że w ogród włożyłaś sporo pracy i wysiłku, trudno mi było uwierzyć że on taki młodziutki, znaczy się twój ogród .

a tu zostawiam moje skromne zdjęcia dla dziewczyn:

Ogród nowoczesny w pradolinie Warty 18:34, 16 paź 2016

Do góry
Dziewczyny, mamy kolejny problem techniczny ze skarpą, na której posadziliśmy winorośl z hyzopem. Miało być jeszcze hakone, ale się nie zmieściło. Skarpa miała być obłożona łupkiem szarogłazowym podpartym w kilku rzędach ekobordem. Niestety nie wygląda to dobrze, zostawiliśmy fragment - jest widoczny na zdjęciu, dużo lepiej moim zdaniem wygląda kamień polny ułożony na zakładkę (2 najniższe rzędy), wciska się w geokratę, którą cała skarpa jest wzmocniona, nie zsuwa się). Pan, który osadzał nam słupki do konstrukcji wspierającej winorośl zaproponował, aby ułożyć kamień do pewnej wysokości, a potem zrobić coś w rodzaju trapu ze stopniami z drewna(takiego z jakiego zbudowaliśmy taras) między dwoma rzędami winorośli, aby mieć łatwy dostęp do krzewów (pielęgnacja, odchwaszczanie, za kilka lat zbiory owoców). Na samej górze skarpy oraz nad kamieniami jest rząd hyzopu lekarskiego - niebieskie linie na zdjęciu. Skarpa ma ok. 35-40 st nachylenia. Wcześniej była obsadzona jałowcem (bardzo gęsto), wysypana korą (przez jakieś 2 tygodnie, do pierwszego deszczu), potem łupkiem bezpośrednio na grunt, również totalna porażka, po każdym deszczu kilka taczek ziemi było na tarasie. Zastanawiam się czy nie dokupić hyzopu i nie dosadzić jeszcze dwóch rzędów, aby się zakorzenił. Trap kusi, bo faktycznie nie można stać swobodnie przy takim spadku. Na razie posadziliśmy rośliny, jeśli macie jakieś pomysły będę bardzo, bardzo wdzięczna

Moja bajka 18:32, 16 paź 2016

Do góry

trzmieliny całe obsypane owockami w tym roku

ta borówka najbardziej daje czadu

brzoza Gracilis zaczyna się złocić. Mogłaby jakoś zmężnieć, bo taka z niej sierota.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies