Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Borówka wysoka (amerykańska) - uprawa, cięcie 18:02, 18 lis 2013

Do góry
Nie okrywa się specjalnie, ale jeśli ktoś chce koniecznie okrywać to radzę czym

Warto obsypać w pierwszym roku po posadzeniu i może tego dotyczyło pytanie
Budleja Dawida (omżyn) 17:56, 18 lis 2013

Do góry
Tylko żeby suchego torfu nie rozwiał wiatr. Proponuję korę na to przysypać.
Żurawka - Heuchera 17:54, 18 lis 2013

Do góry
Fajny pomysł, wykorzystam
Weigela - krzewuszka 17:54, 18 lis 2013

Do góry
Może zamiast włókniny gruby kopczyk z kory?
Borówka wysoka (amerykańska) - uprawa, cięcie 17:52, 18 lis 2013

Do góry
AndrzejK napisał(a)
Mam borówki (posadzone we wrześniu) ściółkowane cienką warstwą świeżej kory. Czy mogę je jeszcze podsypać igliwiem ze sosny?

Kora i igliwie powinno być przekompostowane. Możesz dodać dla ochrony przed mrozem, ale radzę gdzieś w kąciku zrobić pryzmę, posypać mocznikiem - wtedy szybciej się rozłoży. Tym dopiero ściółkujemy.

Chociaż widziałam na działkach jak ludzie ściółkowali świeżymi trocinami, czego nie popieram.

Ogólnie idea ściółkowania

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/379-sciolkowanie-w-ogrodzie
Bukszpan (Buxus) - uprawa 17:50, 18 lis 2013

Do góry
Marzenka mówiłą żeby pryskać, widać jej bukszpanom nie zaszkodziło, ale zaraz będą mrozy więc radzę wstrzymać się. To jest czasem z powodu niskich temperatur albo braku wody. Podlej je obficie przed mrozami, koniecznie bo padną z powodu suszy fizjologicznej..

Jeśli mają mokro to nic im nie grozi.
Grys kamienny na rabacie, klombie 17:33, 18 lis 2013

Do góry
Tak, to prawda. W sumie wielkość kamyczków zależy co tam rośnie, trudno by było we wrzosy nasypać 5 cm. Tu sprawdzą się mniejsze kamyki.
Bukszpan (Buxus) - uprawa 17:14, 18 lis 2013

Do góry
Dobra rada, chyba najlepsze wyjście.
Domki dla pożytecznych owadów 16:09, 18 lis 2013

Do góry
Być może zrobimy kilka takich domków w zimie i będziemy sprzedawać w naszym sklepie obok domków dla owadów.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:09, 18 lis 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Cieszę się, że moje zdjęcia Cię zainspirowały, zastanów się jeszcze nad czymś. Trzcinniki wyglądają nieco "śmieciowato", to fakt, beżowe kolory z daleka są fajne, ale z bliska widać połamane liście. Ta trawa akurat nie budzi mojej sympatii, może w autentycznym ogrodzie preriowym tak, ale przy tak spektakularnym nasadzeniu, jakie chcesz zrobić nie polecam jej. Może w takim razie spróbuj z zimozielonymi turzycami? np brązowymi Carex 'Bronze Form" albo srebrny "Frosted Curls" ? Jest zimozielony, z rozchodnikiem ślicznie wyglada Stipa tenuissima, ale może nie zimować.

Akurat wczoraj siedziałam mnóstwo czasu z laptopem na kolanach. Przejrzałam setki zdjęć z Ogrodowiska i nie tylko stąd w poszukiwaniu kompozycji z trawami, gdyż bardzo pokochałam te rośliny jako uzupełnienie rabat. Podjęłam też ostateczną decyzję, że ja rozchodnika Dark Red połączę z rozplenicami. Ta trawa ma w sobie mnóstwo uroku, fajny pokrój i jej kwitnienie jest obłędne. Dodatkowym jej atutem jest to, że już ją posiadam więc z tych potężnych kęp będę mogła ją podzielić i wiem, że pięknie u mnie rosną. Poza tym to zdjęcie mam cały czas przed oczami:

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/315-rozchodniki-okazale-byliny-dla-poczatkujacych-i-zaawansowanych/photos
Dziękuję za wszystkie rady!
Ogród Beaty 14:07, 18 lis 2013

Do góry
Już jest ok, masz jeden wątek.

A róż może być wiele, popatrz na nasze wątki różane, dziewczyny polecają różne róże, coś sobie wybierzesz Polecam Pilgrim, ale ona jest kremowożółta.

https://www.ogrodowisko.pl/forum/21-roze
Mexico City 14:06, 18 lis 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Miałam okazję skosztować Twojej zupy Świetna

Bogusiu poproszę przepis na zupe

Poczytałem, pooglądałem i jutro fruuuu do Meksyku
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 12:11, 18 lis 2013

Do góry
Wiem Kwiatku Holandii, wianek jest z Holandii i nie zakryję go niczym, jest taki surowy i oryginalny, u nas takich nie ma

Bogusław, podoba mi się Twoje zdanie, muszem wstąpić na działo, czyli na płot
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 11:23, 18 lis 2013

Do góry
On jest bardziej wymarzający, miałam kiedyś wielkie kule żółte, ale pewnej zimy zmarzły. Mam nadzieję, że te wytrzymają, a w sumie były tanie, więc w razie czego można kiedyś wymienić. Żółte mi tu pasowało
Miłorząb dwuklapowy - Ginkgo biloba 11:22, 18 lis 2013

Do góry
Pokaż zdjęcie tego miejsca, dopasujemy czy pasuje Trzeba to zobaczyć.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 11:20, 18 lis 2013

Do góry
Z samego rana pojawili się elektrycy, ustalili co gdzie i jak, Witek przywiózł kabel i zakopujemy. Na wszelki wypadek więcej punktów świetlnych, będą zapalane pilotem... Witek pojechał po ramę do lustra.. Suszyła się na bazie. Żwirków jeszcze nie ma.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 11:18, 18 lis 2013

Do góry
asc napisał(a)
Ależ sie działo

A fotek na pulpicie nie zapisuj, bo pulpit i folder "moje dokumenty" to dwa miejsca z których w razie awarii komputera nie da sie odzyskać danych.. tak mnie informatycy uczyli....

Wiem, wiem, to tylko chwilowo, bo jeszcze bym nic nie wrzuciła, zdjęcia zostały na karcie i wgram je na nowy nosnik, jak go już dostanę. Bez nośnika jak bez ręki
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 11:16, 18 lis 2013

Do góry
To Ewciu żółty bukszpan, takie płaskie kulki mi się trafiły.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 10:29, 18 lis 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Danusia, co to za roślina? Ilex czy bukszpan żółty?

Twój ogród zrobił się teraz zdecydowanie wyraźny - niesamowity pomysł!
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 01:15, 18 lis 2013

Do góry
inag napisał(a)
Tak, zgadza się taki miałam zamiar Ale te zdjęcia bardzo mnie urzekły.. Kompozycja z trawami wygląda oszałamiająco, No i przekonuje mnie argument o tym, że takie zestawienie będzie szybciej atrakcyjne. Dobrze, ze jest takie miejsce, w którym można liczyć na "burzę mózgów" i tyle dobrych rad

Cieszę się, że moje zdjęcia Cię zainspirowały, zastanów się jeszcze nad czymś. Trzcinniki wyglądają nieco "śmieciowato", to fakt, beżowe kolory z daleka są fajne, ale z bliska widać połamane liście. Ta trawa akurat nie budzi mojej sympatii, może w autentycznym ogrodzie preriowym tak, ale przy tak spektakularnym nasadzeniu, jakie chcesz zrobić nie polecam jej. Może w takim razie spróbuj z zimozielonymi turzycami? np brązowymi Carex 'Bronze Form" albo srebrny "Frosted Curls" ? Jest zimozielony, z rozchodnikiem ślicznie wyglada Stipa tenuissima, ale może nie zimować.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies