Asiu, nie miałam wówczas za wiele czasu żeby odpisać odn. planu, więc robie to teraz. Mądrze to rozplanowałaś. Zgadzam się odn. serbów, chociaż mam jeszcze pomysł aby wymienić 10-13 serbów (bo są malutkie) na metrowe tuje smaragd, żeby szybciej uzyskać pożądany efekt i wówczas, tak jak zaplanowałaś dosadzić drzewka liściaste i pozostałe niskie nasadzenia. Zostawiłabym jednak na miejscu daglezje, one już trzy razy były przesadzane i cieszę się, że żyją, bo część, kiedy nie mieliśmy jeszcze ogrodzenia zjadły nam sarny (przychodziły wtedy jak do jadalni

) One rosną tam jako przedłużenie szpaleru serbów, a zaraz przed nimi są trzy brzozy i myślę, że to całkiem nieźle wygląda. Dosadziłabym tam później tylko jakieś 1-3 sosny - bedzie dobrze?
Na rabacie bylinowej, zapomniałam zaznaczyć, że rosną przy płocie 1 daglezja, 3 jodły kalifornijskie, 1 koreańska i na końcu przed lilakami miłorząb. Wypelniłabym tylko luki serbami i tak jak napisałaś wymieszam z cisami i choinami. A właśnie, jest wiele odmian, a wszystkie mi się podobają

, wiec jakie?
No i sosny porozrzucam tak jak zasugerowałaś.
A co do młodnika, to rzeczywiście, wsadziłam wszystko bez doniczek

nie wiedziałam że bedzie z tego problem. To jak powinnam teraz postąpić? Rosną tam (małe 20-40cm): tulipanowiec, klon palmowy, 2 katalpy, perukowce, jarząby szwedzkie, dęby, świerki serbskie, swierki kłujące, derenie elegantissima i byliny.
Przy okazji bylin wspomniałaś o Margerytce, która rozmnaża byliny, jak mogę ją znaleźć?