Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 17:01, 20 cze 2019

Do góry
Aaaa, to dobrze, bo w miare jak brzozy mężnieją to rabata jakoś maleje... .

A jeszcze coś mi orzyszło do głowy - Ty te ML chcesz sadzić przy tarasie? A nie rozważałaś wyższych??? Takie Memory...?
Ogród wśród pól i wiatrów 16:58, 20 cze 2019

Do góry
Balea napisał(a)
Jak zwykle przeslicznie u ciebie. Wszystko tak pieknie kolorystycznie dopasowane. Mariken tez juz sie grubasny zrobil a brzozy sa wyjatkowe piekne. Przycinales je? Jesli tak, to w jakiej porze roku? I w jakim odstepie sadzilas te brzozy?

Dziękuję!!! Mariken faktycznie się wzmocnił, przycinam go każdej wiosny. Tylko kurczę, jakiś krzywy jest i teraz go prostuję, przywiązawszy do barierki, hehe Brzozy mocno bujnęły. Przycinam je tylko tyle, ile mi na ścieżkę wchodzą. Posadzone są (te z tyłu oczywiście) gdzieś tak co trzy metry..

Brzozy dzisiejsze

Pozdrawiam
Ptasi gaj 09:57, 20 cze 2019

Do góry
Piękne ujęcie Elu i widac jak blisko masz z altanki do wody, pewnie dobre miejsce do odpoczynku w te upały no i ta cudna róża, brzozy , lilie wodne, pięknie U nas tez parno bardzo i dalej bez deszczu o 23 jeszcze było 25C a a byc jeszcze gorzej. Milego odpoczywania w tak uroczym miejscu
Ogród leśny na polu 20:23, 19 cze 2019

Do góry
Asiu, nie miałam wówczas za wiele czasu żeby odpisać odn. planu, więc robie to teraz. Mądrze to rozplanowałaś. Zgadzam się odn. serbów, chociaż mam jeszcze pomysł aby wymienić 10-13 serbów (bo są malutkie) na metrowe tuje smaragd, żeby szybciej uzyskać pożądany efekt i wówczas, tak jak zaplanowałaś dosadzić drzewka liściaste i pozostałe niskie nasadzenia. Zostawiłabym jednak na miejscu daglezje, one już trzy razy były przesadzane i cieszę się, że żyją, bo część, kiedy nie mieliśmy jeszcze ogrodzenia zjadły nam sarny (przychodziły wtedy jak do jadalni) One rosną tam jako przedłużenie szpaleru serbów, a zaraz przed nimi są trzy brzozy i myślę, że to całkiem nieźle wygląda. Dosadziłabym tam później tylko jakieś 1-3 sosny - bedzie dobrze?
Na rabacie bylinowej, zapomniałam zaznaczyć, że rosną przy płocie 1 daglezja, 3 jodły kalifornijskie, 1 koreańska i na końcu przed lilakami miłorząb. Wypelniłabym tylko luki serbami i tak jak napisałaś wymieszam z cisami i choinami. A właśnie, jest wiele odmian, a wszystkie mi się podobają, wiec jakie?
No i sosny porozrzucam tak jak zasugerowałaś.
A co do młodnika, to rzeczywiście, wsadziłam wszystko bez doniczek nie wiedziałam że bedzie z tego problem. To jak powinnam teraz postąpić? Rosną tam (małe 20-40cm): tulipanowiec, klon palmowy, 2 katalpy, perukowce, jarząby szwedzkie, dęby, świerki serbskie, swierki kłujące, derenie elegantissima i byliny.
Przy okazji bylin wspomniałaś o Margerytce, która rozmnaża byliny, jak mogę ją znaleźć?
Ogród wśród pól i wiatrów 11:16, 19 cze 2019

Do góry
jolka napisał(a)

Jak zwykle przeslicznie u ciebie. Wszystko tak pieknie kolorystycznie dopasowane.
Mariken tez juz sie grubasny zrobil a brzozy sa wyjatkowe piekne.

Przycinales je? Jesli tak, to w jakiej porze roku?
I w jakim odstepie sadzilas te brzozy?

Ogród leśny na polu 09:09, 19 cze 2019

Do góry
O strumyku/oczku wodnym jeszcze porozmawiamy, bo zgadzam się z Toszką
W kazdym razie - jeśli ma być cienisty, leśny zakątek z ławeczką do czytania, to trzeba go zrobić między drzewami. A jeśli mają być klimaty naturalne, to trzeba się pogodzić z liśćmi wpadającymi do wody.

Strona południowa - czyli ta z serbami - to strona z której dostajesz światło i masz najładniejszy widok. Do tego jest "najbezpieczniejsza" jeśli chodzi o zimne wiatry zimą. Z tych powodów nie sadziłabym tam szczelnych, wysokich iglaków, tylko parę drzew liściastych dla urozmaicenia i niskie nasadzenia.
Żywopłot z serbów bym zostawiła, ale jako formowany, cięty na wysokości max. 2m (zasłoni to "urocze" betonowe ogrodzenie sąsiadów).

Natomiast od strony północnej zrobiłabym szczelną osłonę - nieformowany, mieszany żywopłot.
Najwyższe piętro: przesadzić te cztery daglezje, uzupełnić świerkami serbskimi (już nie ciętymi), wymieszać z cisami/choinami kanadyjskimi (Toszka zaraz doradzi, co się lepiej sprawdzi), też ciętymi tylko kosmetycznie, potem wyższe drzewa liściaste (brzozy, klony, buki), potem niższe drzewa i krzewy.

Sosny porozrzucać w grupach po całym terenie, z naciskiem na część północną.

Tak - mniej więcej - bym to widziała:

Narysowałam tylko szkielet nasadzeń, czyli żywopłoty i duże drzewa.
Od tego powinnaś zacząć sadzenie/przesadzanie.
Między polem, a lasem. 06:26, 19 cze 2019

Do góry
To ten fragment z krzyżykami.

Hortensje są jeszcze małe, bo i sadzonki były małe.

Po przeciwnej stronie bramy rosną brzozy, derenie i hortensje. Nie wiem, czy tutaj też chciałabym brzozy. Szpaler traw i hortensji jak najbardziej.
Nie mam pomysłu na "rozmycie"
Ogród wśród pól i wiatrów 10:13, 18 cze 2019

Do góry
Kawa napisał(a)
napisałam larissa myślałam artemis
brzozy wielkoludy ale już w zeszłym roku ładnie przybrały a teraz szaleją!!

No właśnie się dziwiłam, że się o larissę pytasz, hehe..
A brzozy .. kurcze, wielkie byczki są jak nie wiem co!
Lubie ję.. bardzo nawet W jednej budce na brzozie mam malutkie sikorki bogatki

Busz brzozowy

A tu przez bonicę pod brzozy
Krajobraz zapożyczony - lipa. Mam nadzieję, że pszczoły już ją znawigowały
Ogród wśród pól i wiatrów 09:42, 18 cze 2019

Do góry
napisałam larissa myślałam artemis

brzozy wielkoludy ale już w zeszłym roku ładnie przybrały a teraz szaleją!!
Ogród wśród pól i wiatrów 09:14, 18 cze 2019

Do góry
Kawa napisał(a)
śliczna ta larissa
może gdzieś wepchnę chociaz białego u mnie jakoś nie ma

Lariska dopiero zaczyna nieśmiało I ona jest różowa
Biała to Artemis...

No i z białych mam jeszcze maleńką meidiland pod brzozami,
ale ta to jeszcze ok tygodnia potrzebuje do pełni kwitnienia

PS. Zobacz Kami jak te brzozy u mnie urosły..
Kurczę, dopiero co były patyczkami ...
Nowocześnie z różAnką :D 21:42, 17 cze 2019

Do góry
Bogdziu ja generalnie jestem w szoku! Co wieczór wylatują i jest ich setki
Niewiem czy dam radę bez chemii
Para fotek z dzisiejszych prac. Podsadzilam przywrotniki wokół brzozy i przesunela trzcinniki w jeden szpaler

Na zielonej... trawce :) 21:59, 16 cze 2019

Do góry
amatorodniczka napisał(a)
Przepięknie ! Widać staranność i ogrom pracy jaką włożyłaś żeby uzyskać taki efekt !

My posadziliśmy na razie dwie doorenboss ale będzie więcej Powiedz proszę lepiej sadzić brzozy przed choinkami (np. serby) czy za ? Chyba jednak brzozy przed serbami nie? Jakie masz odległości pomiędzy brzozami?

Dziękuję, pracy fakt było sporo, ale podoba nam się

Jeśli serby posadzisz przed brzozami zakryją to co najpiękniejsze w doorenbosach, czyli niesamowitą biel pni
U nas są posadzone co mniej więcej 2-3m
Na zielonej... trawce :) 21:52, 16 cze 2019

Do góry
Przepięknie ! Widać staranność i ogrom pracy jaką włożyłaś żeby uzyskać taki efekt !

My posadziliśmy na razie dwie doorenboss ale będzie więcej Powiedz proszę lepiej sadzić brzozy przed choinkami (np. serby) czy za ? Chyba jednak brzozy przed serbami nie? Jakie masz odległości pomiędzy brzozami?
Nowoczesny ogród ze skarpami 11:40, 15 cze 2019

Do góry
U nas prace ciągle trwają, eM jak zwykle pogania, bo chce już trawnik

Pod cisy dałam też przekompostowaną korę, chyba nie zakwasi zbytnio gleby?
Z tego co wyczytałam to cisy nie lubią kwaśnej..

(wiem, ta rabata jest strasznie wąska, ale eM chciał tu mieć zimozielony żywopłot to będzie miał i będzie przycinał żeby nie zrobił się za szeroki)

Już pojawia się między nimi masa malutkich chwastów !! eM powiedział, że "jeszcze będę płakać", że nie dałam szmaty i nie tylko on, ale i masa innych "odwiedzających osób" tak mi prognozuje
W części gdzie mieszkają nasze cztery pieski, posadziliśmy dwie brzozy Doorenbos, aby zapewnić choć trochę cienia pieskom, bo w te upalne dni mają do południa słońce..

I obsadziliśmy malutką rabatę obok garażu przy gabionie miskantami Kleine Silberspinne.

Poustawialiśmy też wstępnie nasze "głazy". Największy okaz jeszcze niewiadomo gdzie stanie, czeka w kolejce

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 09:35, 15 cze 2019

Do góry
Betka napisał(a)
Sylwia ale u ciebie kwiatow!! Pięknie! łąka kwiatowa cudo brzozy już podrosly no pięknie po prostu twój ogród żyje kompie się w kolorach, oczu oderwać się nie da!
Napisałaś u mnie ze może w końcu się poznamy czy będziesz na spotkaniu na Lubelszczyźnie? Pozdrawiam kochana i uważaj na upały! Dają popalić! Buziaki

U Anpi?Tam bedę
Ogrodowe marzenie Mrokasi 08:45, 15 cze 2019

Do góry
quote=Johanka77 napisał(a)]

Ależ, ależ... przepiękniutko!!!

U nas burze były wczoraj od południa i w nocy.
Ale takie jak u Asi, z miarowym deszczem, bez wichur.

Jutro mają być znowu burze po południu, więc dziś nawiozłam iglaki i hortki... pierwszy raz w tym roku
Generalnie nieczasowa jestem jeśli idzie o odżywki w tym sezonie.
Ani nawozu, ani oprysków.
Nawet jakiejś plamistości mi brzozy dostały.

Muszę chyba się ogarnąć.

Asiulka, cieszę się, że Ci się podoba . Ja też jestem na bakier z nawożeniem, szybciej robię opryski, żeby mi robale i grzyby nie zniszczyły roślin.

Magleska napisał(a)
nadrobiłam
pięknieją Ci rabaty cudnie nowe zawilce dorodne ….i z chęcią obejrzę przerabianą rabatę
ja dziś tylko wykopałam kilka padniętych cisów -mam nadzieję ,ze jutro trochę poplewię ,bo chwastom upał nie przeszkadza

Madziu, staram się by było pięknie . Ja też plewię ale komary pożerają żywcem. Dziś i jutro mam zamiar, oprócz wsadzenia zawilców , powalczyć trochę ze szczawikiem bo mi wszystko zarasta i chciałabym zdążyć zanim zakwitnie.

Gosiek33 napisał(a)

W końcu ogrodnik jest od przesadzania

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 07:25, 15 cze 2019

Do góry
Sylwia ale u ciebie kwiatow!! Pięknie! łąka kwiatowa cudo brzozy już podrosly no pięknie po prostu twój ogród żyje kompie się w kolorach, oczu oderwać się nie da!
Napisałaś u mnie ze może w końcu się poznamy czy będziesz na spotkaniu na Lubelszczyźnie? Pozdrawiam kochana i uważaj na upały! Dają popalić! Buziaki
Ogrodowe marzenie Mrokasi 23:13, 14 cze 2019

Do góry
mrokasia napisał(a)
Krąży nade mną burza. Niebo ciemne, od czasu do czasu zrywa się wiatr, komary tną jak wściekłe. Grzmi i czasem nawet coś błyśnie. Ale nie pada... póki co spadło z 10 kropel i finito. Ale nie tracę nadziei na wodę z nieba. Ustawiłam jednak podlewanie na jednej z rabat.
I pstryknęłam kilka pochmurnych fotek.
Tu mam niebiesko

Ależ, ależ... przepiękniutko!!!

U nas burze były wczoraj od południa i w nocy.
Ale takie jak u Asi, z miarowym deszczem, bez wichur.

Jutro mają być znowu burze po południu, więc dziś nawiozłam iglaki i hortki... pierwszy raz w tym roku
Generalnie nieczasowa jestem jeśli idzie o odżywki w tym sezonie.
Ani nawozu, ani oprysków.
Nawet jakiejś plamistości mi brzozy dostały.

Muszę chyba się ogarnąć.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies