Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Altana w ogrodzie 00:29, 16 paź 2016

Do góry
Ponieważ zaglądający do mnie piszą , że podobnej altany jeszcze nie widzieli to pokazuję ją w wątku o altanach, może Ktoś zrobi lub zamówi sobie podobną
Tu ma być ogród :) 00:18, 16 paź 2016

Do góry
Aggaa napisał(a)

miałam na myśli przed różami jakieś niskien trawy, ale po bokach też będzie super )

przed różami właśnie albo zrobię tą kostkę bukszpanową, albo będą carexy z szałwią i jeżówkami ( tak w tym roku było)

Początak czerwca, gdy szałwia rządziła

A tu koniec lipca, gdy jeżówki kwitły

Tu ma być ogród :) 23:55, 15 paź 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Reni działania popchnęły mnie do tego, żeby jeszcze teraz coś zadziałać u mnie, a nie zostawiać na wiosnę.
A prawda jest taka, że jak tą rabatę robiłam, nie pomyślałam, że kształt obwódek pod drzewami uniemożliwi wiele ruchów.
A już na 27 stronie Asia taki pomysł mi zapodała

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4999-tu-ma-byc-ogrod?page=27

Mnie też Reni zapał zmobilizował. Jutro mam nadzieję posadzić choć same danici
Ta wersja też jest fajna, ale mi jakoś podoba się gdy róża jest czymś podsadzona.
Przerwa na kawę... 23:53, 15 paź 2016

Do góry
U mnie niecierpki zmroziło. Surmia cała opadła. Mariken zrzucił połowę liści. Jesień...

A takie cudo sprawiłam sobie dziś - porządna sadzarka. Z lewej stara, która nagle w trakcie sadzenia się złożyła. Sprężyna wyszła na zewnątrz. Próba naprawy mało skuteczna. Z prawej nowa, tą chyba trudno będzie zgnieść nawet na glinie.
Tu ma być ogród :) 23:35, 15 paź 2016

Do góry
Aggaa napisał(a)
troszkę podobnie jak U Reni, może u niej się zainspirujesz?
Kosteczki na ierwszym rysunku fajnie wyglądają

Reni działania popchnęły mnie do tego, żeby jeszcze teraz coś zadziałać u mnie, a nie zostawiać na wiosnę.
A prawda jest taka, że jak tą rabatę robiłam, nie pomyślałam, że kształt obwódek pod drzewami uniemożliwi wiele ruchów.
A już na 27 stronie Asia taki pomysł mi zapodała

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4999-tu-ma-byc-ogrod?page=27

Lawendowy zawrót głowy 23:17, 15 paź 2016

Do góry
Hihi
Bajkowy ogród Weroniki 23:14, 15 paź 2016

Do góry
Tu ma być ogród :) 23:03, 15 paź 2016

Do góry
Zrobiłam szkic z 2 możliwościami - a może jeszcze ktoś coś innego zaproponuje.

Jedna uwaga - rabatę można poszerzyć o jakieś 20 - 30 cm.

Bajkowy ogród Weroniki 22:56, 15 paź 2016

Do góry
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:56, 15 paź 2016

Do góry
Wiedziałam, że się ze mnie śmiejecie jak tyle wpisów zobaczyłam
Także wpadłam oznajmić, że żyję Rąk, nóg i pleców nie czuję ale ... jestem z siebie dumna ... posadziłam wszystkie bukszpany!!! i jeszcze przesadziłam te od Karoli ... w sumie 100sztuk przez moje rączki przeszło
Łatwo nie było bo oczywiście najpierw trzeba było dobrze wszystko rozmierzyć - zrobić kwatery roślinkom, potem przesadzić róże i miscanty + bergenie ... no i wiadomo, że nie na zasadzie wykopać dołek, roślinka do środka i zasypac tylko wykopać głęboki dołek, nakłaść obornika, wymieszać z ziemią, dopasować roślinę i jeszcze wzbogacić mączką ... następnie w ten sam sposób ze stówką bukszpanów zrobic ... przy czym manewrować jeszcze między rurami od systemu nawadniającego Nie obyło się oczywiście bez problemów ... a mianowicie uszkodziłam jedną linię zasilającą donice przy tarasie ... na szczęście udało się szybko usunąć usterkę Boszsze jaka jestem zmęczona ... nie wiem jakim cudem udało mi się to wszystko wsadzić? ... chyba bardzo chciałam i musiałam (żeby buksiki się nie zmarnowały). Właśnie wzięłam gorącą kąpiel i idę spać
Na posty odpowiem jutro

I jeszcze dwa zdjęcia w trakcie dzisiejszych prac
Tu ma być ogród :) 22:50, 15 paź 2016

Do góry
A tak się rabata zaczyna - pierwsze przęsło przy bramce, tu są już miskanty ML od zeszłego roku to chcę powielać przy każdym przęśle.

Po drugiej stronie bramki też są miskanty (przęsło pomiędzy bramą i bramką)

Tu ma być ogród :) 22:46, 15 paź 2016

Do góry
Jest potrzeba zmian - koła buksowe się nie sprawdziły, za dużo miejsca zabierają nic się przy nich nie da dosadzić i przez to łyso jest przy ogrodzeniu.
Chcę posadzić po 2 miskanty ML na tle przęseł (takie rozwiązanie już jest przy pierwszym przęśle)
To co zostaje nieruszane na tej rabacie to róże i Umbry, a cała reszta może wędrować.
Pytanie główne co zrobić z bukszpanami - kostki, czy żywopłot?
Skłaniam się ku kostkom, ale w którym miejscu mają być?
Przed Umbrami, czy przed różami?

Miłkowo - sezon 2016-2022 22:38, 15 paź 2016

Do góry
Milka napisał(a)

Asia, wcale nie czyściutko, praktycznie od 2 miesięcy nic nie robię, jakieś drobiazgi, zachwaszczone, igliwia pełno, kantów brak, liści pełno, bukszpany nie docięte itd. ale to nie powinno nas tak martwić, kiedys się zrobi. Teraz te cebulowe trzeba jakoś posadzić, to chyba priorytet.

zobacz ile tu tylko liści

Jakie cudne te Twoje zakątki, a te liscie dodają uroku, chodz u siebie bardzo ich nie lubie, ostatnio wiatry były przychylne i nawiało właścicielom tych drzew Czy te miłorzęby to kupowałaś jako drzewa czy na pniu? Są piękne i ile mają lat. Mam też w planie, ponoć to drzewa szczęcia więc mus je mieć A te o bordowych liściach to NIgra czy coś innego? Wiesz ja teraz na etapie planowania a tylko drzewa tam chce sadzić Pozdrawiam i wszystkiego dobrego dla córci
Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 22:33, 15 paź 2016

Do góry
Ewik napisał(a)

Już sie fajnie zapowiada, bedzie przedłuzona do końca ?

Ewka, plan był taki, takie schody Pień jabłonki jest (jeszcze) za zaplanowanymi ostróżkami. Czy to będzie realizowane? Nie wiem czas pokaże

Ogród w remoncie 22:26, 15 paź 2016

Do góry
Tak naprawdę to obszaru to ja mam jeszcze więcej bo po drugiej stronie domu też jest jeszcze nasza działka ale tam jest tylko łąka którą się kosi 2,3 razy do roku . Może kiedyś sprzedamy ten kawałek. Jest tam jeszcze z 1200 m .
Ogród Mirelli 22:18, 15 paź 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

No widzisz. Dobrze go znasz
To droga do sukcesu

Mirelko, piszesz, ze masz gęsto posadzone rozplenice. Możesz ze schodowej kilka przesadzić tutaj wiosną, czy też w maju... One się chyba bardziej rozrosną

A może coś w ten sposób wymyślić?

Rh posadzić w grupie. Fajnie by było, gdyby dać im kwaśną ziemie i nie sypać żwirkiem, taki oddzielony pas, łatwiej byłoby je doglądać,
z przodu dać rozplenice - szpaler, za nimi dosadzić jeszcze dwie hortki...
Z tyłu dosadzić jeszcze te żółte tuje, trzmielinę pociąć na kulkę i dosadzić z tyłu obok tego lewego cyprysika, też zrobić z niego kulkę, a z prawej tujki, jak tu ci dobrze radzi Ania ciąć stożek ...
te płożące jałowce też bym usunęła ...

Iwonka podoba mi się to co proponujesz.
Rh bym nie chciała ruszać. Poza tym tam rosną trzy piwonie, które teraz mają już ścięte liście i ich nie widać.
Aurera Nana chce dosadzić tam gdzie rosła ta uśmiercona. Iwonko może zdjęcie tak tego nie oddaje, ale fajnie to wygląda tzn.dwa rh w rogach, za nimi nieco trochę w środku po obu stronach aurea nana.
Wszystkie jałowce bym przesadziła i kosodrzewiny również. Nie wiem czy trzy hortki się zmieszczą - raczej nie.
W najgorszym wypadku zostanie ta jedna, która rośnie, a za nią w miejscu wysadzonych kosodrzewin bym posadziła Miskanty ML.
Rozplenice bym posadziła w szpalerze tak jak proponujesz
Co o tym sądzisz?
Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 22:02, 15 paź 2016

Do góry
i na dobranoc jeszcze kilka dzisiejszych kwiatkow
Ogród, a najlepiej piękny ogród - jak się do tego zabrać? 22:02, 15 paź 2016

Do góry
Dzisiaj było pięknie i trochę podziałałam, wielkich efektów nie widać, bo pomagał mi mój 3-letni synu. Bardzo energiczny, niezbyt posłuszny, a do tego "pomysłowy Dobromir".
Mój eM przywiózł mi dzisiaj skarb od Pana z naszej wsi, który kiedyś miał konie. Koni nie ma już co najmniej od roku, ale sporo dobra po nich zostało. Zmartwiłam się tylko jak otworzyłam jeden z worków, bo zauważyłam jakieś stworzonka. Dzięki grafice Google wyeliminowałam turkucia, ale nadal nie wiem kim są i czy nie są przypadkiem psujami wstrętnymi. Trochę widać je na zdjęciu, może ktoś mnie oświeci?
Ogród Loczka 21:57, 15 paź 2016

Do góry
Piękne klimaty. Już tęsknię.
Ogrodowe przygody 21:55, 15 paź 2016

Do góry
iwonadm napisał(a)
Dziś troszkę podziałałam ogrodowo wsadziłam 80 szt. cebulek tulipanów, 1 paczkę czosnków.
Posadziłam bylinowe dary od Ewy, a róże grzecznie się moczą. Dziękuję Ewa jeszcze raz

Mam nadzieje, ze roslinność sie zadomowi i bedziesz zadowolona
Z cebulkami poszalałaś , mój M pomieszał mi wszystkie cebule razem , a całe lato sobie stały ... będę miała niespodziankę kolorystyczną na wiosnę
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies