Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogródek Gosi 23:15, 28 sty 2024

Do góry
Ogródek Gosi 23:14, 28 sty 2024

Do góry
52 dni do wiosny

Zaczyna więc pokazywać wrzesień w moim ogrodzie. Wiem, że dla wielu osób jesień to jeden z najgorszych okresów w ogrodzie, ale ja lubię każda porę roku. Nawet zima jest piękna. Może nie w takim wydaniu jak teraz. Wolałabym więcej słońca, ale cóż. Woda też jest potrzebna.
Dzisiaj mimo pochmurnej pogody było bardzo ciepło. Z przyjemnością pospacerowałam po ogrodzie.
Mam wrażenie, że niedługo już rozpoczną się ogrodowe prace.

Ogród Muszelki 19:23, 28 sty 2024

Do góry
'Pink Frost'

Ptasi gaj 18:37, 28 sty 2024

Do góry
basia3012 napisał(a)

Elu, ja też czekam na wiosnę. Chociaż zima w tym roku była piękna ale co zieleń to jednak zieleń. I zajęcie będzie i oko też tęskni za innym kolorem niż tylko biel.
Dobrego roku życzę, zdrowia i spokojnej Polski dla nas wszystkich.

Basiu dziękuję.
Spokój by się przydał, ale tak długo nie będzie. Może w przyszłym roku po wyborach.

Wczoraj oglądałam program na TVN24 o Orkiestrze ♥️ o jej początkach. W Roku 1993 w styczniu pierwszy raz za 3 m-ce urodziłam syna.

Zrobiłam zdjęcia z tv trochę nie wyraźne, ale zbierano i liczono pieniądze recznie w milionach.

Pieniądze w woreczkach

Kraina spełnionych marzeń 17:45, 28 sty 2024

Do góry
Wyszłam dziś do ogrodu ściąć trawy i nieco posprzątać. Małż w tym czasie pozbierał ziemię z kretowisk, wyszło tego 6 taczek. Także ten... kret pewnie dobrze się ma na maszym wikcie. Poza tym nornice zryły trawnik, ale to pewnie szybko pozarasta. W zeszłym roku, gdy tylko trawa ruszyła, to ślady tuneli od razu poznikały.
Z gorszych wiadomości jest jeszcze taka, że chwasty mają się znakomicie.
Niektóre nawet cieszą...

...inne już nieco mniej...

Pszczelarnia 14:28, 28 sty 2024

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Sylwio,

jak tych nie będę sadzić. Pobrałam tylko sadzonki z nich, posadziłam do doniczek i wyhoduję nowe rośliny. One, stare już na nic.

A to ok
Zielony Chram 13:04, 28 sty 2024

Do góry
Żurawki podobnie, jak iglaki - w zimie też są ozdobą.

Zielony Chram 12:59, 28 sty 2024

Do góry
A nie myślałaś o posadzeniu w pobliżu obwódki żurawek? Mam od wieeeeelu lat i jestem z nich bardzo zadowolona.

Roślina bezproblemowa (tylko co ok. 3 lata trzeba ją odmłodzić), zdrowa, zimozielona, łatwa do samodzielnego rozmnożenia.
W pełnej gamie kolorów: od żółci po czerń.

Odmiana np. 'Forever Red' - czerwone listki cały rok.

Zdjęcia potem usunę.
Pszczelarnia 12:33, 28 sty 2024

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Ewo robiłaś już kiedyś takie przesadzanie i odmładzanie dereniowe? Pytam bo jak Abiko wykopała dla mnie swoje derenie i ja przy sadzeniu tak je właśnie przycięłam jak Ty swoje, trzy lata zajęło im wypuszczenie jako takich badylków, a dwa- nim było wiadomo czy w ogóle przeżyły te zabiegi.

Sylwio,

jak tych nie będę sadzić. Pobrałam tylko sadzonki z nich, posadziłam do doniczek i wyhoduję nowe rośliny. One, stare już na nic.

Ogród Muszelki 12:13, 28 sty 2024

Do góry
Odnośnie do opisu z bloga:

* rzeczywiście pod chmurką bardzo wcześnie zaczynają owocować;
* pomidory są średniej wielkości;
* podając 'Betaluxy' mojej 85-letniej Mamie, skórkę musiałam jednak parzyć;
* rosną zdrowo i bardzo długo owocują (krzaczki likwidowałam pod koniec października - tylko z rozsądku).

Pszczelarnia 11:50, 28 sty 2024

Do góry
Są na tej rabacie piękne cisy

są pomarańczowe derenie 'Anny's Winter Orange'

jest wiśnia tybetańska

kalina bodnantska 'Charles Lamont'

Są też inne cisy, żółte kolumnowe - ładnie urosły przez te lata, jest też c. repandens regularnie cięty

Pszczelarnia 11:37, 28 sty 2024

Do góry
I zmobilizowałam się do odnowienia rabaty dereniowej. Otóż rabata ta po ponad 10 latach wymaga odświeżenia.
Wykopuję derenie, odmładzam i posadzę na nowo. Już nie tak gęsto. W glebie jest dużo pędów jeżyn, które inwazyjnie wchodzą znad skarpy - wszystko muszę / chcę dokładnie oczyścić. Wykopałam 4 derenie, jeszcze 5 mi zostało.

Pszczelarnia 11:29, 28 sty 2024

Do góry
Witajcie w Nowym Roku! Wszystkiego dobrego, wiele sił i chęci do pracy w naszych ogrodach.

Czas się budzić ze snu zimowego. Brakuje mi śniegu troszkę, pogoda przedwiosenna pozwala na prace ogrodowe.

Skopałam warzywnik, bo jesienią nie zdążyłam.

Zieleń, drewno i antracyt 10:12, 28 sty 2024

Do góry
Najlepiej przyrastają u mnie odmiany pełne, ale one są jak dla mnie ciężkie w odbiorze (chociaż pojedyncze kwiaty z domieszką zieleni, żółci czy pomarańczu potrafią być naprawdę urodziwe). Lubię je oglądać z daleka, z tarasu, tworzą mocne jasne plamy na rabacie. Thalia ma zupełnie inną urodę i podejrzewam, że nawet w dużej grupie wygląda delikatnie.
Zachciało mi się już takich widoków

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 09:14, 28 sty 2024

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)
Ja sobie muszę nasiona najpierw kupić

Dziś w końcu coś drgnęło i papryczki poszły na kaloryfer

Jak pieknie przygotowane!!! Ja to najmniejsza ilością angażowania czasu
Malinowy zakątek 09:12, 28 sty 2024

Do góry
Ja tylko widzialam połączenie miskant i hortensja stąd moje wątpliwości

Jakoś nie mogę znalesc chwili czasu żeby zacząć coś rysować i zeby jakis plan ulozyc na przesadzanie roślin a tu za niedługo wiosną i trzeba będzie działać z przesadzaniem

Edit:
Udało się dzisiaj posadzić poziomki Yellow Wonder

chodź się spóźniłam względem kalendarza księżycowego ale mam nadzieję że i tak będą dobrze owocować
Zielony Chram 07:44, 28 sty 2024

Do góry
Poczyniłam pierwsze próby w Garden Puzzle, wersji było mnóstwo, ale żadna nie przypadła mi do gustu w 100%. Nie sądziłam, że zaprojektowanie lewej strony altany będzie nastręczało aż tyle problemów , dodatkowo chciałam wykorzystać chociaż część z już posiadanych roślin. Gleba raczej sucha i niezbyt zasobna, lekka (będę nad nią pracować przed sadzeniem roślin), średnie natężenie słoneczne, zależne od pory dnia.

WIDOK Z GÓRY (zaznaczona planowana nowa linia rabaty)

ZDJĘCIE WYJŚCIOWE:

ROŚLINY, KTÓRE JUŻ MAM (pomarańczowe strzałki):
* 3x szczepione sosny na pniu
* 2x Kosodrzewina? (Jedna z nich przebarwia się na żółto zimą)
* 6x Niski, czerwony, kulisty Berberys (nie znam odmiany)
* Grujecznik Pendulum + Posadzone wokół niego Hiacynty

PROJEKT:
Na razie stanęło na tym, jeśli macie jakieś sugestie, to będę bardzo wdzięczna . Lista roślin do ewentualnego dokupienia:
* 9x Trzcinnik "Overdam"
* 9x Aster "Samoa Island"/ ewentualnie Bodziszek "Rozanne"
* 9x Ożanka Hyrkańska "Teucrium hircanicum"
* Obwódka: Bratki na początek sezonu/ Miejsce na ewentualne cebulowe wiosną/ Później np. Begonia Stale Kwitnąca (różowa)
* Rdest na kratce z tyłu zostanie zastąpiony zwykłym bluszczem zimozielonym "Hedera Helix"

Magary Dramaty z Rabaty 00:12, 28 sty 2024

Do góry
Magara napisał(a)

Wiosna będzie, już niedługo, damy radę

O Jeżu ogrodowy! Ale cudne fiolety bodziszkowe, pocieszyłam oko, trzeba jakoś dotrwać do kolorów i ciepłą, u mnie dziś okropnie było.
Magary Dramaty z Rabaty 00:00, 28 sty 2024

Do góry

Wiosna będzie, już niedługo, damy radę
Magary Dramaty z Rabaty 23:59, 27 sty 2024

Do góry
Przeglądałam ostatnio moje zdjęcia z sezonu 2023 pod wpływem Ewy-Andy - żeby zobaczyć jak się ma kwitnienie bodziszka wspaniałego do szałwii
I z tej właśnie okazji, uznałam, że przypomnienie pewnych kadrów wiosennych - tych wczesno-wiosennych i tych późno-wiosennych nie zaszkodzi

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies