Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Muszelki

Ogród Muszelki

Muszelka 11:59, 28 sty 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Miałaś przy nim problemy z magnezem?

Nie, nigdy.

Może dlatego, że nie żałuję pomidorom popiołu?
Palimy w kominku drewnem bukowym, z którego popiół zawiera spore ilości Mg.

Masz popiół? Jeśli nie, to też mogę dorzucić do paczki.
Muszelka 12:13, 28 sty 2024

Odnośnie do opisu z bloga:

* rzeczywiście pod chmurką bardzo wcześnie zaczynają owocować;
* pomidory są średniej wielkości;
* podając 'Betaluxy' mojej 85-letniej Mamie, skórkę musiałam jednak parzyć;
* rosną zdrowo i bardzo długo owocują (krzaczki likwidowałam pod koniec października - tylko z rozsądku).

Muszelka 12:16, 28 sty 2024

MagdaLenka napisał(a)
Muszelko, dzięki za link. Też obejrzałam i wypróbuje sposób z podlewaniem aspiryną.
Podbijam pytanie Patrycji, czy Betalux nadaje się na przeciery...

Tak, ale typowo na przeciery są lepsze odmiany.
Patrycja_KG_Lu 17:58, 28 sty 2024

MagdaLenka napisał(a)
Muszelko, dzięki za link. Też obejrzałam i wypróbuje sposób z podlewaniem aspiryną.
Podbijam pytanie Patrycji, czy Betalux nadaje się na przeciery...

Na przetwory wybrałam na ten rok Cornabel F1 u siebie z tym, że on do tunelu i wysoki dość. Jedyny jaki F1 będę mieć. Widziałam na jesieni dużo podsumowań pomidorowych na grupie FB „Mam szklarnie” gdzie on się powtarzał w polecajkach. Na zdjęciach jakie wrzucali krzaki oblepione pomidorami. Do tego spróbuje właśnie z Betaluxem choć nie jest taki „suchy”. Chce mieć też nadmiar tych wczesnych do jedzenia by podzielić się z sąsiadką.
Muszelka 18:16, 28 sty 2024

Poczytałam o 'Cornabel F1'. Super! Bardzo obiecująca odmiana!

I jako F1 z pewnością będzie zdrowo rosnąć.
Muszelka 19:23, 28 sty 2024

'Pink Frost'

Patrycja_KG_Lu 20:19, 28 sty 2024

Przepiękne ciemierniki. Będę dawać znać o Cornabel w sezonie i w podsumowaniu pomidorowym.
Gruszka_na_w... 21:19, 28 sty 2024

Niesamowite te ciemierniki. Śnieg nie zrobił im żadnej krzywdy.
Betaluxy lubię za ich bardzo wczesne owocowanie. Zdarzało się, że pierwsze owoce miały w pierwszych dniach lipca. Nadawały się do robienia soku, który był bazą chłodnika pomidorowego podczas upalnych dni (grzanki czosnkowe i bazylia były dodatkiem).
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Magara 00:16, 29 sty 2024

Mignął mi post o pomidorach na przetwory. Z przetworów pomidorowych robię od lat passatę - jako dodatek do makaronów (głównie) czy do pizzy (okazjonalnie).
Pomidory do tejże passaty daję jak lecą, każdy jeden się sprawdzi Jak są tanie w marketach w sezonie kupuję, jak mam swoich nadmiar - też przerabiam. W zeszłym sezonie po raz pierwszy zaczęłam zapisywać ile czego zrobiłam - w 2023 prawie 70 słoików dżemowych, a już widzę, że trzeba oszczędnie gospodarować, bo Towarzystwo żarte

Muszelko, mam nasiona Philovity
Czy w foliaku sadzonka się sprawdzi czy to nie ma sensu???
Muszelka 10:25, 30 sty 2024

Magara napisał(a)
W zeszłym sezonie po raz pierwszy zaczęłam zapisywać ile czego zrobiłam - w 2023 prawie 70 słoików dżemowych, a już widzę, że trzeba oszczędnie gospodarować, bo Towarzystwo żarte

Muszelko, mam nasiona Philovity
Czy w foliaku sadzonka się sprawdzi czy to nie ma sensu???

Wniosek: dżemy pyszne, skoro Towarzystwo żarte

'Philovity' miałam tylko raz, pod chmurką.

Przeczytałam, że nadają się do szklarni/foliaka. Pewnie szybciej zaczną owocować, może w smaku jeszcze słodsze?

Pytanie tylko, czy nie szkoda dla nich miejsca, skoro one rosną, jak monstrum...