Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ogrodowe wariacje 20:02, 24 maj 2022

Do góry
Wiaan napisał(a)
Masa larw i jeszcze coś takiego

Moim zdaniem ten nawóz posypany za blisko krzewu i główny przewodnik został uszkodzony.

Trzeba całą ziemię usunąć wykąpać korzeń tak jak Martka radzi.

Z misecznikiem/tarcznikiem nie jest tak źle wystarczy opryskać dokładnie musi spływać po gslaxkach preparatem na misecznika i powtórzyć za 2 tygodnie drugi raz.
Do rozcieńczonego preparatu dodać łyżkę mydła ogrodniczego dłużej się trzyma.
Małymi krokami-Ogród Wioli 19:50, 24 maj 2022

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
U mnie też bodziszki kupione w zeszłym roku bardzo ładnie się rozrastają.

Wiolu pięknie się wszystko rozrasta hakomy super. Kiedy ją do takiego stanu dojdę.
Kupiłam dzisiaj hakomy "beni-kaze". Będę sądziła w miejsce juk.

Lilaki pachną aż nozdrza zatyka. Bardzo je lubię.

Fajnie Elu , że bodziszki Ci ładnie rosną

Moje hakonki rosną już trochę,dlatego są już duże
Twoje też urosną daj im czas... Daj dobrej ziemi...kompost wymieszaj z ziemią rodzimą i przekompostowanej korą a będą super rosły

Tak lilaki cudnie pachną też je bardzo lubię, stąd kupiłam kolejne
Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 19:39, 24 maj 2022

Do góry
daredevil napisał(a)
Kamczatki co 60 cm a i ta za jakiś czas będą miały ciasno.

Palibiny golę na okrągło (takie pół kuli) po kwitnnieniu, a i tak odrastają w przyspieszonym tempie, przyrosty mają po 10-40 cm w ciągu roku. Pokażę jak je obetnę

pozdrawiam, miłego tygodnia!

Ja też gole np figury kwadrat lub prostokąt za miesiąc mam kulki kwitnące drugi raz.
Lilaki pięknie wyglądają nawet bez kwitnienia. Ilistnienie mają bardzo ładne.
Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 19:34, 24 maj 2022

Do góry
Fleszu napisał(a)
jeszcze trochę i sytuacja zacznie się normować. Dziś GUS podał dane, 26% mniej budów się w kwietniu rozpoczęło w porównaniu z kwietniem 2021. Deweloperzy zwalniają z nowymi projektami bo przez podwyżki stóp ludzie nie dostają kredytów. W przyszłym roku będzie łatwiej budować.

To zależy w którym miejscu kraju. W Wawie tam dalej szaleją. Fundusze nie mają gdzie inwestować wykupują całe piętra. Ceny za metr z kosmosu. Wynajem za ok 50 M2 ok 4-5 tysiecy.
Taniej to tylko ciut będzie.
Małymi krokami-Ogród Wioli 19:24, 24 maj 2022

Do góry
U mnie też bodziszki kupione w zeszłym roku bardzo ładnie się rozrastają.

Wiolu pięknie się wszystko rozrasta hakomy super. Kiedy ją do takiego stanu dojdę.
Kupiłam dzisiaj hakomy "beni-kaze". Będę sądziła w miejsce juk.

Lilaki pachną aż nozdrza zatyka. Bardzo je lubię.
Ptasi gaj 18:00, 24 maj 2022

Do góry
Kasiu byłam w Melonie i znowu nakupilam Rododendron"Astrid" 2 szt bardzo ładny kolor. 2 szt klonów palmowych no i dokupiłem traw 5 szt hakomek Beni kaze.
Chce wyrzucić wszystkie juki i zastąpić hakomkami.

Te

Mam cały balkon zawalony zakupami i jeszcze moje flance osobiście wysiane szałwia oznaczona i jeżówki.
W słoiku bananowa

Bylinowa łąka 17:02, 24 maj 2022

Do góry
Urszulla napisał(a)

Będę podglądać Twoje molinie. Czytałam o przebarwiających się ale3 nie znalazłam. Mam zieloną z czarnymi kwiatostanami.

Moje molinie przebarwiają się na żółto. Mam też dwie z ciemnymi kwiatostanami, kupowałam jako Black Arrow. Teraz szukałam takich niższych, bo u mnie ładnie rosną i wcześnie ruszają.

Waclaw napisał(a)

wciąż zapowiadają deszcze ale u mnie od dawna ani kropli. Ponieważ ziemię mam bardzo urodzajną ale bardzo przepuszczalną to cała wilgoć z podlewania ucieka głęboko. Muszę wciąż podlewać i już się zastanawiam ile zapłacę za wodę.

Wacku już tragedia się robi przez ten brak opadów. Moja mama podlewa już tylko wybrane rośliny. A co dalej...
Beatka z ogrodu na piasku dodaje do swojej rodzimej gleby w dołki pod rośliny hydrożel. Może to nie jest taki głupi pomysł.

Gosiu na pierwszej focie to nie jest Watanabe to raczej Kilimandżaro.
Widziałaś jak u mnie wygląda u ciebie jakaś dziwna korona.

Powiem szczerze że te kaliny niektóre podobne do siebie. Małe różnice. Mam sporo kalin nie pamiętam nazw, ale Watanabe i Kilimandżaro rozróżniam.

Jeżeli chodzi o Kilimandżaro moja jest bardziej kopiasta doniz stożkowata.

Pojadę to zrobię fotkę. Otoczona roślinami więc trudno będzie.

Najlepiej jakbyś zrobiła fotkę z liścia to porównamy.

Pewnie, że możemy porównać. Jak będę na działce to też zrobię fotki. Ale i tak je bardzo lubię. Najmniej podoba mi się ta kupowana jako Wanatabe. Może z czasem jednak zyska na urodzie, albo zacznę ją prowadzić jak drzewko, choć to chyba głupi pomysł, bo sarny lubią o takie młode pieńki się ocierać.
Sąsiad w sobotę już swoją łąkę skosił. U mnie nie było ema, to nawet ścieżki i wokół domku nie koszone. Ja tam wolę inne zajęcia.

Margerytka40 napisał(a)
Mam tę molinię Poul Petersen. Bardzo ją lubię. Z kłoskami ma u mnie 50,60 cm. Jesienią robi się żółto pomarańczowa. Chyba nie mam żadnej fotki ale poszukam jeszcze

To fajnie, że też masz tą molinię. W sezonie porównamy.
April podbija las... 12:57, 24 maj 2022

Do góry
Jolu przepięknie. Wprost nie do uwierzenia że taki areał. Wydaje się, że to hektary tych pięknych widoków.
Kolor niebieski z fioletem i bielą współtworzą niesamowity widok.

Już mi się nie chce nic przerabiać, ale widząc twój raj zastanowię się sosny i brzozy już mam
Pamiętajcie o ogrodach 07:51, 24 maj 2022

Do góry
Witam Grzesiu

Te chodniczki ceglane bardzo mi się podobają. Zrobiłeś bardzo dużo w ciągu tych kilku lat. Wszystko misternie rozplanowane i nasadzone. Masz bardzo dużo roślin.
Przed tarasem porzadeczek zapanował.
Nie byłam nie widziałam jak rozwiązałes teren po tych jalowcachbprzy drodze daj nowa fotkę.
Przeglądając twoje fotki z początku maja to u mnie dopiero takie są.

Piersi taki ładny a u mnie jakoś się nie zadomowił. Może spróbuję jeszcze raz.

Pozdrawiam
Ogród Basi 23:31, 23 maj 2022

Do góry
Witam Basiu

Tnij lilaka normalnie jak żywopłot po okwitnieciu. Nic mu nie będzie. Każdego roku przycinam swoje i są gęste i kwitną drugi raz.
Pozdrawiam

Będę cięła, na 100 %.
Dzięki za odwiedziny.
Sezon 2017 u Hanusi 22:47, 23 maj 2022

Do góry
Witaj Haniu

Piszesz Haniu o siarczanie amonu aby podsypac garść?
Można pod Rodki i borówkę.

Pozdrawiam i zdrowia życzę
Zacisze Alicji 22:36, 23 maj 2022

Do góry

Alicja piękny rodem kolor fantastyczny. Od jutra go będę szukać długo jest u ciebie a może znasz nazwę.
Ładnie się już u ciebie rozwijają u mnie ok 1 tygodnia pewnie rozkwitną. Azalie w tym roku są u mnie w zesniejsze.

Elu! Dziękuję, bardzo lubię te dwa różowe różaneczniki, bo dostałam je ponad dziesięć lat temu od koleżanek ze studiów,
które przyjechały do mnie w odwiedziny. Niestety nie znam ich nazwy. U mnie też azalie trochę wcześniej zaczęły kwitnienie.
Ogrodowe wariacje 22:34, 23 maj 2022

Do góry
Martka ja nigdy nie miałam opuchlakow na cisach więc tak palnęłam, czerwce owszem. Jak tak piszesz to moga być opuchlaki i czerwce które wysysają z pędów i igieł sokim a opuchlak obgryza.
Teraz dużo szkodników się przynosi że szkółek bo nie wiadomo co w ziemi siedzi.

Nigdy nie miałam ślimaków gołych jak zaczęłam kupować hosty to się pojawiły ślimaki je uwielbiają.
Bylinowa łąka 22:00, 23 maj 2022

Do góry
Gosiu przepiękny domeczek jak w bajce tak masz. Nie widać u ciebie suszy. Trawy bujne
Bylinowa łąka 21:55, 23 maj 2022

Do góry
Gosiu na pierwszej focie to nie jest Watanabe to raczej Kilimandżaro.
Widziałaś jak u mnie wygląda u ciebie jakaś dziwna korona.

Powiem szczerze że te kaliny niektóre podobne do siebie. Małe różnice. Mam sporo kalin nie pamiętam nazw, ale Watanabe i Kilimandżaro rozróżniam.

Jeżeli chodzi o Kilimandżaro moja jest bardziej kopiasta doniz stożkowata.

Pojadę to zrobię fotkę. Otoczona roślinami więc trudno będzie.

Najlepiej jakbyś zrobiła fotkę z liścia to porównamy.
Ptasi gaj 21:46, 23 maj 2022

Do góry
Gosiu u nas też specjalnie nie padało podobno w nocy więc deszczu nie widziałam.

Właśnie nigdy nie grzeszę

Gosiu to Watanabe. Kilimandżaro u mnie jeszcze trochę czasu potrzebuje aby rozkwitnąć pąków ma dużo.

Susza ogromną i u nas żeby nie studnia to byłaby tragedia. Zawsze dziękuję niebiosom, że mnie w porę oświeciły i wykopałem studnie.
Ogród z uśmiechem 21:41, 23 maj 2022

Do góry
Jolu gdzie ty siedzisz z aparatem, że takie piękne foty ptakom robisz.
Ptaki się nie boją. U mnie takie foty ptakom są nie do zrobienia.

Piękne tulipany i jeszcze kwitną u ciebie.

Haha, siedzę Elu w oknie za szybą dlatego się nie boją. Rzadko udaje mi się zrobić zdjęcie "na żywo", czasami czekam na tarasie z włączonym aparatem na kolanach i czatuję bez ruchu.
Dziękuję za miłe słowa
Ogród Basi 21:39, 23 maj 2022

Do góry
Witam Basiu

Tnij lilaka normalnie jak żywopłot po okwitnieciu. Nic mu nie będzie. Każdego roku przycinam swoje i są gęste i kwitną drugi raz.
Pozdrawiam

Ogrodowe wariacje 21:29, 23 maj 2022

Do góry
Wiaan napisał(a)
Czy to jakiś grzyb ? Mam dwie donice z cisami, w jednej są nowe przyrosty, a w drugiej na kilku gałązkach mam takie coś, chcę opryskać przeciwgrzybowo.

Kolejna sprawa to na listkach grabu, także go mam w donicy, mam takie powygryzane dziurki, czym zadziałać? Zauważyłam pod spodem takie mikro pajączki. Dodatkowo takie małe ciemne kropki się pojawiły. Nie miałam wcześniej grabów, nie wiem co zastosować aby się nie rozprzestrzeniało.

Wian to pewnie czerwce na łodygach przyklejone sprawdź. One wypijają soki w cisach i takie są konsekwencje. Opuchlak na cisach raczej nie żeruje.
Trzeba koniecznie opryskać.

Jeżeli chodzi o graba to mogą być opuchlaki przynajmniej na tym jednym liściu. Sprawdź w donicy.

Ogród z uśmiechem 21:19, 23 maj 2022

Do góry
Jolu gdzie ty siedzisz z aparatem, że takie piękne foty ptakom robisz.
Ptaki się nie boją. U mnie takie foty ptakom są nie do zrobienia.

Piękne tulipany i jeszcze kwitną u ciebie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies