Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 23:19, 30 mar 2022

Do góry
Dorii napisał(a)
Zaintrygowana komentarzem Wiolki zaczęłam kombinować i po wybraniu menu strony(u mnie trzy pionowe kropeczki)zaznaczyłam wersja na komputer i teraz jest ok.

Właśnie też tak zrobiłam i jeden wpis mam z literami dużymi a następny maczek. Coś jest w systemie. Trzeba czekać.
Ogród Basi 22:33, 30 mar 2022

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Basiu wprawdopodobnie w całej Polsce Bergenie takie są. Coś im w tym roku nie pasuje. Ja też podlałam w zeszłym tygodniu zobaczę czy coś ruszy
Moje oklapnięte leżące i na dodatek bażanty mi liście zmieszały z ziemią. Może w sobotę zrobię gnojówkę z obornika i je podleje
Katastrofa

Co ty za dołki robisz to pod Rodki? Co dajesz do tych dołków. Toszka też pisała, że trzeba dobrze ziemię dołki przygotować do posadzenia rodaków. Oby ci się udało.
Też chce że 2-3 kupić u mnie dobrze rośnie Nowa Zemla.
Reszta to takie sobie.

Pozdrawiam

Elu, ja do tych bergenii to już z sekatorem podeszłam. Okazało się, że te grube pędy w większości były czarne i spróchniałe w środku a na ich końcach były te liście zwiędłe. Wycięłam te pędy, powycinałam też te miękkie liście. Trochę przy tym sadzonek udało się odzyskać to je posadziłam. Może się przyjmą.

Elu, ja dołki pod rh robiłam zgodnie z radami Mirki, Bogdzi i Eli. Kopałam doły około 80-90cm średnicy i 50 cm głębokości. Dawałam do nich ziemię rodzimą, torf kwaśny (ok 1,5-2 worki)o ph 3,5-4,5, kolki spod sosny (dawałam dużo, ok 1 worek), korę drobną przefermentowaną i kilka garści siarczanu amonu. Wymieszałam to, polałam wodą, udeptałam i po tygodniu posadziłam rh.
Posadziłam te niezawodne rh, polecane przez dziewczyny: Novą Zemblę, Catawbience Grandiflorum, Cunningham White. Miałam już od roku Rasputiny ale były posadzone byle jak to je też posadziłam na nowo, w lepiej przygotowane dołki.
Mam nadzieję, że mój wysiłek nie pójdzie na marne i rodki będą mnie cieszyły przez wiele lat.
Słoneczny Ogród 22:06, 30 mar 2022

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)
Wczoraj wybrałam się na łowy
Odwiedziłam szkółkę i centrum ogrodnicze w efekcie mam bardzo dobry humor
Kupiłam
- 3 szt grab Fastigiata
- klon shirashawy Aureum
- kalina Kilimandżaro
- kalina Vatanabe
- klon palmowy Orange Dream 2 szt
- kalikarpa Profusion
- hortensja Wims Red
- ilex Argentea
- piwonia drzewiasta

Mam kalina Vatanabe, Kilimandżaro, klon palmowy Orange Dream, hortensja wims Red

Rosną bardzo dobrze i kwitną też. Kilimandżaro kwitnie non stop. Watanabe w zeszłym roku po raz pierwszy zakwitła imponująco nie było przymrozku trzeba też to wziąć pod uwagę gdyż wypuszcza kwiaty razem z liśćmi. Zresztą mam kilka rodzajów kaliny.
Klon palmowy jeden mniejszy drugi większy bardzo szybko rośnie i ma piękne liście to jeden z tych które nie marzną.
Hortensja też pięknie kwitnie.
Bylinowa łąka 20:22, 30 mar 2022

Do góry
Witam Gosiu

Z glaza jak go nie okresliłas, to pewnie piaskowiec bo to on tak się na plastry rozsypuje.

Wykręcenie dziurki w piaskowcu nie ma problemu tylko aby nie pękł. Można zrobić też ciurkadelko fontannę.

Gosiu już coraz bliżej wiosenka, ale zapowiedzi niskich temperatur czuje dreszcze u nas mają być noce minusowe a w dzień też trochę na plusie.

Pozdrawiam

Tak to piaskowiec. Niby nie jest zbyt trwały, ale takim pięciokilowym młotem nie udało nam się go nadkruszyć w zeszłym roku.
No właśnie poczytałam prognozy pogodowe i się zastanawiam czy w ogóle na ten weekend jechać. Zapowiadają nawet śnieg i w dzień zero stopni. Robić coś przy takiej pogodzie to mi się nie chce. No cóż - okaże się wszystko później.
Idę do ciebie pozaglądać.
Ogród Basi 20:07, 30 mar 2022

Do góry
basia3012 napisał(a)

Dario, u mnie bergenie rosną już wiele lat ale takie jak w tym roku to nie były nigdy. Przycięłam je i zobaczymy co będzie dalej.
Dzięki za odwiedziny Dario.

U Sylwii też tak z bergeniami się zrobiło.

Basiu wprawdopodobnie w całej Polsce Bergenie takie są. Coś im w tym roku nie pasuje. Ja też podlałam w zeszłym tygodniu zobaczę czy coś ruszy
Moje oklapnięte leżące i na dodatek bażanty mi liście zmieszały z ziemią. Może w sobotę zrobię gnojówkę z obornika i je podleje
Katastrofa

Co ty za dołki robisz to pod Rodki? Co dajesz do tych dołków. Toszka też pisała, że trzeba dobrze ziemię dołki przygotować do posadzenia rodaków. Oby ci się udało.
Też chce że 2-3 kupić u mnie dobrze rośnie Nowa Zemla.
Reszta to takie sobie.

Pozdrawiam

Bylinowa łąka 19:54, 30 mar 2022

Do góry
Witam Gosiu

Z glaza jak go nie okresliłas, to pewnie piaskowiec bo to on tak się na plastry rozsypuje.

Wykręcenie dziurki w piaskowcu nie ma problemu tylko aby nie pękł. Można zrobić też ciurkadelko fontannę.

Gosiu już coraz bliżej wiosenka, ale zapowiedzi niskich temperatur czuje dreszcze u nas mają być noce minusowe a w dzień też trochę na plusie.

Pozdrawiam

Bawarka 19:36, 30 mar 2022

Do góry
Kasiek napisał(a)

Powtarzam to co roku...I kupuje dalej I rowniez z niecierpliwoscia, czekam na te cudne kwiaty, na kolory, zapachy, przebarwienia jesienne...

U mnie po sąsiedzku ogrodnik ma w donicach kilkaset piwonii. Obejrzałam twoje i się zachwyciłam, chyba pójdę jutro i zobaczę może się dam namówić. Ale gdzie ja je posadzę.
Moja babcia miała szpaler ok 20 m przed domem piwonii. Część różowa część ciemno czerwona do dzisiaj czuje ich zapach.
Słoneczny Ogród 12:31, 29 mar 2022

Do góry
Darcia zakupy jak ta lala. Mam dużo krzaków z twoich zakupów. Dobry wybór.
U mnie w trawach jeszcze spokój..zimne noce więc nic nie rosnie

Które masz? Powiedz jak u Ciebie rosną, pokaż jak wyglądają w sezonie
Słoneczny Ogród 12:30, 29 mar 2022

Do góry
Kozibród to chwast. Mam go w awatarze. Kwitnie tylko na jeden dzień później się zamyka i robi dmuchawce bardzo się rozsiewa więc trzeba uważać. Może w krótkim czasie zajac teren.
To taki ładniejszy mlecz.

Pozdrawiam

Nie wiem czy on jest u mnie, nie przypominam sobie ale dobrze wiedzieć, że taki ekspansywny, dmuchawców nie będę zbierać
Pamiętajcie o ogrodach 22:52, 28 mar 2022

Do góry
Grzegorz witam

Ścieżka bardzo ladna a ten ciemny materiał na fugi to co to.
Seslierie kwitnie o mój Boże u mnie jeszcze nawet specjalnie się nie zieleni.
NA południu dużo ciepłej

Pozdrawiam
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:53, 28 mar 2022

Do góry

Dużo wiosny u Ciebie. Piękne te ciemierniki, ale białe jednak dają kontrast.
Ile lat już rosną u ciebie i co im dajesz że takie wypasione.

U nas bardzo zimne noce i wzrosty mikre.

Jeżeli chodzi o miedź nie ma żadnej szkodliwości. Rury wodociągowe sa miedziane woda płynie do domów. Są drogie nie każdy sobie może pozwolić na instalację takich rur. Brandoletki miedziane na rękę choroby,przeciw bakteryjna, samopoczucie, cisnienie.

Pozdrawiam

O widzisz o tym nie pomyślałam, ze woda takimi rurami płynie....pewnie dlatego, że ja z tych co ich nie mają
Co do ciemierników maja ok 4-5 lat, daje im tylko popiół i wapno takie jak do bielenia drzew
Ale nigdy nie obcinam im liści, nawet jak są już brzydkie, czekam, aż same zaschną i wtedy je zabieram.
Zacisze Alicji 20:48, 28 mar 2022

Do góry

Witam Alicja

Piękne krokusy i az tyle. To fakt wszystko co w grupie robi wrażenie.
Ja jesienią dużo krokusów kupiłam wysadzilam i jeszcze nie kwitną niektóre nornice zzarly.

Muszę jeszcze więcej kupić. Trochę się spóźniłam w lid.. były po 4 zł kwitnące takie ładne w donicy nie kupiłam na następny dzień już nie było.
Irenka tak robi kupuje w donicach kwitnące i później wysadza na rabaty.

U mnie jeszcze wszystko śpi oprócz czosnków. Te zimne mroźne noce robią swoje.

Z cięciem mam już go dosyć. Już na szczęście 90% przycięte rozdrobnione i porządek już jest. Każdej wiosny się tak narobimy z tym cięciem. Rabaty leżą odłogiem bo cięcie. Ma jeszcze padać śnieg więc dopiero w przyszłym tygodniu będę robiła porządki z różami i na rabatach. Robię to trochę później boje się abym czegoś nie potrzebnie nie wykopała.

Pozdrawiam Alicja

Elu! Dziękuję bardzo, tak co roku po trochu dosadzamy i na szczęście nic ich nie zjada.
Pod katalpą mam ich najwięcej, ale są też w innych miejscach ogrodu.
U nas w tym roku mamy strasznie dużo roboty z gałęziami, bo poobcinaliśmy sporo dużych drzew,
wszędzie stosy gałęzi i takie zwykłe prace ogrodowe nie są jeszcze zrobione. Ale trudno, Elu, powoli do przodu.
Pozdrawiam serdecznie.
Ogród z zegarem 19:33, 28 mar 2022

Do góry
Agatorek napisał(a)
Mam i ja

Kiedyś wspomniałam mamie, żeby popatrzyła na ciemierniki, jak będzie w Obi. No i była ostatnio i mi kupiła.
Doniczka 1,4 litra, dużo kwiatków, cena w sklepie 15,99 zł (w internecie na stronie sklepu są powyżej 20 zł) i dodatkowo zniżka -20% do końca marca. Czyli niecałe 13 zł za doniczkę.
Odmiana Niger.

Posadzone niedaleko altanki

Te białe są tańsze w obi. Może i ja podjadę jutro popatrzeć. Zaszalałas właściwie mama. Też się cieszę, że i ty masz
Moim zdaniem białe są najładniejsze bardzo ładnie się reprezentują na rabacie.
Za 2 lata to te od Sylwii też będą ladne
Słoneczny Ogród 19:28, 28 mar 2022

Do góry
Darcia zakupy jak ta lala. Mam dużo krzaków z twoich zakupów. Dobry wybór.
U mnie w trawach jeszcze spokój..zimne noce więc nic nie rosnie
Słoneczny Ogród 19:24, 28 mar 2022

Do góry
Kozibród to chwast. Mam go w awatarze. Kwitnie tylko na jeden dzień później się zamyka i robi dmuchawce bardzo się rozsiewa więc trzeba uważać. Może w krótkim czasie zajac teren.
To taki ładniejszy mlecz.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 19:12, 28 mar 2022

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Witaj Elu.
Widzę ,że działasz, działasz ogrodowo, porządkowo dużo.
I fajnie.
Piękne te wszystkie ciemierniki.
Jest co podziwiać.
I jak ładnie , bujnie ci rosną ? Zasilasz je czymś ?
Pozdrówki ślę

Aniu działam ale bez pośpiechu. Mam bardzo dużo prac porządkowych. Przycinka drzew rozdrabnianie.
Rabaty jeszcze nie ruszone bo i zimno u nas. W dzień słońce ale w nocy było na minusie.
Ledwo z ziemi coś tam wychodzi i muszę czekać aby przypadkiem czegoś nie wyrwać na zapas.
Nawet krokusy u mnie nie specjalnie zaczynają mimo że dużo cebul wysadzilam może nornice zzarly.

Ciemierniki rosną w donicach w dobrej ziemi i dużo skorup z jajek namieszałam. Lubią wapienna ziemię. W przyszłym tygodniu wysadzę je do gruntu.
Zacisze Alicji 19:03, 28 mar 2022

Do góry
Alija napisał(a)
Krokusy pod katalpa.

Witam Alicja

Piękne krokusy i az tyle. To fakt wszystko co w grupie robi wrażenie.
Ja jesienią dużo krokusów kupiłam wysadzilam i jeszcze nie kwitną niektóre nornice zzarly.

Muszę jeszcze więcej kupić. Trochę się spóźniłam w lid.. były po 4 zł kwitnące takie ładne w donicy nie kupiłam na następny dzień już nie było.
Irenka tak robi kupuje w donicach kwitnące i później wysadza na rabaty.

U mnie jeszcze wszystko śpi oprócz czosnków. Te zimne mroźne noce robią swoje.

Z cięciem mam już go dosyć. Już na szczęście 90% przycięte rozdrobnione i porządek już jest. Każdej wiosny się tak narobimy z tym cięciem. Rabaty leżą odłogiem bo cięcie. Ma jeszcze padać śnieg więc dopiero w przyszłym tygodniu będę robiła porządki z różami i na rabatach. Robię to trochę później boje się abym czegoś nie potrzebnie nie wykopała.

Pozdrawiam Alicja
Ptasi gaj 10:30, 28 mar 2022

Do góry
Już wszystkie sosny przemielone 18 pojemników wczoraj z eMem zrobiliśmy przemiał. Jutro porządki grabienie. Ale eM jeszcze coś tam widzi do przycięcia więc mielenie jeszcze będzie.
Jutro chce odkurzyć skalniak i żwirowisko bardzo czasochłonna praca.

Ciemierniki Jak leci

to

Witaj Elu.
Widzę ,że działasz, działasz ogrodowo, porządkowo dużo.
I fajnie.
Piękne te wszystkie ciemierniki.
Jest co podziwiać.
I jak ładnie , bujnie ci rosną ? Zasilasz je czymś ?
Pozdrówki ślę
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:40, 27 mar 2022

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Troszkę wiosny
pierwszy fiołek i pierwsza mrówka

Dużo wiosny u Ciebie. Piękne te ciemierniki, ale białe jednak dają kontrast.
Ile lat już rosną u ciebie i co im dajesz że takie wypasione.

U nas bardzo zimne noce i wzrosty mikre.

Jeżeli chodzi o miedź nie ma żadnej szkodliwości. Rury wodociągowe sa miedziane woda płynie do domów. Są drogie nie każdy sobie może pozwolić na instalację takich rur. Brandoletki miedziane na rękę choroby,przeciw bakteryjna, samopoczucie, cisnienie.

Pozdrawiam
Bawarka 21:25, 27 mar 2022

Do góry

Witam Kasiu

Przeglądam wątek i się zachwycam twoja wiosna u nas jeszcze długo nim coś wyjdzie z ziemi. Piwonie te drzewiaste już mają przyrosty bordowe, ale te w ziemi jeszcze nie wypuściły.
W dzień słonko nawet do 18 stopni, ale noce zimne. W piątek jeszcze miałam krę na oczku popchnęłam ja do słońca i znikła.

Też mam do przesadzenia paprocie na dno co im dałaś. Mam dwie paprocie samosiejki nie w pięć ni w dziewięć tam nie pasują i mus przesadzić.

U mnie wszystko się wysiewa tuje, świerki, cisy, berberysy i wiele innych. Przesadzam albo przynoszę na osiedle i wsadzam. Duża część rosnosza ptaki w odchodach. Wiatr też jest pożytecznym siewca.
Mam dużo Tui i brzóz samosiejek które rosną na działce już wysokie.

Też by się deszczyk przydał wczoraj miały być opady i jak na lekarstwo pół godziny pomrzyło.

Czytając u ciebie o lotosach dobrze ci idzie ta hodowla (tfu tfu aby nie zapeszyc) chyba u siebie zrobiłam błąd rzuciłam się na duże ilości. A trzeba było jedno nasionko w słoiku uprawiać.

Mieszkasz w cudownym miejscu pisze to już któryś raz.
Pozdrawiam miłej niedzieli

Elu, z racji tego ze w tym miejscu gdzie posadzilam paprocie, jeszcze nad ziemia nie popracowalam,( a mam tam ciezka gline z kamieniami) dalam im w nogi mech zmieszany ze starymi liscmi. Moze im to troche na starcie pomoze...
I ja mam jakies samosiewki, ale tuje widze u mnie po raz pierwszy

Lotosy...Chyba tez mam ich za duzo...Napewno za duzo Nie wiem co z nimi zrobie, jak wszystkie urosna. Komu oddac w prezencie? Zawiesc je z powrotem na farme lotosow, niech sobie tam rosna? Nie wiem

Wiem Bawaria i jej okolice, sa urocze
Pozdrawiam rowniez, milo ze zajrzalas, milego wieczorku i spokojnej nocy
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies