Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "polinka"

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 23:32, 08 wrz 2017

Do góry
polinka napisał(a)

Ha, ha Słabość do ładnych molinii to tylko się cieszyć Miskantów nie sadzę w żadnych ogranicznikach-u mnie mają przybierać na masie

Tylko z czym je można posadzić ... hmhm i następny problem Ciężka ta praca w ogrodzie
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 23:31, 08 wrz 2017

Do góry
polinka napisał(a)

Ola, sadziłaś w mieszankę Toszki? Podlałaś po posadzeniu korzonkiem? Dużo wody im dajesz? JEśli trzy razy będzie tak, to nie wiem

U mnie ID są ładne, na zdjęciach są Siler Sceptre z suchymi końcówkami. U SS, które są na słonecznej rabacie to norma pod koniec sezonu. A u Ciebie na ID te rdzawe plamy to są na końcówkach czy też na całości żdzbła?

Na całości, plamami, na końcówkach ...różnie. Łudzę się ze to od nadmiaru wilgoci.
ML ani korzonka ani mieszanki (nie wiem o czy mówisz) nie dostały, z wodą też różnie ale staram się podlewać często i nawozić regularnie.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 23:30, 08 wrz 2017

Do góry
Przepraszam bardzo, że tak lakonicznie odpowiedziałam ale padam już ze zmęczenia...
NAstępny tydzień będe juz miała lajtowy to nadrobię forum

Miłego weekendu i proszę trzymać jutro kciuki za ładną pogodę
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 23:26, 08 wrz 2017

Do góry
babka napisał(a)

Cóż za okazja ?

Hmm fajnych parę lat z eMem
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 23:25, 08 wrz 2017

Do góry
babka napisał(a)

Ja dostałam jesienną chyba w czerwcu, podzieliłam, posadziłam ale nie ścinałam i rośnie pięknie. Teraz kwitnie strzeliście. Poczekaj do wiosny, pewnie ruszy z kopyta, teraz wszystko jej w korzeń poszło

Tak zrobię Nie mam innego wyjścia...zimą muszę sięd doszkolić w seslerii Coś czuję, ze zaszkodziłam jej ścinaniem...
Dzięki Ola!
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 23:23, 08 wrz 2017

Do góry
babka napisał(a)
Trawy obłędne, jak Ty to robisz ??
Mam ML trzeci rok, kępki maja po kilka źdźbeł ... Co prawda dziliłam jedną lichą na dwie jeszcze lichsze w ubiegłym roku ale ten "ekspresowy" przyrost mnie poraża. Co może być przyczyną ?
I jeszcze o ID pytanko; widzę, ze i Twoje mają rdzawe plamy, czy to z nadmiaru wilgoci ? Kilka dni temu czyściłam moje bo już patrzeć nie mogłam.

Ola, sadziłaś w mieszankę Toszki? Podlałaś po posadzeniu korzonkiem? Dużo wody im dajesz? JEśli trzy razy będzie tak, to nie wiem

U mnie ID są ładne, na zdjęciach są Siler Sceptre z suchymi końcówkami. U SS, które są na słonecznej rabacie to norma pod koniec sezonu. A u Ciebie na ID te rdzawe plamy to są na końcówkach czy też na całości żdzbła?
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 23:23, 08 wrz 2017

Do góry
polinka napisał(a)

Jest ok.choć nieżle się dzisiaj namęczyłam aby zrobić bukiety z gipsówki i paprotki...Dla Ciebie jako specjalistki od ślubnych aranżacji to pewnie bułka z masłem a ja kombinowałam jak koń pod górkę aby każdy bukiet był dobrze widoczny z kadego miejsca

Cóż za okazja ?
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 23:22, 08 wrz 2017

Do góry
polinka napisał(a)

Olik, napisze o molinii w następnym tyg. bo u mnie jeszcze kilka innych czyników ma wpływ na to, że kwiatostany się wykładają.

Sesleria to chyba druga trawa z którą się nie polubimy Ale aż dziwne, że wszędzie rośnie jak szalona a u mnie kiepska...widocznie coś jej nie pasuje albo to ścinanie w sezonie zaszkodziło.

Ja dostałam jesienną chyba w czerwcu, podzieliłam, posadziłam ale nie ścinałam i rośnie pięknie. Teraz kwitnie strzeliście. Poczekaj do wiosny, pewnie ruszy z kopyta, teraz wszystko jej w korzeń poszło
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 23:14, 08 wrz 2017

Do góry
Msazalka18 napisał(a)
Dziękuję Coś widzę że mam słabość do molini A miskanty sadzisz normalnie czy je ograniczasz jakoś np doniczką żeby ją utrzymać w "jednym miejscu"?

Ha, ha Słabość do ładnych molinii to tylko się cieszyć Miskantów nie sadzę w żadnych ogranicznikach-u mnie mają przybierać na masie
Typografia ogrodu 23:11, 08 wrz 2017

Do góry
Jeszcze raz Navi wielkie podziękowania za pomoc przy podziękowaniach dla gości, za wszystkie rady i wskazówki!!!
Nawet nie zdajesz sobie sprawy ile radości i wzruszeń mi dostarczyłaś...Mam nadzieję, ze jutro taką radość zobaczę na twarzach naszych gości po rozpakowaniu kopert
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 23:05, 08 wrz 2017

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Nakryte?

Jest ok.choć nieżle się dzisiaj namęczyłam aby zrobić bukiety z gipsówki i paprotki...Dla Ciebie jako specjalistki od ślubnych aranżacji to pewnie bułka z masłem a ja kombinowałam jak koń pod górkę aby każdy bukiet był dobrze widoczny z kadego miejsca
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 23:01, 08 wrz 2017

Do góry
mikina34 napisał(a)
Poli, mam takie miejsce gdzie rosną ID obok siebie w 4 kępach i tak się dziwne składa, ze co druga jest ładna (zielona), a co druga jakby żółtawa i poduszona - wszystkie w rządku na jednej rabacie, o co kaman? masz jakiś pomysł?

Od chorób to Toszka z Mazanem Może grzyb a może akurat te dwie dostają mniej wody?
Naprawdę nie mam pojęcia...
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 22:59, 08 wrz 2017

Do góry
Margarete napisał(a)
Jejku jak cudnie u ciebie - i w piwerwszym i w drugim ogrodzie...bosskie sa te trawy w takiej masie
A nakrycie stołu z paprociami - eleganckie i takie nieprzegadane

Lady U chwaliła zawsze Zielona Marta że ona wcześnie się kitkuje - u mnie zwykłe Hameln, Little bunny i jedna Red już maja kitki ale Moudry co roku sie opóźnia bo ona tak juz ma - Tomek Grochowski mi kiedyś na Święcie Traw w Wojsławicach to wyjaśnił - szkoda bo mam piekny krzew, duzy, fontannowo sie rozkłada, cudny jest ale kitkami cieszę sie albo bardzo późno albo nawet wcale (były takie lata) Taką Lady U bym chętnie kupiła ale u nas nie ma nigdzie w okolicy...

Ha, ha Po LadyU zadzwoń

Trawy dziękują Stwierdzam, ze w drugim ogrodzie muszę zrobić przesadzanie-nie do końca dobrze to przemyślałam i np. rozlplenice z grackiem to fatalne połączenie...
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 22:55, 08 wrz 2017

Do góry
AngelikaX napisał(a)
Jakie cudne trawiszcza, a evergoldy jak na masie przybrały piękne... moje też już całkiem spore były... były! bo w ubiegłą niedzielę zeżarły mi kuce...

Angel, dobrze czytam, że kuce ??? znaczy się małe konie?!
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 22:54, 08 wrz 2017

Do góry
leon60 napisał(a)

Do dobrze, choć powiem Ci że moja w trakcie 5 dni intensywnych opadów stała prosto jak drut
Z seslerią jesienną nie mam pojęcia... nigdy w sezonie jej nie cięłam, z dzieleniem i przesadzaniem raczej nie ma problemu, nie nawożę i nie podlewam. Trochę dziwne, że po cięciu nie odrosła hmmm

Olik, napisze o molinii w następnym tyg. bo u mnie jeszcze kilka innych czyników ma wpływ na to, że kwiatostany się wykładają.

Sesleria to chyba druga trawa z którą się nie polubimy Ale aż dziwne, że wszędzie rośnie jak szalona a u mnie kiepska...widocznie coś jej nie pasuje albo to ścinanie w sezonie zaszkodziło.
Na zielonej... trawce :) 20:42, 08 wrz 2017

Do góry
polinka napisał(a)
Czaję się od kilku dni na cebulki i nie wiem co wybrać...
Angel może doradzisz-potrzebuję białe tulipany, takie min. 40 cm.

Sapporo. Widziałam w Janinie
To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:25, 08 wrz 2017

Do góry
polinka napisał(a)
Haniu zatęskniłam za Twoim tarasem i schodkami...pokażesz?

Na schodkach pusto. Taras ma wystawę południową i palącego słońca rośliny w wiaderkach nie wytrzymują. W pojemnikach na tarasie pojawiły się chryzantemy. Taras trudno teraz uchwycić, bo w rabatę na przeciw już nie wejdę, a z boku zarosły go trawy. Postaram się jutro coś pokombinować.
A dzisiaj mogę się pochwalić silverami na garażowej i rozplenicami na podokiennej

i owadami na rozchodnikach.

Tajemniczy Ogród 11:38, 08 wrz 2017

Do góry
Wiecie dziewczyny, tam wbrew pozorom jest naprawde sporo słońca.
Polinka, dla Ciebie, rabata nad którą debatujemy.
Makadamia, a podpowiesz, o jakich hostach myślisz, bo ich tak wiele, że oczopląsu można dostać

Tajemniczy Ogród 11:26, 08 wrz 2017

Do góry
makadamia napisał(a)

Tak

Zdecydowałabym się na jeden rodzaj zimozielonego: albo azalie, albo trzmielina.
I zawilce rozdzieliłabym z miskantami (w ogóle mam wątpliwość, czy dla miskantów nie będzie tam za ciemno).

Czyli jedno kółko:
carex, azalia, zawilce
a drugie kółko:
carex, azalia, miskant

Za to dorzuciłabym jakąś hostę o dużych liściach, żeby był kontrast faktur.

Nie mam pojęcia co projektujecie ale mogę podpowiedzieć, że Gracilimus aby był duży, dorodny potrzebuje dużo słońca i wody. Jeśli spełni sie te warunki plus mieszanka Toszki to potrafi dorosnąć do 2 m Variegatus daje radę w na cienistym/półcienistym miejscu.
Na zielonej... trawce :) 09:26, 08 wrz 2017

Do góry
polinka napisał(a)
Czaję się od kilku dni na cebulki i nie wiem co wybrać...
Angel może doradzisz-potrzebuję białe tulipany, takie min. 40 cm.

Ja polecam z białych tulipów sapporo,kupiłam w ubiegłym roku 150szt i byłam z nich bardzo zadowolona.Wysokie i piękny kształt,no i białe.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies