Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

polinka 21:22, 22 wrz 2017

Margerytka40 napisał(a)

M. Variegatus tam daje radę . Najwięcej cienia jest w okolicy brzóz i przy samym ogrodzeniu,brzegi tej rabaty bardziej jasne.

Variegatus jako jeden z nielicznych miskantów nadaje się do półcienia. Dodatkowo pięknie rozświetla takie ciemniejsze miejsca

makadamia 21:42, 22 wrz 2017

Toszka napisał(a)
Sorrki, wybaczcie, ale te kaliny to dla mnie krzaczory. A miało nie być buszu...

A Viburnum opulus 'Park Harvest' rośnie od 3-5m. Kilka razem i będzie busz i krzaczory. To jaki sens jest wydawać pieniądze na cisowy żywopłot? Pragmatycznie traktujmy sprawę. Przecież cisów widać nie będzie zza chaszczy.

Szkoda, że Paździerzowego nie przejrzałyście jest dereń pagodowy w pełnej krasie i poniżej na fotach Watanabe.

Przy strzelistych brzozach zza płotu. Przy ciętym ciemnozielonym żywopłocie z cisa aż się prosi aby wprowadzić czystą formę kulistą lub poziomą, zwłaszcza jeśli hortensje mają dojść. Wydaje mi się także, że odmianę/gatunek hortensji też trzeba dogłębnie przemyśleć, tak by kolorystycznie pasowała (z ewentualnym przebarwieniem się kwiatów.

Druga jodła z foty, to nie jest czysta koreanka. A jesli była za taką kupowana, to uprzedzam, że bardzo często sprzedawano (nie wiem jak obecnie) mieszańce, które szybciej rosną, ale już zwartego pokroju czystej koreanki nie mają. Wzrost docelowy też jest inny. Rosną wysokie i jak już widać na zdjęciu są mocno ażurowe. To zupełnie nie będzie ten efekt

Szczerze, to ja bym kombinacji alpejskich nie robiła, tam ten zakatek trzeba rozjaśnić. Moim zdaniem tam dać derenie, ale tylko Ivory Halo, które dorastają do 1,5m

Toszko, ja od samego początku mówiłam, że taki jest mój pomysł na tą rabatę: żywopłot schowany, widoczny tylko w zimie i nasadzenia krzaczaste, wtapiające się w ten las z tyłu.

Boję się tych świerków z prawej strony rabaty. One jeszcze małe, ale urosną bardzo wysoko. A jeszcze mają być trzy - to będzie potężna bryła, która całkiem zdominuje całą okolicę.
Dałabym im drzew do towarzystwa, ale po prawdzie - ciut brakuje na nie miejsca, a nie chcę jeszcze bardziej zacienić tego miejsca.
Boję się, że takie niskie nasadzenia jak proponujesz pomiędzy wysokimi brzozami i świerkami wyglądały po prostu... karłowato.
Toszka 09:59, 23 wrz 2017

Margerytka40 napisał(a)

Asiu, problem polega na tym, że planując nasadzenia nie bierzesz pod uwagę kształtu rabaty.
Myślę, że tak skupiłaś się na kształcie trawników, że zapomniałaś, że to nie on będzie odgrywać główną rolę w ogrodzie, a rabaty i rosliny na nich.
Od razu zaznaczam, że poddaję sprawę tylko do spokojnego przemyślenia.

Mamy na tym odcinku wklęsłą rabatę. Dodatkowo, co sama zauważyłaś po bokach mocne bryły. Na obecnym etapie jeszcze nie wiesz jak będzie padać światło. Jaki efekt da. A taka gra światła często odgrywa kluczową rolę tak by uzyskany efekt był zachwycający.

A efekt wklęśnięcia rabaty powinien być podkreślony nasadzeniami po łuku. Sadzenie akurat w tym miejscu roślin po łuku nada głębi temu miejscu. Wstęp z mocnych brył już masz. I teraz jesli posadzisz same krzaki, wysokie, to optycznie wypłaszczysz to miejsce i łuk trawnika będzie wyglądać nienaturalnie, sztucznie, wymuszono. A samo nasadzenie będzie duszne, gęste.
Obecnie masz tam tylko 8m. To nie jest duzo wbrew pozorom. To zaledwie miejsce na np. 5 limek lub 5 dereni sadzone co 1,5m.
Dobrze by było planować to nasadzenie już równolegle z pierwszym, wysuniętym świerkiem, tak by ta rabata była kompatybilna z resztą.
Przejdź się aleją z trawnika i popatrz jak to nasadzenie będzie widoczne podczas spaceru z prawa na lewo i z lewa na prawo. Przecież tak będziesz tą rabatę oglądać. Ona ma chyba być kontynuacją reszty rabat, a nie oddzielnym pokojem.
To taka moja sugestia. Dlatego proponuję wziąć na luz.Trzeba zobaczyć zwłaszcza zimą i wczesną wiosna jako to będzie wyglądać.
anna_t 10:09, 23 wrz 2017

Toszka napisał(a)
Asiu, powiem ci tak. Czasami nie mozna na siłę czegoś robić. Jasno widzę, że jeszcze sama nie wiesz czego chcesz. Uważam, że warto dać na luz i na wstrzymanie, a rabata i dobór roslin sam pewnego dnia przyjdzie do głowy. Sama tak miałam i mam do tej pory. Aż pewnego dnia...bach... jest pomysł! I to tak oczywisty, że aż wstyd i nijak pojąć nie mogę czemu nań wcześniej nie wpadłam.

Posadź żywopłot. Zajmij się pozostałymi rabatami. Nich ogród nabierze masy. Buchnie zielenią. Niech wszystko się przegryzie. I ty też.

Na dzień dzisiejszy jeszcze nie wiesz jaki jest efekt całościowy. Wstrzymaj się.

i moze na ten rok jak tak naszą Asię może przekopać już sobie te rabaty z qpą i maczką to się przez zime przemacerują?
bo ja jestem bardzo ciekawa takich wyciętych juz rabat zgodnie z projektem

edytowałam bo jakoś tak nieopacznie wyszedł mi nakaz zamiast propozycji
Toszka 10:28, 23 wrz 2017

makadamia napisał(a)

Toszko, ja od samego początku mówiłam, że taki jest mój pomysł na tą rabatę: żywopłot schowany, widoczny tylko w zimie i nasadzenia krzaczaste, wtapiające się w ten las z tyłu.

Boję się tych świerków z prawej strony rabaty. One jeszcze małe, ale urosną bardzo wysoko. A jeszcze mają być trzy - to będzie potężna bryła, która całkiem zdominuje całą okolicę.
Dałabym im drzew do towarzystwa, ale po prawdzie - ciut brakuje na nie miejsca, a nie chcę jeszcze bardziej zacienić tego miejsca.
Boję się, że takie niskie nasadzenia jak proponujesz pomiędzy wysokimi brzozami i świerkami wyglądały po prostu... karłowato.

Bosz, zapominam ciagle, że wy to dwie Aśki
Asiu, tam nie będzie płasko, bo patrząc całościowo właśnie mamy z tyłu brzozy, po bokach świerki i jak upchniesz znowu coś wysokiego będzie gąszcz. To tak jak byś wstawiła meblościankę, a z boku dołozyła regał. Dobrze wiesz, że uzyskasz efekt wrażenia zawalającej się ściany. Klaustrofobia murowana Przy takich bryłach po bokach ten zaułek potrzebuje oddechu, bo już sam łuk trawnika optycznie ściska/dociska to miejsce do ściany.
Oczywiście są to tylko moje sugestie...
Margerytka40 14:23, 23 wrz 2017

polinka napisał(a)

Variegatus jako jeden z nielicznych miskantów nadaje się do półcienia. Dodatkowo pięknie rozświetla takie ciemniejsze miejsca

Polinko właśnie z tego powodu mam je pod brzozami. Miałam tylko obawy ,bo tam sucho ale przy pamiętaniu o podllewaniu jest ok. Inna sprawa,że w tym roku deszczu nie brakuje.
ren133 15:03, 23 wrz 2017

U Ciebie ciągle coś się dzieje ... chyba się troche pogubiłam ... ale kibicuję
Margerytka40 15:07, 23 wrz 2017

Dziewczyny,żeby była jasność. Do obsadzania czegokolwiek daleka jeszcze droga. Ja tylko na luźno wrzuciłam plan na to miejsce bo po trosze jakiś tam zarys może się wyklaruje. Nawet cieszę się z tej dyskusji bo wiele mi ona daje,dużo się uczę. Mam trochę tylko obaw ,że pozostałe miejsca wcale nie będą łatwiejsze. Trochę mnie to dołuje ale nie aż tak żebym miała od razu rwać włosy z głowy. Inna sprawa,że drażni mnie ,wkurza,denerwuje fakt iż wygląd tego mojego ogrodu to w tej chwili jedno wielkie pobojowisko z przechowalnikiem na środku,bo gdzieś to wszystko trzeba upchnąć. Nie nastraja mnie to dobrze i chciałabym już choć w maleńkiej części zacząć to porządkować na gotowo. Ale nie napinam się z nadzieją ,że pomalutku to zmienię.
Co do tej rabaty to zrobię tak ,jak Ania radzi( jak pogoda pozwoli rzecz jasna). Jak uda mi się wyczaić cisy to wsadzę ten żywopłot. Wiosną zobaczę co dalej.
Margerytka40 15:25, 23 wrz 2017

ren133 napisał(a)
U Ciebie ciągle coś się dzieje ... chyba się troche pogubiłam ... ale kibicuję

Dzięki Renia. Wsparcie mi się przyda
Margerytka40 15:31, 23 wrz 2017

Chcę przesadzić te świerki tak ,żeby rosły w cypelku zgodnie z planem . Chcę je 2m od ogrodzenia i 3,5 m od siebie. Pytanie co z tym środkowym. Jaką odległość zachować?