Toszko, ja od samego początku mówiłam, że taki jest mój pomysł na tą rabatę: żywopłot schowany, widoczny tylko w zimie i nasadzenia krzaczaste, wtapiające się w ten las z tyłu.
Boję się tych świerków z prawej strony rabaty. One jeszcze małe, ale urosną bardzo wysoko. A jeszcze mają być trzy - to będzie potężna bryła, która całkiem zdominuje całą okolicę.
Dałabym im drzew do towarzystwa, ale po prawdzie - ciut brakuje na nie miejsca, a nie chcę jeszcze bardziej zacienić tego miejsca.
Boję się, że takie niskie nasadzenia jak proponujesz pomiędzy wysokimi brzozami i świerkami wyglądały po prostu... karłowato.
Asiu, problem polega na tym, że planując nasadzenia nie bierzesz pod uwagę kształtu rabaty.
Myślę, że tak skupiłaś się na kształcie trawników, że zapomniałaś, że to nie on będzie odgrywać główną rolę w ogrodzie, a rabaty i rosliny na nich.
Od razu zaznaczam, że poddaję sprawę tylko do spokojnego przemyślenia.
Mamy na tym odcinku wklęsłą rabatę. Dodatkowo, co sama zauważyłaś po bokach mocne bryły. Na obecnym etapie jeszcze nie wiesz jak będzie padać światło. Jaki efekt da. A taka gra światła często odgrywa kluczową rolę tak by uzyskany efekt był zachwycający.
A efekt wklęśnięcia rabaty powinien być podkreślony nasadzeniami po łuku. Sadzenie akurat w tym miejscu roślin po łuku nada głębi temu miejscu. Wstęp z mocnych brył już masz. I teraz jesli posadzisz same krzaki, wysokie, to optycznie wypłaszczysz to miejsce i łuk trawnika będzie wyglądać nienaturalnie, sztucznie, wymuszono. A samo nasadzenie będzie duszne, gęste.
Obecnie masz tam tylko 8m. To nie jest duzo wbrew pozorom. To zaledwie miejsce na np. 5 limek lub 5 dereni sadzone co 1,5m.
Dobrze by było planować to nasadzenie już równolegle z pierwszym, wysuniętym świerkiem, tak by ta rabata była kompatybilna z resztą.
Przejdź się aleją z trawnika i popatrz jak to nasadzenie będzie widoczne podczas spaceru z prawa na lewo i z lewa na prawo. Przecież tak będziesz tą rabatę oglądać. Ona ma chyba być kontynuacją reszty rabat, a nie oddzielnym pokojem.
To taka moja sugestia. Dlatego proponuję wziąć na luz.Trzeba zobaczyć zwłaszcza zimą i wczesną wiosna jako to będzie wyglądać.
edytowałam bo jakoś tak nieopacznie wyszedł mi nakaz zamiast propozycji
Bosz, zapominam ciagle, że wy to dwie Aśki
Asiu, tam nie będzie płasko, bo patrząc całościowo właśnie mamy z tyłu brzozy, po bokach świerki i jak upchniesz znowu coś wysokiego będzie gąszcz. To tak jak byś wstawiła meblościankę, a z boku dołozyła regał. Dobrze wiesz, że uzyskasz efekt wrażenia zawalającej się ściany. Klaustrofobia murowana Przy takich bryłach po bokach ten zaułek potrzebuje oddechu, bo już sam łuk trawnika optycznie ściska/dociska to miejsce do ściany.
Oczywiście są to tylko moje sugestie...
Dziewczyny,żeby była jasność. Do obsadzania czegokolwiek daleka jeszcze droga. Ja tylko na luźno wrzuciłam plan na to miejsce bo po trosze jakiś tam zarys może się wyklaruje. Nawet cieszę się z tej dyskusji bo wiele mi ona daje,dużo się uczę. Mam trochę tylko obaw ,że pozostałe miejsca wcale nie będą łatwiejsze. Trochę mnie to dołuje ale nie aż tak żebym miała od razu rwać włosy z głowy. Inna sprawa,że drażni mnie ,wkurza,denerwuje fakt iż wygląd tego mojego ogrodu to w tej chwili jedno wielkie pobojowisko z przechowalnikiem na środku,bo gdzieś to wszystko trzeba upchnąć. Nie nastraja mnie to dobrze i chciałabym już choć w maleńkiej części zacząć to porządkować na gotowo. Ale nie napinam się z nadzieją ,że pomalutku to zmienię.
Co do tej rabaty to zrobię tak ,jak Ania radzi( jak pogoda pozwoli rzecz jasna). Jak uda mi się wyczaić cisy to wsadzę ten żywopłot. Wiosną zobaczę co dalej.
Chcę przesadzić te świerki tak ,żeby rosły w cypelku zgodnie z planem . Chcę je 2m od ogrodzenia i 3,5 m od siebie. Pytanie co z tym środkowym. Jaką odległość zachować?