Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogród, a najlepiej piękny ogród - jak się do tego zabrać? 14:16, 27 paź 2013

Do góry
Kamajla napisał(a)

1 to Chamaecyparis pisifera 'Filifera Aurea Nana'.

Za jakiś czas, jak mnie trzy lata, jak będziesz już ekspertem na Ogrodowisku zapomnisz, że tak zaczynałaś i kto Ci pomagał nawet

Prawa strona drzewa może nie być z wrzosów, a z zimozielonych trawek i żurawek. Dodaj też kulki Danica lub inne - świerczki karłowe (Picea abies w odmianach poszukaj sobie).
Ogród, a najlepiej piękny ogród - jak się do tego zabrać? 14:09, 27 paź 2013

Do góry
Kamajla napisał(a)
i dla przypomnienia zdjęcie tego miejsca

Sosna będzie na froncie wielkim, wielkim drzewskiem, które od sierpnia będzie zrzucało igły. To wygląda jakby usychała. Masakra normalnie, cyprysiki (nie cyprysy) są sine, będą kolumnowe, więc jako obwódka na 200 % nie zdadzą egzaminu. Kosodrzewiny też nie, od 15 lat tego nie sadzę, no chyba że będziesz cięła w kulki, a jak nie to też po 5 latach wywalisz zgrabnym ruchem. Nie ładuj się z decyzjami w sosny, że tak brzydko się wyrażę.

Tu gdzie chodzi brama, posadź iglasty żywopłot, jednolity.. tuje Aureospicata, Smaragd, Kórnik lub

- cisy cięte z żywopłoty, graby (liściaste) buki (liściaste)..

Otocz rabatę obwódką lub nie. Część rabatki podziel jakąś falą i wyżwiruj kamyczkami, cześć np, wrzosowisko korą.
Ogrodnik Mimo Woli cd 14:07, 27 paź 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jak nie widziałaś Aniu bałaganu, to wpadnij do mnie. Mam rewolucję jak ta lala Od piątku.

Oszalałaś.. taki piękny ogród poszedł po łopatę!!!!!!!!!!!!!!! .... ale jak mówisz, że tak trzeba to tak trzeba.... ale żal bo dla mnie było pięknie... widocznie może być jeszcze piękniej No to mamy nowy serial
Ogród, a najlepiej piękny ogród - jak się do tego zabrać? 14:05, 27 paź 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Pierwsza rada:

Nigdy nie kupuj po jednej sztuce, zaoszczędzisz lata czekania na ładny ogród, o pieniądzach nie wspomnę.

Nigdy nie sadż roślin pojedynczo w trawniku. A jeśli już musisz to rób wokół nich kółka, kwadraty bez trawnika. Będą lepiej rosły i lepiej wyglądały.

Poczytaj te porady a będziesz dużo mądrzejsza niż na początku swojej drogi

Niekóre rośliny w trawniku możesz wręcz "zabić" np. różaneczniki.
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/376-dobor-odpowiednich-roslin-do-ogrodu

Witam Danusiu!
Dziękuję, że zajrzałaś do mnie. To wszystko to od podarki od teściów, którzy nie mogli wytrzymać, że taka u nas pustynia. Ja nie kupowałam i nie prosiłam o te podarki, bo wolę robić coś po przemyśleniu, przeanalizowaniu wszystkich (w miarę możliwości oczywiście) za i przeciw.

A zrobiłam "inwentaryzację", bo może w przyszłości będę mogła wykorzystać w innych miejscach? Zawsze można dokupić coś do kompletu Co do obwódek - dziękuję za uwagę. Wprawdzie są, ale może za małe, skoro nie widać ich na zdjęciach.

Pozdrawiam i nieśmiało zapytam, czy mogłabyś się wypowiedzieć na temat moich rysunków? Nawet jeśli to miałoby być tylko "do kosza, weź czystą kartkę i zrób to jeszcze raz"
Ogród, a najlepiej piękny ogród - jak się do tego zabrać? 14:04, 27 paź 2013

Do góry
Kamajla napisał(a)

rzućcie okiem proszę i dajcie znać, co powinnam zmienić, bo że powinnam to nie wątpię.

Za dużo gatunków, ale ten plan jest lepszy od drugiego
Ogród, a najlepiej piękny ogród - jak się do tego zabrać? 14:03, 27 paź 2013

Do góry
Kamajla napisał(a)
A może lepiej tak?

wypowiedzcie się proszę, bo mi już czacha dymi

czytam, oglądam niby coraz więcej wiem, a i tak głupia dalej jestem... no i na dodatek talentu plastycznego brak

tak na "rysunek" patrząc ta wersja podoba mi się bardziej, czekam na Wasze uwagi w miarę możliwości cierpliwie, ale fajnie byłoby poczynić już jakieś zakupy

Wypowiadam się serdecznie i jak najlepiej potrafię.
Nigdy w życiu tak nie sadź. Za dużo gatunków, tutaj wystarczy dwa,trzy cztery góra.

Sosny czarnej też nie sadź. kosodrzewiny nie sadź, za kilka lat wyrzucisz.

12 roślin każda inna, to wielki błąd. Cyprysy - nie ma takich roślin do naszego klimatu, cyprysiki to właściwa nazwa

Za duży misz masz, czyli wszystkiego po trochu.

Idź w stronę ograniczenia gatunków.
Ogród, a najlepiej piękny ogród - jak się do tego zabrać? 13:52, 27 paź 2013

Do góry
Kamajla napisał(a)
laurowiśnia:

ostrokrzew (też b. ładny, taki rozświetlony przez te końcówki):

berberys?

sosna himalajska (tycia):

Pierwsza rada:

Nigdy nie kupuj po jednej sztuce, zaoszczędzisz lata czekania na ładny ogród, o pieniądzach nie wspomnę.

Nigdy nie sadż roślin pojedynczo w trawniku. A jeśli już musisz to rób wokół nich kółka, kwadraty bez trawnika. Będą lepiej rosły i lepiej wyglądały.

Poczytaj te porady a będziesz dużo mądrzejsza niż na początku swojej drogi

Niekóre rośliny w trawniku możesz wręcz "zabić" np. różaneczniki.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 13:47, 27 paź 2013

Do góry

Teraz jest wielka, czarna dziura.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 13:46, 27 paź 2013

Do góry
Było tak, ale już nie jest

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 13:39, 27 paź 2013

Do góry
nicol21 napisał(a)
Będę cichutko obserwować, choć dziwię się zmianom.... przecież było tak super! Ale staram się zrozumieć..... i czekam z niecierpliwością na zmiany, bo ze zdjęć to wygląda to dość radykalnie.

Albo teraz albo nigdy. Jakbym wsadziła to co mam do wsadzenia i nic z daglezją teraz nie zrobiła, to bym za dwa lata wyciepywała już wtedy wszystko, bo nie wjadę ciężkim sprzętem potem. Więc decyzja była jedna, daglezja zamiera i to jest jedyny smutek, a wszystko inne da się zamaskować
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 13:37, 27 paź 2013

Do góry
Luki napisał(a)
Słabo mi się zrobiło na widok tych wszystkich pięknych kul i ogromnych stożków wszystkie będą wykorzystane podczas rewolucji ??

Owszem
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 13:37, 27 paź 2013

Do góry
dorciabe napisał(a)
A jaskinia smoka? co tam będzię?

Dosadzone za chwilę świerki Dziurę się załata.

Może miejsce z ławką? Może ciurkadełko? Może lustro kolejne? Zobaczymy, dojrzewam
dzień dobry 13:35, 27 paź 2013

Do góry
Już powitałam Cie w wątku I udzieliłam pierwszych porad nawet.
Na Łowieckiej 13:34, 27 paź 2013

Do góry
Kokietujesz nas, jedyne na razie co mogę podpowiedzieć, popraw sposób nawożenia trawnika. Plamy trawnika wynikają z nierównomiernego nawożenia Braku nawożenia, albo zmienności gleby, raz jest żyzna, potem znowu uboga. Ładnie wypielęgnowany trawnik to podstawa
Na Łowieckiej 13:32, 27 paź 2013

Do góry
Masz kanciki, masz nawierzchnie idealne, ładny trawnik, świetne robisz zdjęcia, pokazuj dalej. Z ciekawością pooglądam, żeby się odnieść do tego
Na Łowieckiej 13:31, 27 paź 2013

Do góry
Podoba mi się szalenie mur z odzysku, z powstawianymi cegłami.
Na Łowieckiej 13:31, 27 paź 2013

Do góry
Eeee. kochana, dodałaś zdjęcia i już widać, że jest nieźle. Nie narzekaj
Na Łowieckiej 13:30, 27 paź 2013

Do góry
Pozdrawiam jako głównodowodząca i założycielka tego miejsca, oraz napędzająca do zmian.

Jeśli chcesz się wyleczyć z manii kupowania wszystkiego co się nawinie, załóż swój watek. Poczytaj również moje porady, wyleczyły z maniactwa niejedną maniaczkę Teraz te maniaczki kupowania mają już ładne ogrody.

O innych artykułach, z których zdradzam tajemnice powstawania pięknych ogrodów, masz jak na dłoni. Weź te rady sobie do serca, a powstanie piękny ogród. Jak nie posłuchasz, dalej będziesz w punkcie wyjściowym

Zacznij czytać od cz. 1

https://www.ogrodowisko.pl/szukaj?utf8=%E2%9C%93&q=jak+zaprojektowa%C4%87
Ogrodnik Mimo Woli cd 13:25, 27 paź 2013

Do góry
Jak nie widziałaś Aniu bałaganu, to wpadnij do mnie. Mam rewolucję jak ta lala Od piątku.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 13:12, 27 paź 2013

Do góry
Linie w tę i w inną stronę, aż sama nie mogę się połapać, tu jasny żwir, tam ciemny a tutaj trawnik. Może ciurkadełko kolejne?
Kanału raczej nie będzie, ale kto wie?

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies