Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Ekologiczna uprawa ogrodu » Kompost, kompostowanie i kompostowniki

Kompost, kompostowanie i kompostowniki

MarzenaG 11:27, 25 paź 2013

DZIĘKUJĘ ZA ODPOWIEDŹ
Dominiqa 14:06, 27 paź 2013

A czy papier do drukarki, a konkretniej jego ścinki z niszczarki nadają się do kompostowania?
Gardenarium 15:43, 27 paź 2013

Kolorowe gazety się nie nadają, nie wiem czy z drukarki się nadaję. Nie przesadzaj z tym, tusz to w końcu chemia jest.

Instagram Ogrodowiska
Dominiqa 17:13, 27 paź 2013

w sumie to jeszcze nie dawałam żadnych ścinek, tak sobie czytam to i tamto i jakoś taka myśl mi przemknęła przez głowę- w koncu w biurze tak duzo się tego produkuje , ale co racja to racja, dzieki Danusiu.....
Gardenarium 17:27, 27 paź 2013

Trochę można, zwłaszcza na skoszoną trawę, która strasznie zagniwa, zbryla się. Papier ją troszkę rozluźni.

Instagram Ogrodowiska
elzbieta_g 21:28, 30 paź 2013

Rady cenne, więc zaznaczam by być na na topie
Margolka 09:05, 01 lis 2013

Bardzo cenne rady, zwłaszcza, że wszystko przetestowane przez ogrodowiskowych "wyjadaczy" To kopalnia wiedzy

Co do ścinków z niszczarki, to ja dodaję, ale tak jak Danusia pisała, tylko trochę, bo jednak jest na nich tusz z drukarki - nie ma co przesadzać.

Danusiu ja mam jeszcze pytanie dotyczące popiołu. Ostatnio wypalaliśmy w piecu przeróżne papierzyska, gazety (również kolorowe), zniszczone książki, kartony itp. i zastanawiam się, jaki jest ten popiół? Czy nadaje się na kompost lub wprost do rozsypania w ogrodzie?

Pozdrawiam. Małgosia
Kondzio 09:34, 01 lis 2013

Margolka napisał(a)
Bardzo cenne rady, zwłaszcza, że wszystko przetestowane przez ogrodowiskowych "wyjadaczy" To kopalnia wiedzy

Co do ścinków z niszczarki, to ja dodaję, ale tak jak Danusia pisała, tylko trochę, bo jednak jest na nich tusz z drukarki - nie ma co przesadzać.

Danusiu ja mam jeszcze pytanie dotyczące popiołu. Ostatnio wypalaliśmy w piecu przeróżne papierzyska, gazety (również kolorowe), zniszczone książki, kartony itp. i zastanawiam się, jaki jest ten popiół? Czy nadaje się na kompost lub wprost do rozsypania w ogrodzie?

Pozdrawiam. Małgosia
ja popiół wrzucam do kompostu pale nawet chwasty które nie nadają się do wrzucenia żywe do kompostu żeby mi sie nie po przenosiły na rabaty można jeszcze po traktować jako nawóz na trawnik
Margolka 10:02, 01 lis 2013

Racja Kondzio, poprosiłam właśnie męża, żeby mi zorganizował taką beczkę, w której mogłabym palić to co niepotrzebne w ogrodzie, bo jakoś nie wyobrażam sobie ogniska w takiej gęstej zabudowie, jak u mnie
Anabell 12:26, 01 lis 2013

Małgosiu - co do spalarnia resztek, sprawdź w internecie jakie jest zarządzenie w Twojej gminie. wejdź na środowisko, od kiedy do kiedy wolno spalać tylko resztki roślinne i gałęzie.
U mnie tylko od 1 października do końca marca. każda gmina ma swoje zarządzenia.
To też ważne puki życzliwy sąsiad nie oskarży. Na oskarżenie przyjeżdżają i sprawdzają co spalasz .
Wiadomo, chore gałęzie i liście trzeba spalić.

Tylko cwaniacy ustalili odbiór śmieci bio 1 października 13 r. i więcej do końca roku nie ma odbioru. a ogrody liście z drzew lecą teraz. i wywóz na własny koszt.