Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Ogród » Mata przeciw chwastom

Mata przeciw chwastom

Gardenarium 20:02, 24 paź 2013

Niezły przypadek, sporo roboty faktycznie, ale przymusu nie ma

Instagram Ogrodowiska
aki 20:14, 24 paź 2013

Przymusu nie ma, ale roślinki będą szczęśliwe Na wiosnę zacznę zdejmować matę.
Gardenarium 20:21, 24 paź 2013

No właśnie, słuszna decyzja

Instagram Ogrodowiska
aleksandra_g 11:51, 27 paź 2013

tak wygląda glina po paru miesiącach pod matą ....
Gardenarium 15:33, 27 paź 2013

Niezły beton.

Instagram Ogrodowiska
elzbieta_g 18:12, 27 paź 2013

pierwsze koty za płoty moja pierwsza usunięta mata i widok...masakra przestroga dla innych

aleksandra_g 20:50, 27 paź 2013

Gardenarium napisał(a)
Niezły beton.

beton! to bardzo dobre określenie! do tego raj dla nornic...
Robert3 22:58, 29 gru 2013

Witam.
A może pod wikliną sprawdzi się agrotkanina?
Co o tym sądzicie?

Będę sadził 500 sztuk zrzezów wikliny jako matecznik pod większe nasadzenie w przyszłości. Mam idealne miejsce na taki matecznik, jednakże jest ono całkowicie zachwaszczone. Przedwczoraj złamałem kosę na wycinaniu chwastow, które miały 2 metrów wysokości i gdyby nie kwiatostan u góry, to z daleka można by było pomyśleć, że rośnie wiklina.

Jednak przed zlamaniem wyciąłem prostokąt o wymiarach 5 na 10m i w pierwszym roku jest to wystarczające.
Wiklina rózni się znacząco od iglaków i drzewek owocowych, więc nie jestem wcale zaskoczony tym, że one będą wypadać z czasem przyduszone przez agrotkaninę.

Na pomysł agrotkaniny wpadłem nim znalazłem fotorelację z sadzenia wikliny w taki sposób. Oto ona:
http://www.northumbriabasketrygroup.co.uk/gallery.php?id=263

Proszę popatrzeć na te zdjęcia. Wiklina rośnie pieknie, a jest to relacja z trzech lat, z roku 2010, 11 i 12, przy czym jak zauważyłem nawet nie przekopywali ziemi więcej niż na 10cm, bo widać, że zrzezy sa wetknięte w ziemię tylko do połowy, czego u nas się nie praktykuje i jest uznawane za wielki błąd.
Gardenarium 08:36, 30 gru 2013

Wiklina to przecież wierzba, a wierzba lubi wodę, w przeciwieństwie do większości ozdobnych roślin ogrodowych, więc na pewno to nie zaszkodzi wierzbie. Widać, że ułatwili sobie pracę.

Instagram Ogrodowiska
Robert3 12:33, 30 gru 2013

Wierzba lubi wilgoć, ale to tylko takie uproszczenie.
Mimo wszystko wiklina lubi mieć ziemię wokół siebie spulchnioną, dobrze napowietrzoną, dlatego też spulchnia się miedzyrzędzia, kiedyś specjalną motyką (jak czytałem w pewnej książce o uprawie wikliny z roku 1901), teraz, można by np. glebogryzarką spalinową, a agrotkanina powoduje ubijanie się ziemi i zamykanie dopływu powietrza.
Chyba zdecyduję się na agrotkanine na tych 50 metrach kwadratowych, ktoś musi pójśc na tzw. sapera, najwyżej będe w plecy za zrzezy.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies