Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Przesadzanie starszych drzew iglastych 15:30, 27 paź 2013

Do góry
Szansa to jest zawsze, mają korzenie na gałęziach, bo się płożyły, więc na pewno się poukorzeniały. Jest tylko pytanie nad sensem tej roboty i jaki osiągniesz efekt ? To jest główny dylemat. Trzeba poczyścić wszystko z brązowego, nigdy ich nie ułożysz tak jak rosły do tej pory, a więc uwidocznią się słabe estetycznie walory.

Moim zdaniem po prostu nie warto tego robić, W ogóle nie warto sadzić takich jałowców płożących, a zwłaszcza z odzysku. Ja już od 15 lat nie sadzę takich iglaków, są inne ładniejsze

Piszę konkretnie jako profesjonalista.

Jako kolekcjoner co nie ma kasy na nowe rośliny bym napisała, ratuj, posadź, ale kolekcjonerstwo mam już za sobą.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 15:03, 27 paź 2013

Do góry
Moim zdaniem dałeś trochę za dużo nasion, siewki walczą ze sobą o miejsce, siła rzeczy najsłabsze zamierają. Tam gdzie jest ich za gęsto, po prostu gniją. Widać też chyba objawy czerwonej nitkowatości traw. Wiosną wygrabisz, podnawozisz i nie będzie problemu. Teraz opryskaj Topsinem,

https://www.ogrodowisko.pl/watek/790-klopoty-z-trawnikiem?page=31#post_7

Czerwona nitkowatość pojawia się z powodu że mokro jest. Albo za silne zagęszczenie traw.

Zdjęcia

Te grzyby lubią mokrą pogodę, rosę i ciepło (13 do 25), choroba jest groźna,

Unikaj koszenia gdy trawa jest mokra. Zwiększ dawkę nawożenia przy następnym razie. To chyba na wiosnę.
Proste pomysły z drewna 14:57, 27 paź 2013

Do góry
To się nazywa kreatywność, to lubię, bo pokazujesz swoje prace, aranżujesz je świetnie w ogrodzie. Potrafisz z niczego zrobić coś.
Na Łowieckiej 14:56, 27 paź 2013

Do góry
Potrzebujesz akcentów, cukiereczków. Postaram się pomóc.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 14:55, 27 paź 2013

Do góry
Nom, ja sama nie wierzę, że to zrobiłam, ale powiem szczerze. Daglezja przesądziła wszystko, żebyście to widzieli, Anula świadkiem, widziała na własne oczy przez płot
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 14:53, 27 paź 2013

Do góry
Zwartą ścianę ze świerków.
Jeden ogród – dwie osobowości 14:27, 27 paź 2013

Do góry
MuSzka napisał(a)
Witam wszystkich,

To bardzo ładnie wygląda, ale czy jest sens takiego pofalowania.? I jeszcze kiepska folia też pofalowana? Moim zdaniem należy falowac rabatę roślinami, zwłaszcza tak wąską.

Radzę nie żeby krytykować, nic z tych rzeczy, po prostu nie powinno tak być chociaż jak piszę, nawet ładnie na zdjęciu to wygląda. Fakt, że mieszkam blisko. mogę nawet Ci doradzić jak będę przejazdem na bazę
Co z tym ogródeczkiem począć 14:20, 27 paź 2013

Do góry
Daj mi na pw link na tę stronę, co masz zdjęcie i miejsce potrzebujące pomocy Pragnę abyś też była szczęściarą
Ogród, a najlepiej piękny ogród - jak się do tego zabrać? 14:16, 27 paź 2013

Do góry
Kamajla napisał(a)

1 to Chamaecyparis pisifera 'Filifera Aurea Nana'.

Za jakiś czas, jak mnie trzy lata, jak będziesz już ekspertem na Ogrodowisku zapomnisz, że tak zaczynałaś i kto Ci pomagał nawet

Prawa strona drzewa może nie być z wrzosów, a z zimozielonych trawek i żurawek. Dodaj też kulki Danica lub inne - świerczki karłowe (Picea abies w odmianach poszukaj sobie).
Ogród, a najlepiej piękny ogród - jak się do tego zabrać? 14:09, 27 paź 2013

Do góry
Kamajla napisał(a)
i dla przypomnienia zdjęcie tego miejsca

Sosna będzie na froncie wielkim, wielkim drzewskiem, które od sierpnia będzie zrzucało igły. To wygląda jakby usychała. Masakra normalnie, cyprysiki (nie cyprysy) są sine, będą kolumnowe, więc jako obwódka na 200 % nie zdadzą egzaminu. Kosodrzewiny też nie, od 15 lat tego nie sadzę, no chyba że będziesz cięła w kulki, a jak nie to też po 5 latach wywalisz zgrabnym ruchem. Nie ładuj się z decyzjami w sosny, że tak brzydko się wyrażę.

Tu gdzie chodzi brama, posadź iglasty żywopłot, jednolity.. tuje Aureospicata, Smaragd, Kórnik lub

- cisy cięte z żywopłoty, graby (liściaste) buki (liściaste)..

Otocz rabatę obwódką lub nie. Część rabatki podziel jakąś falą i wyżwiruj kamyczkami, cześć np, wrzosowisko korą.
Ogrodnik Mimo Woli cd 14:07, 27 paź 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jak nie widziałaś Aniu bałaganu, to wpadnij do mnie. Mam rewolucję jak ta lala Od piątku.

Oszalałaś.. taki piękny ogród poszedł po łopatę!!!!!!!!!!!!!!! .... ale jak mówisz, że tak trzeba to tak trzeba.... ale żal bo dla mnie było pięknie... widocznie może być jeszcze piękniej No to mamy nowy serial
Ogród, a najlepiej piękny ogród - jak się do tego zabrać? 14:05, 27 paź 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Pierwsza rada:

Nigdy nie kupuj po jednej sztuce, zaoszczędzisz lata czekania na ładny ogród, o pieniądzach nie wspomnę.

Nigdy nie sadż roślin pojedynczo w trawniku. A jeśli już musisz to rób wokół nich kółka, kwadraty bez trawnika. Będą lepiej rosły i lepiej wyglądały.

Poczytaj te porady a będziesz dużo mądrzejsza niż na początku swojej drogi

Niekóre rośliny w trawniku możesz wręcz "zabić" np. różaneczniki.
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/376-dobor-odpowiednich-roslin-do-ogrodu

Witam Danusiu!
Dziękuję, że zajrzałaś do mnie. To wszystko to od podarki od teściów, którzy nie mogli wytrzymać, że taka u nas pustynia. Ja nie kupowałam i nie prosiłam o te podarki, bo wolę robić coś po przemyśleniu, przeanalizowaniu wszystkich (w miarę możliwości oczywiście) za i przeciw.

A zrobiłam "inwentaryzację", bo może w przyszłości będę mogła wykorzystać w innych miejscach? Zawsze można dokupić coś do kompletu Co do obwódek - dziękuję za uwagę. Wprawdzie są, ale może za małe, skoro nie widać ich na zdjęciach.

Pozdrawiam i nieśmiało zapytam, czy mogłabyś się wypowiedzieć na temat moich rysunków? Nawet jeśli to miałoby być tylko "do kosza, weź czystą kartkę i zrób to jeszcze raz"
Ogród, a najlepiej piękny ogród - jak się do tego zabrać? 14:04, 27 paź 2013

Do góry
Kamajla napisał(a)

rzućcie okiem proszę i dajcie znać, co powinnam zmienić, bo że powinnam to nie wątpię.

Za dużo gatunków, ale ten plan jest lepszy od drugiego
Ogród, a najlepiej piękny ogród - jak się do tego zabrać? 14:03, 27 paź 2013

Do góry
Kamajla napisał(a)
A może lepiej tak?

wypowiedzcie się proszę, bo mi już czacha dymi

czytam, oglądam niby coraz więcej wiem, a i tak głupia dalej jestem... no i na dodatek talentu plastycznego brak

tak na "rysunek" patrząc ta wersja podoba mi się bardziej, czekam na Wasze uwagi w miarę możliwości cierpliwie, ale fajnie byłoby poczynić już jakieś zakupy

Wypowiadam się serdecznie i jak najlepiej potrafię.
Nigdy w życiu tak nie sadź. Za dużo gatunków, tutaj wystarczy dwa,trzy cztery góra.

Sosny czarnej też nie sadź. kosodrzewiny nie sadź, za kilka lat wyrzucisz.

12 roślin każda inna, to wielki błąd. Cyprysy - nie ma takich roślin do naszego klimatu, cyprysiki to właściwa nazwa

Za duży misz masz, czyli wszystkiego po trochu.

Idź w stronę ograniczenia gatunków.
Ogród, a najlepiej piękny ogród - jak się do tego zabrać? 13:52, 27 paź 2013

Do góry
Kamajla napisał(a)
laurowiśnia:

ostrokrzew (też b. ładny, taki rozświetlony przez te końcówki):

berberys?

sosna himalajska (tycia):

Pierwsza rada:

Nigdy nie kupuj po jednej sztuce, zaoszczędzisz lata czekania na ładny ogród, o pieniądzach nie wspomnę.

Nigdy nie sadż roślin pojedynczo w trawniku. A jeśli już musisz to rób wokół nich kółka, kwadraty bez trawnika. Będą lepiej rosły i lepiej wyglądały.

Poczytaj te porady a będziesz dużo mądrzejsza niż na początku swojej drogi

Niekóre rośliny w trawniku możesz wręcz "zabić" np. różaneczniki.
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/376-dobor-odpowiednich-roslin-do-ogrodu
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 13:47, 27 paź 2013

Do góry

Teraz jest wielka, czarna dziura.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 13:46, 27 paź 2013

Do góry
Było tak, ale już nie jest

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 13:39, 27 paź 2013

Do góry
nicol21 napisał(a)
Będę cichutko obserwować, choć dziwię się zmianom.... przecież było tak super! Ale staram się zrozumieć..... i czekam z niecierpliwością na zmiany, bo ze zdjęć to wygląda to dość radykalnie.

Albo teraz albo nigdy. Jakbym wsadziła to co mam do wsadzenia i nic z daglezją teraz nie zrobiła, to bym za dwa lata wyciepywała już wtedy wszystko, bo nie wjadę ciężkim sprzętem potem. Więc decyzja była jedna, daglezja zamiera i to jest jedyny smutek, a wszystko inne da się zamaskować
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 13:37, 27 paź 2013

Do góry
Luki napisał(a)
Słabo mi się zrobiło na widok tych wszystkich pięknych kul i ogromnych stożków wszystkie będą wykorzystane podczas rewolucji ??

Owszem
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 13:37, 27 paź 2013

Do góry
dorciabe napisał(a)
A jaskinia smoka? co tam będzię?

Dosadzone za chwilę świerki Dziurę się załata.

Może miejsce z ławką? Może ciurkadełko? Może lustro kolejne? Zobaczymy, dojrzewam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies