Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Kosolkowa Pasja 13:03, 23 lip 2014

Do góry
Cholerka.. No własnie miało być takie delikatne stopniowanie Tawuły rosną do 3m, dereń też, krzewuszki do 2 m a hort ok 1,5?... Ja tylko mogę się na inf wyczytanych opierać.. No to pomóżcie, póki jeszcze mogę zmieniać bezboleśnie..
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 15:48, 21 lip 2014

Do góry
Ewelino do prac w ogrodzie zmuszać nie muszą, z innymi pracami to już gorzej ale jak trzeba to łapie się za wszystko, wychodzę z założenia, że każda umiejętność może się kiedyś przydać, a na własnych błędach człowiek najwięej się uczy.

Co w planach... są dwie rabaty ta, która zacznie powstawać zarezerwowana jest dla kilku hortensji, różaneczników, żurawek no i kilku smaczków, które zapewne wyjdą w praniu. Druga to większe przedsięwzięcie, będą brzozy buksiki, hosty, tawuły paprocie i obok energetyczna bylinówka w kolorach czerwieni fioletu i różu, ale na tą trzeba będzie poczekać, a między tymi rabatami będzie namiastka krótkiej alejki wśród roślin, o takiej zawsze marzyłem, a będzie prowadzić do ogródu siostry, który powstaje na razie na papierze

Aniu spokojnie, mnie nie straszne doradzanie w kwestii żurawek, podajesz wymagania, a ja szukam czegoś konkretnego i w miare możliwości sprawdzonego

Agato to samo powiedziałem później mamie bo tak się złożyłą, że była w pobliżu no cóż często się tak zdarza.
Napisałaś wielkie słowa, ae dziękuje, że tak myślisz. Do wypełnienia moich planów potrzebne mi jeszcze dwa sezony, później będę sobie tylko kosmetycznie przerzucał rośliny z miejsca na miejsce i w międzyczasie budował ogród siostry

Jagodo cieszą mnie takie reakcje ludzi, ale zazwyczaj tak reagują osoby obce i nieznajome, miejscowi już tak z entuzjazmem nie podchodzą, albo nie komentują... oczywiście nie wrzucam wszystkich do jednego worka bo miłyvh komentarzy już dużo słyszałem
Na rabacie ędą na pewno hortensje bo ich bardzo mi w ogrodzie brakuje

Ewo najmilsze sytuacje są wtedy jak np podlewam i ktoś podchodzi pochwalić lub zapytać jakim cudem lilie mają ponad dwa metry muszę jeszcze troszke wielkoludó w dosadzić
Ogród ogrodniczki 11:07, 21 lip 2014

Do góry
Też uważam że trawy + wrzosy to super kompozycja.
Red Barony się tu sprawdzą.
Pierisy mogły by być ale nie wiem jak tawuły zniosą ten cień...
Musiałoby być wysokością coś co mogłoby się znaleźć pomiędzy magnolią a trawami.
Ogród ogrodniczki 11:00, 21 lip 2014

Do góry
Basiu trawy i wrzosy to super pomysł Tym bardziej że to kwaśna rabatka.
Trawy z wrzosami to zestawienie sprawdzone a widać że rosną u ciebie świetnie. Dodaj jeszcze wrzośce to i na wiosnę skomponują się z azaliami.
A może wkoło magnolii pierisy jakieś małe odmiany, tawuły żółte, albo też trawki? Te roślinki chyba muszą mieć słaby system korzeniowy coby magnolki nie uszkodzić
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:08, 20 lip 2014

Do góry

Witam serdecznie i zwracam się z prośbą o radę.
Wymyśliłam coś takiego i proszę o radę czy to ma sens.

Patrząc na szkic- Z lewej strony stoi huśtawka. Na dole- ścieżka za nią oczko wodne.

Plecy rabaty stanowi żywopłot z irgi błyszczącej. W centralnej części rośnie jabłoń Royalty. To na pewno zostaje. Co do Pęcherznicy to się nie upieram.
Miscanthus- jakaś odmiana o białych albo srebrzystych kwiatostanach.
Kulki- tu mam problem. Bo chodzi mi o coś zimozielonego, ale odpada bukszpan (z jakiś powodów nie chce tu rosnąć).
Trawa ???- Stipa albo turzyca 'Frosted Curls'
Liliowcem 'Stella de Oro' rośnie pod nóżkami żywopłotu i będzie pociągnięty na tą rabatę.
A te czerwone plamki to- no właśnie nie mam zupełnie pomysłu co. Między liliowcami jest zostawione miejsce na "coś". Może żurawka albo berberys 'Admiration' albo jakaś trzmielina ????

Malgosik napisał(a)
anka_ te 3 kule bukszpanowe to mogą być tawuły japońskie cięte w kulkę, ale nie jestem pewna czy w takiej równej linii, trzeba by to ustawić i się przyjrzeć

te czerwone kropki to dałabym żurawki, ale nie przeplatając ich z liliowcami, tylko liliowce lekko wycofane do tyłu

z tyłu za huśtawką dałabym już żurawki w innym kolorze
lub co innego, nie wiem jakie tam stanowisko, w słońcu najlepiej radzą sobie ciemne, ale za huśtawką już może trochę cienia będzie

Gosiu stanowisko jest słoneczne.
Co do kul to myślałam o czymś zimozielonym. Może Danica? Choć tawułę też biorę pod uwagę.

A co do miskantów- to lepszy w tym miejscu byłby "Kleine Fontaine" czy 'Graziella' ?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:51, 19 lip 2014

Do góry
anka_ te 3 kule bukszpanowe to mogą być tawuły japońskie cięte w kulkę, ale nie jestem pewna czy w takiej równej linii, trzeba by to ustawić i się przyjrzeć

te czerwone kropki to dałabym żurawki, ale nie przeplatając ich z liliowcami, tylko liliowce lekko wycofane do tyłu

z tyłu za huśtawką dałabym już żurawki w innym kolorze
lub co innego, nie wiem jakie tam stanowisko, w słońcu najlepiej radzą sobie ciemne, ale za huśtawką już może trochę cienia będzie
Mój skromny ogródek 20:23, 18 lip 2014

Do góry
Marysiu, nie wiem, czy santoliny te tawuły nie stłamszą, ona lubi przestrzeń i światło. Tuje zakwaszają podłoże, a ona zasadowa jest. Jednak myślę, że możesz spróbować kilka krzaczków, zobaczysz, jak przetrwa zimę, dopiero potem można brać się za rozmnażanie. Pozdrawiam
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 15:34, 18 lip 2014

Do góry
Urszulla napisał(a)
Fajny ten sprzęt pokazałaś ja kupowałam wiosną szpalerowe tej firmy i są super,bo lekkie.
ale pewnie kiedyś skuszę się na takie jak pokazałaś one są akumulatorowe?

Połączenia roślin cudne. Czytam Twoje porady i przyznam szczerze że Ty już wiesz co i jak w Twoim ogrodzie rośnie i jakiego miejsca potrzebuje. U mnie prawie wszędzie patelnia. Więc drzew potrzeba.
A tą rabatę o której piszemy to moja hortensjowa tarasowa. Tam na obrzeżu tylko trawy wytrzymają letni suchostanżurawki wszystkie przesadzę na prawą stronę, a tam pójdą 3 buchanani i chyba Mint Mist.

Ula, one są ręczne, ale ostre i lekkie, naprawdę są idealne; mam Boscha akumulatorowe, ale nimi tnę tylko tawuły, berberysy, forsycje, pigwowiec, ogniki itd, bukszpany nie, bo wyglądają okropnie.

Ula, ale u ciebie, jeśli pamiętam są dorodne drzewa owocowe, one też cieniują, można to wykorzystać przy planowaniu nasadzeń, wiem, ze ciężko tam kopać i ze względu na twoją ziemię, ale powolutku dasz radę
bardzo dobry pomysł z trawami, koniecznie przesadź żurawki, bo szkoda spisać je na straty; rosną ci limki, one potrafią być bardzo wysokie, więc też dadzą trochę cienia; pomyśl o drzewach, co posadzić, aby powoli zrobić ochronę dla niższego piętra, zaraz idę do ciebie popatrzeć jeszcze
Ogród z pompą 14:29, 18 lip 2014

Do góry
Jagodaa napisał(a)

Patrząć z tej perspektywy, to przy ścieżce, za kulkami najbardziej podobałyby mi się miscanty Morning Light. Miskant variegatus pięknie rozjaśniłby to miejsce, ale nie wiem, czy nie będzie "za ciężki", ja go nie mam, więc do końca nie wiem . Niskich roślin zupełnie nie będzie widać od strony trawnika/tarasu - tak mi się wydaje.

Jagódko, przesmyk między tujami a podkładami ma niecałe 100cm, w najwęższym miejscu 80cm. Trzeba wziąć pod uwagę, że tuje jeszcze pójdą w objętość. Tego miejsca z podjazdu nie za bardzo widać, z tarasu jest już bardziej widoczne.
Pomysł z jakimś białym miskantem jest fantastyczny. Myślę tylko czy nie będzie się on gryzł z kosaćcami syberyjskimi przed nim.
W miejscu, w zasadzie obok niego (tuż za trzema kulkami bukszpanowymi)są również tawuły Grefsheim, ale nie na tyle wysokie, żeby je było stamtąd widać (sadzone w zeszłym roku).
Niemniej jednak taki miskant tuż za pompą, patrząc z tej perspektywy byłby super. A co poza nim, wzdłuż ścieżki? Czy jest w ogóle sens coś tam sadzić?
Będę chyba jeszcze musiała walnąć jakąś fotę z góry, będzie dobrze widać co i jak jest posadzone.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 14:01, 18 lip 2014

Do góry
Anita1978.........koniecznie, różowe też śliczne, ale jak dla mnie za mdłe, wolę ten Christapozdrawiam

paniprzyroda.....Mariola, wstrzymałam się póki co, za gorąco; wczoraj cięłam żywopłot na zewnątrz domu,dosadziłam 4 brakujące krzewy tawuły, koło domu i bukszpany
i odpoczywałam w cieniu

tego giganta, co mu czuprynę wyhodowałam, muszę ciąć z drabiny, bo nie sięgam

malgocha1960......Małgosiu, jeśli zawitasz w moje okolice...zapraszam, ale raj masz też u siebie

Kindzia....no kuszę, ale delikatnie
Kasia, rozpoznajesz, co to za róża?
część buksików wystrzyżona, od razu ładniej jest

te 2 wielkie kule są, ciut jeszcze detali do wygładzenia

Miejsko & sielsko 12:30, 18 lip 2014

Do góry
ewakatowice napisał(a)

Hortensja to roślina jak dla mnie stworzona, ponieważ jestem nadopiekuńcza a one doskonale znoszą moją obecność.
Podlewanie i kawowanie im sprzyja…

A …jedyne co u mnie kuleje to miskant, do połowy żółty, rosły przy nim jeżówki, które podlewałam codziennie.
(przeniosłam bliżej buków i cisa). Pojechałam wczoraj kupić nowego ale też w szkółce mieli takie żółte, hmmm

Trzmieliny były liche i wyszłam z niczym!!!!

W sobotę wybiorę się w inne miejsce.
Lawendę dziś mam w planach ciąć i tawuły.

Za komplementy dziękuje bo to miłe bardzo a szczere?

jakoś nie mogę sobie wyobrazić ze nic nie kupiłaś w szkółce

Miejsko & sielsko 12:01, 18 lip 2014

Do góry
nicol21 napisał(a)

Fajne ujęcie!
teraz dopiero widzę jak wielkie są Twoje horti. a to przecież pierwszy rok na kawie karmione za rok będą 1m wyższe, w 2im roku 2m, w 3cim 3

Ależ gustownie w tym Twoim ogródku !!! i pęcherznice też gicior !

Hortensja to roślina jak dla mnie stworzona, ponieważ jestem nadopiekuńcza a one doskonale znoszą moją obecność.
Podlewanie i kawowanie im sprzyja…

A …jedyne co u mnie kuleje to miskant, do połowy żółty, rosły przy nim jeżówki, które podlewałam codziennie.
(przeniosłam bliżej buków i cisa). Pojechałam wczoraj kupić nowego ale też w szkółce mieli takie żółte, hmmm

Trzmieliny były liche i wyszłam z niczym!!!!

W sobotę wybiorę się w inne miejsce.
Lawendę dziś mam w planach ciąć i tawuły.

Za komplementy dziękuje bo to miłe bardzo a szczere?

Ogród Eli 10:30, 17 lip 2014

Do góry
Hogata napisał(a)

Tawuły zawsze możesz posadzić, bo cię nic nie kosztują, jak sama rozmnażasz , a jak coś wymyślisz innego to nie będzie żal przesadzić , wywalić albo komuś oddać ...

Masz spory trójkąt to posadzenia, a jak nie ma czym to się trzeba jakoś ratować

trójkąt w sumie tylko tak duży wygląda to mi dałaś do myślenia z tymi tawułami, wszystkie większe posadzone zostały kurdupelki
Ogród Eli 10:23, 17 lip 2014

Do góry
agam napisał(a)
No tak jak limki to muszą być trawy . Do limek gracki, ale one 160cm będą miały jak podrosną. U kogoś widziałam rozplenice, chyba u Sylwi, bardzo dobre zestawienie. W nogi limek moga być tawuły.
To tył wędzarni?

to tył wędzarni i chodzi by to niby okno nie było zasłonione
a limki z rozplenicami mam i ja tylko limki małe a rozplenice dzielone wiosną nie mogą się rozbujać
Ogród Eli 10:07, 17 lip 2014

Do góry
elzbieta_g napisał(a)
na pewno limki, trawki... ale nie wiem kompletnie jakie, i nie wiem co z tymi tawułami z przodu
M sobie zastrzegł, żebym mu całej wędzarni nie zasłoniła pozwoliła coś niskiego posadzić a i kamieni nie ma kto ani czym usunąć

Tawuły zawsze możesz posadzić, bo cię nic nie kosztują, jak sama rozmnażasz , a jak coś wymyślisz innego to nie będzie żal przesadzić , wywalić albo komuś oddać ...

Masz spory trójkąt to posadzenia, a jak nie ma czym to się trzeba jakoś ratować
Ogród Eli 09:02, 17 lip 2014

Do góry
No tak jak limki to muszą być trawy . Do limek gracki, ale one 160cm będą miały jak podrosną. U kogoś widziałam rozplenice, chyba u Sylwi, bardzo dobre zestawienie. W nogi limek moga być tawuły.
To tył wędzarni?
Ogród Eli 08:34, 17 lip 2014

Do góry
leon60, iwonaalmacham i ja do was

Agataa wiesz , że jakiś czas temu taka myśl mi przeleciała przez głowę tawuły rozmnażam od dawna mam 10 kulek a kupiłam tylko 2 szt

od kilku dni tańczyłam z łopatą... czasem i w deszczu ale trójkącik gotowy do sadzenia

i powoli magazynuje roślinki...zaczęłam od 3 limek
Zaczątek ogrodu 00:12, 17 lip 2014

Do góry
Tess napisał(a)

Jeden??? To poszalały
No ale też to przesadzanie musiały odchorować.

Na zdjęcie czekam z niecierpliwością

A dbasz o nie dostatecznie? Karmiłaś w fazie wzrostu saletrą amonową a w fazie zawiązywania pąków - potasem?
Bo to straszne żarłoki są. Ale odwdzięczają się za to z nawiązką

To kiedy przyjeżdzasz po hosty? Miałabym też na zbyciu tawułki białe, tawuły, przywrotnik alpejski, może jakieś odnóżki żurawek by się znalazły...

No poszalały, aż jeden, ale wyglądają cudnie, tak zdrowo. Odchorowują przycięcie i przesadzenie to pewne.

Mam nawóz do hortensji.

Teresko może uda się w sierpniu albo będę błagać i szlochać o wysyłkę. Na wszystko zachłannie się zapisuje.

Nasza rodzinna historia, opowiada mój mąż:"pojechałem po 3 kwiatuszki, a bagażnika nie mogłem zamknąć", więc nie wiem czy tak chętnie ze mną pojedzie

Dziękuje i dobrej nocy życzę
Zaczątek ogrodu 22:12, 16 lip 2014

Do góry
as226 napisał(a)

Teresko z hortensji od Ciebie będzie tylko jeden kwiat, jak będzie w pełni obfotografuje z dedykacją

Jeden??? To poszalały
No ale też to przesadzanie musiały odchorować.

Na zdjęcie czekam z niecierpliwością

A dbasz o nie dostatecznie? Karmiłaś w fazie wzrostu saletrą amonową a w fazie zawiązywania pąków - potasem?
Bo to straszne żarłoki są. Ale odwdzięczają się za to z nawiązką

To kiedy przyjeżdzasz po hosty? Miałabym też na zbyciu tawułki białe, tawuły, przywrotnik alpejski, może jakieś odnóżki żurawek by się znalazły...
Ogród Eli 12:21, 14 lip 2014

Do góry
elzbieta_g napisał(a)
Grażyna ja również

Ola plamek nie mają, kupie im witaminki a florovit dostały już dwa razy

chciałabym tu coś posadzić co by przy wjeździe witał mnie w miarę ładny widok dumam i dumam i na razie kicha teraz między grzybkami rosną tawuły, myślałam co by im za plecki posadzić dereń biały lub pęcherznice czerwoną ale nie wiem czy to ma jakiś sens wszelkie wskazówki mile widziane

A jak byś więcej kulek tawułowych porobiła. Można samemu patyczki przy przycinaniu powsadzać i się przyjmą (sprawdzała), tylko najlepiej w cieniu je sadzić do ukorzenienia.
Tawuły w kulki przycinać,a z tyłu dać limki i trawy.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies