Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród niby nowoczesny ale... 11:07, 29 lip 2016

Do góry
Magda70 napisał(a)

tuje przy gabionach też już wymagają wyrówniania...

Magda
Jakie tu masz carexy?
Rozmnażanie hortensji 11:05, 29 lip 2016
Do góry
elzbieta_florczyk napisał(a)
Dziewczyny ( Marga i Monika) super że mi odpowiedziałyście, ale ja mam tę hortensję najzwyczajniejszą (nie krzewiastą) to czy też mogę wsadzić do ziemi dopiero na przyszłą wiosnę, czy ciąć je na jesień i dopiero do ziemi?
Jak mi się teraz jakaś złamię do dam do słoika z wodą- tak jak radzi Monika.
Pozdrawiam Was serdecznie z Krakowa (gdzie teraz jest własnie papież).Elka

Tak np. wyglądają gałązki Vanille Fraise zaraz będą korzonki w tych białych punkcikach

Anulajda w raju 11:04, 29 lip 2016

Do góry
Dzisiejszy Falstaff i jego początki drugiego kwitnienie a przed nim Munstead Wood też zaczyna

Kłopoty - problemy z trawnikiem 11:03, 29 lip 2016

Do góry
Witajcie

Oto mój trawnik po 4 tygodniach od siania:

Trawa już po 2 koszeniach (6 i 5 cm), zaczyna powolutku się zagęszczać i uzupełniać nieco prześwity ostatnią już chyba falą wschodów. Nadal codziennie podlewam, by dać szansę każdemu ziarenku, które jest w glebie. Zastanawiam się, czy nie sypnąć jakimś nawozem (z małą ilością azotu), bo trawa ma nierówne wybarwienie i chyba daje znać w niektórych miejscach bardzo jasnym odcieniem zieleni, że głodna.

Zaczynają się też pojawiać pierwsze problemy. Mam kilka okrągłych, brązowiejących plamek o średnicy ~10 cm na tym trawniku, które wyglądają tak:

Z bliska:

Trawa wyrwana z tego miejsca (dobrze zakorzeniona, nie było łatwo usunąć) wygląda w ten sposób:

Na początku myślałem, że to kot nasikał (bo kręci się po okolicy), więc owe plamki mocniej podlałem, by rozpuścić ew. mocz. Bez efektu. Dwa dni temu stwierdziłem, że może za mocno podlewam (lałem rano i wieczorem) i jakiś grzybek wszedł na trawnik, więc ograniczyłem obecne podlewanie wyłącznie do porannego, by nie zostawiać mokrego trawnika na noc.

Macie jakiś pomysł, cóż mi się tu przyplątało?
Ogrodowy spektakl trwa ... 10:58, 29 lip 2016

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Świetna Ci się trafiła ta donica, byliny okazale kwitną, czegóż pragnąć więcej?

Sił do pracy w ogrodzie

Fajne masz te kolorki floksów. U mnie tylko różowy i biały. Trzeba pomyśleć o rozszerzeniu palety barw.
Dziękuję Ci za zaszczepienie pomysłu na bratki, dalie i kleome. Jestem z nich bardzo zadowolona w tym roku. Bratki z donic i koszyków wsadziłam na rabatki i mam teraz sporo siewek. Co z nimi zrobić?
PS. Sprawdziłam dzisiaj sytuację odnośnie tawułek Arendsa. Okazało się prawdą, że co jakiś czas trzeba je wykopywać i dzielić. W tym roku miały o połowę niższe kwiaty i było ich mniej. Sadziłam je w 2013 roku wiosną. Wykopałam wszystkie. Nie było praktycznie drobnych korzonków tylko taka bardzo zdrewniała bryła. Musiałam ja ciąć piłą.

Jak ja się cieszę że udało mi się zaszczepić komuś coś - buziak.

Ja wysiałam bratki czarne ale mam tylko 5 doniczek bo zaniedbałąm siewki.

Tawułki wszystkie będę dzielić pod koniec marca wiosną myślę że to będzie dobrze - a może powinnam jesienią ?
Tawułki bardzo lubię ale przy tych suszach to chyba nie dla mnie roślina.

Za to inwestuję w floksy

Do raju daleko - u Ewy 10:55, 29 lip 2016

Do góry
Ewa777 napisał(a)

Nowe jeżówki z Goczałkowic - Green jewel

Rabatka z hortensjami

Ślicznie wije się Tobie ta rabatka z hortensjami, podkreślona wstęgą begonii. Zresztą idąc dalej wzrokiem, gdzie przy ambrowcach przechodzi w inną kompozycję z berberysami i trawkami w nóżkach drzewek, też pięknie się prowadzi.
Za to jeżówką to mnie zastrzeliłaś. No cudna! Już zapisana w kajeciku na listę "must have". Jeszcze nie mam rabaty bylinowej, więc zbieram inspiracje, ale ta mi by się widziała wpleciona niekoniecznie w bylinówkę tylko przy mojej "z rozmachem".
Liliom się jakoś dzielnie opieram. Może w przyszłym sezonie mnie trafią. Może i dobrze, bo ile tego "must have" must have?
Kosolkowa Pasja 10:55, 29 lip 2016

Do góry
Takiej mam cudowne maki w ogrodzie w pracy Bardziej malinowe niż na zdjęciu. Już czatuję na nasiona!!

Ogród, mydło i powidło. 10:43, 29 lip 2016

Do góry
Miniaturowy Peter Pan z moją dłonią dla zobrazowania rozmiaru i strong Annabelle.

Rododendron pięknie odbija po cięciu.
Cis - Taxus 10:38, 29 lip 2016

Do góry
Witam wszystkich serdecznie. Proszę o pomoc w zidentyfikowaniu co to za cis, czy uda się zrobić z niego kulę lub stożka? Jeśli tak, to w których miejscach go przyciąć?
Dodam, że był zaatakowany przez misecznika, opryskałam go i większość "miseczek" odpadła. Czy opryskać go ponownie?

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:37, 29 lip 2016

Do góry
Witam ogrodowiczową społeczność. Przeglądam i PODZIWIAM od kilku tygodni Wasze ogrody i ogródki i wpadam w coraz głębszy dół
Na początek proszę o pomoc: mam problem z rabatą w przedogródku.

Przy ogrodzeniu posadzone są brabanty- część, ta z prawej strony, rosła już, gdy zaczęliśmy budowę domu, reszta została dosadzona i, jak widać, marnieje. Tuje mają nawodnienie kropelkowe, są nawożone. Miałam nadzieję, że z czasem stworzą fajny spójny żywopłot, zasłaniający nas od ulicy.
Teraz nie wiem czy wymienić te marne egzemplarze na nowe i jednak uda się uzyskać żywopłot czy w ogóle wyciąć wszystko i posadzić coś innego. Ale szkoda... Please, poradźcie
Ogród, mydło i powidło. 10:36, 29 lip 2016

Do góry
heptakodium chińskie

kwaśnodrzew konwaliowy

lilia NN

Różyczka Peter Pan
Jeżówka - Echinacea 10:35, 29 lip 2016

Do góry

Moje ukochane miejsce na ziemi 10:34, 29 lip 2016

Do góry
Skarpa również się zagęszcza

Jeżówka - Echinacea 10:33, 29 lip 2016

Do góry

Anulajda w raju 10:32, 29 lip 2016

Do góry
Dzisiaj rano chodząc po mokrej trawie z kawką policzyłam w końcu ile mam krzaków róż... Ciekawe czy by ktoś zgadł bo ja sama byłam nieświadoma do końca ilości...
Część niedawno przeszła selekcję to się ciut zmniejszyła,padła mi jedna Lady Emma H. jak zajrzałam w korzenie to chyba wiem dlaczego ale nie wiem jeszcze czy będę dokupować taką samą czy zamienię wszystkie pozostałe Lady bo brak mi pomysłu gdzie mogłabym je przesadzić-bo ten kolor...
Pięciu NN jakiś minifioletowych pozbyłam się bo już drugi raz łapały jakieś choróbska grzybowe albo cuś...i w sumie tylko na wiosnę przy pierwszym kwitnieniu były ok a potem już nie koniecznie
Nie wiem czy to normalne że te najstarsze liście róż u niektórych odmian od dołu troszkę żółkną-obrywam je sumiennie i wyrzucam do kosza zresztą jak wszystko inne bo zrezygnowałam kiedyś z kompostownika z czego nie ukrywam że się cieszę

Udało mi się wreszcie przyciąć resztę bukszpanów to mogę pokazać tą cześć jeszcze tylko dosypać korę i będzie już ok
Ogród, mydło i powidło. 10:32, 29 lip 2016

Do góry
Our Last Summer

Rutewka i werbena.

Jeżówka - Echinacea 10:30, 29 lip 2016

Do góry
Pokażę kilka swoich, to moje ulubione kwiaty.

Ogród niby nowoczesny ale... 10:23, 29 lip 2016

Do góry
bukszpany w beatlesach

i kłosownica do przesadzenia...

a teraz pada deszcz więc biorę się za malowanie ścian w środku a mialam targać krawężniki
Ogród niby nowoczesny ale... 10:21, 29 lip 2016

Do góry
grabowa w te i we wte

Skąpana w słońcu 10:18, 29 lip 2016

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies