Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

anbu 09:33, 26 wrz 2016

Pszczelarnia napisał(a)
I na koniec chciałam jeszcze pokazać, jak staram się bebeszyć wszelkie rośliny z torfu i sprawdzać korzenie

Nie wiem czy miałabym tyle odwagi, ale wiem, że trzeba
Pszczelarnia 10:12, 26 wrz 2016

AgnieszkaW napisał(a)

Ewo, pamiętasz nazwę tej funkii (a może miodunki lub jeszcze coś innego) o srebrnych liściach - śliczne to jest

Sprostowanie, miodunka nie 'Majeste' a 'Opal' - właśnie znalazłam metkę oryginalną przy wykopywaniu kępki:

Mariusz 10:32, 26 wrz 2016

Pszczelarnia napisał(a)
I na koniec chciałam jeszcze pokazać, jak staram się bebeszyć wszelkie rośliny z torfu i sprawdzać korzenie, zwłaszcza u rh ale coś jest z moją konsekwencją nie tak, skoro do sadzenia różaneczników bebeszonych z torfu w dołek daję torf kwaśny. Muszę się poprawić. A rh. powinny być moczone przed sadzeniem.

To sadzenie różaneczników 'Pohjolas Daughter' w 2015 r. Te rosną dosłownie na korzeniach starego świerka i mają się dobrze na razie):

To mi się podoba, tylko jedno przeszło mi przez myśl - czy wymiana gleby u Ciebie jest koniecznością, ogród masz na kwaśnym podłożu?.
Pszczelarnia 10:47, 26 wrz 2016

Mariusz napisał(a)

To mi się podoba, tylko jedno przeszło mi przez myśl - czy wymiana gleby u Ciebie jest koniecznością, ogród masz na kwaśnym podłożu?.

Będę starała się pobrać jeszcze więcej próbek do badania ph.

Też tak myślałam, że mam glebę różanecznikową. W jednym miejscu pod starym świerkiem i jodłą (kiedyś była tam jeszcze sosna) gleba jest dobra pod kwaśnolubne, bo najstarsze rh. (2 szt.) rosną tam dobrze od 20 lat. Jest prawdziwa ściółka leśna (iglasto-liściasta).

W innym miejscu koło domu pod samymi świerkami mam ph 6,2 - 6,5 i tam rosną te różaneczniki, co mają niedobór kwasowatości. Wydawałoby się, że igliwie świerkowe potrafi zakwasić podłoże. Ale tak u mnie nie jest w tym miejscu. Świerki mają ok. 80 lat.

Wiem też, że nawet pod różaneczniki nie będę dawała torfu kwaśnego. Nie ma miejsca na torf u mnie w ogrodzie.

Pszczelarnia 12:43, 26 wrz 2016

makadamia napisał(a)
Cześć Pszczółko, przez cały wątek się nie przebiję, ale ostatni sezon przeleciałam.
Twój ogród jest niesamowity - wygląda jakby go sama natura stworzyła, ale wiemy, jak złudne jest takie wrażenie i jak wiele pracy i pomyślunku trzeba włożyć, żeby właśnie takie osiągnąć

Może masz jakieś rady dla początkującego ogrodnika: jak komponować rośliny i jak później o nie dbać, żeby było "gęsto" ale nie busz?
Mam wrażenie, że nawet jak zaplanuję, tu taki pokrój, tu taki, takie kolory - to i tak za chwilę wszystko mi się rozłazi w rękach i efekt zupełnie nie taki jakbym chciała

Witam Cię, osobę o szerokim spojrzeniu projektowym i przestrzennym!

Wiem tylko, że przy bylinach zawsze będzie busz. Po 4 latach najpóźniej trzeba byliny rozsadzać, dzielić, na nowo komponować i koniecznie ulepszać glebę przy ponownym sadzeniu.

I trzeba również trzymać się listy określonych bylin: ja mam skłonność do "łąkowania" na rabatach bylinowych; tu coś wrzucę, tam coś wrzucę, dosieję, dosadzę (bo właśnie kupiłam fajną odmianę np. zawilca albo tojadu), zapełnię miejsce z pozoru wolne. I powstaje radosny bałagan. We wrześniu łapię się za głowę i próbuję naprawić posunięcia mojej fantazji i ukrócić swawolę.

Byliny w sezonie wymagają też ciągłego przycinania, czasami podpierania w sposób niewidoczny.

Trzeba trzymać się zalecanych odległości sadzenia .

Trzeba umieć rozplanować wysokość bylin na rabacie i umieć określić sposób rośnięcia danej byliny (jak rdest - kłączowo, jak sesleria - powiększa obwód, jak penstemon gniazdkowo, etc.).

Jak widzisz, piszę o komponowaniu, układaniu bylin. Bo cała reszta (krzewy i drzewa to sadzi się raz i ma się spokój, teoretycznie).

makadamia 13:15, 26 wrz 2016

Pszczelarnia napisał(a)

Witam Cię, osobę o szerokim spojrzeniu projektowym i przestrzennym!

Hahaha! i jeszcze HAHAHAHA
(no chyba że to ironia, to wtedy się zgadza)

Pszczelarnia napisał(a)
Wiem tylko, że przy bylinach zawsze będzie busz.

Nawet nie wiesz, jaki to balsam dla mnie

Pszczelarnia napisał(a)
Trzeba umieć rozplanować wysokość bylin na rabacie i umieć określić sposób rośnięcia danej byliny (jak rdest - kłączowo, jak sesleria - powiększa obwód, jak penstemon gniazdkowo, etc.).

I tu największy problem mam. No, z tym całym przesadzaniem, dzieleniem i komponowaniem od nowa też zbyt optymistycznie nie brzmi

Pszczelarnia napisał(a)
Bo cała reszta (krzewy i drzewa to sadzi się raz i ma się spokój, teoretycznie).

No, jak się posadzi raz, a dobrze, to wtedy tak

Bardzo mi pomogłaś Ewciu - jednak rabata czysto bylinowa to nie dla mnie.
Będę się napawać nimi u Ciebie

Pszczelarnia 13:36, 26 wrz 2016

makadamia napisał(a)

Hahaha! i jeszcze HAHAHAHA
(no chyba że to ironia, to wtedy się zgadza)

Nawet nie wiesz, jaki to balsam dla mnie

I tu największy problem mam. No, z tym całym przesadzaniem, dzieleniem i komponowaniem od nowa też zbyt optymistycznie nie brzmi

No, jak się posadzi raz, a dobrze, to wtedy tak

Bardzo mi pomogłaś Ewciu - jednak rabata czysto bylinowa to nie dla mnie.
Będę się napawać nimi u Ciebie

Rabaty bylinowe mają "krótkie życie".

A ogrody powinny być długowieczne.

I sztuką jest stworzyć ogród, który ma i drzewa, i byliny, i krzewy.
I dlatego ja ciągle ze szpadlem biegam.
I w wiecznym rozdarciu estetycznym jestem.

Milka 14:40, 26 wrz 2016

Molinię Transparent zakupiłam u T. i K. Grochowskich, masz do nich rzut beretem
malkul 14:43, 26 wrz 2016

Pszczelarnia napisał(a)
I na koniec chciałam jeszcze pokazać, jak staram się bebeszyć wszelkie rośliny z torfu i sprawdzać korzenie,..

Jesteś pracowita jak pszczółka
Pszczelarnia 14:54, 26 wrz 2016

Milka napisał(a)
Molinię Transparent zakupiłam u T. i K. Grochowskich, masz do nich rzut beretem

Dziękuję za informację.