Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 11:03, 21 paź 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
A ja dla Was piszę o angielskich rabatach Wielkie całuski dla odwiedzających

Danuś, kto jak nie Ty napisze dla nas-mas o angielskich klimatach? Przecież ja się TUTAJ znalazłam dzięki tagowaniu "angielskie ogrody". Przecież ja znam na pamięć wszystkie publikowane przez Ciebie zdjęcia z ogrodów angielskich.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 10:54, 21 paź 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

A w młodzieńczych czasach to ja miałam łódkę i własny kajak na Bugu i czyste jeziora do pływania i w tym byłam akurat dobra

Bug - moja najukochańsza rzeka! Wielka i nieobliczalna - absolutnie piękna. A wiesz, że ja w Bugu pływałam. W Grannem, od strony Sokołowa Podlaskiego.
A to, że na tych zdjęciach czarno-białych jak aktorka wyglądasz to już wiesz. Było o tym w wątku Twoim poprzednim (tam uczesanie w koronę, tutaj chusta na ludowo upięta, no, no, no... ).
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 09:10, 21 paź 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Wszystko co mam na sobie, łącznie z "jeansami" szyłam sobie sama. Od 14 roku życia, kiedy to uszyłam pierwsze spodnie dzwony w kropki.

Bluzka z włoskiej tkaniny w której (worki) przychodziły części do Fiata 125p w FSO, od cioci miałam. Jeans z pewexu, a turban z czerwono-biało-granatowym warkoczem - mój własny pomysł, jak i bluzka.

Także robiłam na drutach wszelkie świetne swetry żakardy z nawet z 5 kolorów naraz i ażury.

Ło matko! To Ty Człowiek-Orkiestra jesteś! Sprawdza się zasada, że jeśli ktoś ma poczucie piękna, to potrafi je przełożyć na wiele płaszczyzn... Projektowanie ogrodów, wystrój wnętrza, dobrze skomponowany strój... A ten ostatni w czasach, kiedy nie było niczego... to już wyższa szkoła jazdy! Chylę czoła.

BTW Potrzeba matką wynalazku Ja ostatnio marzyłam o topiarach. A że ich nie mam, a ze ceny wysokie, a że dodam do ogrodu, jak już będzie przypominał ogród... Ale i tak marzyłam. Więc... sobie namalowałam Obrazki jeszcze nie dokończone, ale już przypominają bukszpanowe topiary
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 08:58, 21 paź 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Tajemniczy nieznajomy - przyjaciel z mojej ulicy Lubiłam jego zdjęcia, poza tym koleżanka z ogólniaka, teraz moja bratowa no i tata mi robił te na łódce.

Napomknę, że robione "druhem' klisza 6x9 pamiętam

ojejku..jakie miłe wspomnienie "tamtych czasów"
bardzo mnie porusza czarno-biała przeszłość...zatrzymana na takich fotografiach...
pozdrawiam z deszczowej Wilczej,
Ewa
Wszystko czego potrzebuję to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów... 00:45, 21 paź 2013

Do góry
Iza, jest do Ciebie pytanie

https://www.ogrodowisko.pl/watek/58-identyfikacja-traw?page=18#post_1
Rozpoznawanie traw 00:44, 21 paź 2013

Do góry
O kochany, musisz zapytać właścicielkę tego ogrodu, a jest ona na Ogrodowisku. Byłam w tym ogrodzie, ale nie pamiętam jaka to odmiana.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1971-wszystko-czego-potrzebuje-to-dom-pelen-ksiazek-i-ogrod-pelen-kwiatow

Ja już wkleiłam do niej to zapytanie

Usunięcie cudzych zdjęć w wątkach 22:54, 20 paź 2013

Do góry
Ponawiam apel o nie wklejanie zdjęć nie swojego autorstwa. Regulamin mówi:

10. Niedozwolone jest zamieszczanie materiałów nie swojego autorstwa (artykuły, zdjęcia, rysunki itp.). Możliwe jest jedynie linkowanie do nich.

Sporo czasu mi zajmuje czyszczenie wątków Proszę o pomoc i podawanie linków jeśli takie coś widzicie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:45, 20 paź 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Wszystko co mam na sobie, łącznie z "jeansami" szyłam sobie sama. Od 14 roku życia, kiedy to uszyłam pierwsze spodnie dzwony w kropki.

Bluzka z włoskiej tkaniny w której (worki) przychodziły części do Fiata 125p w FSO, od cioci miałam. Jeans z pewexu, a turban z czerwono-biało-granatowym warkoczem - mój własny pomysł, jak i bluzka.

Także robiłam na drutach wszelkie świetne swetry żakardy z nawet z 5 kolorów naraz i ażury.
no to zdolniacha z ciebie modowa hi hi hi
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:42, 20 paź 2013

Do góry
Zielona napisał(a)

Skoro już zabrałam głos, to nie mogę nie zachwycić się fotografiami. Jak Ty byłaś cudnie wystylizowana! Co za piękna ozdoba na głowie. Baaardzo mi się podoba. I to w wieku 17 lat! Pysznie! Pozdrawiam niedzielnie. A przy okazji: czy projekt w L. dojdzie do skutku?

Ogród dla roślin o mocnych nerwach 22:38, 20 paź 2013

Do góry
Świetne kompozycje jesienne
Hortensja dębolistna - doświadczenia w uprawie 22:34, 20 paź 2013

Do góry
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/199-hortensje-sadzenie-i-pielegnacja

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/174-hortensje-najpiekniejsze-gatunki-odmiany-i-kompozycje
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 22:32, 20 paź 2013

Do góry
Najpóźniej sieliśmy trawę 16 stycznia, wzeszła wiosną.
Musieliśmy wysiać na osiedlu. Grunt przysypał śnieg.

Trawa siana w listopadzie wzeszła też w listopadzie. Takie miałam ekstremalne terminy w swojej historii zakładania ogrodów.

Teraz też będę siać trawnik, bo robię właśnie ogród, gdzie wyjątkowo ma być siany trawnik a nie z rolki.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 21:29, 20 paź 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jeśli to przeszkadza, a mnie by przeszkadzało to tak, trzeba założyć trawnik od nowa.

No niestety albo i stety należę do ludzi którym takie rzeczy bardzo przeszkadzają, tak samo jak przeszkadzają mi te gatunki traw które nie lubią niskiego koszenia (jeżeli koszenie na 4,5 cm ,można nazwać niskim) koszenia bo mimo włożonego wkładu w koszenie i tak efekt nie jest dla mnie zadowalający z racji tego że po koszeniu trawa wygląda niechlujnie w tej długości a do tego jeszcze ten niepożądany syf, który jak mam wycinać ręcznie to trawnik będzie wyglądał jak ser. Trawnik jest dla mnie wizytówką domu tak samo jak zadbana schludna podłoga ozdobą salonu. Teraz z perspektywy czasu patrząc na to 100 razy wolałbym jakby deweloper pozostawiłby mi pusty plac i zrobiłbym to po swojemu tak jak sie należy, a tak zachodzę do głowy i zastanawiam się czy zamiast bawić się w wyrywanie, dosiewanie, wertykulację, areację, piaskowanie, docinanie darni i poprawianie niewielkich bruzd po systemie nawadniania i pustych placków nie mając pewności czy przyniesie to oczekiwany efekt to po prostu przkopać to do góry nogami wyrównać i zrobić od początku tak jak ma być po swojemu zwłaszcza, że wzdłuż ogrodzenia planuję rabaty, tuje i inne nasadzenia.
Rozpoznawanie bylin 21:15, 20 paź 2013

Do góry
Ta bylina może rosnąć w wodzie.
Choroby i szkodniki żywotników - tuja - Thuja 20:55, 20 paź 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Mospilan Confidor na licinka

https://www.ogrodowisko.pl/watek/843-licinek-jalowcowiaczek

Fytoftoroza - Previcur, Polyversum WP, Dithane lub Penncozeb, Sarfun 500 SC lub TopsiniM 70 WP
Ślicznie dziękuję za odpowiedź
Rabaty angielskie 19:55, 20 paź 2013

Do góry
Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom, piszę obszerny artykuł o rabatach angielskich i ich tworzeniu
Dodatki też są istotne, nawierzchnie, żywopłoty. Popieram uwagę Pszczelarni.

Pszczelarnia napisał(a)
Wracając do rabat angielskich (odświeżam swoje obietnice): powinniśmy uściślić, że mówimy o
rabatach angielskich bylinowych, które albo meandrują przez ogród albo są statyczne przytwierdzone do pleców w postaci żywopłotu (najczęściej cis) albo muru, ujęte w ramy bukszpanu.
Rabaty takie najczęściej znajdują się od strony ogrodu właściwego, czyli nie dziedzińca, podjazdu, frontu domu.

Nie chciałabym, żebyśmy wszystkie aranżacje ogrodowe nazywali rabatami angielskimi. Ale może uwaga moja jest nieistotna, to przepraszam.

Zobaczycie na przykładach prawdziwe rabaty angielskie.

Natomiast trochę się zejdzie z opisaniem przykładowych rabat - najpiękniejszych jakie widziałam
Mata przeciw chwastom 19:49, 20 paź 2013

Do góry
Tym gorzej dla roślin Wszystko się zamuli a z gleby pod matą zrobi się klepisko niczym cement. Biada tym roślinkom i glebie
Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna 19:45, 20 paź 2013

Do góry
Przyniosłam pomoc

https://www.ogrodowisko.pl/watek/3358-pojedyncze-pytania-na-temat-projektowania-rabat?page=11
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 19:44, 20 paź 2013

Do góry
Dorysowałam dwa, ale ten drugi by trzeba przymierzyć bo jak na mój gust wystarczy jeden z lewej.
Za bardzo symetrycznie się zrobiło.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 19:38, 20 paź 2013

Do góry

1 - Hortensja Vanille Fraise lub inna dowolna bukietowa
2. Daj więcej jałowców, choć uważam że je za kilka lat wyrzucisz, najlepiej wsadź cisy kolumnowe jak się da, to tu gdzie okienko również piąty egzemplarz
3. Cyprysiki groszkowe Filifera Aurea Nana
4. Żurawka Berry Smoothie
5. Lawenda kilkadziesiąt sztuk
6. Trawki np. Hakonechloa macra Aureola albo żurawki Creme Brule
7. Róża New Dawn plus Clematis Blue Angel lub Polish Spirit

Między rogierm domu a okiennicą można dać coś wyższego na pniu np miłorząb odm. Mariken szczepiony na wysokim pniu.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies