Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Ogród » Mata przeciw chwastom

Mata przeciw chwastom

aki 19:15, 20 paź 2013

To co mogę zrobić ?
Gardenarium 19:18, 20 paź 2013

Pokaż zdjęcia, bo nie doradzę jak nie widzę co tam masz na rabacie i jak to wygląda.

Najprostsza sprawa, zebrać kamyki, usunąć matę, przygotować teren pomiędzy roślinami, odchwaścić i nasypać kamyki na gołą ziemię. Ja tak mam i z chwastami nie mam problemów. Zajrzyj w mój wątek, jest w linku w podpisie.

Nawet pod żwir nie kładę maty, gdy tam mają rosnąć rośliny. Tutaj chodzi o zdrowie roślin i zdrową glebę, która nie potrzebuje do szczęścia maty.

Instagram Ogrodowiska
aki 19:23, 20 paź 2013

Tylko ja tych kamyków to nasypałam grubą warstwę ok 6 cm. Rosną tam swierki, sosny, brzózki i berberysy. Jutro zrobię zdjęcia i wstawię.
Gardenarium 19:49, 20 paź 2013

Tym gorzej dla roślin Wszystko się zamuli a z gleby pod matą zrobi się klepisko niczym cement. Biada tym roślinkom i glebie

Instagram Ogrodowiska
aki 20:20, 20 paź 2013

Szkoda że wcześniej nie wiedziałam to bym nie kładła maty tylko tekturę. Dobrze że nie zrobiłam wszystkich rabat teraz już wiem jak mam robić.
Dziękuję ! aki
Mazan 21:37, 20 paź 2013

Witam

Widząc alarmujące wpisy nt. ściółkowania spróbuję wyjaśnić niektóre wątpliwości.

Stosowanie okryć - szczególnie z włókien sztucznych na większość gleb wpływa negatywnie. Można sotsować go jedynie do gleb luźnych, przepuszczalnych jakimi są gleby b. lekkie, piaszczyste o zbyt małym uwilgotnieniu jako jedną z możliwości zwiększenia ilości wody w glebie. Natomiast grunty mające zwięźlejszą strukturę ulegają degradacji, ponieważ wzrost zawartości wody w glebie powoduje zmniejszenie napowietrzenia podłoża, a co za tym idzie, brak tlenu, którym oddychają korzenie. To jest przyczyną że korzenie rosną między okryciem a glebą.

Ponadto niedobór tlenu jest powodem intensywnego rozwoju mikroorganizmów beztlenowych - chorobotwórczych /co widać w innych wątkach/. Głębsze warstwy gleby wykazują cechy gleb zlewnych, tracąc strukturę gruzełkowatą. Jest to środowisko nieprzyjazne dla roślin, a także gleba taka jest trudna w uprawie.Występuje też zjawisko wyczerpania próchnicy, jako że niemożliwym staje się dostęp materii organicznej, itd itp. Negatywnych przyczyn jest dużo, ale myślę, że tych kilka wymienionych wystarczy.

Pozdrawiam,

Mazan - Walerek
wietrzyk 23:25, 20 paź 2013

Dzięki Mazan
choć raczej nikt, kto trafił na ten wątek i poglądał fotki nie powinien mieć wątpliwości
Niemniej jednak, merytoryczne uzasadnienie ma sens i w pełni tłumaczy zjawiska zachodzące w praktyce. Wszem i wobec głoszę o szkodliwości stosowania maty, choć większość i tak mi nie wierzy
Z moich znajomych WSZYSCY stosują!
Joan 22:54, 23 paź 2013

Nawrócona. Mąż też.
A nigdy nie miałam do tego przekonania! I wyszło na moje!
aki 17:41, 24 paź 2013

.

Pod kamykami jest agrowłóknina ! Będę miała dużo pracy żeby ją usumąć.
aki 17:44, 24 paź 2013

cd.zdjęć
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies