Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Ogród » Mata przeciw chwastom

Mata przeciw chwastom

Gardenarium 15:11, 05 paź 2013

Roślinki od razu odetchną i zaczną lepiej rosnąć.

Instagram Ogrodowiska
darek_sztuczny 22:36, 09 paź 2013

brzuzka napisał(a)
Podobno te agrowłókniny (taki bardziej materiał a nie plastikowa plecionka) po 2-3 latach rozkładają się. Może nie wszystkie, ale widziałem w opisach kilku z nich że tak podobno jest. Ale tak czy inaczej przez te dwa-trzy lata korzenie zamiast szukać wody w glebie będą wędrowały pod matę.
Ja właśnie 15 min temu wyrwałem z ziemi matę pod całym szpalerem tuji, a w innych miejscach gdzie rośliny rosną rzadziej wyciąłem matę selektywnie. Korzenie które ukazały się moim oczom praktycznie leżały na wierzchu. Zasypałem te korzenie warstwą nowej ziemi zmieszaną z korą, która wcześniej leżała na macie. Wszystko solidnie podlałem. Mam nadzieję, że praca się opłaciła i roślinkom teraz będzie trochę przujemniej ...

Wczoraj podsypywałem pod rośliny kompost i jakie było moje przerażenie jak zobaczyłem całe kręgi białych korzeni wokół roślin, szczególnie pod smaragdami i hortensjami. Czytałem wcześniej artykuły Danusi na temat agrowłókniny i jej negatywnego wpływu na rośliny, ale człowiek głupi jednak jest i posłuchał znajomych, którzy mówili położysz włókninę i będziesz miał spokój. Włókninę kładłem w lipcu tego roku i wystarczyły tylko trzy miesiące aby doprowadzić korzenie do takiego stanu. Wkleił bym zdjęcie, ale pisze z telefonu. Już nigdy nie posłucham co mówią znajomi a jest to niezgodne z tym co mówi Danusia, bo prawda jest tylko jedna ta ogrodowiskowa
Gardenarium 18:40, 10 paź 2013

To juz nie tyle chodzi o te wędrujące korzenie ale o tlen a raczej brak tlenu dla korzeni i brak oddychania gleby, pogorszenie jej struktury i wbrew naturze to jest działanie. Gleba się "kisi" nie oddycha. Rośliny przez to też się duszą.

Instagram Ogrodowiska
Borbetka 19:37, 10 paź 2013

U mnie już resztki maty pozostały, ale w trzmielinie tak ją korzonki oblepiły, że ciężko wyrwać. Matę kładłam z przerażenia, że nie dam rady pielić. Dużą mam działkę. Teraz wyrzucam, daję dużo kory i jest ok. Rośliny rosną cudnie.
wietrzyk 14:04, 16 paź 2013

Gardenarium napisał(a)
To juz nie tyle chodzi o te wędrujące korzenie ale o tlen a raczej brak tlenu dla korzeni i brak oddychania gleby, pogorszenie jej struktury i wbrew naturze to jest działanie. Gleba się "kisi" nie oddycha. Rośliny przez to też się duszą.

I to wszystko prawda Danusiu... Jak mówią, mądry uczy się na cudzych błędach, a głupi na własnych Na swoje usprawiedliwienie mogę tylko napisać, że najpierw położyłam agro, a niestety dopiero potem trafiłam na ogrodowisko
wietrzyk 14:18, 16 paź 2013

Wczoraj mój ogród został ostatecznie uwolniony od resztek agrowłókniny. Wyszarpałam ją z warzywnika. Najgorzej przykrycie zniosły krzaczki borówek:

Musiałam obsypać torfem dookoła i dopiero po tym rozrzuciłam korę.
Oprócz płożących się po wierzchu korzonków, ziemia strasznie zbita, wyglądała bardzo niezdrowo i zapach miała taki "pleśniowy".

Musiałam ziemię wzruszyć i przegrabić. To sama robota, którą robiłam ubiegłej jesieni

Wygląda już o niebo lepiej. A przy okazji poprawiłam przysypanie korą, bo przeczytałam w wątku o korze, że nie wolno szyjki korzeniowej przysypywać. A ja chciałam dobrze i tak na 10cm dałam.
Gardenarium 15:21, 16 paź 2013

Fajnie poprawiałaś stan gleby i warunki dla roślin.

Instagram Ogrodowiska
wietrzyk 15:33, 16 paź 2013

Gardenarium napisał(a)
Fajnie poprawiałaś stan gleby i warunki dla roślin.

Dzięki Danusiu
Urobiłam się, ale mam nadzieję, że to zaprocentuje
aki 19:13, 20 paź 2013

Witam!
Dzisiaj trafiłam na ten wątek o macie i jestem przerażona bo w lipcu położyłam ok.50 m maty i przysypałam ją drobnym kamieniem. Pozostaje mi tylko poszerzyć otwory pod drzewkami. Mam nadzieję,że to wystarczy?!

Gardenarium 19:14, 20 paź 2013

Mam obawy, że nie wystarczy

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies