Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Ogród z wilkiem zamkn. 20:21, 20 paź 2017

Do góry
Dobra ......to teraz na tapetę do zmian prawa z limkami ,wrzosami i kulkami ...... jak to ze sobą zespolić , bo wydaje mi się ,że rabata na 3 części podzielona bez spójności ...... do myślenia na zimę wstawiam ......na pewno nie na ten sezon
Przy limkach teraz szału nie ma :

Są tam od siatki : miskanty ML,Limki,jeżówki ,szałwia i ID
Dalej wrzosowa cześć

I kulkowa

Najbardziej smutna teraz jest cześć limkowa ......
Og góry całość .... stare zdjęcie .... mus zrobic nowe

Nie wiem jak te części połączyć ,żeby było dobrze ..... Limki na całej rabacie dać ? ,a może jakoś inaczej ...... hm
Jak feniks z popiołów 17:04, 19 paź 2017

Do góry
W internecie natknęłam się na taką oto kompozycję:

https://pl.pinterest.com/pin/579345939537096640/

Skradła mi serce.
Wzięłam się do roboty i zinterpretowałam ją na własny użytek.
Jak bardzo odbiega od pierwowzoru i czy ktokolwiek z Was zauważy jakiekolwiek podobieństwo jest rzeczą wielce wątpliwą.
I śmiechu warte jest moje jej wykonanie.
Ale wiecie co - ja wyobraźnię mam bujną i jak ją uruchomię to może ostatecznie nie będzie tak źle...
tylko niech te mikrusy podrosną.

Jak napotykacie na jakiekolwiek problemy z identyfikacją tych karzełków to podpowiadam:
sesleria, szałwia, rozchodnik, wilczomlecz.
Gabarytowo większe to:
golden tuffety i nieszczęsny oczar.
A pustkowia obsadzone są cebulami.
Na razie.
Tymczasowo.
Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa 20:03, 18 paź 2017

Do góry
eee_taam napisał(a)

to szałwia jednoroczna ...ale moze uda ci sie zebrać nasiona to wysiejesz w kolejnym roku ..u mnie na targu wiosna po 2 zl bywaja ...w tym roku nie kupiłam ...ale warto ja miec bo jest elegancka i kolor taki swierzy ma a długośc kwitnienia wszystkich zachwyca

grauluje przrprowadzki kolorem w sypialni sie nie przejmuj za 3-4 lata bedziesz malowac

No co ty!? jednoroczna? kupowałam jako bylinę po dużo więcej niż 2 zł ona jest naprawdę niesamowita,wciąż kwitnie i nie ma ani jednego suchego listka.Spróbuję w takim razie zebrać nasiona
Mój ogród pod lasem 15:51, 18 paź 2017

Do góry
Wiesz co Gosiu, jak oglądam jakies kompozycje z trzcinnikiem (niestety nie mogę podesłac pinów, bo coś mi się popsuło), to z trzcinnikiem ładnie komponuje się szałwia, lawenda, jeżówki różowe, pysznogłówka chyba, przetacznik, trawy (kostrzewy, carex, stipa), rudbekia, a nawet liliowce, trzykrotka, astry, dzwonek karpacki, chyba nawet irysy widziałam. Rozchodnik też, jak najbardziej.
Generalnie albo coś z kolorem, albo trawy. Nie wiem czy u Ciebie w tym miejscu jest potrzebny kolor, a jeśli tak, to jaki.

Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa 12:22, 18 paź 2017
Do góry
sylwik69 napisał(a)
W tym roku ta roślina mnie miło zaskoczyła...tylko zapomniałam jej nazwy czy to kłosownica?
Kwitnie nieprzerwanie i ładniej niż szałwie

to szałwia jednoroczna ...ale moze uda ci sie zebrać nasiona to wysiejesz w kolejnym roku ..u mnie na targu wiosna po 2 zl bywaja ...w tym roku nie kupiłam ...ale warto ja miec bo jest elegancka i kolor taki swierzy ma a długośc kwitnienia wszystkich zachwyca

grauluje przrprowadzki kolorem w sypialni sie nie przejmuj za 3-4 lata bedziesz malowac
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 11:44, 17 paź 2017

Do góry
Kawa napisał(a)
Ania macham
plany do wykonania zacne

Odmachowywuje

Szałwia od Ciebie do Cięcia jeszcze na liście....ale na potem
Ogrodowe marzenie Mrokasi 12:36, 12 paź 2017

Do góry
asiak napisał(a)
Skoro mowa o szałwiach to zapytam może ktoś wie. Moja szałwia ma mocno dziurawe liście, jakby coś ją żarło. Który robaczek może ją zajadać?

U moich też niektóre liście w dziurki. Podejrzewałam ślimaki ale to może inny wandal.
Ogrodowe marzenie Mrokasi 12:32, 12 paź 2017

Do góry
Msazalka18 napisał(a)
szałwia biała snow hill to duży krzak a kwitnie tak sobie, niebieska zdecydowanie górą ale nie wiem jaką mam odmianę ... Widocznie niebieskie tak mają I nie ma znaczenia czy pierwsze czy drugie kwitnienie, Kwiatków dużo

Bo może te niebieskie to podstawowa wersja a te są zazwyczaj nie do zdarcia, nie to co te inne wymyślne .
Ogrodowe marzenie Mrokasi 12:31, 12 paź 2017

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

No chyba, że szałwia zastrajkuje i będzie łyso cały czas.

Haniu, no przedziwnie, że akurat u Ciebie coś ta szałwia strajkuje...
Ale u Ciebie i tak nie jest łyso .
Ogrodowe marzenie Mrokasi 21:06, 11 paź 2017

Do góry
Skoro mowa o szałwiach to zapytam może ktoś wie. Moja szałwia ma mocno dziurawe liście, jakby coś ją żarło. Który robaczek może ją zajadać?
Ogrodowe marzenie Mrokasi 20:56, 11 paź 2017

Do góry
mrokasia napisał(a)

Witaj Dorka , cieszę się że wpadłaś .
Szałwia robi dobrą robotę, to prawda. Choć nie każda, którą mam u siebie kwitnie tak jak ta niebieska nn.
Nie wiem w czym tkwi sekret. Chyba zależy od odmiany.
Fioletową wysoką przycięłam bardzo mocno i ładnie odrosła, ma ładne liście i kwitnie choć słabiej niż przy pierwszym kwitnieniu.
Różową przycięłam słabiej, odrosła ale bardzo słabo kwitnie, niektóre kępy nie powtórzyły kwitnienia.
Niebieska to terminator - przycięłam ją dość mocno, a ta głupia wypuściła mnóstwo wielkich liści a w ślad za nimi mnóstwo pędów kwiatowych.

Może u Ciebie te liście jakiś grzyb dopadł? Mączniak?

chyba nie bo coś na liściach bym coś zobaczyła (czy nie ?) Znam mączniaka z moich katalp z których jedna wypadła na amen.
Nie mam pojęcia jaki jest problem. U Was tak pięknie kwitną a jak patrzę na swoje to mam ochotę wywalić. Tam gdzie rosną ziemia jest trochę gliniasta ale rosnące za nią hortensje Bobo mają się świetnie. Ale może to to ?
To też odmiana NN niebieska i raczej duża.
Ogrodowe marzenie Mrokasi 20:52, 11 paź 2017

Do góry
szałwia biała snow hill to duży krzak a kwitnie tak sobie, niebieska zdecydowanie górą ale nie wiem jaką mam odmianę ... Widocznie niebieskie tak mają I nie ma znaczenia czy pierwsze czy drugie kwitnienie, Kwiatków dużo
Ogrodowe marzenie Mrokasi 20:42, 11 paź 2017

Do góry
DorKa napisał(a)

Jaka jesień Patrzę na te zdjęca i oczom ne wierzę ,że aktualne są..Piękna ta szałwia.
U mnie liście mało efektowne od dawna mam Czy to możliwe,że za bardzo ją przycięłam ? Jaki jest sekret długiego kwitnienia ?

Witaj Dorka , cieszę się że wpadłaś .
Szałwia robi dobrą robotę, to prawda. Choć nie każda, którą mam u siebie kwitnie tak jak ta niebieska nn.
Nie wiem w czym tkwi sekret. Chyba zależy od odmiany.
Fioletową wysoką przycięłam bardzo mocno i ładnie odrosła, ma ładne liście i kwitnie choć słabiej niż przy pierwszym kwitnieniu.
Różową przycięłam słabiej, odrosła ale bardzo słabo kwitnie, niektóre kępy nie powtórzyły kwitnienia.
Niebieska to terminator - przycięłam ją dość mocno, a ta głupia wypuściła mnóstwo wielkich liści a w ślad za nimi mnóstwo pędów kwiatowych.

Może u Ciebie te liście jakiś grzyb dopadł? Mączniak?
Ogrodowe marzenie Mrokasi 20:25, 11 paź 2017

Do góry
mrokasia napisał(a)

A bo to tak szkoda wyciąć do ziemi taki kwitnący łan . Ale tez widzę, że trzeba ciachać bez sentymentu, chwilę będzie łyso a później znów ładnie .

No chyba, że szałwia zastrajkuje i będzie łyso cały czas.
Ogrodowe marzenie Mrokasi 20:24, 11 paź 2017

Do góry
Msazalka18 napisał(a)

szałwia jest super chociaż szaleje u mnie ...niebieskie się rozrosły, ale białe to jakieś potwory hiihi a kwiatuszki cieszą kupiłam w tym roku dużo Więc za rok pokażą na co ich stać mam nadzieję
A na zimę ścinasz na jeża??? czy zostawiasz liście??? Jakoś skleroza u mnie galopuje coś robiłam z nimi w tamtym roku ale nie pamiętam hihiih

Też bym karaganę gdzieś przesadziła

Taaaak, szałwia to jeden z moich faworytów , mam fioletową, niebieską i różową.
Na zimę nie ścinam na krótko, przytnę tylko trochę pędy przede wszystkim tej fioletowej bo jest wysoka i mi się wykłada.
Ja nic nie ścinam na zimę chyba, że z jakiegoś powodu muszę bo np. coś brzydko wygląda albo bałagani.

Kochana, moja karagana to krzew o wysokości ponad 2 m i koronie szerokości 4m więc z przesadzaniem nie poszło by Ci tak łatwo .
Ogrodowe marzenie Mrokasi 20:16, 11 paź 2017

Do góry
mrokasia napisał(a)
Dziś nie pada, nawet momentami jakieś przebłyski słonka widać, ale wieje i zimno . Jesień idzie wielkim krokami.

Szałwia jest niezmordowana

Jaka jesień Patrzę na te zdjęca i oczom ne wierzę ,że aktualne są..Piękna ta szałwia.
U mnie liście mało efektowne od dawna mam Czy to możliwe,że za bardzo ją przycięłam ? Jaki jest sekret długiego kwitnienia ?
Ogrodowe marzenie Mrokasi 20:01, 11 paź 2017

Do góry
mrokasia napisał(a)

Przepraszam, umknął mi Twój post jak czytałam na telefonie ...
To jeden z moich ulubionych widoczków , fajnie że i Tobie się podoba . Szałwię zostawiam na razie, przycinam sukcesywnie przekwitnięte pędy. Ale muszę przyznać, że szałwia jest niezmordowana .

szałwia jest super chociaż szaleje u mnie ...niebieskie się rozrosły, ale białe to jakieś potwory hiihi a kwiatuszki cieszą kupiłam w tym roku dużo Więc za rok pokażą na co ich stać mam nadzieję
A na zimę ścinasz na jeża??? czy zostawiasz liście??? Jakoś skleroza u mnie galopuje coś robiłam z nimi w tamtym roku ale nie pamiętam hihiih

Też bym karaganę gdzieś przesadziła
Lek na całe zło czyli mój ogród 21:32, 10 paź 2017

Do góry
To ma kwiatki szałwii to pewnie jakaś szałwia, mam podobne muszę zobaczyć bo nie wiem czy liście są takie same - jak nazwa konieczna to Andrzej będzie wiedział

Aldona - raz jeszcze dziękuję za piękną sobotę. Sprawiłaś nam wiele niespodzianek, miło było pogwarzyć o zakupach nie wspomnę. Żałuję że było za mało czasu na ogród no i że miałyśmy ogród Ewy po drodze ale też brakło tego cennego składnika jakim jest czas.

Myślałam o Twoim ogrodzie i tak sobie myślę,że ta wersja z dwoma rabatami po bokach a środek wolny z drzewami jest chyba najlepsza. Ja na Twoim miejscu nie brałabym się za całość tylko po kawałku czyli priorytetem byłaby ta rabata wzdłuż ścieżki. Oczywiście przez zimę rysuj całość.
W tym pasie środkowym zostawiłabym nie koszoną trawę a tylko koszenie w pasach po obu stronach. Kiedyś tam możesz cebulowe sadzić takie jak krokusy czy narcyzy.
Chyba wiesz co chciałam napisać. A ! te wszystkie hosty wywal z tej rabaty jeśli ona słoneczna jak mówisz. Znajdziesz u siebie i dzielżany i astry i trawy i róże niskie
pomyślałabym o jakiejś roślinie która będzie się konsekwentnie powtarzać np. kupka 10 liatrii - oczywiście kolorystycznie to musisz ogarnąć

to na razie tyle przemyśleń - he łatwo powiedzieć - ale pomalutku zrobi się masz masę pięknych roślin - chciałabym do Ciebie przyjechać jak kwitną piwonie to musi być raj

pozdrawiam
Mirkowy ogród (początki) 18:38, 10 paź 2017

Do góry
pestka56 napisał(a)
Szałwia da czadu od wiosny.
Mam nadzieję że się wiosną zabierze i pięknie zakwitnie
Ogrodowe marzenie Mrokasi 11:26, 10 paź 2017

Do góry
Msazalka18 napisał(a)

Ładnie u Ciebie takie fajne schodki kwiatuszkowe na zdjęciu super Ach szkoda że z dnia na dzień coraz chłodniej i coraz mniej słoneczka
Co robisz z szałwią Jak ją będziesz przycinać???

Przepraszam, umknął mi Twój post jak czytałam na telefonie ...
To jeden z moich ulubionych widoczków , fajnie że i Tobie się podoba . Szałwię zostawiam na razie, przycinam sukcesywnie przekwitnięte pędy. Ale muszę przyznać, że szałwia jest niezmordowana .
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies