Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 18:27, 14 wrz 2017

Do góry
Kasiu - na ostatnim zdjęciu może być szałwia jednoroczna omączona.
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 13:20, 14 wrz 2017

Do góry
Dalej wzdłuż budynku -między nim a chodnikiem jest wąziutka na 1m rabata i tam rośnie sesleira jesienna i szałwia omszona. Pomiędzy nimi miały bc kulki bukszpanowe, na całej długości...jak u Asi Navigatorki....

Z drugiej strony chodnika jest rabata na której po bokach rosną kulki bukszpanowe z pomiędzy nimi żurawka citronelka, na środku jest opaska z bukszpanu z magnolią. Wcisnęłam tam też po bokach 2 malutkie hortensje bukietowe....
Węższy kawałek jest przeznaczony na kolejne hortensje bukietowe...No i zaczyna się rabata którą pokazywałam dzisiaj - trochę wcześniej - czyli busz z brzozami, rozplenicami, bukszpanami, żurawkami black beauty, ID i hakone...a i jeszcze trzcinnikami KF w plecach....
Przy basenie jest taka rabata:

bliżniacza po obu stronach tylko ta bliżej płotu ma praktycznie całą szałwię zjedzoną przez ślimaki
ufff....
Teraz tył....
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 13:09, 14 wrz 2017

Do góry
Co do nasadzeń istniejących - na froncie rosna doorenbosy - dojdą jeszcze po bokach przy furtce i bramie (szambie) (w sumie już rosną ale na razie maja ok 20cm
Wzdłóż domu od okien kuchennych idąc: najpier rabata z bukszpanami, potem (w planach) będzie trawiaste (hakone) i kulowe przejście w miskanty ML i hortensje limelight, w nogach mają tez hakone a następnie za wykuszem przejście w Red baron, czerwone żurawki, hortensję vanille fraise i klona palmowego. Tu kończy się rabata przy tarasie.

Przt tujach, na wysokości tarasu znowu kulkowisko z klonem palmowym, obecnie zarośniętym przez stipę
Za nimi w kierunku końca ogrodu jest rabata, gdzie w rzędzie od thuj rosną kolejno: miskant ML wymieszany w werbeną, hortensje ML i VF, szałwia deep blue - na zakończenie tej rabaty śą stożki z cyprysa, trzmieliny i żurawce o bordowo - złotych liściach (prezent NN). Potem same świerski serbskie aż do rabaty na końcu tzw. schodowej.

Ja na razie pominę
Z drugiej strony domu przy wjeżdzie jest duży placyk z szambem i tam w planach tez będa wysypane kamyczki. Od strony kostki rosną (na razie) 2 rzędy po 5 sztuk rozplenicy. Niestety posadziłam je cco 70 cm i wiem że w przyszlym roku bedzie tam ciasno. Przy wjeździe do garażu jest rabata 3mx1,5m i tam pośrodku rosną 3 kulki na pniu trzmieliny, z przodu ma ID, pośrodku seslerię z tyłu rozplenice - planuję tam jeszcze cebulowe.
Ogród Małej Mi 2017 23:32, 13 wrz 2017

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
U mnie podobnie się sieje w ścieżce ceglanej, szczególnie ożanka, krwawniki, szałwia trójbarwna, ta ostatnia upodobała sobie też kompostownik Buziaki zostawiam.

Dziękuję za całuski... odwzajemniam.... mam ciężki czas... wszytkie gesty sympatii mile widziane..

Ogród Małej Mi 2017 22:32, 13 wrz 2017

Do góry
U mnie podobnie się sieje w ścieżce ceglanej, szczególnie ożanka, krwawniki, szałwia trójbarwna, ta ostatnia upodobała sobie też kompostownik Buziaki zostawiam.
Na zielonej... trawce :) 21:45, 12 wrz 2017

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)

Angel limki Ci naprawdę wyrosły spore, na początku chyba najwięcej widać w ich przyrostach (przez pierwsze dwa lata )
Wanilki bardzo ładne duże, ja mam jedną którą podejrzewam ,że to vanilka też na pniu, a miała być limka. I wiesz co? Moja też przyjmuje płaczący pokrój, ale moja jest mniejsza.
Na zdjęciach dojrzałam jeszcze coś jakby szałwia i rozchodnik bordowy. A "fontanna" za vanilką po potffór przecie ale piękny potffór

Rabata z limkami bardzo mnie zadowala - bardzo wypasła się, a to zaledwie jeden sezon... nawet nie, bo ID sadzone maleństwa na wiosnę, a ML jeszcze później

Wanillkom na wiosnę mam w planach mocno skrócić, liczę na sztywniejsze pędy Fontanna to Gracilimusy - mam takie olbrzymy na tej rabacie aż 4 sztuki... na wiosnę będę dzielić... znaczy eM, bo ja chyba nie dam rady Rozchodników tu już nie ma - wczoraj wywalałam, Evergoldy dzieliłam i uzupełniłam między brakujące szałwie... ta rabata powinna być zadowalająca późną wiosną... nigdy w całości nie pokazywana, bo duża i z reguły basen zasłania
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 20:31, 12 wrz 2017

Do góry
Świecznica

Szałwia trójbarwna

Na zielonej... trawce :) 20:25, 12 wrz 2017

Do góry
AngelikaX napisał(a)

Daria dzięki
Limki sadzone były ubiegłej jesieni (miały dosłownie po 3 liche badylki) ładnie przyrosły, ID i ML także... a buki muszą tam jeszcze się zmieścić 3 szt

Na pniu mam wanilki foto niżej

Angel limki Ci naprawdę wyrosły spore, na początku chyba najwięcej widać w ich przyrostach (przez pierwsze dwa lata )
Wanilki bardzo ładne duże, ja mam jedną którą podejrzewam ,że to vanilka też na pniu, a miała być limka. I wiesz co? Moja też przyjmuje płaczący pokrój, ale moja jest mniejsza.
Na zdjęciach dojrzałam jeszcze coś jakby szałwia i rozchodnik bordowy. A "fontanna" za vanilką po potffór przecie ale piękny potffór
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:33, 11 wrz 2017

Do góry
AngelikaX napisał(a)
Chodziło mi o to, że mróz wiekszej szkody im nie zrobi (młodym przyrostom) - czy przycięte czy nie i tak je zetnie... więc jak w oczy rażą to ciachać można...

bo tak naprawdę chodzi o to, że ja lubię takie zasuszone byliny oglądać zima na rabatach i jest znaczne ryzyko, że ścięta teraz do zera szałwia może nie zdążyć zakwitnąć ...
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 20:58, 11 wrz 2017

Do góry
babka napisał(a)
Nie mogę napatrzeć się na Twój piękny ogród. Doskonały w każdym calu. Hortensji stojących bardzo zazdroszczę, u mnie leżące panny
Szałwia pięknie Ci drugi raz kwitnie, liczę że moja w przyszłym roku mnie nie zawiedzie.
A powiesz mi Reniu co za trawkę masz między kulkami w donicach przy tarasie ?

PS. piesio ślicznota

Hortki już przypudrowane mocno różem i trochę bliżej ziemi ale caly czas fajnie się układają tak kaskadowo ... ooo widzisz Olu dobrze, że przypomniałaś mi o szałwii ... miałam ją ciachnąć w week-end a teraz to nie wiem kiedy uda mi się to zrobić bo zapowiadają ciągłe opady ... a poźniej to nie wiem czy nie będzie juz za poźno?
W donicach przy tarasie z kulkami rośnie sesleria heufleriana ... lubię ją trochę wybujała mi w lecie ale ciachnęłam ją i fajnie się zagęściła

Dziękuję Olu
Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 11:20, 11 wrz 2017

Do góry
kasja83 napisał(a)
Rabata żółta- tutaj ze trzy kulki bukszpanowe-posadzone tak, żeby obrysem wychodziły trochę poza brzeg rabaty-do tego w dwóch rzędach Carex ID plus cebulowe sezonowe.

Rabata różowa-tutaj już trochę mienszam,ale...będzie 3-4 kulki bukszpanowe, 2 rozplenice Hameln, rozchodnik okazały Matrona, jakimiś 2-3 plamkami szałwia omszona Deep Blue, jeżówki-też z dwie plamy obok rozplenicy-w kilku pasach Carex GreenDance i na dekielki od szamba sześciany gabionowe.

Zerkam sobie co można fajnego zrobić z ID i tak chciałam podpytać czy ty ta rabatę na górze tego zdjęcia z ID + bukszpany masz już zrobioną ?
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 13:40, 10 wrz 2017

Do góry
Oto podokienna po małej rozpierduszce

Trgo kąta nie chcę ruszać, bo podoba mi się. Choć ta szałwia to chyba jednoroczna jest...

A tych delikwentów muszę wysadzić. Overdamy:

Krzak, który byl opisany jako krwawnik, ale to przecież nie krwawnik jest...
Na zielonej... trawce :) 18:14, 08 wrz 2017

Do góry
AngelikaX napisał(a)

No i mi się wstyd zrobiło, że ja nic jeszcze jesiennego nie zrobiłam. Zmobilizowałaś mnie tym pięknym zdjęciem. To jest szałwia?
Biję głową w mur czemu ja nie zrobiłam schodów w takim kolorze Ech, mądry Polak po szkodzie.
Skarbonkowy ogródek 17:26, 07 wrz 2017

Do góry
Kawa napisał(a)
yyyyyyyyyy no
a może biała szałwia?

Kamilko , szałwia chyba nie dla mnie. Popatrzyłam na zdjecia i chyba niekoniecznie.
Skarbonkowy ogródek 15:08, 07 wrz 2017

Do góry
yyyyyyyyyy no
a może biała szałwia?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:05, 06 wrz 2017

Do góry
Nie mogę napatrzeć się na Twój piękny ogród. Doskonały w każdym calu. Hortensji stojących bardzo zazdroszczę, u mnie leżące panny
Szałwia pięknie Ci drugi raz kwitnie, liczę że moja w przyszłym roku mnie nie zawiedzie.
A powiesz mi Reniu co za trawkę masz między kulkami w donicach przy tarasie ?

PS. piesio ślicznota
Kiedyś będzie tu ogród 15:24, 06 wrz 2017

Do góry
TUTEK napisał(a)
ania wybacz ale wpadłem w fazę opuchlakową powiedz jaki masz plan walki z nimi. poczytałem i rzeczywiście wrotycz piołun a nawet podobno szałwia lekarska działają nie mowiąc o gryce
jedż na grzyby!! - odpoczniesz odsapniesz nabierzesz MOCY
Plan walki... hm... podlałam decisem i narazie będę obserwować jak sytuacja się rozwija. Rośliny mam jeszcze luźno, więc na wiosnę pomiędzy te właściwe można coś tam posadzić/posiać. Wrotycz też mam... Tylko spokój może nas uratować...

TUTEK napisał(a)
...i wszyscy są sobie pomocnisami widzicie
I po to jest to forum.

Musi być dobrze. Na szczęście rosnie u mnie od niedawna 'koniczynka' czterolistna. Dar od Mariusza.

Zimozielony biało - różowy 12:00, 06 wrz 2017

Do góry
Jesli trawy do dzielenia masz kopać to zaczekaj do wiosny.

Tak w ogóle proponuję zostawić planowanie rabat na zimowe wieczory. Plan będzie mozna obgadać, wymierzyć a na wiosnę ruszyć z nasadzeniami.

Szałwia przy rodkach... o tyle to karkołomny pomysł, ze trudniej jest utrzymać kwaśne, stabilne podłoże niż zasadowe. A szałwia lubi zasadę....Nie wiem jak szałwia, ale już przyłapałam np. dąbrówkę, że wytwarza wokół siebie zasadowe podłoże (przy dąbrówce jest zawsze multum dżdżownic... a dżdżownice kwaśnej ściółki unikają)...

Tak więc jak widzisz, dla własnego dobra lepiej jest tak dobierać rosliny by sobie na wzajem nie utrudniały życia (i nam też - mam na mysli rodki)

Natomiast same nasadzenia i dobór roslin na prawdę można tak zaplanować aby cały czas coś kwitło lub chociaż przyciągało wzrok.

Miłość do szałwii podzielam, ale i ona potrzebuje rzetelnej oprawy, zwłaszcza w czasie, kiedy będzie ścięta dla drugiego tłoczenia.

Kiedyś będzie tu ogród 09:28, 06 wrz 2017

Do góry
TUTEK napisał(a)
ania wybacz ale wpadłem w fazę opuchlakową powiedz jaki masz plan walki z nimi. poczytałem i rzeczywiście wrotycz piołun a nawet podobno szałwia lekarska działają nie mowiąc o gryce
jedż na grzyby!! - odpoczniesz odsapniesz nabierzesz MOCY

Jeśli mogę się odezwać w sprawie walki z opuchlakami to u mnie skuteczne były dwa sposoby-Decis i wrotycz.
w pierwszym (mniejszym )ogrodzie używałam wywaru z wrotyczu do podlewania. Gotowałam ten wywar przez cały sezon Od tego czasu wrotycz dodaję do każdej gnojówki-odpukać opuchlaków nie mam W drugim większym ogrodzie za radą Toszki użyłam Decisu. Po jednej aplikacji rabata czysta.
Zdaję sobie sprawę, że w duużych ogrodach takie jak Wasze, sprawa jest utrudniona ze względu na powierzchnię nie wyobrażam sobie na 50 ar biegać z wywarem z wrotyczu ale z własnego doświadczenia wiem, że Decis daje radę.

Czytam Was cały czas i jestem pełna uznania dla Ciebie Aniu i dla Tutka, że tak walczycie o zdrową glebę w ogrodzie! Nie wszyscy przyjmują do wiadomości, że to podstawa dla rośllin.

Buziaki
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies