Anulka ale gnasz a ja permanentnie nie nadążam ja też poproszę o tą pigułkę plizzz....i nie wchodzi mi link ze środkiem grzybobójczym dla kwasolubów...możesz jeszcze zalinkować ??
Dziękuję Ci bardzo. Byłam 2 dni temu u cioci-Gosi i ustaliłyśmy właśnie że chyba Tardiva. Te okrągłe płatki. Ucieszyłam się że też to napisałaś bo to chyba onaMiłego weekendu Little Lime od Ciebie się zaraziłam
Witaj Figielko u mnie. Od razu spieszę poinformować, że nie wiem czy Conica w tym miejscu to dobry wybor. Napisałam u Ciebie, jaka był początek tej rabaty - przypadkowe te Conice Lecz czasem takie przypadki całkiem się bronią. Teraz trochę zagłuszone przez mocno już wybujałe trawki, ale wystają i mają się dobrze. Tak samo hortensje, które mam za stipami. Nie widać bidulek. Dopiero w przyszłym roku mam nadzieję będą reprezentować rabatę jak należy.
No dobra, rozpisałam się a Ty czekasz na informację o trawkach.
A- miskant 'Purpurascens'
B- ostnica Stipa,
C- turzyca 'Bronzita'
D- kostrzewa walezyjska 'Glaucantha'
Po bokach mam jeszcze turzyce palmowe, ale ich nie ma na zdjęciu. Zdjęcie aktualne, jeszcze ciepłe.
Fajnie elektryzuje teraz ten kącik kolorami....super masz podejście do życia, brawo brakuje mi takiej motywacji do działania i siły takiej jak piszesz o szefowej, oj brakuje mi wsparcia od Danusi
No i obiekty naszych westchnień
To cis Hilli
Miśki mają około 180 cm wysokości i od 80 do 100 cm szerokości
Pomacaliśmy, zakochaliśmy się
Zdjęcia nie oddają ich urody.
Sorki, zdjęcia z komórki ale jak zobaczyłam takie pole Miśków to z wrażenia zapomniałam wziąć z auta aparat
Hej Wszystkim
Byliśmy dziś z eMem w Pisarzowicach oglądać cisy na żywopłot
Ponoć Pisarzowice to śląskie zagłębie cisów No muszę tą plotkę potwierdzić
Zwiedziliśmy też ogrody japońskie, śliczne są. Musimy tam wrócić jak zakwitną te wszystkie azalie
Kilka fotek
Te szable to była ostatnia deska ratunku, bo u mnie w salonie nie poradziły sobie skrzydłokwiaty, bluszcze, draceny, fikusy itd. - za dużo cienia miały. Przysiągłem sobie, że jak te rośliny padną to następne rośliny będą sztuczne One fajnie wyglądają w prostych i nowoczesnych donicach, u mnie jednak muszą mieszkać w inspirowanej (uwielbiam to słowo ) coubi - ja chciwy na takie wydatki jestem i wolę bilety na Kanary czy do innego Dubaju niż super donicę
Przyleciałam poznać nową Ogrodowczankę. Od razy zachwyciłam się widokami dookoła Twojej działki. Przy tak mocnych bokach podjąć wyzwanie skomponowania ogrodu to wieeelkie zadanie. Ale oczywiście do zrealizowania. Zresztą już widzę ogrom pracy włożony w zalążek ogrodu.
Przyszłam zobaczyć Twoją rabatkę z Conicami. Faktycznie początek identico jak u mnie. Nie wiem czy jestem wzorem godnym do inspirowania się, bo tak: Conice kupiłam, bo uśmiechnęły się do mnie w markecie (niekoniecznie ogrodowym). To odmiana white, więc wiosną ślicznie się wybarwia. Przywiozłam je do domu, podrapalam się po głowie, bo co ja teraz mam z nimi zrobić. No to posadziłam przy tarasie "na chwilę". Potem pomyślałam o czymś, co w miarę szybko wysoko mi urośnie i w zeszłym roku doszły trawy pampasowe. Wyhodowałam samodzielnie, z nasion. Były piękne, ale niestety nie miały w naszym klimacie szans na przeżycie. No to wiosną już bardziej świadomie zaczęłam kombinować z trawami. Poczytałam jakie wysokości, szerokości, gdzie i jak i w ten oto sposób "zaplanowałam" rabatę trawiastą
Miło mi, że Cię zainspirowała. NIe potrafię Ci doradzić, czy to dobry wybór, ale ja uwielbiam trawy i nie mam obiektywnego zdania. Wszystkie trawiaste rabaty uwielbiam. Masz tam spadek. Taka trawiasta, układająca się kaskadowo fajnie będzie wyglądać.
Zaraz u siebie podam gatunki traw.
Dziękuję za odwiedziny u mnie.