Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Hortensjada

Hortensjada

bozga 22:11, 26 sie 2016

Urszulla napisał(a)
i wewnątrz kwiatostanów mojej hortensji są piuropusze, możesz zerknąć

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2065-blaski-i-cienie-nowego-zycia?page=826#post_5

Na podstawie fotki ( i nie tylko ) trudno będzie rozstrzygnąć bo to horetnsja ażurowa a one bardzo często na pierwszy rzut oka są do siebie podobne, te piuropusze nie są niczym charakterystycznym, tak zachowują się kwiaty płodne. Możemy na razie tylko pogdybać co to może być. Rzuca się w oczy na razie brak przebrwień ( ale stanowisko zacienione, więc może to wprowadzać w błąd) krzew rozłożysty, kwiatostany wydają się być ostro zakończone, raczej skromne, na razie najbardziej pasuje do Tardivy, zresztą do tej pory była bardzo często w ofercie szkółek, może jak się przebarwi będzie łatwiej
A to moja Tardiva, w tym roku dużo skromniejsza
bozga 22:25, 26 sie 2016

asiak napisał(a)
Bożenko nie znam się, nawet nie widziałam, że są jakieś ażurowe Miejsca mam dużo, ale nie chcę ogromnych, żeby mi na pół działki wychodziły

Ok
Moimi faworytkami są Diamantino,Phantom i Sweet Summer a z ażurowych Magical Starlight i Pinky Winky.
Z niskich postawiłabym na Little Lime.

Magical Starlight

W zeszłym roku kwiatostany prawie 2 x dłuższe
bozga 22:38, 26 sie 2016

BKosimkArt napisał(a)

Chyba każdy z nas ma takie dylematy ja też czasem odpuszczam...

Na tym zdjęciu jest Grandiflora?? w tym roku mnie zauroczyły bardzo, ogromne kwiaty, drobniutkie płatki i przebarwienie na bladziutki róż, bardzo mi się podoba

To Limka
W zależności od cięcia i stanowiska duża zmienność kwiatostanów , tak wygląda w szpalerze

A tu prawie soliter ( brak konkurencji, zostawiłam tylko najgrubsze pędy więc kwiaty siłą rzeczy znacznie większe)

asiak 22:47, 26 sie 2016

Bożenko dziękuję Ci bardzo
bozga 22:51, 26 sie 2016

Co do Grandiflory to mam dylemat, którego nie rozwiązała wycieczka do Wojsławic. Mam 2 różne krzaki oznaczone jako Grandiflora ( jeden z nich na początku jest bardzo podobny do Limelight ale znacznie jaśniejszy i z drobniejszymi płatkami, które dopiero później się delikatnie zwijają przez co kwiatostan robi się bardziej lekki, ażurowy i drugą roślinę bardziej "książkową", obie nie wydzielają jakiejś interesującej woni( albo to ja mam uszkodzony węch). W Wojsławicach też tabliczkę Grandiflora znalazłam przy 2 na pierwszy rzut oka różniących się roślinach. Ot zagadka
Klasycznie powinna wyglądać tak

A to jeden z moich młodziaków
bozga 22:58, 26 sie 2016

Koniec tego dobrego ,muszę już iść spać, ciąg dalszy jutro
Urszulla 14:43, 27 sie 2016

bozga napisał(a)

Na podstawie fotki ( i nie tylko ) trudno będzie rozstrzygnąć bo to horetnsja ażurowa a one bardzo często na pierwszy rzut oka są do siebie podobne, te piuropusze nie są niczym charakterystycznym, tak zachowują się kwiaty płodne. Możemy na razie tylko pogdybać co to może być. Rzuca się w oczy na razie brak przebrwień ( ale stanowisko zacienione, więc może to wprowadzać w błąd) krzew rozłożysty, kwiatostany wydają się być ostro zakończone, raczej skromne, na razie najbardziej pasuje do Tardivy, zresztą do tej pory była bardzo często w ofercie szkółek, może jak się przebarwi będzie łatwiej
A to moja Tardiva, w tym roku dużo skromniejsza

Dziękuję Ci bardzo. Byłam 2 dni temu u cioci-Gosi i ustaliłyśmy właśnie że chyba Tardiva. Te okrągłe płatki. Ucieszyłam się że też to napisałaś bo to chyba onaMiłego weekendu Little Lime od Ciebie się zaraziłam
BKosimkArt 14:55, 27 sie 2016

A no widzisz to wychodzi na to że i ja mam dwie różne... muszę się temu przyjrzeć... albo w szkółkach sami nie wiedzą co mają... cyknę fotki moich i wstawię u siebie.
LyraBea 15:16, 27 sie 2016

Dzień dobry. Dziewczyny ciągle powtarzają, że jak jakieś pytanie o hortensje to tylko do bozgi z Horensjady. Dopiero zaczynam moją przygodę z ogrodem i hortensjami, to pierwszy sezon kwitnienia zamówionych roślin i już pełno wątpliwości. Ale obecnie jedna nie daje mi spokoju. Od początku mialam problem ze sklepem internetowym, w którym zamówiłam wczesną wiosną egzemplarz Vanille FraisePrzyslali mi tak marny egzemplarz, że reklamowalam i miesiąc poźniej przysłali nieco bardziej żywy. No i dzisiaj podeszłam do tej hortensji i urzeklą mnie budzącym się do rozkwitu kwiatostanem. Jednak od godziny szukam potwierdzenia czy to VF i za diabły nie widzę podobieństwa. Śliczna jest, postrzępiona, dopiero się rozwija, ale nie te kwiatki. Nie znalazłam w necie odpowiedzi. Czy możesz mi pomóc w rozszyfrowaniu, jaka to odmiana?
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/123/1238898/original.JPG

Pozdrawiam serdecznie.
Gosiek33 15:36, 27 sie 2016

Bozga w zasadzie to można się załamać... albo i nie. Dla Ciebie czy Babopielki ważne jest wy widzieć co się uprawia, jaka odmiana, jak się rozwija która odmiana.

Co i rusz okazuje się, że kwitnąca hortensja jest inną niż metka stanowi. Im więcej czytam i oglądam zdjęcia Waszych hortensji dochodzę do wniosku, że dla większości tak naprawdę nie ma to aż takiego znaczenia. Byle wiadomo było jaki pokrój ma krzew, jaki kolor kwiatów które stanowisko dla niego najlepsze - a w gruncie rzeczy ma pięknie kwitnąć i być chlubą naszego ogrodu