Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 07:19, 09 sie 2016

Do góry
Na dobry początek dnia rabata folkowa.
Dalie

Cynie

Rutbekie

Chwasty w ogrodzie - odchwaszczanie 07:18, 09 sie 2016

Do góry
Aga napisał(a)
Witam ma takie chwasty i nie moge sie ich pozbyc? Co roku je wyrywam i co roku wschodza nowe.

Mam ten sam chwast. Czy ktoś wie co to jest?
Działeczka Asi :) 07:09, 09 sie 2016

Do góry
Toszko, kochana jesteś, to dla Ciebie

Toszko, jak obsadzę bukszpan różami, to nie da rady już nic wsadzić przy alejce, bo tam nie ma za dużo miejsca Odległość bukszpanu do alejki to 80 cm.
Co masz na myśli "koleżanki"? Małe buksiki?
A możesz mi zobrazować jakby to miało wyglądać? Bo ja to muszę krok po kroku wytłumaczone, pokazane, jak dla dziecka
Boję się, że zepsuję tego bukszpanika, ale spróbuję
Czy myślisz, że te róże, które mam mogę do tego wykorzystać, czy kupić coś nowego?
Chcę żeby było ładnie i jak coś mogę poczynić nowy zakup

Ogródek Iwony II 07:06, 09 sie 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Dominiko, pewnie masz rację, ale zobacz sama:
moja NN, podejrzana o bycie Limlight:

hortensje Limlight:

Polar Bear dopiero startuje:

Największe kwiaty ma Phantom:

A Vanilia Fraize zaczyna się przebarwiać, kwiaty są średniej wielkości:

Zmieniony awatarek, super. Takie zdjęcie powinnam też mieć zrobione, we własnym ogrodzie. Nadrobiłam i jak zawsze jest co u Ciebie oglądać przy okazji uśmiałam z przygody z kosiarką i reakcji Zbyszka.

Myślę, że Twoja NN jest Limką. Zajrzyj do mnie bo wstawiłam swoje na stronie 340- ej. Są takie właśnie dorodne. Mają sztywne pędy, ładnie się utrzymują pomimo uporczywych deszczy. Podoba mi się Phantom i od zawsze Vanilia Fraize. Te z kolei chciałabym mieć w przed ogródku. Jeszcze przez kolejny rok w sferze marzeń.
Hortensjada 06:40, 09 sie 2016

Do góry
bozga napisał(a)

czy to sadzieć? tylko jakiś mały?

Przepiękne jak zwykle widoki i nadziwić się nie mogę jakie zdrowe rośliny
Ogród do odnowy 06:23, 09 sie 2016

Do góry
Wasze głosy sprzeciwu zmobilizowały mnie i przekopałam rabatę na froncie. Powsadzałam w końcu nowe hortki, które w doniczkach zdążyły już nieco podeschnąć Za to dzwonek kupiony ze dwa miesiące temu - zgnił

dziś rąk nie czuję

System automatycznego nawadniania 03:31, 09 sie 2016

Do góry

Witam wszystkich!

Zabieram się do instalacji zraszaczy. Stworzyłem taki projekt jak załączony.

Studzienka zaznaczona szarym prostokątem na dole, wydajność ok. 40-50 l/min, 2,5 bar.

Podzieliłem ogród na 4 sekcje. 3 sekcje zraszaczy i jedna linii kroplującej 200mb.
Nie wiem, czy taka ilość zraszaczy starczy.

Sekcja 1: 4 x Rainbird 5004 (wszystkie około 90 stopni, zasięg 11 m, dysza 3 lub 4)
Sekcja 2: 6 x Rainbird 1804 (wszystkie około 180 stopni, zasięg 2,4 - 3 m, dysza 8 i 10)
Sekcja 3: 5 x Rainbird 3504 (90 - 180 stopni, dysza 0,75 - 1,5)

Planuję połączyć zraszacze rurą 25mm - również nie wiem, czy taka grubość wystarczy na sekcje (zwłaszcza RainBird 5004).

Ile zraszacze RainBird 5004 potrzebują wody na minutę, gdy sektory mają ok. 90 stopni?

Z góry bardzo dziękuję za informacje i porady

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 02:59, 09 sie 2016

Do góry
Toszko! Jakiś czas temu napisałam o problemie ze swoją rabatą: Mam posadzone w jednym miejscu - raczej pół cienistym na agrowłókninie( słońce jest w południe od strony tych wysokich iglaków, ale one niestety robią cień- widać po roślinach , bo niektóre tego samego rodzaju a zupełnie inaczej wyglądają różne iglaki( wysoki, niskie, płożące), azalie, wrzosy i w tym trzmielinę, która mam wrażenie że słabo rośnie... do tamtego roku podsypywałam ją nawozem kwaśnym.... jakie błędy zrobiłam z tą trzmieliną?
i zupełnie niespodziewałam się że Pani Danusia da mi pierwsze instrukcje( po przeniesieniu mnie do działu porażek zrobiłam wszystko zgodnie z jej instrukcjami ( wywaliłam folię, przekopałam wszystko, odżywiłam) i nie wiem co dalej robić bo rabatka średnio wygląda, a trzeba by było obłożyć korą... Może Ty pomożesz, bo Pani Daniusia już się nie odezwała...?? Czy wystarczy tylko dokupić roślin tego samego gatunku i zagęścić, czy całkowicie przerobić? A to mój ostatni post|: Pani Danusiu! W końcu udało mi się ściągnąć tą matę Wrzucam już fotki i liczę na jakieś podpowiedzi co i jak ułożyć,co ew dokupić? bo chyba dobrze byłoby to jak najprędzej obłożyć korą, póki chwasty się nie pojawiają. Środkowy iglak już wywaliliśmy, ziemię przekopałam, wymieszałam z torfem i osmocote do iglaków, ale przy okazji chciałam prosić o podpowiedź jak pozbyć się pnia? Nie mam jeszcze pomysłu na lawendy i trzmielinę, które wcześniej zakupiłam( wiem że lawenda nie w te miejsce, ale co z tą trzmieliną|?) U ogrodnika widziałam, że trzmielina była pod iglakiem, ale czy to dla niej dobre środowisko?
Ogród z lustrem 01:18, 09 sie 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Danusiu, dziękuję za możliwość korzystania z Ogrodowiska!
Wiersz napisała moja przyjaciółka - chciałabym go 'podarować' Tobie - Kobiecie Inspiracji.

Kobieta szkłem w oku

W zielonkawych tęczach ogrodów miłości,
pod różanym kolcem tętni jednostajnie,
zachce jej się kwitnąć obejmując ważki,
to zaniedba elfy... to się nimi zajmie...

Zmienna jest w nastrojach, ściąga z siebie burze,
motylim nadziejom skrzydła powyrywa,
zapuści korzenie gdzieś, gdzie nie jest chciana,
wraz z zachodem słońca zacznie się ukrywać.

Wyjrzy raz zza brzozy, drugi raz zza chmury,
spadnie cierpkim gradem, odda się sekretom.
Imion ma tysiące, każde szkłem jest w oku.
Cóż poradzić na to... w końcu jest kobietą...

Katarzyna Łatka
Ogród z łezką II 00:51, 09 sie 2016

Do góry
Kindzia napisał(a)

Oryginalna ta Lady, ciekawy kształt płatków. Czy ona pachnie?

Ja cały tydzień z wnukami, a tu u ciebie takie zmiany
Rabata z wrzosami rzeczywiście zyskała na wyglądzie

Hortensje urzekające ilością i wielkością kwiatów. Nawóz zapisałam i też sobie kupię a co też chcę mieć takie hortensje
Ogródek Iwony II 00:20, 09 sie 2016

Do góry
Gardener27 napisał(a)
... Czasy się zmieniły i podejście do obowiązków i zajęć również ale ten facet też potrzebny bo kto by tak narzekał jak nie my

Przemku, otóż to Trafiłeś w samo sedno.
Dla Ciebie na dobranoc maki:

Zebrałam już nasionka.

Jeśli ktoś jeszcze byłby zainteresowany, proszę pv. Osoby, które już pisały uwzględnię do wysyłki Będę wiedzieć, jak podzielić nasionka
Ogród tworzony z pasją 00:18, 09 sie 2016

Do góry
Karol99 napisał(a)
Na mojej rabacie z trawami pojawiły się tuje Danici. Jak dla mnie ta rabat jest bezkonkurencyjna w letnich miesiącach.
W głębi posadzone zostały rozplenice i lawendy.

Wpadam do Ciebie, a tu taka okazja
Gratuluję rocznicy, oby było ich jak najwięcej, bo ogród masz wspaniały i wiele można się od Ciebie nauczyć

Rabatka pięknie się prezentuje. Jak często tniesz berberysa?
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 00:14, 09 sie 2016

Do góry
ana_art napisał(a)
Żeby nie było tylko strasznie jest tez miło widoki zaokienne

Fajnie już w okno weszły. Lubię tak. Mocno je cięłaś wiosną?
Ana, pod kulkami bukszpanowymi wcześniej coś miałaś, a teraz pusto? Czy coś może zmieniasz?
Przyjdę jutro na info o Vanilkach (upsss, dzisiaj )
Pora spać
Ogród Małej Mi - sezon 2016 00:11, 09 sie 2016

Do góry
Margarete napisał(a)
Lotosy śliczne, pal sześć tę kapiel i to krótkie kwitnienie, i tak warto je mieć.
Zachwyt budzą twoje jeżówkowe łany i ten wysoki niebieski dzwonek, żę o Lavender nie wspomnę
O daliach nie pisze bo one mi razem z rozchodnikami niezaprzeczalny koniec lata symbolizuja, a ja nie chcę jeszcze końca lata....
U mnie na różach też coraz więcj czarnych plam na dolnych lisciach i tez długie bicze wypuszczone zakończone kwiatem. Mam ciasno na rabatach i muszą w drugim kwitnieniu walczyc o światło....
Pozdrawiam i podziwiam te rabate formalna na wejściu, jak ci te kulki szybko urosły do duzych rozmiarów...z resztą czemu ja sie dziwie ...przecież u ciebie wszystko dobrze rosnie...
Buzka!

Też nie chcę końca lata.. ale sorki taki klimat.. paskudny

Zawsze uważnie oglądasz i czytasz.. szacunek.. ja nawet nie odpowiem solidnie.. jestem cienias..

Ogród Małej Mi - sezon 2016 00:08, 09 sie 2016

Do góry
agata19762 napisał(a)

Buźka

Buźka.... siedzę u siebie na wątku... od 22,36. Półtorej godziny.. a miało być pół..

Wernonia po przesadzeniu żyje..

Ogród Małej Mi - sezon 2016 00:06, 09 sie 2016

Do góry
GorAna napisał(a)
Aniu, dawno mnie u ciebie nie było....nie ma szans na nadrobienie wszystkiego, ale serdeczności zostawiam
Pooglądam jeszcze trochę pismo obrazkowe

Spoko.. ja u Ciebie też wieki nie byłam.. daleka droga..
Ogród Małej Mi - sezon 2016 00:05, 09 sie 2016

Do góry
Kasik napisał(a)
Ptaki wyglądają jakby czekały na coś bardzo interesującego. Super sie poustawiały - prawie jak w loży. Mają -jak wiemy wszyscy-cudne widoki, to co im się dziwić.

Widoki to u Ciebie.. czytałam jak Sebek napisał.. jutro sprawdzę je ,, dziś padam.

lilie wdzięczne, że wybralam je zamiast fryzjera do TV.. kwitną całe lato obficie.
Ogród Małej Mi - sezon 2016 00:02, 09 sie 2016

Do góry
jolanka napisał(a)
Ptaki cudne U mnie las za płotem więc widoki skrzydlate też mam wspaniałe. Nie mam niestety dobrego aparatu aby cieszyć się później ich widokiem;( Ale u Was mogę sie nacieszyć

Zima mamy pewien rytuał, najpierw jemy sami sniadanie, później idziemy sypać ziarna sikorkom - jeśli spóźniamy sie choć o kilka minut, to ptaszki pukaja do drzwi tarasowych, zwisaja przyczepione do murku nad nimi i drą się niemilosiernie. Normalnie kawy nie można spokojnie sie napić jeśli karmniki puste

Uwielbiam to

U nas to samo...

Rododendronowy ogród II. 00:01, 09 sie 2016

Do góry
Bogdzia napisał(a)

piękne zdjęcia motyli a te mają intrygującą symetrię. Dziękuję że takie cuda natury pokazujesz
Ogród Małej Mi - sezon 2016 00:00, 09 sie 2016

Do góry
rozajerycha napisał(a)
o

Aleś się opisała.... o!!!

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies