Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Działeczka Asi :)

Działeczka Asi :)

Toszka 18:34, 08 sie 2016

ag_zie napisał(a)
Witaj!
Toszko, a taka siarka to do borówek też się nada?

Siarkę daje się na etapie szykowana dołka. Ona reaguje w kontakcie z glebą. Jesli borówka już rosnie to kiepska sprawa, bo borówka nie znosi grzebania w korzeniach. Pod tym względem bardzo wrażliwa jest. Pozostaje kawa, zakwas. Ew. wczesną wiosną nieekologicznie siarczan amonu.
asiak 23:01, 08 sie 2016

Toszko... hop, hop...
Nie myślałaś czasami o mojej alejce? Ok, to ja cierpliwie poczekam

Poczekam, aż będziesz miała więcej czasu
Toszka 23:48, 08 sie 2016

toż ja myslę o twojej alejce i bym proponowała wzdłuż tuj dać spektakularny szpaler hortek, buksa koniecznie teraz ciachnąć w piękna kulę (ew. w sferę=Poduchę), dosadzić mu koleżanki i róże. Tylko róże nie wzdłuż chodnika a jako oprawę kuli, tudzież kul.

To robotę ci zapodałam
asiak 07:09, 09 sie 2016

Toszko, kochana jesteś, to dla Ciebie

Toszko, jak obsadzę bukszpan różami, to nie da rady już nic wsadzić przy alejce, bo tam nie ma za dużo miejsca Odległość bukszpanu do alejki to 80 cm.
Co masz na myśli "koleżanki"? Małe buksiki?
A możesz mi zobrazować jakby to miało wyglądać? Bo ja to muszę krok po kroku wytłumaczone, pokazane, jak dla dziecka
Boję się, że zepsuję tego bukszpanika, ale spróbuję
Czy myślisz, że te róże, które mam mogę do tego wykorzystać, czy kupić coś nowego?
Chcę żeby było ładnie i jak coś mogę poczynić nowy zakup

anbu 07:30, 09 sie 2016

asiak napisał(a)

Bardzo fajne zdjęcie, widać potencjał działeczki Buksa sama bym takiego chciała mieć, jak go dopieścisz będzie odlot! Pomysł Toszki na hortki wzdłuż alejki super
asiak 07:38, 09 sie 2016

Aniu, Toszka miała chyba na myśli szpaler pod tujami Tylko nie wiem pod którymi?
Albo tu:

Albo tu:

Toszka 07:47, 09 sie 2016

Asiu, na tym zdjęciu co Anulka pokazała wzdłuż chodnika zacznij od usunięcia darni. Pod bukszpanem też. Wszystko trzeba przekopać z mączką, obornikiem i kompostem, bo ziemi próchnicy potrzeba.
Mam problem z czerwonym kolorem róż. To nie jest łatwy kolor do kompozycji. Czy te róże duże rosną? Jaki maja pokrój? Myślę, że trzeba im dopasować jakieś pastelowe kolory by je lekko stonować. By tak nie krzyczały Czy może mają czerwienią krzyczeć?

Spod tuj pracowicie trzeba wypielić trawę. Ty piel, a ja będę myśleć nad aranżacją róż
asiak 08:06, 09 sie 2016

Toszko, na jaką szerokość pielić przy alejce?
Toszko, róże możemy zmienić, tak jak pisałam ?
Planuj tak, żeby było ładnie? Czerwone gdzieś upchnę, nie ma problemu
Róże to odmiana Lidka, ale mało informacji w internecie o niej
Zaplanujmy coś konkretnego, co da nam ładny efekt i co wiemy jak rośnie. Róże Lidka w odstawkę. Wsadzę je gdzieś z boczku, kiedyś o nich pomyślimy
Toszka 08:10, 09 sie 2016

tak jak pokazałaś - pod tujami. No chyba, że chcesz cos innego.
Ile metrów, centymetrów masz rabaty od wejścia pod tujami. Tuje dobrze by było płasko ściąć. W ścianę. To trzeba systematycznie robić, bo inaczej tuje w środku łysieją i po scięciu przez kilka miesięcy będzie łysymi badylami straszyć.

szerokość do pielenia w łagodnym łuku. najszerzej za kula buksa.
Marzenaka 08:30, 09 sie 2016

Masz miejsce na fajne pomysły. Zrywanie darni jak dla mnie najgorsza robota, ale warto. A potem to już z górki.